Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Ponedeljek,
13. 3. 2017,
6.57

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,73

Natisni članek

John Surtees Franci Jerančič formula ena

Ponedeljek, 13. 3. 2017, 6.57

6 let, 6 mesecev

Kako je umrla legenda John Surtees v formulo ena vabila Slovenca?

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,73

John Surtees je bil edini svetovni prvak na dveh in štirih kolesih, pred 41 leti pa je dirkalnik formule ena porinil tudi v roke Slovenca Francija Jerančiča. Zaradi tega je tudi obiskal Slovenijo in se zaljubil vanjo.

John Surtees je umrl v starosti 83 let. Leta 1964 je svojim štirim naslovom svetovnega prvaka v motociklizmu dodal naslov prvaka v formuli ena. Imel je le točko prednosti pred Grahamom Hillom. | Foto: Reuters John Surtees je umrl v starosti 83 let. Leta 1964 je svojim štirim naslovom svetovnega prvaka v motociklizmu dodal naslov prvaka v formuli ena. Imel je le točko prednosti pred Grahamom Hillom. Foto: Reuters

Pred pol stoletja edini do zdaj svetovni prvak na dveh in štirih kolesih

V petek je umrl John Surtees. Bil je ena največjih še živečih avtomobilskih legend in Britanec, ki je do zdaj edini svetovni prvak postal tako v elitnem razredu motociklizma kot formule ena. Najhitrejši na svetu je torej postal tako na dveh kot tudi na štirih kolesih. Na motorju je svetovni prvak postal v letih 1956, 1958, 1959 in 1960, v formuli ena pa s Ferrarijem leta 1964. Zapisal se je med nesmrtne, tudi po koncu kariere ostal aktiven v avtomobilskem športu in z lastno ekipo poskušal omogočiti preboj mlajšim dirkačem.

Test Surteesovega dirkalnika F1 v Goodwoodu.  | Foto: osebni arhiv Franci Jerančič Test Surteesovega dirkalnika F1 v Goodwoodu. Foto: osebni arhiv Franci Jerančič

Pred 41 leti je Francija Jerančiča posadil v dirkalnik F1

Med temi je bil tudi Franci Jerančič, eden najbolj znanih slovenskih avtomobilskih dirkačev ter poznavalcev formule ena in mednarodnega avtomobilističnega dogajanja. Življenjski poti Surteesa in Jerančiča sta se križali v prvi polovici 70. let, ko se je Ljubljančan poskušal iz takratne Jugoslavije prebiti na mednarodno avtomobilsko sceno. Že leta 1969 je s fičkom odpeljal prvo dirko, po odsluženem vojaškem roku pa odšel na dirko F1 v Avstrijo in se tam dogovoril za nakup razbite formule ford.

Takrat ja v Angliji spoznal Surteesa in ta mu je prek svojega moštva omogočil prve nastope v formuli 2. V začetku leta 1976 je Surtees v Goodwoodu posadil Jerančiča tudi v svoj dirkalnik formule ena, in sicer v bolida surtees TS160 ford cosworth, ki ga je poganjal trilitrski atmosferski motor V8. To je bila za kateregakoli Slovenca prva vožnja dirkalnika F1.

Surtees je kmalu zatem obiskal Ljubljano, kjer sta z Jerančičem pripravila tiskovno konferenco. Britanec je želel Ljubljančana zvabiti v takratno formulo 8, ki je bila valilnica in čakalnica za vstop v elitno serijo avtomobilizma. Dejal je, da bodo šli naprej le najboljši, a da Jerančič ima možnosti. Za ta projekt takratno jugoslovansko gospodarstvo nato ni zbralo dovolj denarja.

Franci in Domen Jerančič ob Johnu Surteesu | Foto: osebni arhiv Franci Jerančič Franci in Domen Jerančič ob Johnu Surteesu Foto: osebni arhiv Franci Jerančič

Jerančič: Slovenija mu je bila vselej zelo všeč

"Vse od prvega obiska Slovenije je bil na naše kraje zelo navezan. Všeč mu je bilo, da je pri nas vse na dosegu roke, in dolgo si je pri nas želel kupiti hišo. Lahko rečem, da sem bil posredno kriv za to, da je vendarle ostal v Italiji. Tam je bil bližje mednarodni dirkaški sceni, na kateri je imel s svojim sinom nekoč še velike načrte," se Surteesa spominja Jerančič.

Surtees je bil poročen dvakrat, z drugo ženo je imel tri otroke. Med temi je bil tudi pokojni Henry Surtees, nadvse obetavni dirkač, s katerim je imel njegov oče velike načrte. Žal je vmes posegla tragična usoda. Henryju je leta 2009 med dirko formule 2 v Brands Hatchu, le nekaj kilometrov od doma, v glavo priletelo odpadlo kolo s formule enega izmed njegovih tekmecev. Umrl je na kraju nesreče.

Video: Tragična nesreča Henryja Surteesa

Pri 83 letih je imel le redko proste konce tedna

"Po tej nesreči se je John precej spremenil in se iz dirkaških usmeril v bolj humanitarne vode. Ustanovil je fundacijo za pomoč ljudem s poškodbami glave. Vseeno je bil aktiven vse do konca. Pred letom in pol je kupil zemljišče za gradnjo novega dirkališča za karting, kamor me je tudi vabil. Žal se to ni nikoli zgodilo," dodaja slovenski poznavalec formule ena.

S sinom Domnom sta bila na praznovanju 50-letnice njegovega naslova svetovnega prvaka v formuli ena. Ostali so v prijateljskih odnosih. Jerančič pove, da je Surtees vselej trikrat premislil, preden je izjavil kaj preveč spornega, pogosto je bil tudi nekoliko nezaupljiv.

"Seveda, bil je prava legenda in v zadnjem obdobju skoraj razprodan. Težko ga je bilo povabiti na svoj dogodek, saj so si ga želeli skoraj vsi. Gostoval je celo pri Mercedesu, čeprav ni nikoli vozil njihovega dirkalnika," dodaja Jerančič.

Ne spreglejte