SiolNET. Avtomoto Zgodbe
0,61

termometer

  • Messenger
  • Messenger
Ekskluzivna skica: volkswagen karmann ghia

Eden lepših volkswagnov, to je njegova zgodba #foto

0,61

termometer

Volkswagen karmann ghia |  | Foto: Georg Gedl
Foto: Georg Gedl

Kdo bi si mislil - karmann ghia, še danes eden lepših modelov Volkswagna v njegovi zgodovini v letošnjem letu praznuje že 65 let. Na ta jubilej nas je z novo risbo ekskluzivno za Siol.net opomnil tudi Georg Gedl.

Čeprav je na sredini petdesetih let prejšnjega stoletja prodajne vajeti držal v rokah hrošč, se je gospodarstvo počasi krepilo in kupci so si zaželeli tudi kaj bolj divjega, drznega in drugačnega. Volkswagen je zato obrnil k poznanemu partnerju, Wilhelm Karmann pa se je s takrat strogim šefom Volkswagna, Heinrichom Nordhoffom dogovoril za izdelavo manjšega športnega kupeja, ki bo slonel na hroščevi tehniki.

Alfa romeo stradale 33 Avtomoto Ekskluzivna skica: je to največji dosežek Alfe Romeo?

Takoj je našel mnogo simpatij

Zgodba o nastanku modela karmann ghia je zelo zanimiva in nenavadna. Gedl je ta začetek opisal ''prvi osnutki mojega podjetja niso bili preveč prepričljivi. Karmann je pri italijanskem podjetju za bodybuilding Ghia končno videl risbe za športni kupe v pontonski zasnovi, ki jih je prvotno za Chrysler narisal Virgil Exner, vendar nikoli ni bil izveden kot studijski koncept. Ghiju je naročil, naj to vozilo prilagodi Volkswagnovemu podvozju, s katerim je skrbel Luigi Segre, pa tudi Mario Boano in njegov sin Gian Paolo. Leta 1953 je beli kupe stal na kolesih kot prototip za vožnjo, Karmann pa ga je novembra istega leta predstavil Volkswagnu v Wolfsburgu. Nordhoff je dal zeleno luč za množično proizvodnjo, ki so jo v Karmannu v Osnabrücku pripravili v naslednjem letu.''

Volkswagen karmann ghia | Foto: Arhiv brošur Georg Gedl Foto: Arhiv brošur Georg Gedl

Športen videz, šibak motor in dosegljiva cena

Avtomobilisti in javnost so takoj vzljubili čudovit videz in ročno izdelavo, še največ pripomb je letelo na pomanjkanje moči. Kljub osupljivemu videzu je bil zadaj vgrajen motor z 25 kilovati. A tudi to so kupci hitro pozabili, osnovna cena 7.500 nemških mark je bila enostavno predobra za avto s takšnim videzom.

Tako so v prvem letu prodali malce več kot 10.000 enot, ob prihodu kabrioleta leta 1958 pa se je letna prodaja dvignila na 18.000 enot. Prodajne številke so počasi rasle in v poznih šestedesetih letih so na letni ravni izdelali že 33.000 enot. V skoraj dvajsetih letih proizvodnje so izdelali 362.601 kupejev in 80.881 kabrioletov, zato Karmann Ghia danes velja za enega najbolj zaželjenih starodobnih Volkswagnov.

delitve: 4
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin