Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Ponedeljek,
15. 8. 2016,
4.00

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

1

Natisni članek

Peugeot Citroen Opel Toyota Škoda Volkswagen

Ponedeljek, 15. 8. 2016, 4.00

6 let, 7 mesecev

Tržni delež srednjega avtomobilskega razreda v 20 letih z 11 na 3,5 odstotka

Deset najbolje prodajanih avtomobilov srednjega razreda: evropski kralj ostaja VW passat

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

1

Kralj srednjega avtomobilskega razreda v Evropi ostaja Volkswagen. Evropejci med avtomobili srednjega razreda, ki je 15 let nazadoval, zdaj pa že drugo leto zapored beleži prodajno rast, stavijo predvsem na tradicionalne karavane z dizelskim motorjem.

Volkswagen passat je zanesljivo najbolje prodajani avtomobil srednjega razreda v Evropi. Med januarjem in majem je dobil več kot 91 tisoč novih kupcev. | Foto: Ciril Komotar Volkswagen passat je zanesljivo najbolje prodajani avtomobil srednjega razreda v Evropi. Med januarjem in majem je dobil več kot 91 tisoč novih kupcev. Foto: Ciril Komotar

Letos bodo prodali 688 tisoč vozil, leta 2000 so jih 1,7 milijona

Še leta 2000 so Evropejci kupili kar 1,7 milijona avtomobilov srednjega razreda. Avtomobili srednjega razreda, kamor spadajo na primer volkswagen passat, škoda superb in opel insignia, so predstavljali kar 11-odstotni tržni delež. Nato je priljubljenost tega razreda začela drastično padati. Čeprav so proizvajalci predstavljali nove modele, je tržni delež razreda hitro padal. Nekateri proizvajalci – med njimi Fiat, Honda in Nissan – so se iz tega razreda celo poslovili.

Nekoč mogočni in pomembni avtomobilski razred bo letos, tako vsaj kažejo analitične raziskave JATO Dynamics in Automotive News, že drugo leto zapored doživel pozitivno rast. Letos bodo po oceni analitikov prodali 688 tisoč avtomobilov tega razreda. To je sicer še vedno okrog 60 odstotkov manj kot pred 16 leti, a zasuk trenda prodaje vendarle daje nov zagon. Prodaja bo predvidoma kmalu za malenkost padla – to bo predvsem zasluga cenovno vse nižje postavljenih premium tekmecev in priljubljenosti športnih terencev – in se do leta 2020 ustalila pri 3,5-odstotnem tržnem deležu, napoveduje raziskava.

Škoda se je s superbom letos prebila na drugo mesto srednjega avtomobilskega razreda v Evropi. | Foto: Ciril Komotar Škoda se je s superbom letos prebila na drugo mesto srednjega avtomobilskega razreda v Evropi. Foto: Ciril Komotar

Volkswagen prodal več kot Škoda in Opel skupaj

Neposredni kralj tega avtomobilskega razreda ostaja volkswagen passat. V prvih petih mesecih letošnjega leta je Volkswagen prodal več kot 91 tisoč passatov. Že podatek, da sta drugo- in tretjeuvrščeni škoda superb oziroma ford mondeo prepričala le dobrih 38 tisoč kupcev, kaže na veliko premoč nemške limuzine.

Deset najbolje prodajanih modelov srednjega avtomobilskega razreda v Evropi:

 

Prodaja januar–maj 2016

Razlika 2016/2015

volkswagen passat

91 tisoč

+3,3 %

škoda superb

38 tisoč

+93 %

ford mondeo

33 tisoč

+1,5 %

opel insignia

33 tisoč

–15 %

peugeot 508

18 tisoč

–9,2 %

toyota avensis

15 tisoč

+42 %

mazda 6

13 tisoč

+2,1 %

renault talisman

9 tisoč

nov model

hyundai i40

8 tisoč

–11 %

citroën C5

6 tisoč

–28 %

Tudi Toyota s prenovljenim avensisom beleži dobre prodajne rezultate. Japonci se vseeno še niso odločili, kakšna bo v Evropi prihodnost njihove limuzine in kdaj bo avensis dočakal novo generacijo. | Foto: Ciril Komotar Tudi Toyota s prenovljenim avensisom beleži dobre prodajne rezultate. Japonci se vseeno še niso odločili, kakšna bo v Evropi prihodnost njihove limuzine in kdaj bo avensis dočakal novo generacijo. Foto: Ciril Komotar

Škoda do rekordne prodaje na krilih superba, Ford se želi boriti s premium tekmeci

Vseeno je prav Škodina admiralska limuzina eden od dejavnikov za prodajni dvig razreda. Med letošnje uspešnice uvrščamo tudi mondea, saj sta skupaj s superbom na drugem mestu prehitela opel insignio. Ford je pri svoji limuzini najprej ponudil najprestižnejši paket opreme, ki se imenuje vignale, s katerim se želijo zoperstaviti konkurenci iz premium razreda, dodatek vignale pa so že dobili tudi nekateri drugi Fordovi modeli. Za modele s to opremo bo začel Ford graditi celo posebne prodajne salone, enega takih bomo prihodnje leto dobili tudi v Ljubljani.

Med pomembnejšimi novostmi srednjega razreda je treba izpostaviti novo toyoto avensis – Japonci že dolgo odlašajo z odločitvijo, ali bodo avensisu v tem razredu sploh namenili novo generacijo – in novega renault talisman. Francoski avtomobil se je v prvih petih mesecih kot nov model na prodajni lestvici že uvrstil na osmo mesto.

Evropejci želijo karavane z dizelskimi motorji

Glede karoserijskih izvedb dvomov ni. Leta 2000 je na vrhuncu priljubljenosti razreda delež karavanov znašal 33 odstotkov, zdaj pa znaša že 62 odstotkov. Dva od treh avtomobilov tega razreda sta torej karavana. To je sicer posebnost evropskega trga, saj so karavani na drugih celinah bistveno manj priljubljeni. Zato ni samoumevno pričakovati, da bodo znamke za razred, ki je dolgo tonil proti rdečim številkam, veliko denarja namenjale za razvoj relativno nišnih modelov.

Kar 87 odstotkov prodanih avtomobilov poganjajo dizelski motorji, med državami pa po prodaji teh vozil izstopajo Nemčija, Velika Britanija in Francija. 

Ne spreglejte