Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Torek,
8. 11. 2016,
4.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,98

6

Natisni članek

Žiga Logar Logarsson športni avtomobili izpušni sistem

Torek, 8. 11. 2016, 4.00

6 let, 6 mesecev

Butični izpuhi mladega Kranjčana za audije, porscheje, ople … #foto

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,98

6

Slovenija je svetovno znana po vrhunskih velikoserijskih izpušnih sistemih Akrapoviča, v eni izmed majhnih delavnic na Gorenjskem pa pod rokami 29-letnega strojnika nastajajo tudi butični izpuhi za avtomobile, kot so audi S7, porsche 911 turbo, opel speedster in podobni.

Po naročilu izdelani izpušni sistemi postajajo vse bolj zaželen dodatek športnih avtomobilov. Lastniki jim dajo zaradi osebne note proizvajalca prednost pred velikoserijskimi izdelki.  | Foto: Gregor Pavšič Po naročilu izdelani izpušni sistemi postajajo vse bolj zaželen dodatek športnih avtomobilov. Lastniki jim dajo zaradi osebne note proizvajalca prednost pred velikoserijskimi izdelki. Foto: Gregor Pavšič

"Imena Logarsson se je domislil moj prijatelj. Všeč mi je severnjaški pridih imena, pa tudi sin Logarja seveda sem," pravi danes 29-letni Žiga Logar, ki za zdaj butične izpušne sisteme izdeluje še povsem v lastni režiji. | Foto: Gregor Pavšič "Imena Logarsson se je domislil moj prijatelj. Všeč mi je severnjaški pridih imena, pa tudi sin Logarja seveda sem," pravi danes 29-letni Žiga Logar, ki za zdaj butične izpušne sisteme izdeluje še povsem v lastni režiji. Foto: Gregor Pavšič Sredi Žabnice pri Kranju stoji majhna delavnica, v kateri vsak dan od osme ure zjutraj do poznih večernih ur dela 29-letni Žiga Logar. Morebitni vtis, da gre za mladeniča, ki v prostem času z rokami brklja po avtomobilih in mopedih, se izkaže za povsem napačnega, ko odpre železna vrata delavnice. Za vrati se skriva audi S7, torej športni kupe s trilitrskim motorjem V8. Audi ni Žigov, temveč pripada eni od njegovih prvih strank. Zakaj torej lastniki avtomobilov, ki stanejo od 100 do 200 tisoč evrov in so že bili deležni milijonov evrov vrednega razvoja tehničnega laboratorija v Ingolstadtu, potrebujejo še dodatno predelavo mladega Kranjčana?

Trenutni Logarjev projekt: audi S7, ki ga poganja štirilitrski motor TFSI V8 in ima že serijsko moč 309 kilovatov oziroma 420 "konjev". | Foto: Gregor Pavšič Trenutni Logarjev projekt: audi S7, ki ga poganja štirilitrski motor TFSI V8 in ima že serijsko moč 309 kilovatov oziroma 420 "konjev". Foto: Gregor Pavšič

"Imena Logarsson se je domislil moj prijatelj. Všeč mi je severnjaški pridih imena, pa tudi sin Logarja seveda sem," pravi Žiga, ki je svoj izpuh namestil tudi na renault clia 16V brata Boštjana. Ta je nekdanji državni prvak v reliju. | Foto: Gregor Pavšič "Imena Logarsson se je domislil moj prijatelj. Všeč mi je severnjaški pridih imena, pa tudi sin Logarja seveda sem," pravi Žiga, ki je svoj izpuh namestil tudi na renault clia 16V brata Boštjana. Ta je nekdanji državni prvak v reliju. Foto: Gregor Pavšič Samouk izpušnih sistemov stavi na butične izdelke

"Tako imenovani custom izdelki so na področju izpušnih sistemov vse bolj priljubljeni. Podobno kot ljudje iščejo ekološko hrano ali pijejo pivo iz mikropivovarn, lastniki avtomobilov iščejo izpuhe s poudarjeno osebno noto. Torej nekakšne butične izdelke, ki ne prihajajo iz velikoserijske proizvodnje. Tako delo je tudi meni zelo všeč. Čeprav sem v delavnici skoraj vse dneve, v svojem delu resnično uživam," pravi Logar, izučen strojnik, ki je na področju izpušnih sistemov samouk.

Nekaj znanja je pridobil z interneta, opazoval je razpoložljive izdelke, vedno pa se je tehnično dobro znašel in tako je zamisli za bolj optimalno izdelavo sistemov iznašel kar sam. "Začelo se je že v najstniških letih, ko sem predeloval svoj moped. Za svoj prvi avtomobil sem izdelal zadnji lonec izpuha in nato počasi delal naprej. Popravljam tudi menjalnike,  motorje in diferenciale, z izpuhi pa sem se začel resneje ukvarjati v zadnjih dveh letih," nadaljuje Žabničan, medtem ko na delovni mizi pripravlja nove rešitve izpuha za omenjenega audija. 

Predelava vpliva na zmogljivosti in tudi življenjsko dobo turbopuhala

Zanj izdeluje nov tako imenovani down pipe. To je prvi del izpušnega sistema, takoj za turbopuhalom. Izpušni cevi vodita mimo motorja in menjalnika do prvega povezljivega sklopa naslednje komponente.

Povečal mu bo premer cevi, te se po njegovi predelavi tudi ne bodo več križale, nam je razložil Logar. Za izdelavo izpuha, ki bo nastal iz nerjavečega jekla, bo potreboval od 30 do 40 ur. S predelano elektroniko je mogoče pri takem audiju moč motorja povečati s serijskih 420 na okrog 570 "konjev". Temperaturo zraka mu bo uspelo znižati za okrog 15 odstotkov, kar dobro vpliva tudi na življenjsko dobo turbopuhala.

Izpušni sistem za lotus elise S2. | Foto: Izpušni sistem za lotus elise S2.

Izdelal je izpuhe za porscheje, lotuse, volkswagne, audije, hitre ople …

Do zdaj je v svoji delavnici sam izdelal že izpušne sisteme vozil, kot so porsche 911 turbo, lotus elise S2, opel speedster, volkswagen golfa GTI in podobne avtomobile. Prvi motiv lastnikov je bil pridobiti drugačen oziroma boljši zvok ter omogočiti večjo moč motorja. Ves izpuh za golfa GTI stane dobrih dva tisoč evrov.

"Moč je veliko lažje povečati pri motorjih s turbopuhalom. Moč se skupaj s predelavo elektronike lahko poveča za 30 odstotkov, pri atmosferskih motorjih pa je zelo težko doseči že petodstotno povečanje moči. Veliko je preizkušanja, pomerjanja in nadaljnjih predelal. Kmalu mi bo v delavnici začel pomagati še prijatelj, tako da bo tudi delo lahko hitrejše in bolj sistematično. Osebno pa ne želim velike širitve, saj bi bil raje butični izdelovalec in se ukvarjal z vsakim avtomobilom posebej," poudarja Logar.

Del originalne cevi "down pipe" iz audija S7. Logar bo uporabil cev večjega premera, povsem drugačna bo postala tudi konstrukcija sistema. Ta del vodi izpušne pline takoj mimo motorja in menjalnika ... | Foto: Gregor Pavšič Del originalne cevi "down pipe" iz audija S7. Logar bo uporabil cev večjega premera, povsem drugačna bo postala tudi konstrukcija sistema. Ta del vodi izpušne pline takoj mimo motorja in menjalnika ... Foto: Gregor Pavšič

Samega sebe vidi kot prototipno delavnico velikega Akrapoviča

Slovenija je po zaslugi Akrapoviča postala svetovno znana po izdelavi izpušnih sistemov za motocikle in avtomobile. Izdelki iz Ivančne Gorice zmagujejo v Moto GP, svetovnem prvenstvu Superbike, vztrajnostnih dirkah v Le Mansu, v nemški seriji DTM in podobno.

"Nimam velike razvojne tovarne. V primerjavi z velikimi proizvajalci, kakršen je na primer Akrapovič iz Ivančne Gorice, sem kot njihov prototipni oddelek. Le da jaz izdelek nato dam v roke končnemu kupcu, pri njih pa je tak izdelek prototipni temelj za razvoj velikoserijskega izdelka."

Ne spreglejte