SiolNET. Avtomoto Novice
0,52

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Grožnja EU: 14 milijard evrov kazni avtomobilskim proizvajalcem

0,52

termometer

Avtomobilski proizvajalci morajo zmanjšati izpuste toplogrednih plinov pri svojih modelih, sicer jih čakajo velike kazni, ki jih bodo morali plačati Evropski uniji.

Zaradi vse večje priljubljenosti bencinsko gnanih avtomobilov in športnih terencev se je v zadnjem letu povprečen izpust emisij CO2 spet dvignil. | Foto: Zaradi vse večje priljubljenosti bencinsko gnanih avtomobilov in športnih terencev se je v zadnjem letu povprečen izpust emisij CO2 spet dvignil.

Proizvajalci na zaostrene pogoje niso pripravljeni

Avtomobilski proizvajalci imajo polne roke dela. Poleg prihajajočega obveznega merilnega cikla WLTP jim grozijo še visoke kazni, ker ne bodo dosegali ravni izpustov toplogrednih plinov. Skupno bi lahko v blagajno Evropske unije nakazali več kot 14 milijard evrov, če ne bodo do leta 2020 znižali izpustov CO2.

To lahko preprečijo le tektonski premiki za električnimi avtomobili, ki bi dodobra premešali karte in izboljšali črnoglede napovedi glede izpustov emisij. Kot je dejal analitik pri Exane BNP Paribas, si francoska skupina PSA in Renault preprosto ne more privoščiti nikakršnih kazni, saj bi to ogrozilo dobičkonosnost podjetja.

Elektrika 1000 km BMW i3 Avtomoto Slovenski novi avti po letu 2020: Bo tudi cena vozil prepričala o prehodu na elektriko? Tesla model 3 Avtomoto Električni avtomobili do leta 2020: kateri bo naredil ključni preboj?

Za zaostrovanje so vedeli že več let prej

Pravila oziroma zahteve, ki bodo začele veljati, so znane že kar nekaj let, zato so imeli proizvajalci dovolj časa, da bi znižali povprečen izpust emisij CO2 pri svojih modelih. Prvič po dolgih letih je lani izpust emisij CO2 zrasel, saj je veliko kupcev namesto dizelskih avtomobilov raje izbralo bencinsko gnan model. Velik delež pri porastu emisij CO2 ima tudi vse večja priljubljenost športnih terencev.

Za zmanjševanje emisij proizvajalci pospešeno razvijajo električna vozila in obstoječe motorje opremljajo z novo tehnologijo blagih hibridov. Zaradi tega bi lahko proizvajalcem še vedno uspelo ujeti časovni rok in se izogniti kaznim.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 11
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin