SiolNET. Avtomoto Novice
0,21

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Fiat Chrysler v ZDA zaradi izpušnih sistemov vpoklical 863 tisoč avtomobilov

0,21

termometer

Fiat 500L
FCA je že januarja privolil v plačilo 800 milijonov dolarjev kazni in odškodnin zaradi kršenja zakonodaje o čistem zraku z dizelskimi motorji, vendar mu prav tako ni bilo treba priznati krivde. Foto: Gašper Pirman

Fiat Chrysler (FCA) se je odločil za prostovoljni vpoklic 863 tisoč športnih terencev in poltovornjakov na bencinski pogon, ki kršijo zakonske standarde glede dovoljenih emisij škodljivih snovi v okolje. FCA zaradi tega ne bo plačal nobene kazni, niti ni priznal krivde za namerno zavajanje ali goljufanje.

Pri vpoklicu bencinskih motorjev FCA gre za obrabo katalizatorjev in sistemov, ki skrbijo za to, da gre v zrak ustrezen izpust. Sistemi naj bi v času izdaje dovoljenj delovali, kot je treba, kasneje pa se je njihovo delovanje poslabšalo.

Podjetje trdi, da so težave z izpušnimi sistemi lani odkrili sami in se že takrat odločili za vpoklic, katerega stroške naj bi prav tako vračunali že lani. Vpoklicali bodo avtomobile znamk Jeep, Dodge in Chrysler letnikov od 2011 do 2016.

fiat Avtomoto Fiat Chrysler vpoklical 882.000 poltovornjakov

FCA je že januarja privolil v plačilo 800 milijonov dolarjev kazni in odškodnin zaradi kršenja zakonodaje o čistem zraku z dizelskimi motorji, vendar mu prav tako ni bilo treba priznati krivde.

Nemški Volkswagen je v primeru goljufanja na testih izpušnih sistemov dizelskih motorjev leta 2017 priznal krivdo za kaznivo dejanje in samo v ZDA plačal okrog 4,3 milijarde dolarjev kazni.

Avtomobilska podjetja zaradi emisij sicer redko izvajajo vpoklice. Leta 2017 jih je bilo v ZDA le 85 za skupaj okrog 5,3 milijona vozil. Zaradi varnostnih pomanjkljivosti pa so leta 2017 opravili več več sto vpoklicev.

Euro NCAP Avtomoto Varnostni test šokiral Fiat: panda brez ene same zvezdice Alfa romeo stelvio Avtomoto Kako bo Fiat rešil tovarne v Italiji Fiat 500L Avtomoto Spomini na mladostniški avtoštop: kaj zmore družinski fiat? Fiat Panda Avtomoto Fiat že brez dizelske pande, po tej poti tudi 500

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 4
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin