Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Torek,
3. 1. 2017,
11.20

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Bojan Križaj Citroen

Torek, 3. 1. 2017, 11.20

6 let, 6 mesecev

Bojan Križaj in citroën visa 1000 pistes: avtomobilski poskus smučarskega šampiona

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Bojan Križaj se je pred 30 leti preizkusil tudi v avtomobilskem reliju, ko je na reliju Saturnus vozil štirikolesno gnano citroën viso 1000 pistes. Avtomobil je danes v Bertokih pri Kopru.

Cimos je leta 1986 pred začetkom takratnega relija Saturnus dokončal pripravo citroën vise 1000 pistes. To je bil majhen in simpatičen dirkalnik s štirikolesnim pogonom, ki je spadal v znamenito skupino B. Ko ga je takrat vozil Bojan Križaj, je bil avtomobil še dokaj serijski. V pravi dirkalnik so ga preuredili šele leto pozneje. | Foto: Gregor Pavšič Cimos je leta 1986 pred začetkom takratnega relija Saturnus dokončal pripravo citroën vise 1000 pistes. To je bil majhen in simpatičen dirkalnik s štirikolesnim pogonom, ki je spadal v znamenito skupino B. Ko ga je takrat vozil Bojan Križaj, je bil avtomobil še dokaj serijski. V pravi dirkalnik so ga preuredili šele leto pozneje. Foto: Gregor Pavšič

Tekmovalni karton Bojana Križaja z relija Saturnus leta 1986. Njegov sovoznik je bil že pokojni Jakob Valant. | Foto: osebni arhiv Stanislav Pečar Tekmovalni karton Bojana Križaja z relija Saturnus leta 1986. Njegov sovoznik je bil že pokojni Jakob Valant. Foto: osebni arhiv Stanislav Pečar Križaj je športni izziv iskal tudi za volanom dirkalnika

Leta 1986 je bil Bojan Križaj največji slovenski športni zvezdnik. Za seboj je imel šest slalomskih zmag za svetovni pokal, spomladi tega leta pa je sezono končal kot drugi najboljši slalomist sveta. Sneg je skopnel in takrat 29-letni Križaj je iskal nove izzive.

Ko se je 23. maja 1986 postavil na štart relija Saturnus, takrat športnega dogodka z največjim obiskom gledalcev v Sloveniji, ki je drugo leto zapored štel za evropsko prvenstvo, so bile kljub vsem dokazanim dirkačem oči javnosti ozrte prav v blondinca za volanom citroën vise 1000 pistes.

Križaj je takrat edinkrat sodeloval na avtomobilski dirki. Bil je voznik v novem avtomobilu koprskega Cimosa, za sovoznika so mu postavili izkušenega, danes že pokojnega Jakoba Valanta. Na makadamskih preizkušnjah sta v avtomobilu zamenjala vlogi. Žal nista prišla daleč, saj se je takrat serijski motor še pregreval in tudi kmalu odpovedal poslušnost.

Najboljši posamični rezultat na svetovnem prvenstvu je leta 1985 v Monte Carlo z njo dosegel Jean-Claude Andruet, ki je bil osmi skupno in prvi v svojem razredu. | Foto: Gregor Pavšič Najboljši posamični rezultat na svetovnem prvenstvu je leta 1985 v Monte Carlo z njo dosegel Jean-Claude Andruet, ki je bil osmi skupno in prvi v svojem razredu. Foto: Gregor Pavšič

Vozniški prostor, v katerem je eno dirko odpeljal tudi najbolj znan slovenski smučar. | Foto: Gregor Pavšič Vozniški prostor, v katerem je eno dirko odpeljal tudi najbolj znan slovenski smučar. Foto: Gregor Pavšič Cimos je "Križajevo" viso prodal za sedem tisoč takratnih nemških mark

Cimos je tik pred začetkom takratnega Saturnusa dokončal pripravo citroën vise 1000 pistes. To je bil majhen in simpatičen dirkalnik s štirikolesnim pogonom, ki je spadal v znamenito skupino B. Ko ga je vozil Križaj, je bil avtomobil še dokaj serijski. V pravi dirkalnik so ga preuredili šele leto pozneje.

Za Križajem je citroën viso 1000 pistes vozil izkušeni Stojan Pirjevec, ki je leta 1987 postal državni prvak v skupini B takratnega jugoslovanskega državnega prvenstva. | Foto: osebni arhiv Stanislav Pečar Za Križajem je citroën viso 1000 pistes vozil izkušeni Stojan Pirjevec, ki je leta 1987 postal državni prvak v skupini B takratnega jugoslovanskega državnega prvenstva. Foto: osebni arhiv Stanislav Pečar Nekdanja "Križajeva" visa tudi po 30 letih še vedno živi in ostaja v Sloveniji. To je zasluga Stanislava Pečarja, takratnega tehničnega vodje Cimosovega moštva, ki se je pred leti v Cimosu že upokojil. V Kopru so hoteli avtomobil prodati, Pečar pa je iz tujine hitro stopil v stik z direktorjem, njegova žena je uredila nakazilo sedem tisoč takratnih nemških mark in avtomobil je bil njegov. Tako je rešil vse pokale, fotografije in preostale spomine na ta edinstven avtomobil.

"Križaj je bil hiter voznik. Ni imel izkušenj, a bil je hiter. Opazovalci so dejali, da je tudi skozi ovinke vozil, kot bi imel postavljene količke. Bojan je med pripravo deset dni tudi pomagal v delavnici," se sodelovanja s smučarskim asom takratne Jugoslavije spominja Pečar.

Video - Kako je voziti tovarniško pripravljeno citroen viso 1000 pistes?

 

Ne spreglejte