Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
22. 11. 2014,
10.04

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Škoda Športni Avtomoto

Sobota, 22. 11. 2014, 10.04

8 let

Škoda 966 supersport: eden od treh izdelanih in edini preživeli

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Ljubezen do starodobnikov je pogosto večja od ljubezni do sodobnih, novih avtomobilov. Zadnje čase se vse bolj tega zavedajo številne tovarne in Škoda tu zagotovo prednjači.

Najprej je bil tudor

Znamenita in nekoč avantgardna češka tovarna avtomobilov Škoda je leta 1946 predstavila model 1101, majhen avtomobil, ki je zamenjal model 1101 popular in ki naj bi motoriziral povojno Češkoslovaško.

Že v tistih časih je bil na voljo kot 2- ali 4-vratna limuzina, kot roadster, kot kabriolet-kupe, kot 3-vratni kombi ter kot 3-vratno sanitetno vozilo in kot 4-vratni odprt vojaški avtomobil.

Vam je takšna raznolikost kaj znana iz sodobnih časov?

Le pet let po svetovni vojni – na dirke!

Kljub železnim časom po 2. svetovni vojni so pri Škodi razmišljali smelo in na osnovi tudorja pripravili dirkaško različico. Motorju prostornine 1.089 kubičnih centimetrov z visečimi ventili so glavo nadomestili z aluminijasto s hemisferičnimi zgorevalnimi prostori, za boljše dihanje pa so na stroj pripeli dva uplinjača.

Inženirji polni idej so pozneje pripravili tudi različico motorja z enim ter celo dvema mehanskima puhaloma.

Avtomobil je bil takoj prepoznaven glede na vgrajeni motor: tisti z uplinjači je imel namreč višji pokrov motorja. Karoserija je bila že takrat lahka aluminijasta.

Prvi nastop, prvi uspeh, nesreča in izdelava še dveh

Štiriindvajsetega septembra 1950 je bil prvi 966 supersport nared za dirke; na prvi je tistega dne voznik Miroslav Fousek v svoji kategoriji do 1.100 kubičnih centimetrov osvojil drugo mesto, kar je bil za novinca precejšen uspeh.

Še bolje je šlo nekaj mesecev pozneje, v naslednji sezoni, ko je dirkalnik začel z zmago na dirki v Liberecu, po dveh nadaljnjih dirkah pa so vozilo skorajda uničili in pri Škodi so izdelali novega.

Ker je bil njihov prvotni načrt na dirke spraviti dve takšni vozili, so kmalu izdelali še tretjega.

Najhitrejši avtomobil Češkoslovaške tistega časa

V naslednjih letih so pri Škodi oba dirkalnika precej dodelali – če (ko) je bil opremljen s puhalom, je dirkal v kategoriji do 1.500 kubičnih centimetrov.

Še pozneje so povečali prostornino motorja na 1.221 kubičnih centimetrov, v zadnji fazi je prostornina narasla kar na 1,5 litra, motor pa so opremili s štirimi uplinjači in/ali z dvema puhaloma.

Z uplinjači je 966 supersport zmogel 66 kilovatov (90 "konjev"), s puhali kar 132 kilovatov (180 "konjev"), s takšnim motorjem pa je eden od dirkačev dosegel hitrost 197,8 kilometra na uro. S tem je bil 966 supersport najhitrejši avtomobil Češkoslovaške tistega časa.

Konec dirk, trening vozilo in – v pozabo

V zadnji fazi dirkanja, leta 1954, so zaradi spremenjenih dirkaških pravil dirkalniku nadeli večje in fiksne blatnike (prej so jih za dirke lahko sneli); takšna sta dirkala še v letu 1955, pozneje pa so oba dirkalnika uporabljali vse bolj za treninge mladih dirkačev.

Zadnjo dirko je eden od teh dveh odpeljal leta 1962, do današnjih dni pa se je ohranil le eden, in sicer zadnji, tretji izdelani.

Vse do leta 2007 je bil v lasti slovaškega dirkača Ivana Mičika, ki ga je tega leta prodal Škodi.

Ne spreglejte