Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
10. 4. 2017,
10.27

Osveženo pred

2 meseca

Vsebino omogoča Mazda Slovenija

Fotografije: Klemen Korenjak

Natisni članek

SUV Varna vožnja Voziva skupaj Mazda advertorial

Ponedeljek, 10. 4. 2017, 10.27

2 meseca

Varna vožnja je osnova: ali res poznate pravilni sedežni položaj voznika?

Mazdin nasvet: pravilni sedežni položaj je osnova varne vožnje #foto

Vsebino omogoča Mazda Slovenija

Fotografije: Klemen Korenjak

Mazdin nasvet: pravilni sedežni položaj je osnova varne vožnje | Foto Klemen Korenjak

Foto: Klemen Korenjak

Še tako izjemen avtomobilski kokpit je brez moči, če za volanom ne sedimo pravilno. Pri Mazdi poudarjajo, da le ustrezen oziroma pravilni sedežni položaj omogoča varno in doživeto vožnjo. Odličnost zasnove vozniškega prostora pride zares do izraza, če ga voznik zna pravilno uporabljati in izkoristiti vse njegove ergonomske prednosti. Preglednost je zgolj osnova.

Pravilni sedežni položaj spada med osnove varne vožnje

Od položaja sedeža je namreč odvisna kakovost upravljanja avtomobila: pritiskanje na stopalke, učinkovito vrtenje volana, vidno polje okoli vozila, vidnost merilnikov, učinkovitost varnostnega pasu ter varnost voznika ob sproženju varnostnih blazin.  | Foto: Klemen Korenjak Od položaja sedeža je namreč odvisna kakovost upravljanja avtomobila: pritiskanje na stopalke, učinkovito vrtenje volana, vidno polje okoli vozila, vidnost merilnikov, učinkovitost varnostnega pasu ter varnost voznika ob sproženju varnostnih blazin. Foto: Klemen Korenjak Avto uporabljamo za kopico različnih namenov, naj gre za običajno pot na delovno mesto, ležerno nedeljsko vožnjo, skok zunaj urejenih asfaltnih površin ali pa zajemanje zavojev z veliko žlico. Namen sploh ni pomemben, saj bo avtomobil v mejah razuma vsemu kos, a seveda le v primeru, da smo na vožnjo pripravljeni - med priprave pa spada tudi prilagoditev sedeža, volana in varnostnega pasu.

Ker smo ljudje različno visoki in težki, imamo različno dolge roke in noge, tudi razmerja med deli telesa niso pri vseh enaka, se proizvajalci avtomobilov temu prilagajajo z nastavitvami sedežev, volana in varnostnega pasu. Vsak voznik s pravilno kombinacijo vseh treh nastavitev lahko najde pravi položaj za volanom, ko pa si nastavi še vzvratno in stranski ogledali, se lahko varno odpelje proti cilju. Mazdin vozniški prostor omogoča vrhunsko prilagodljivost, izkoristite to, kar ponujajo inženirji.

S preprostimi triki si je mogoče hitro in razmeroma natačno nastaviti pravilni sedežni položaj.

Če v avtomobilu sedite pravilno, boste lažje, učinkoviteje in bolj natančno obvladovali vse tudi tiste bolj zahtevne vozniške prvine. Prej boste začutili zdrs, lažje in zanesljiveje obvozili nenadno oviro na cesti in bolj uživali za volanom, saj ob pravem sedenju avtomobil čutite bolje in obvladujete bolj natančno ter hitreje.  | Foto: Klemen Korenjak Če v avtomobilu sedite pravilno, boste lažje, učinkoviteje in bolj natančno obvladovali vse tudi tiste bolj zahtevne vozniške prvine. Prej boste začutili zdrs, lažje in zanesljiveje obvozili nenadno oviro na cesti in bolj uživali za volanom, saj ob pravem sedenju avtomobil čutite bolje in obvladujete bolj natančno ter hitreje. Foto: Klemen Korenjak

Spoznajte dinamičnega, okretnega in vozno dovršenega crossoverja nove dobe:
Mazda CX-3 je glasnik prihodnosti

Nastavitev sedeža zahteva največ pozornosti

Voznikov sedež že dolgo ni neudobna statična klop, ampak ergonomsko zasnovan in v več smeri nastavljiv sedež, ki poleg udobja tudi izdatno pripomore k varnosti – a le, če v njem pravilno sedite. Od položaja sedeža je namreč odvisno pritiskanje na stopalke, učinkovito vrtenje volana, vidno polje okoli vozila, vidnost merilnikov, učinkovitost varnostnega pasu ter varnost voznika ob sproženju varnostnih blazin. Na splošno velja, da je potrebno izbrati tako višino sedeža, da boste lahko videli dobro vse naokrog, pogled pa naj bo približno na polovici višine vetrobranskega stekla.

Sedež je treba nastaviti tudi po višini, in sicer tako, da nad glavo ostane vsaj za eno stisnjeno pest prostora pod stropom potniške kabine. | Foto: Klemen Korenjak Sedež je treba nastaviti tudi po višini, in sicer tako, da nad glavo ostane vsaj za eno stisnjeno pest prostora pod stropom potniške kabine. Foto: Klemen Korenjak

V avtu morate sedeti vzravnano, naslonjalo naj bo tako nastavljeno na kot 100 stopinj ali največ 110 stopinj. Kdor ima v avtu preveč ležeč položaj, nima dobrega pregleda iz avta, vrtenje volana ni učinkovito, v primeru nesreče pa svojega dela ne morejo opraviti varnostne blazine in zavese ter varnostni pas. Voznik v preveč ležečem položaju lahko v skrajnem primeru zdrsne pod varnostnim pasom, sploh če je ta preveč zrahljan, nepravilno sedenje za volanom pa onemogoča optimalen odziv na kritično situacijo.

Pravilno oddaljenost od volana preverite tako, da z zapestjem stegnjene roke dosežete vrh volana. | Foto: Klemen Korenjak Pravilno oddaljenost od volana preverite tako, da z zapestjem stegnjene roke dosežete vrh volana. Foto: Klemen Korenjak

Med telesom in stegni bi morali imeti pravi kot, vaši nogi pa sta tudi ob polnem pritisku na stopalke še vedno nekoliko pokrčeni. Naklon sedalnega dela mora biti tak, da stegna na sedežu počivajo brez pritiska, rob sedeža pa se mora končati tri prste pred kolenskim pregibom. Naslonjalo za glavo naj bo nastavljeno tako, da je zgornji rob vzglavnika poravnan z vrhom vaše glave.

Sedež je treba nastaviti tudi po višini, in sicer tako, da nad glavo ostane vsaj za eno stisnjeno pest prostora pod stropom potniške kabine. Temu položaju je treba prilagoditi tudi višino volana, da so merilniki in opozorilne lučke dobro vidni, ter višino zgornjega vpetja varnostnega pasu.

Med telesom in stegni bi morali imeti pravi kot, vaši nogi pa sta tudi ob polnem pritisku na stopalke še vedno nekoliko pokrčeni.  | Foto: Klemen Korenjak Med telesom in stegni bi morali imeti pravi kot, vaši nogi pa sta tudi ob polnem pritisku na stopalke še vedno nekoliko pokrčeni. Foto: Klemen Korenjak

Znate pravilno držati volan in zapeti varnostni pas?

Mazda CX-3 voznikov prostor | Foto: Klemen Korenjak Foto: Klemen Korenjak Volan v ovinku potiskamo, zato moramo imeti dovolj trdno oporo v sedežu. Pravilno oddaljenost od volana preverite tako, da z zapestjem stegnjene roke dosežete vrh volana. Noge morajo biti takrat rahlo skrčene, da imate dovolj moči za pritisk na pedalko za sklopko ali zavoro tudi takrat, ko sta v zadnjem položaju.

Pravilna drža volana je v položaju petnajst do treh. Roke se rahlo skrčene, da je tudi v najbolj oddaljenem položaju, ko zavrtite volan, vaš prijem še vedno čvrst. Ko ste si položaj za sedežem nastavili in preverili, če so vsa vrata zaprta, si pripnete varnostni pas, nastavite ogledala in odpeljete proti cilju.

Višino zgornje pritrditve varnostnega pasu naravnate na svojo višino tako, da zgornji del varnostnega pasu teče čez sredino rame. Pas ne sme biti preblizu vratu, prav tako ne sme zdrsniti z rame. Spodnji del pasu mora potekati prek bokov in ne prek trebuha. Previsoko nameščen spodnji del pasu in ohlapen pas lahko povzročita hude poškodbe. Pripnete se pazljivo, prepričate se, da je zaponka pasu dobro zapeta in da pas ni zvit. Pas s potegom proti zgornji pritrditveni točki pravilno naravnate, s tem pa dosežete, da se dobro prilega telesu.

Nagradna igra: enotedenska vožnja z vozniško perfektno Mazdo MX-5

Mazda CX-3 | Foto: Klemen Korenjak Foto: Klemen Korenjak

Mazda CX-3 | Foto: Klemen Korenjak Foto: Klemen Korenjak

Mazdin edinstveni kompaktni križanec oziroma dinamični SUV CX-3 je zasnovan in izdelan za popoln užitek v vožnji. Nagrajena tehnologija SKYACTIV zagotavlja športno zmogljivost brez kompromisov in dinamično, odzivno vodenje, zato se Mazda CX-3 odlično izkaže tako v mestu kot na podeželju. 
Ne spreglejte