Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
17. 10. 2017,
8.44

Osveženo pred

2 meseca, 1 teden

Vsebino omogoča Agencija za varnost prometa

Foto: Thinkstock

Natisni članek

advertorial pešci AVP Agencija RS za varnost prometa Vozimo pametno

Torek, 17. 10. 2017, 8.44

2 meseca, 1 teden

Trk pri 70 kilometrih na uro je enak padcu z višine 20 metrov

Vsebino omogoča Agencija za varnost prometa

Foto: Thinkstock

Za varnost v cestnem prometu so odgovorni prav vsi udeleženci. Že z zmanjšanjem hitrosti znotraj naselja lahko močno vplivamo na to, da pešci ne bodo več med žrtvami prometnih nesreč.

promet, nesreča, pešec | Foto:

Na eni strani voznik, na drugi pešec, najranljivejši udeleženec v prometu. Skupaj pa soodvisna sopotnika v prometu, pri katerem velja predvsem eno pravilo – previdnost. To velja za oba udeleženca v prometu – za pešca, ki mora upoštevati pravila varnega prečkanja ceste, in voznika, ki se mora s svojo vožnjo prilagoditi tako razmeram na cesti kot prometnim omejitvam.

Ponovimo, kakšno je pravilno ravnanje pešca v prometu

Pešec mora med svojim gibanjem v prometu upoštevati nekaj osnovnih pravil:

– ceste na označenih prehodih za pešce,

– hoja po pločnikih ali ob levem robu cestišča, če pločnika ni,

– zvečer in ob mraku skrb za vidnost – s svetilko in odsevnimi oblačili ali kresničko.

Ne samo pešci, tudi vozniki morajo upoštevati varnostne ukrepe

Zelo pomembno, če ne celo ključno vlogo v prizadevanju za popolno varnost pešcev imajo drugi udeleženci v prometu – vozniki, motoristi in tudi kolesarji.

promet, nesreča, pešec | Foto:

Statistike namreč kažejo, da so med glavnimi vzroki prometnih nesreč z najhujšimi posledicami za pešce neupoštevanje in odvzem prednosti ter neprilagojena oziroma prehitra vožnja voznikov.

Eno večjih nevarnosti še vedno predstavljajo prehitri vozniki. Študije in fizikalne zakonitosti kažejo, da je za pešca lahko usodno vozilo s hitrostjo 48 kilometrov na uro, pri trku s hitrostjo 64 kilometrov na uro pa je verjetnost za smrtne poškodbe pešca že 90-odstotna, kar kažejo tuje študije..

Če ponazorimo drugače in hitrost primerjamo s padcem z višine:

Udarec vozila na naše telo pri hitrosti 50 kilometrov na uro je enak padcu z višine 10 metrov. Pri hitrosti 100 kilometrov na uro je sila udarca enaka padcu z višine 40 metrov. To pomeni veliko verjetnost, da bo pešec dobil izredno hude poškodbe ali da trka ne bo preživel. 50 kilometrov na uro je zgornja meja hitrosti vozila, ki pešcu še daje možnost za preživetje.

Optimalna hitrost je 30 kilometrov na uro.
(Vir: policija.si)

Izjemno pomembno je, da zato v bližini naselij in v naseljih spoštujemo hitrostne omejitve, na zaznamovanih prehodih za pešce pa upoštevamo, da imajo pešci prednost.

 

Skladno s cilji nacionalnega programa in obdobnega načrta so v agenciji okrepili tako preventivne aktivnosti kot tudi spodbudili uvajanje dodatnih ukrepov za umirjanje prometa in urejanje peščevih površin z namenom krepitve večje varnosti pešcev.

Priporočila za voznike – bodite pozorni na pešce

pešci, promet, križišče | Foto: 1 Bodite strpni do ranljivejših udeležencev in pokažite prometno kulturo.

2 V naseljih in bližini prehodov za pešce zmanjšajte hitrost in bodite pripravljeni, da nenadoma ustavite.

3 Pešce je težko opaziti v temi ali mraku, posebej če ne uporabljajo odsevnikov, zato morate biti dodatno pozorni in zmanjšati hitrost.

4 Vedno ustavite pred prehodom za pešce.

5 Ne prehitevajte ali vozite mimo vozila, ki je ustavilo pešcu za prečkanje ceste.

6 Bodite previdni v bližini šol, vrtcev, šolskih poti, igrišč in na splošno povsod, kjer se pogosto gibajo otroci in starejši, ki tudi spadajo v ranljivejšo skupino pešcev.

Z nacionalno akcijo do večje ozaveščenosti in strpnosti v prometu

Javna agencije RS za varnost prometa bo tudi letos nadaljevala preventivne aktivnosti, ki so že v prejšnjih letih prispevale k ozaveščanju pešcev in voznikov, da morajo biti v jesenskem in zimskem obdobju še posebej previdni in vidni.

Akcija Bodi previden prispeva k pogostejši uporabi odsevnih predmetov pri pešcih in tako poveča njihovo varnost, saj jih vozniki lahko hitreje opazijo in zato tudi ustrezneje ukrepajo.

Ne spreglejte