Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
5. 10. 2017,
12.52

Osveženo pred

2 meseca, 1 teden

Vsebino omogoča Agencija za varnost prometa

Foto: Thinkstock

Natisni članek

Vozimo pametno pešci AVP Agencija RS za varnost prometa advertorial

Četrtek, 5. 10. 2017, 12.52

2 meseca, 1 teden

Prihaja obdobje, ko so najbolj ranljivi še bolj na udaru

Vsebino omogoča Agencija za varnost prometa

Foto: Thinkstock

Pešci so najranljivejši udeleženci v prometu, zlasti jeseni in pozimi, ko so dnevi krajši, vozne razmere pa zahtevnejše. Prav zato je v tem obdobju pomembno, da poskrbimo, da smo kot pešci vedno vidni.

promet, pešci | Foto:

Večina nesreč, v katerih so udeleženi pešci, se zgodi  ob slabših vidljivostih, predvsem zvečer in ponoči. Ker je pozimi dan veliko krajši, so posledično možnosti za prometne nesreče, v katerih so udeleženi tudi pešci, večje. To dokazujejo tudi statistike, iz katerih je razvidno, da največ umrlih pešcev beležimo prav novembra in decembra. Zato bo agencija in preostali vključeni deležniki preventivno-vzgojne aktivnosti v tem in prihodnjih mesecih še dodatno okrepili. "Pešci so v zimskem in jesenskem času še posebej ranljivi, zato je potrebna še dodatna pazljivost voznikov. Vendar pa mora tudi pešec poskrbeti sam zase, saj ima najkrajšo zavorno pot in tudi najboljši pregled," je ob začetku nacionalne akcije poudaril Igor Velov, direktor AVP.

Na kakšen način lahko vsak pešec poskrbi za svojo varnost?

#1 HODITE PO PLOČNIKU -  v primeru, da pločnika ni, hodite po levem robu cestišča, zato da boste imeli pregled na nasproti vozeča vozila.

#2 BODITE VIDNI – vozniki vas morajo opaziti pravočasno, zato poskrbite, da:

- nosite svetla oblačila in odsevnike - če hodite ponoči ob cesti zunaj naselja, uporabite prenosno svetilko;

- izogibajte se voznikovemu mrtvemu kotu, ker vas ne vidi (še posebej problematično pri tovornih vozilih in avtobusih);

- z voznikom vzpostavite očesni kontakt – tako se prepričate, da vas je opazil;

#3 CESTO PREČKAJTE NA OZNAČENIH PREHODIH ZA PEŠCE

#4 BODITE PREVIDNI - preden prečkate, poglejte levo – desno in še enkrat levo.

#5 NA AVTOCESTI NE SMEMO PEŠAČITI ALI SE ZADRŽEVATI  ZUNAJ VOZILA OB CESTIŠČU. 

Nezanemarljiva težava - mobilniki

Pešci, ki med hojo buljijo v zaslon mobilnega telefona in so osredotočeni na branje in pisanje, so v urbanem okolju resna grožnja - tako za lastno varnost kot za preostale udeležence v prometu. Tuji strokovnjaki primerjajo hojo z mobilnim telefonom v roki z vožnjo pod vplivom alkohola. 

Zato naj velja priporočilo - tudi ko ste peš, bodite osredotočeni na promet in na dogajanje v vaši okolici. Samo sekunda nepazljivosti je lahko usodna.

promet, pešci | Foto:

Bodite vidni – ključno za varnost v zimskem obdobju

Posveti mi pozornost je slogan letošnje kampanje Javne agencije RS za varnost pometa (AVP) v okviru nacionalne akcije Bodi viden – bodi previden, s katero želijo informirati, opozarjati in izobraževati tako pešce kot voznike avtomobilov. Pešci namreč še vedno spadajo med ranljivejše udeležence v cestnem prometu, zato je njihova varnost ena izmed prioritet nacionalnega programa. Nacionalna akcija bo trajala do 15. oktobra 2017.

V zadnjih letih je problematično predvsem veliko število prometnih nesreč z udeležbo pešcev znotraj naselij, tudi pred oziroma na prehodih za pešce. Ponovno pa se je pojavila tudi problematika varnosti pešcev na avtocestah, kjer gre za voznike in potnike zunaj vozil.

bodi viden | Foto:

Statistike – trend se izboljšuje, vendar smo lahko še bolj uspešni

Po dolgoletnih statističnih podatkih je delež udeleženosti pešcev v prometnih nesrečah v

povprečju 14,8 %. V lanskem letu je bila ogroženost pešcev višja od tega povprečja (16,9 %), v letošnjem leta pa do zdaj podatki kažejo na izboljšanje varnosti pešcev (delež med umrlimi znaša do konca avgusta 7,3 %), so povedali pri AVP.

V prometnih nesrečah je leta 2016 umrlo 22 pešcev, kar predstavlja kar 38 % več umrlih glede na leto 2015. Tudi pri hudo telesno poškodovanih pešcih je v letu 2016 opazen porast (134 huje poškodovanih pešcev, kar je 22 % več kot 2015).

Evropska primerjava umrlih pešcev na milijon prebivalcev iz leta 2015 umešča Slovenijo na 10. mesto med državami članicami EU s 7,8 umrlih na milijon prebivalcev, kar je boljše kot povprečje. Evropsko povprečje je v letu 2015 znašalo 10,5 umrlih na milijon prebivalcev. Pešcem najbolj varne države so Norveška (2,3 umrle pešce/mil.), ter druge skandinavske države (Islandija, Danska, Finska) in Nizozemska (3,6 umrle/mil.) in Velika Britanija (6,6 umrlih/mil.).

 

promet, pešci | Foto: V času akcije bo okrepljen nadzor policije

Poleg preventivno-vzgojnih akcij bo potekal tudi okrepljen nadzor policije in občinskih redarstev, ki bodo spremljali pravilno ravnanje voznikov kot tudi pešcev v cestnem prometu.

Aktivnosti bodo potekale v kar 116 lokalnih skupnostih po Sloveniji, skupna koordinirana terenska akcija z opozarjanjem pešcev in razdeljevanjem odsevnih trakov pa se bo izvajala 4. oktobra 2017. Sprejet program aktivnosti nacionalne akcije, ki opredeljuje številne ukrepe pristojnih državnih institucij in terenske preventivne akcije v lokalnih skupnostih ter na več kot 230 osnovnih šolah, AVP izvaja dosledno in aktivno, ob tem pa za večjo varnost pešcev spodbuja in sofinancira tudi projekte nevladnih organizacij ter sistemsko usposablja predstavnike pristojnih institucij s področja šolskih poti in varnosti pešcev.

Za več informacij priporočamo, da obiščete tudi spletne strani www.avp-rs.si .

 

Ne spreglejte