Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
21. 6. 2019,
8.31

Osveženo pred

2 meseca, 1 teden

Vsebino omogoča DARS

Foto: Gettyimages

Natisni članek

advertorial promet promet cestnina avtocesta avtocesta DARS

Petek, 21. 6. 2019, 8.31

2 meseca, 1 teden

Situacije, ki jih doživljajo Darsovi cestninski nadzorniki

Vsebino omogoča DARS

Foto: Gettyimages

Slovenske avtoceste imajo vsako leto v povprečju pet odstotkov več uporabnikov. Pomemben del Darsovega omrežja so tudi cestninski nadzorniki. Cestninski nadzorniki nikakor nimajo inkasantske funkcije, kot je mnogokrat v javnosti narobe razumljeno, pač v končni fazi skrbijo za samo varnost in pretočnost avtocest. Čeprav je nekako samoumevno, da se za uporabo določene zadeve pričakuje plačilo, so pogostokrat žrtve voznikov, ki svojo jezo stresajo prav nanje.

Dars | Foto:

Cestninski nadzor dnevno izvajajo patrulje cestninskih nadzornikov, v vsaki sta najmanj po dva sodelavca. Te patrulje pokrivajo celotno avtocestno omrežje in delajo ves teden, 24 ur dnevno.

Služba za cestninski nadzor je bila sicer ustanovljena leta 2008. Zdaj cestninski nadzor opravlja 129 ljudi. Njihovo delo še zdaleč ni preprosto in lahko.

Kakšne so njihove pristojnosti?

Njihove pristojnosti so se v zadnjih letih razširile. Njihova primarna naloga je izvajanje nadzora po zakonu o cestninjenju. Po zakonu o pravilih cestnega prometa imajo pooblastila, s katerimi lahko izvajajo nadzor tudi tam, kjer je bilo to do nedavnega praktično nemogoče, pri tem pa lahko dajejo posebne svetlobne in zvočne znake za odkritje in prijetje storilca prekrška.

"Primarno delo je ustavljanje osebnih in tovornih vozil po avtocestah in hitrih cestah ter preverjanje ali je cestnina plačana v skladu z zakonom. Imajo tudi določena pooblastila po zakonu o pravilih cestnega prometa. Tu velja omeniti nadzor nad omejitvijo prometa, ko velja odredba o omejitvi prometa zaradi specifičnih razmer. Po zakonu o cestah imajo cestninski nadzorniki tudi pristojnost izvajanja nadzora na počivališčih glede parkiranih vozil in za odvoz poškodovanih, pokvarjenih vozil nad tri tone in pol," uvodoma pove Dean Polc, vodja službe za cestninski nadzor.

Dars | Foto:

Cestninski nadzorniki svoje delo opravljajo po naprej določenih mesečnih in tedenskih načrtih, ki jih, če je treba, tudi dnevno prilagajajo spremenjeni prometni situaciji. "Taktiko in metodiko dela cestninski nadzor prilagaja različnim dejavnikom, ki vplivajo na odkrivanje storilcev prekrška. Prej smo imeli cestninske postaje in če se zapornica ni dvignila, si takoj vedel, da gre za neko kršitev. Zdaj že uporabljamo različne sistemske algoritme, ki opozarjajo na neskladnosti. Na podlagi teh algoritmov lahko cestninski nadzorniki že v svojem vozilu ugotavljajo določeno kršitev. Skratka cestninski nadzornik ima na terenu 360-stopinjski pogled. Dejansko lahko vidi vse. Lahko sedi v Kopru in vidi kršitve v Mariboru. Cestninski nadzorniki med sabo seveda sodelujejo," razloži Dean Polc.

Strategija njihovega dela je tesno povezana s prometnimi tokovi, še posebej pa tudi s turistično sezono. "Plačilo cestnine zagotavlja, da se vzdržujejo obstoječe avtoceste, ki se ne vzdržujejo iz proračunskega denarja. Želimo, da vsak, ki uporablja neko storitev, to tudi plača, kar je nekako logično. Vse je povezano," še doda.

Zveni logično, pa vendar se najdejo vozniki, ki precej burno sprejemajo odredbe nič krivih cestninskih nadzornikov.

V povprečju okoli 50.000 plačilnih nalogov

Dars izda največ plačilnih nalogov zaradi neuporabe ali nepravilne uporabe vinjete med glavno turistično sezono, v juliju in avgustu, ko je največ tranzitnega prometa, in ne februarja, ko se prenehajo uporabljati stare letne vinjete.

DARS, slovenske avtocceste | Foto:

"To se spreminja od letnega obdobja. Med prehodom na nove vinjete je seveda teh kršitev precej več. Tedensko je zaradi neimetja vinjete okoli 1000 primerov," razloži Dean Polc.

Cestninski nadzorniki Darsa so lani izdali skupno nekaj več kot 27.000 plačilnih nalogov zaradi neuporabe ali nepravilne uporabe vinjet, kar je precej manj kot pretekla leta, ko so v povprečju izdali 50.000 plačilnih nalogov.

"Lani je bila ta številka nižja, ker se je vzpostavljal nov sistem cestninjenja za tovorna vozila, v katerem so imeli cestninski nadzorniki pomembno vlogo," razloži Dean Polc.

Večina jih plača polovičko

Predpisana najnižja kazen je 300 evrov, a ker so kršitelji večinoma tujci, jo odnesejo s "polovičko", saj morajo globo poravnati takoj. Znesek ne gre družbi za upravljanje avtocest, ampak se zlije v državni proračun.

Če vinjete ne namestimo na vozilo z njenim prvotnim lepilom ali če z nedovoljenim posegom spremenimo oz. zmanjšamo učinkovitost lepila, globa znaša 500 evrov. Večina kršiteljev se, če jim je izdan plačilni nalog, odloči za plačilo polovičke v višini 150 evrov. Takih je kar 98 odstotkov, medtem ko jih slaba dva odstotka plača polno globo 300 evrov. Tudi kršiteljev, ki dobijo globo za nepravilno nameščeno vinjeto, je vsako leto kar nekaj. Lani so jih s 500 evri oglobili 330, leto poprej pa kar 982.

"Opažamo, da se število teh ne zmanjšuje. So pa vozniki neprijetno presenečeni, da so jih odkrili, saj so prepričani, da so s tem ko so vinjeto nalepili na posebno folijo očem cestninskih nadzornikom nevidni," pove Dean Polc.

Mnogi vozniki se sicer za odredbe precej burno odzovejo

Na Darsu pravijo, da se večina kršiteljev sprijazni z ugotovitvijo cestninskih nadzornikov, čeprav ljudem izgovorov in domišljije ne zmanjka. Nadzorniki morajo požreti tudi kakšno sočno besedo in niso tako zelo redki primeri, ko morajo na pomoč poklicati može v modrem.

"Seveda se dogajajo burni odzivi. Cestninski nadzorniki se srečujejo tudi z zelo agresivnimi vozniki. Tako smo denimo lani imeli primer, ko je voznik cestninskega nadzornika po izdanem plačilnem nalogu iskal kar zunaj službenega časa in želel z njim fizično obračunati. Zoper njega sedaj poteka kazenski postopek. Teh primerov ni malo. Delo cestninskih nadzornikov ni preprosto, gledano tako z vidika hitrosti na avtocestah kot tudi zaradi odzivov voznikov. Velja omeniti še hujši primer, ko je voznik grozil, da bo na cesto zaradi odrejene globe vrgel svojega otroka. Grozovito. Marsikaj vidiš. Je pa treba poudariti, da so naši cestninski nadzorniki maksimalno usposobljeni za delo," razlaga Dean Polc.

DARS slovenske avtoceste | Foto:

Grozil s samovžigom

Dean Polc omeni tudi primer na primorski avtocesti, na odcepu med Sežano in Fernetiči, ko je moški med postopkom grozil najprej s samovžigom, nato pa je zagrozil tudi cestninskima nadzornikoma, da bosta skupaj z njim zagorela. Na srečo je – vede ali nevede – za to nevarno in nerazumno dejanje imel v roki ročko z gorivom, ki ne eksplodira in je tudi težko vnetljivo. Cestninska nadzornika sta poklicala policiste in zadeva se je na koncu rešila brez hujših posledic, si je pa moški s tem dejanjem poleg vinjetne globe nakopal še dodatne težave.

Omeni še primer, ko se je nemška državljanka tako razjezila zaradi izdanega plačilnega naloga, da je praktično izgubila razsodnost, saj je postala tako agresivna, da so jo morali policisti vkleniti.

Naj bodo cestninski nadzorniki varni

Situacije, ki dodobra orišejo, s čim vse se cestninski nadzorniki spopadajo dnevno. Na nas pa je, da se odzovemo drugače. Cestninske nadzornike sicer na Darsu aktivno usposabljajo za preprečevanje konfliktnih situacij, postali so bolj izkušeni, na njihova pooblastila pa so se vozniki sčasoma privadili in jih spoštujejo. Sicer pa so v več kot desetih letih delovanja cestninski nadzorniki tudi mnogo bolj prepoznavni.

Za lažjo komunikacijo so za storilce prekrška v mnogo tujih jezikih pripravili tudi prevode o kršitvah in pravnih posledicah ter o njihovih pravicah v postopku ob prekršku. Nadzorniki prevode ponudijo storilcu prekrška, če ima težave z razumevanjem jezika oziroma ne razume vrste prekrška in postopka odvzema potne listine.

"Močno si prizadevamo, da bi bili cestninski nadzorniki pri svojem delu varni, da bi storilcem prekrška kljub njihovim kršitvam zagotovili pošten postopek ob prekršku, da jih seznanimo z vsemi pooblastili, ki jih imajo cestninski nadzorniki, in da jih seznanimo z vsemi njihovimi pravicami v postopku ob prekršku. Pri tem ne upoštevamo zgolj slovenske zakonodaje, ki jo prekrškovni organ uporablja pri svojem delu, temveč tudi mednarodno pravno zavezujoče akte, kot je Evropska konvencija o varstvu človekovih pravic in temeljnih svoboščin," razložijo pri Darsu.


Kako bo na cestah?

Z zaključkom šolskega leta, začetkom dopustov in praznikom sv. Rešnjega telesa v nekaterih evropskih državah na Darsu pričakujejo večje zgostitve prometa že danes (v sredo) popoldan in jutri (v četrtek) zjutraj ter dopoldan, in sicer od Avstrije proti Hrvaški. Prav tako je pričakovati povečano število vozil, tudi tovornih, na relaciji med Italijo in Madžarsko ter pred prehodi z Avstrijo, predvsem v četrtek, ter v petek čez dan.

V obratni smeri je pričakovati večje zgostitve predvsem v nedeljo popoldne, od Hrvaške proti Avstriji. Povečan promet se pričakuje tudi v ponedeljek in torek iz turističnih krajev proti urbanim središčem. Večje zgostitve bodo na mejnih prehodih, predvsem s Hrvaško, v obratni smeri tudi z Avstrijo. V torek, 25. junija, je državni praznik v Sloveniji in na Hrvaškem, zato bo v ponedeljek na avtocesti več tovornih vozil. Na Darsu opozarjajo tudi na zapore zaradi kolesarske dirke po Sloveniji med 19. in 23. junijem.


Dars svetuje - preden se odpravite na pot, preverite razmere na cestah prek:

  • Prometnoinformacijskega centra za državne ceste (PIC):

operater PIC: tel. 1970

avtomatski telefonski odzivnik o stanju prometa na AC/HC: 080 22 44

spletna stran: www.promet.si, prilagojena tudi za pametne telefone

Za volanom bodite strpni in previdni.

Preberite tudi:

DARS, slovenske avtocceste
Avtomoto Aplikacija, s katero se boste ognili zastojem
DARS
Avtomoto Kako "fer" je slovenski šofer?
Reševalni pas zastoj
Avtomoto Pravilno razvrščanje ob zastoju na avtocesti rešuje življenja
Avtocesta
Avtomoto Kaj vse nas letos čaka na slovenskih avtocestah?
DARS ADVERTORIAL PLUŽENJE
Avtomoto Veliki brat, ki skrbi za varnost na slovenskih cestah
Nasprotna smer avtocesta
Avtomoto Kaj storiti v primeru vožnje v napačno smer?
Ne spreglejte