Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ciril Komotar

Torek,
5. 1. 2016,
3.10

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Toyota Terenski Avtomoto Prva vožnja

Torek, 5. 1. 2016, 3.10

6 let, 6 mesecev

Islandija ni le nogometna, ampak tudi naravna senzacija

Toyota landcruiser – japonski terenec na Islandiji utrdil status robustne legende

Ciril Komotar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Landcruiser je na čarobni Islandiji ponovno dokazal, zakaj spada med najboljše terence na svetu. Oblika ostaja enaka, popolnoma nov je 2,8 litrski motor. V Sloveniji od 44.700 evrov.

Družina modelov: Landcruiser (3- in 5-vratna različica)
Proizvodnja: Tahara (Japonska)
Začetek prodaje: že v prodaji
Cene: v Sloveniji od 44.700 evrov (toyota landcruiser 3v base 2,8 D-4D)

Toyota landcruiser - prva vožnja prenovljenega modela | Foto: Ciril Komotar Foto: Ciril Komotar
- Nov 2,8-litrski dizelski motor je lažji, zmogljivejši, čistejši, tehnično izboljšan in varčnejši. Tovarna obljublja porabo 7,2 litra na 100 kilometrov.

- Videz karoserije ostaja nespremenjen. Toyota ga je uveljavila s prenovo modela leta 2013.

- Kabina ostaja udobna, uporabna in kljub trdi plastiki na nekaterih delih kakovostno na visoki ravni. Po novem je na voljo rjavo-črna kombinacija usnjenega oblazinjenja. Nova je tudi metalno rdeča barva karoserije.

- Na terenu spada med najboljše. Oborožena je z zaporo sredinskega in zadnjega diferenciala, reduktorjem, sistemom CRAWL za počasno in nadzorovano plazenje čez najzahtevnejše podlage.

- Prilagodljivo zračno vzmetenje. Na voljo so programi sport, normal in confort.

- Sistem MTS (multi terrain select) prilagaja odzivnost pomembnejših komponent različnim podlagam. Deluje vzorno.

Uradni začetek njegove poti leta 1951. Neuraden še desetletje prej.

Toyota landcruiser - prva vožnja prenovljenega modela | Foto: Ciril Komotar Foto: Ciril Komotar

Začetek Toyotine terenske zgodbe, ki je pomenil tudi postavitev enega prvih temeljev avtomobilsko-terenske kulture dežele vzhajajočega sonca, sega v leto 1941. Takrat je japonsko imperialno vojsko na osvojenih Filipinih pričakal predhodnik ameriškega jeepa, terensko vozilo znamke Bantam. Toyota je pridobljen tehnični navdih v relativno kratkem času obrnila v svoj prid in le leto za tem za potrebe vojske izdelala terensko vozilo AK10.

S pomočjo dragocenih izkušenj so skoraj natančno desetletje za tem, predvsem zaradi vpletenosti ZDA v korejsko vojno (bojno izhodišče ZDA so bila japonska tla in Američani so v tistem času sodelovali tudi z japonsko avtomobilsko industrijo), izdelali ikoničnega terenca BJ – izvirnega landcruiserja.

Da je BJ pridobil ikonični status, ni trajalo dolgo. Testni voznik Ichiro Taira se je namreč nedolgo po uradni predstavitvi z njim povzpel do tako imenovane šeste kontrolne točke na gori Fuji. Japonski štirikolesno gnani terenski simbol je bil rojen.

Šest desetletij za tem landcruiser ni le sinonim vzdržljivega terenskega vozila znotraj znamke, ampak širše. Da je terensko najbolj aktivna četrtina blatne svete štirice, ki jo sestavljajo še Jeepov wrangler, Land Roverjev defender in Mercedesov večno oglati G, da drugih terenskih in športno-terenskih vozil ne omenjamo, ni težko verjeti. | Foto: Ciril Komotar Šest desetletij za tem landcruiser ni le sinonim vzdržljivega terenskega vozila znotraj znamke, ampak širše. Da je terensko najbolj aktivna četrtina blatne svete štirice, ki jo sestavljajo še Jeepov wrangler, Land Roverjev defender in Mercedesov večno oglati G, da drugih terenskih in športno-terenskih vozil ne omenjamo, ni težko verjeti. Foto: Ciril Komotar

Prepričal tudi domačine

Landcruiser, predelan za vožnjo po ekstremno zahtevnih terenih. Za  | Foto: Landcruiser, predelan za vožnjo po ekstremno zahtevnih terenih. Za

Islandci vedo stvar ali dve o kritičnem pomenu zanesljivosti tehnike v ekstremnih vremenskih razmerah in, tako poleg Toyote trdijo tudi podobno vzdržljivi domačini, se vsem mrzlim, mokrim, spolzkim, snežnim, vetrovnim in celo vulkanskim darovom matere narave tam zgoraj na severu najbolje upira prav landcruiser.

Po nekaj sto kilometrih na islandskih brezpotjih skoraj lahko trdim, da se je tradicionalna zavezanost terenski vožnji "kruze", kakor ji ljubkovalno reče tudi marsikateri slovenski ljubitelj, razvila že v zaljubljenost v vse, kar pred uporabo ni poteptal nekajtonski valjar.

Največja sprememba v kabini? Barva oblazinjenja.

Trenutna generacija je svojo pot začela leta 2009. Leta 2013 je bila optično posodobljena in takrat na novo pridobljen videz ostaja nespremenjen.

Tudi po novem zvočno bolje izolirano kabinsko okolje v primerjavi z 2013 posodobljeno izvedbo ostaja oblikovno nespremenjeno. Vztrajanje z ravnimi potezami ustreza močnemu karakterju vozila. Izrazito horizontalo zgornjega dela armaturne plošče seka vertikalna sredinska konzola s 7-palčnim zaslonom na vrhu in stikali klimatske naprave pod njim.

Konzoli dominira razmeroma nizko nameščeno veliko vrtljivo stikalo za prilagajanje tako imenovanega sistema CRAWL (o terenski vožnji več čez nekaj odstavkov). Delovno okolje je razmeroma pregledno, stikala velika in lahko dosegljiva, odlagališč veliko, plastika pa ponekod trda in robustna. Nova je edino črno-rjava barvna kombinacija usnjenega oblazinjenja. | Foto: Ciril Komotar Konzoli dominira razmeroma nizko nameščeno veliko vrtljivo stikalo za prilagajanje tako imenovanega sistema CRAWL (o terenski vožnji več čez nekaj odstavkov). Delovno okolje je razmeroma pregledno, stikala velika in lahko dosegljiva, odlagališč veliko, plastika pa ponekod trda in robustna. Nova je edino črno-rjava barvna kombinacija usnjenega oblazinjenja. Foto: Ciril Komotar

Pa praksa? V reki nismo obstali.

 | Foto:

V praksi in pri hitrostih, ki so redko dosegle tromestno število, se je dizelski motor izkazal za voljnega in ustrežljivega sopotnika. Prepričal je v skrajno raznolikih voznih razmerah. Na primer ko smo potrebovali hipno dostavo navora med kratkotrajno izgubo oprijema med prečenjem rek, med prehitevalnim manevrom na kateri od neskončnih ravnic ali med nenadno spremembo kakovosti in oprijemljivosti vozne podlage med premagovanjem polj lave.

Še največji zalogaj mu bodo, vsaj v teoriji, najbrž predstavljale hitre evropske avtoceste, kjer bo sicer zadovoljil širok spekter zahtev, manjkalo pa mu bo pospeševalne odločnosti. Mimogrede, izvedba z ročnim menjalnikom do sto pospeši v 12,1 sekunde, landcruiser, opremljen s samodejnim menjalnikom, bo za enak dosežek potreboval 12,7 sekunde.

Medtem ko tovarniški podatki obljubljajo 7,2-litrsko porabo (podatek velja za različico s preizkušenim samodejnim menjalnikom), je nov motor v sklopu prve vožnje zahteval 10,8 litra na sto kilometrov. Podatek je glede na zahtevne vozne razmere, reliefno razgibanost trase in količino zmerno zahtevne terenske vožnje zelo ugoden | Foto: Medtem ko tovarniški podatki obljubljajo 7,2-litrsko porabo (podatek velja za različico s preizkušenim samodejnim menjalnikom), je nov motor v sklopu prve vožnje zahteval 10,8 litra na sto kilometrov. Podatek je glede na zahtevne vozne razmere, reliefno razgibanost trase in količino zmerno zahtevne terenske vožnje zelo ugoden

Veteran se dokazuje vedno znova

Toyota landcruiser - prva vožnja prenovljenega modela | Foto: Ciril Komotar Foto: Ciril Komotar

Tisti kupci, ki bodo z njim obiskali tudi teren, in teh bojda ni malo, bodo največ časa ob spoznavanju namenili spodnjemu delu sredinske konzole. Na njem je kar devet stikal in gumbov, ki tako ali drugače dokazujejo terensko suverenost 2,3-tonskega landcruiserja. Ob tovrstni tehnološki podpori se terenska vsemogočnost ne zdi tako nemogoča. Pojdimo od leve proti desni:

prva dva gumba sta namenjena dvigovanju oziroma spuščanju karoserije, na tretjem piše "MTS" (multi terraine system). Na voljo so tri stopnje udobja zračnega vzmetenja. Takoj lahko povem, da je bil med programom normal, sport in comfor približno 98 odstotkov časa na prvem mestu comfort. Razlike med posameznimi programi nisi izrazite kot pri nekaterih drugih športnoterenskih tekmecih. Tudi športna nastavitev je namreč precej mehka. Landcruiser športnost pač prepušča dvignjenim Lexusovim bratrancem.

Četrti (CRAWL) v sodelovanju z velikim vrtljivim stikalom za nastavljanje hitrosti plazenj nalogo konstantnega držanja plina med zahtevnejšo terensko vožnjo zaupa elektroniki. Prednastavljivih hitrosti je pet, voznik pa se med počasnim do zmerno hitrim plazenjem lahko v celoti posveti manevriranju vozila.

Pa udobje? Oh, to pa zna. Če kje, potem bi se pomanjkljivosti uspešnega odpravljanja grbin in lukenj pokazale prav na Islandiji – pa se niso. Ne glede na hitrost. Hvalimo. | Foto: Ciril Komotar Pa udobje? Oh, to pa zna. Če kje, potem bi se pomanjkljivosti uspešnega odpravljanja grbin in lukenj pokazale prav na Islandiji – pa se niso. Ne glede na hitrost. Hvalimo. Foto: Ciril Komotar

Kako smo lezli in kako smo se plazili

V okviru prve vožnje smo se nekajkrat zanesli tudi na reduktor. Meje voznih zmogljivosti nismo dosegli. | Foto: Ciril Komotar V okviru prve vožnje smo se nekajkrat zanesli tudi na reduktor. Meje voznih zmogljivosti nismo dosegli. Foto: Ciril Komotar

MTS (multi terraine select) ponuja izbiro voznega programa glede na vrsto podlage. Elektronska pamet je v sodelovanju s štirikolesnim pogonom sposobna prilagajati delovanje motorja, menjalnika in zavor ter posameznih komponent podvozja. Program je prilagojen pesku ali blatu, manjšim kamnom, grbinam ali skalam.

Da avtomobila kljub večkratnim zaporednim preizkusom na spolzkih skalah nismo uspeli presenetiti z izgubo oprijema, največ zaslug seveda pripisujemo inteligentnemu stalnemu štirikolesnemu pogonu z zaporo sredinskega Torsnovega in zadnjega diferenciala ter možnostjo razporejanja navora do 70 odstotkov v prid zadnji osi.

Pomaga tudi prisotnost sistema KDSS (kynetic dynamic suspension system), ki je v prid boljšega stika koles s podlago med terensko vožnjo med drugim sposoben prilagoditi oziroma izklopiti stabilizatorje.

10 razlogov, zakaj je nov motor boljši od prejšnjega

Toyota landcruiser - prva vožnja prenovljenega modela | Foto: Ciril Komotar Foto: Ciril Komotar

Trilitrski dizelski štirivaljnik je odstopil mesto novemu, 2,8-litrskemu motorju. V primerjavi s trilitrskim predhodnikom ponuja številne novosti, ki vplivajo tudi in predvsem na izboljšanje ekonomičnosti.

1. Zmogljivost štirivaljnika je manjša kot pri motorju, ki ga nadomešča. Prej je bilo kilovatov 140, zdaj jih je 130. Kljub temu se je navor povečal - iz 420 na 450 njutonmetrov.

2. Od 440 njutonmetrov največjega navora (med 1.600 in 2.400 vrtljaji) ga je 370 na voljo že pri 1.200 vrtljajih. Zadnja vrednost je dobro desetino boljša kot pri motorju, ki ga nadomešča. Ravno toliko je tudi varčnejši.

3. Stene valjev so tanjše, zato je motor lažji.

4. Optimiziran in natančnejši je elektronsko krmiljen vbrizg goriva prek skupnega voda.

5. Izboljšano je izgorevanje, mehanskega trenja je manj in toplotne izgube so manjše.

6. Turbinski polnilnik je razvit na novo. Je 30 odstotkov manjši in odzivnejši ter učinkovitejši od predhodnika.

7. Zmanjšano je število komponent izpušnega sistema, prej jih je bilo 18, zdaj je sestavljen le iz treh.

8. Sesalni kolektorji so lažji.

9. Katalizator je tretjino manjši.

10. Toyota je prvič izkoristila tudi sistem selektivne katalitične redukcije, ki drastično zmanjša izpuste plinov NOx.

Pomoč kamer je lahko ključna. A le, če so leče čiste ...

Pri zahtevnem prečenju nanosov lave in pri iskanju optimalne podlage smo z veseljem spremljali tudi grafično spremljavo slike sprednje kamere, ki kaže usmeritev sprednjih koles oziroma nakazuje, kam bodo zapeljala v naslednjih nekaj trenutkih.

Sistem je zares vzorno uporaben le ob dobrem vremenu oziroma ko je leča kamere čista. Dežne kapljice (v dveh dneh vožnje je bilo suhega vremena le za vzorec) so iz slike naredile zmazek.

Ustrezno podporo tehnično vzornemu in terensko izredno talentiranemu paketu daje tudi malenkostno prilagojeno podvozje. Nespremenjeno zasnovo (spredaj dvojna prečna vodila, zadaj toga prema s štiritočkovnim vpetjem) so Toyotini inženirji obogatili s prilagojenim delovanjem blažilnikov z večjo vzdržljivostjo in vsestranskim izboljšanjem voznih lastnosti. | Foto: Ciril Komotar Ustrezno podporo tehnično vzornemu in terensko izredno talentiranemu paketu daje tudi malenkostno prilagojeno podvozje. Nespremenjeno zasnovo (spredaj dvojna prečna vodila, zadaj toga prema s štiritočkovnim vpetjem) so Toyotini inženirji obogatili s prilagojenim delovanjem blažilnikov z večjo vzdržljivostjo in vsestranskim izboljšanjem voznih lastnosti. Foto: Ciril Komotar

Ne spreglejte