Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
10. 10. 2017,
5.00

Osveženo pred

5 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,58

Natisni članek

test avtomobila Renault Captur Renault

Torek, 10. 10. 2017, 5.00

5 let, 6 mesecev

Test prenovljenega modela

Test: renault captur s prenovo v bran svojega prodajnega kraljevskega položaja #foto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,58
Renault Captur EDC Initiale Paris | Foto Gašper Pirman

Foto: Gašper Pirman

Bencinski turbomotor 1.2 TCe z menjalnikom EDC z dvema sklopkama smo po letu 2015 preizkusili še v prenovljenem capturju z najbogatejšo in najdražjo stopnjo opreme initiale paris. Zadišalo je po prestižu, hkrati pa sprožilo razmišljanje, ali Renault potrebuje tudi neuradno napovedanega večjega capturja.

Motor: 1,2-litrski bencinski štirivaljnik z močjo 87 kW
Poraba goriva: 7,1 l/100 km
Cena: 23.490 EUR

Cena in dodatna oprema | Tehnični podatki
Palec gor:

Prostornost je ena od pomembnih prednosti, ki jo med majhnimi crossoverji uspešno uveljavlja renault captur. Njegova kabina je ravno prav razsežna, da še lahko uspešno opravi naš test 4 x 190, pri tem pa ostane v prtljažniku razredno velikih 377 litrov volumna.

Odmični gredi 1200-kubičnega turbomotorja poganja zobati jermen z doživljenjsko dobo uporabe, s čimer se zmanjšajo stroški vzdrževanja vozila, pa še strah pred finančnimi posledicami zaradi počenega jermena odpade.

K dnevnim lučem spadajo zadnje luči za označevanje vozila, ki v predorih rešujejo zatemnjene pozabljivce. Tudi lep in razpoznaven svetlobni podpis ustvarjajo.   
Palec dol:

Znova omenjamo trojno razporeditev stikal tempomata na levi (SET+ in -) in desni prečki (R in 0) volanskega obroča ter stikali za osnovni vklop tempomata in limitatorja, ki ju iščemo poleg ročne zavore. No, ti dve sta za razliko od volanskih dveh vsaj osvetljeni.

Barvna kombinacija deluje kontrastno ob pomoči številnih kromanih in drugače svetlečih dodatkov ter oblikovno posrečenih svetil v tehnologiji LED. | Foto: Gašper Pirman Barvna kombinacija deluje kontrastno ob pomoči številnih kromanih in drugače svetlečih dodatkov ter oblikovno posrečenih svetil v tehnologiji LED. Foto: Gašper Pirman

Initiale paris ne potrebuje dodatne opreme

Pogled od blizu pod platinasto sivim ostrešjem razkrije zelo temnovijoličasto komponento. Dvobarvna karoserija je glede na komentarje večino opazovalcev navdušila. Captur je med crossoverji še vedno posebnež atraktivnega videza, čeprav se je oblikovno le malo spremenil.

Barvna kombinacija ob pomoči številnih kromanih in drugače svetlečih dodatkov ter oblikovno posrečenih svetil v tehnologiji LED deluje kontrastno. Sprednjo registrsko tablico so pomaknili višje, tako da se bolj poudari preoblikovani spodnji del odbijača. Nepogrešljiv je svetel bočni zapis prek vrat nad pragoma, v sklopu zadnjega odbijača se sveti kromana prispodoba dveh izpušnih cevi.

Najvišja stopnja opreme captur pošilja v smer prestižnejših malih mestnih posebnežev. Vsa oprema, navedena v tabeli, je serijska, ničesar ni treba doplačati, tudi kovinske barve ne, medtem ko enobarvna različica initiale paris sploh ne obstaja.

Krom in LED sta iz zunanjosti prodrla še v kabino, ki je seveda prostorna, lahko rečemo enoprostorna, enako kot prej. Odstranljive in pralne sedežne prevleke so se morale umakniti prestižnemu nappa usnju s svetlimi šivi, armaturna plošča in obloge vrat so dvobarvne in delno mehko oblazinjene. | Foto: Gašper Pirman Krom in LED sta iz zunanjosti prodrla še v kabino, ki je seveda prostorna, lahko rečemo enoprostorna, enako kot prej. Odstranljive in pralne sedežne prevleke so se morale umakniti prestižnemu nappa usnju s svetlimi šivi, armaturna plošča in obloge vrat so dvobarvne in delno mehko oblazinjene. Foto: Gašper Pirman

 Initiale paris pomeni samodejno parkiranje s 360-stopinjskim nadzorom, kamero za vzvratno vožnjo, LED dinamične smerokaze, usnjeno notranjost z ogrevanimi sedeži … | Foto: Gašper Pirman Initiale paris pomeni samodejno parkiranje s 360-stopinjskim nadzorom, kamero za vzvratno vožnjo, LED dinamične smerokaze, usnjeno notranjost z ogrevanimi sedeži … Foto: Gašper Pirman

Kaj se dobi za pet tisoč evrov več?

Captur 1.2 TCe s šeststopenjskim ročnim menjalnikom z več kot solidno opremo intens stane 18.490 evrov, 1.500 evrov več pa s samodejnim menjalnikom z dvema sklopkama. Za najbolj opremljenega capturja je treba v denarnici izbrskati še 3.500 evrov. Pa se to splača? Initiale paris pomeni samodejno parkiranje s 360-stopinjskim nadzorom, kamero za vzvratno vožnjo, dinamične smerokaze LED, usnjeno notranjost z ogrevanimi sedeži …

Trdimo, da bi se najdražji opremi zlahka odpovedali, saj bi se še vedno vozili v dvobarvnem capturju na 17-palčnih kolesih, imeli bi full LED-luči, usnjen volan, multimedijski sistem R-link evolution s sedempalčnim zaslonom na dotik, navigacijo Navteq namesto TomTom … a tudi manj kromanih in drugih lepotnih dodatkov.

Usnjeni sedeži stopnjujejo potovalno udobje, ki smo ga spoznali na testu pred prenovo. Naj spomnimo še na 27 litrov odlagalnih površin, med katerimi kraljuje predal, ki ga sovoznik povleče k sebi. Med sedežema sta dva utora za pijačo, ne vemo pa, kaj naj bi spravili v manjši okrogel utorček poleg. Za dve pločevinki je prostor v zadnjih vratih, za 1,5-litrske plastenke pa nikjer. Pohvalimo dve odlagalni površini za pametna telefona na sprednjem in zadnjem delu vmesne konzole.

Dobre občutke med krmiljenjem daje primerno odebeljen usnjen obroč, nastavljiv v obe smeri z neposrednim prenosom (2,6 zavrtljaja "lock to lock").  | Foto: Gašper Pirman Dobre občutke med krmiljenjem daje primerno odebeljen usnjen obroč, nastavljiv v obe smeri z neposrednim prenosom (2,6 zavrtljaja "lock to lock"). Foto: Gašper Pirman

Renault Captur EDC Initiale Paris | Foto: Gašper Pirman Foto: Gašper Pirman

Površine prtljažnika so pravzaprav tri

Prvo predstavlja osnovna trdna plošča, ki s položenimi naslonjali tvori ravno tovorno površino. Tu je veliko prostora za predmete, ki med parkiranjem ostanejo skriti tatinskim očem. Pod spodnjo mehkejšo oblogo je na tistem pravem dnu prtljažnika še zasilno rezervno kolo.

Razredno zelo velik prtljažni prostor (377 litrov) se s pomikom celotne zadnje klopi poveča še skoraj za 80 litrov. Pohvalno je, da pri tem ni treba zlesti v kabino, ampak se klop naprej porine kar z ročajem iz prtljažne strani. Kar nam glede prtljažnika ni bilo všeč, smo zapisali spodaj pod Zanimivo.

120 "konjev" predstavlja optimalno moč

V razredu malih crossoverjev se največkrat pojavljajo motorji z močjo okoli 90 kilovatov, ki po zmogljivosti in porabi goriva najbolj ustrezajo namenu oziroma večinskemu načinu uporabe. 1.2 TCe 120, ki je najmočnejši v ponudbi, smo že preizkusili v capturju preden so ga prenovili, tudi takrat z avtomatskim menjalnikom z dvema sklopkama.

Ta deluje neopazno, mehko in opravičuje dodatnih 1.500 evrov, zlasti ob upoštevanju dejstva, da je cenovni prehod iz ročnega na običajni avtomatski menjalnik pri večini proizvajalcev znatno dražji. Pri ročni uporabi prestavne ročice je Renault izbral dirkaški pristop. Med zaviranjem pred ovinkom, ko voznikovo telo sili naprej, se nižje prestave vklopijo dirkaško logično s pomikom ročice naprej.

Prestavno razmerje je ugodno zlasti za potovanja po avtocesti. Pri največji dovoljeni hitrosti, ki jo digitalni merilnik razločno izpiše s številko 133, se motor vrti s samo 2.750 vrtljaji, kar je za bencinske motorje redkost. Temu primerno je seveda tudi zvočno udobje v potniški kabini.

Samodejni menjalnik EDC deluje neopazno, mehko in upravičuje dodatnih 1.500 evrov, zlasti ob upoštevanju dejstva, da je cenovni prehod z ročnega na običajni avtomatski menjalnik pri večini proizvajalcev znatno dražji.  | Foto: Gašper Pirman Samodejni menjalnik EDC deluje neopazno, mehko in upravičuje dodatnih 1.500 evrov, zlasti ob upoštevanju dejstva, da je cenovni prehod z ročnega na običajni avtomatski menjalnik pri večini proizvajalcev znatno dražji. Foto: Gašper Pirman

Znova omenjamo trojno razporeditev stikal tempomata na levi (SET+ in -) in desni prečki (R in 0) volanskega obroča ter stikali za osnovni vklop tempomata in limitatorja, ki ju iščemo poleg ročne zavore.  | Foto: Gašper Pirman Znova omenjamo trojno razporeditev stikal tempomata na levi (SET+ in -) in desni prečki (R in 0) volanskega obroča ter stikali za osnovni vklop tempomata in limitatorja, ki ju iščemo poleg ročne zavore. Foto: Gašper Pirman

Usnjeni sedeži stopnjujejo potovalno udobje, ki smo ga spoznali na testu pred prenovo. | Foto: Gašper Pirman Usnjeni sedeži stopnjujejo potovalno udobje, ki smo ga spoznali na testu pred prenovo. Foto: Gašper Pirman

Kako se pelje?

Bolje kot pred dvema letoma, ko smo poročali o bežanju sprednjega dela naravnost namesto v ovinek. Testni captur je ubogljivo požiral hitre ovinke in tudi pri hitrosti 60 na uro skozi naš referenčni ovinek se je le malo nagnil, čeprav podvozje ni trdo. Captur drži smer v ovinkih precej bolje, kot bi pričakovali od njegove 17-centimetrske oddaljenosti od tal.

Dobre občutke med krmarjenjem daje primerno odebeljen usnjen obroč, nastavljiv v obe smeri z neposrednim prenosom (2,6 zavrtljaja "lock to lock"). Po drugi strani sta sprednja sedeža grajena predvsem za udobje, bočna opora v sedalnem in hrbtnem predelu pa zadovolji le potnike bolj krepkih postav. Usnjena sedeža sta namreč udobno široka in slabše oprimeta suhce, kadar bi radi veseljačili okoli ovinkov.

Potovalni računalnik se zmoti za pet odstotkov

Dejanska poraba po treh točenjih goriva in prevoženih 1.200 kilometrih je znašala 7,2, medtem ko je potovalni računalnik naračunal pet odstotkov manj. Namesto testnega kroga izpred dveh let smo porabo goriva merili na 28,6-kilometrskem krogu okoli Ljubljane, ki smo ga odpeljali s povprečno hitrostjo 105 kilometrov na uro, seveda z upoštevanjem vseh omejitev med 80 in 130 kilometri na uro.

Po šestnajstih minutah in prav toliko sekundah je potovalni računalnik nameril 6,8 litra na sto kilometrov. Z upoštevanjem razlike med podatkom potovalnega računalnika in dejansko porabo je captur okoli Ljubljane potoval s povprečno porabo 7,1 litra na sto kilometrov.

V zvezi s kroženjem okoli Ljubljane (zaradi redkejšega prometa vedno ponoči) dodajmo še, da so full LED-luči odlične. Svetloba žarometov je tako močna, da sprva sploh nismo opazili dodatnega osvetljevanja ovinkov med zavijanjem.

Sovozniški predal, ki ga izvlečemo in ne odpremo, ostaja posebnost capturja. | Foto: Gašper Pirman Sovozniški predal, ki ga izvlečemo in ne odpremo, ostaja posebnost capturja. Foto: Gašper Pirman

Zanimivo

V prtljažnem prostoru ni pritrdilnih zank, osnovna plošča v dvignjenem položaju ne obstane in zakriva osvetlitev spodnjega dela. Tega prekriva mehka tapeta, ki se med dvigovanjem zoprno zatika in tudi ne obstane. Za dostop do rezervnega kolesa v spodnjem dnu je treba obe plošči prtljažnika potegniti ven in odložiti poleg vozila.

 

Cena testnega vozila: 23.490 EUR

Cena osnovne različice: 15.890 EUR (renault captur TCe 90 zen)

 

TEHNIČNI PODATKI: RENAULT CAPTUR 1.2 TCe EDC INITIALE PARIS

MOTOR

bencinski, turbo, tekočinsko hlajeni, 4-valjni, 16V; delovna prostornina: 1197 cm3; največja moč: 87 kW pri 4900 vrt/min, največji navor: 205 Nm pri 2000 vrt/min

PRENOS MOČI
pogon na sprednji kolesi; 6-stopenjski samodejni menjalnik; pnevmatike: 205/55 R17

MERE in MASE
dolžina: 4122 mm, širina: 1778 mm, višina: 1566 mm; medosna razdalja: 2606 mm; oddaljenost od tal: 170 mm; krog obračanja: 10,42 m; lock to lock: 2,6; masa praznega vozila: 1205 kg; največja dovoljena masa: 1744 kg; največja dovoljena masa priklopnika: 635 kg (lahki priklopnik) / 900 kg (z naletno zavoro); prostornina prtljažnika: 377 l (klop nazaj)  /  455 l (klop naprej) / 1235 l (položena naslonjala)

ZMOGLJIVOSTI in PORABA
največja hitrost: 192 km/h; čas pospeševanja od 0 do 100 km/h: 10,6 s; mestna vožnja: 7,0 l/100 km, odprte ceste: 4,7 l/100 km, kombinirano: 5,5 l/100 km; prostornina posode za gorivo: 45 l; emisije: 125 g CO2/km, Euro 6

VARNOST
čelni in stranski zračni blazini za voznika in sovoznika, 3x isofix; ABS s pomočjo pri zaviranju v sili, ASR, ESP; nadzor tlaka v gumah; ocena NCAP: 5 zvezdic (2013)

SERIJSKA OPREMA
dvobarvna karoserija, 17-palčna lita platišča, dodatno zatemnjena zadnja stekla, kromirane površine nad pragovi, na maski, vratih prtljažnika in zadnjem odbijaču, full LED luči, meglenke s funkcijo zavijanja, dnevne LED luči spredaj in zadaj, kartica za prostoročno odklepanje in zagon, start / stop, električno pomični ogrevani in poklopni ogledali s smernima utripalkama, oblazinjenje v usnju, električni variabilni servo volan z usnjenim obročem nastavljiv po višini in osi s stikali za upravljanje tempomata, prestavna ročica s kovinsko in usnjeno glavo, prikaz priporočene prestave pri ročnem načinu, usnjena ročica ročne zavore, sprednja sedeža ogrevana, voznikov nastavljiv po višini, sedalo zadnje klopi vzdolžno pomično, naslonjala deljiva v razmerju 60/40, potovalni računalnik, multimedijski sistem R-link evolution s 7-palčnim zaslonom na dotik s funkcijami mp3, AUX, USB, DAB in Bluetooth, navigacijski sistem TomTom, spletna povezava, povezljivost z aplikacijo Android Auto, radio s sistemom sedmih zvočnikov in ojačevalcem Bose, senzor za dež, funkcija načina vožnje ECO, tempomat, pomoč pri speljevanju v klanec, nadzor mrtvega kota, samozatemnitveno ogledalo, prostoročno parkiranje, 360-stopinjski pregled okoli vozila in kamera za vzvratno vožnjo, dvopodročna klimatska naprava, električno odpiranje stekel, varnostno na voznikovi strani, zaprti predali na armaturni plošči, pred sovoznikom in pod naslonom za roko med sedežema, odprti predali v vratih, zadaj z utorom za pločevinke, odlagalni mesti in utora za pijačo na vmesni konzoli, mrežna žepa za sedežema, zasilno rezervno kolo v dvojnem dnu prtljažnika

GARANCIJA
2-letna splošna garancija, 3-letno jamstvo za lak, 12-letno jamstvo proti prerjavenju karoserije, podaljšano jamstvo (5 let ali 100.000 km) za doplačilo 500 EUR

 

 

Ne spreglejte