Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
13. 12. 2017,
5.00

Osveženo pred

6 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,53

1

Natisni članek

opel insignia

Sreda, 13. 12. 2017, 5.00

6 let, 4 mesece

Test: opel insignia sport tourer - poslovni karavan, ki odkrito nagovarja družine

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,53

1

Opel Insignia Sports Tourer | Foto Gašper Pirman

Foto: Gašper Pirman

Insignia sport tourer je od limuzine daljša za devet centimetrov, ima enako medosno razdaljo in je enako široka, vendar ima 70 litrov večji prtljažni prostor, ki se lahko s podrtjem zadnje klopi razširi na ogromnih 1.665 litrov. Še več, s tem nastane skoraj dva metra dolgo ravno dno, zato karavanska insignia ne nagovarja le poslovnežev, temveč bo zadovoljila praktično vse potrebe sodobne družine.

Poudarki:

Novo generacijo opel insignie smo vam že podrobno predstavili v okviru prve vožnje in testa limuzine: Opel insignia kot demokratizacija Opel Insignia Sports Tourer | Foto: Gašper Pirman Foto: Gašper Pirman luksuzne avtomobilske tehnike? #fotoTest: opel insignia, ki je kot limuzina zlahka tudi družinsko uporabna in moderna #foto.

Različica sport tourer, kot pri Oplu označujejo svojega največjega karavanaje izgubila 200 kilogramov v primerjavi s predhodnikom.

Ima veliko prostornejšo potniško kabino, natančnejšo izdelavo in od 560 do 1.665 litrov prostora za prtljago.

Karavan je 2.100 evrov dražji od limuzine.

Motor: 2,0-litrski turbodizel s 125 kilovati in 400 njutonmetri. Ima pogon na sprednji kolesni par in šeststopenjski ročni menjalnik.

Povprečna poraba goriva na testu: od 6,5 do 7,2 litra na sto kilometrov.

Cena testnega avtomobila opel insignia sport tourer innovation 2.0 turbo D 125 kW: 28.700 EUR, cena dodatne opreme: 11.975 EUR, cena testnega avtomobila: 40.675 EUR (z upoštevanim popustom 36.585 EUR).

Tehnični podatki | Cena (podrobno) | Prtljažni prostor

Opel insignia: prvi opel, ki se želi spogledovati s kupci iz visoke družbe #foto

Intervju - Jerome Bailleul, produktni vodja opel insignie

Video: z opel insignio več kot 200 km/h po nemški avtocesti

Vaše mnenje: bi imeli insignio, VW passata ali škodo superb?

Pregled motorjev in osnovnih tehničnih podatkov


Insignia sport tourer z nekoliko kupejevsko nizko strešno linija izgubi nekaj litrov prtljažne prostornine, a pridobi veliko simpatij z všečnim videzom. | Foto: Gašper Pirman Insignia sport tourer z nekoliko kupejevsko nizko strešno linija izgubi nekaj litrov prtljažne prostornine, a pridobi veliko simpatij z všečnim videzom. Foto: Gašper Pirman

Vesoljska ladja iz Rüsselsheima

Pri insignii sport tourer je seveda ključen prtljažnik. Ker gre v primerjavi z limuzino grand tourer za dimenzijsko zelo podoben avtomobil, so spremembe začnejo dogajati predvsem po stebričku C. Zadek se proti tlom spušča v elegantni kupejevski linji in tako na videz kot tudi dejansko zniža višino zadnjega dela avtomobila. Zaradi tega vizualnega bombončka je prtljažni prostor v primerjavi s predhodnikom zrasel za vsega 20 litrov. Ob podrti zadnji klopi se prirastek poveča na 130 litrov, a ob pogledu k najbližji konkurenci - volkswagen passatu in škodi superb combi - je razvidno, da ga oba prekašata za sto litrov v osnovni postavitvi zadnje klopi.

Na koncu štejeta predvsem uporabnost in prilagodljivost

Takšen simbol razkrije lokacijo senzorja za odpiranje/zapiranje prtljažnika s pomočjo brce. | Foto: Gašper Pirman Takšen simbol razkrije lokacijo senzorja za odpiranje/zapiranje prtljažnika s pomočjo brce. Foto: Gašper Pirman Kot ste že opazili, je glavna zvezda insigne sport tourer vsekakor prtljažni prostor. Da mu lažje oprostimo nekaj litrov manj prostornine, poskrbita njegova prilagodljivost in predvsem vsakodnevna uporabnost. Inženirji kljub očitnemu kakovostnemu preskoku celotne potniške kabine in pomiku v nekoliko premijske vode niso pozabili na družine ter pod zadnji odbijač namestili senzor, ki omogoča prostoročno odpiranje prtljažnih vrat z brco pod odbijač.

Nič novega, a Opel ima dodatno presenečenje v rokavu. V območje senzorja za zaznavo noge so namestili projektorček, ki na tla projicira silhueto avtomobila in tistemu, ki ima v žepu ključ, označuje, kam mora brcniti za uspešno odpiranje prtljažnih vrat. Če so si pri Oplu s tem zaslužili nekaj dodatnih točk, jih po drugi strani izgubijo z nekoliko muhastim zaznavanjem sunka. Kljub brci neposredno nad dobro vidno projicirno oznako so se včasih prtljažna vrata odprla šele po dveh ali treh brcah. Zanimivo je, da so se z brco tudi zaprla, in to vedno v prvem poskusu.

Kot češnja na vrhu torte za resnično popolno prilagodljivost poskrbi sistem za prilagoditev kota odpiranja prtljažnih vrat. S tipko, ki je skrita v predalu v sovoznikovih vratih, nadzorujemo, do kakšne višine so odpirajo vrata. V primeru nizke garaže ali nižjeraslega voznika si lahko višino vrat znižamo, nepozorni ali nerodni vozniki pa bodo hvaležni senzorju, ki samodejno zazna ovire in po potrebi vrata ustavi.

Najzanimivejše funkcije prtljažnika

Ob podrti zadnji klopi nastane skoraj dva metra ležalne površine, na desni strani je nameščena mrežica z velikim predalom, na desni strani večja odprtina za manjše stvari, čez celotno dolžino osnovnega prtljažnika so nameščeni vzdolžno pomični kaveljčki (125 EUR), dvojno dno z majhnimi razdelki je priročno za odlaganje manjših stvari, ob strani je vgrajena še kljukica za obešanje različnih stvari, na seznamu opcijske opreme pa so še elektronsko zložljivi sedeži. Spregledati ne smemo niti vtičnice 12 V.

Prtljažni prostor meri 560/1.655 litrov, vendar bolj kot z velikostjo navduši s prilagodljivostjo in številnimi elementi, ki močno dvignejo splošno uporabnost. | Foto: Gašper Pirman Prtljažni prostor meri 560/1.655 litrov, vendar bolj kot z velikostjo navduši s prilagodljivostjo in številnimi elementi, ki močno dvignejo splošno uporabnost. Foto: Gašper Pirman Matrični žarometi z 32 enotami diod LED odlično opravljajo svojo nalogo in  za 1.450 evrov doplačila nudijo prvovrstno svetilnost ponoči in širok spekter uporabnih režimov uporabe. | Foto: Gašper Pirman Matrični žarometi z 32 enotami diod LED odlično opravljajo svojo nalogo in za 1.450 evrov doplačila nudijo prvovrstno svetilnost ponoči in širok spekter uporabnih režimov uporabe. Foto: Gašper Pirman

Na seznamu dodatne opreme naj ne manjkajo matrični žarometi LED in projicirni zaslon

Matrične žaromete je prva pri Oplu dobila astra, zdaj pa so na voljo tudi pri insignii. S 1.450 evrov doplačila gre za razmeroma dostopno rešitev, ki ponoči prinaša resnične prednosti. Ne le v smislu varnosti, temveč tudi v smislu udobja. Kot se za paradnega konja znamke spodobi, ima insignia namesto 16 enot z diodami zdaj nameščenih kar 32 enot, ki ponoči osvetlijo do 400 metrov ceste. Obenem znajo prilagajati osvetljenost posameznih delov ceste glede na količino prometa, ovinke in podobno. Na podeželju je snop žarometov ožji, v mestu pa se razširi ter tako poskrbi tudi za boljšo osvetljenost površin za pešce in kolesarje.

Pri testnem avtomobilu vsekakor hvalimo splošno pojavnost na cesti, udobje in praktičnost, prav tako tudi opremljenost z varnostno-asistenčnimi sistemi. Oplovi avtomobili so na tem področju dobro založeni, kar smo od njihovega elitnega modela tudi pričakovali.

Hvalimo slovenske menije infozabavnega sistema, prikaz varnostne razdalje do avtomobila pred nami v sekundah, tehnično pa insignia izstopa predvsem po zelo kakovostnem projektorju podatkov (projektor "head-up") na vetrobransko steklo. Ta je na voljo za tisoč evrov doplačila.

Zakaj je potreben prikaz napetosti baterije?

Razumemo, digitalni merilniki prinašajo bistveno več informacij na strnjen prostor. S prilagodljivostjo in različnimi barvnimi kombinacijami niso le preglednejši, temveč navsezadnje s falango različnih varnostno-asistenčnih sistemov stopajo z roko v roki z današnjimi tehnološko dovršenimi avtomobili. Glede merilnikov pri insignii nimamo večjih zamer, so preprosti, pregledni in načeloma lahki za upravljanje. Še najbolj nas je zmotil majhen merilnik na desni strani. Pri Oplu so se odločili, da bodo tam vozniku servirali informacije glede napetosti akumulatorja. V času, ko je življenjska doba akumulatorja vse daljša in garancije na dele večletne, je ta podatek za običajnega voznika vse prej kot nujen. Poleg vsega je še slabo pregleden - skala med 9 in 14 V je razdeljena na četrtine, torej je prva črtica na 10,25 V, druga odebeljena na 11,50 V, tretja na 12,75 V in tako naprej. Bolj pregledna in uporabna bi bila razločna razdelitev po 1 V z označenim zelenim poljem za območje, kjer je napetost optimalna, saj je za nepoučenega voznika takšen prikaz povsem nekoristen. Želeli bi si, da bi glede na digitalno podlago ta del merilnikov oziroma prikaz določili po naši želji in tam, na primer, prikazovali povprečno porabo goriva, temperaturo olja ali kakšno drugo pomembnejšo informacijo.

Cenejša od glavnih dveh tekmecev

Kaj ponuja insignia za 36 tisoč evrov? Veliko, toda pogrešali smo predvsem samodejni menjalnik, ki stane 1.750 evrov. Njegovo delovanje smo že spoznali in gre za odličen izdelek, ki pa je v ponudbo insignie v Sloveniji prišel z zamikom, zato ga ni bilo v testnem avtomobilu. Ob pogledu na seznam dodatne opreme v oči najbolj zbode paket, ki prinaša usnjeno perforirano oblazinjenje brownstone, sprednja sedeža AGR, zadnje sedeže, preklopne v ravno površino in deljive v razmerju 40:20:40, ogrevana sprednja sedeža in ogrevane zadnje sedeže, preproge deluxe spredaj in zadaj v črni in paket električno nastavljivih športnih sprednjih sedežev s certifikatom AGR za skupno ceno 3.890 evrov

Potniška kabina je v primerjavi s predhodnikom močno izboljšana, s pomočjo številnih (opcijskih) elementov pa se po robu postavi tudi nekoliko dražjim tekmecem. | Foto: Gašper Pirman Potniška kabina je v primerjavi s predhodnikom močno izboljšana, s pomočjo številnih (opcijskih) elementov pa se po robu postavi tudi nekoliko dražjim tekmecem. Foto: Gašper Pirman

Pregledni in preprosti digitalni števci so pika na i tehnološki osveščenosti modela, škoda le, da ne moremo prilagoditi obeh stranskih delov, predvsem zamenjati prikaza napetosti baterije. | Foto: Gašper Pirman Pregledni in preprosti digitalni števci so pika na i tehnološki osveščenosti modela, škoda le, da ne moremo prilagoditi obeh stranskih delov, predvsem zamenjati prikaza napetosti baterije. Foto: Gašper Pirman

Večopravilna enota intellilink zna slovensko, je preprosta in intuitivna. Skupaj s fizičnimi stikali ponuja odlično ravnovesje med vsakodnevno uporabnostjo in naprednostjo. | Foto: Gašper Pirman Večopravilna enota intellilink zna slovensko, je preprosta in intuitivna. Skupaj s fizičnimi stikali ponuja odlično ravnovesje med vsakodnevno uporabnostjo in naprednostjo. Foto: Gašper Pirman

Prepričljivo opravi s slovenskimi cestami

Insignia je prav gotovo dorasla svojima glavnima tekmeca in to je nedvomno prvi avtomobil Oplove znamke. Volanski mehanizem je postal bolj neposreden in bolj natančen, med ovinki pa je avtomobil z vidika svojega poslanstva dinamične vožnje zelo suveren in stabilen. Svoje opravi možnost izbire treh načinov vožnje, med možnostma tour (udobno križarjenje) in sport je razlika z vidika odzivnosti volanskega mehanizma precejšnja. Če omenimo še prihranek 200 kilogramov, je insignia zdaj bistveno bolj lahkotna in varčna. Ob prevoženih 1.649 kilometrih smo avtomobil vrnili s povprečno porabo sedmih litrov. Ob natančnejšem pregledu povprečne porabe je insignia v umirjenem ciklu porabila 6,2 litra goriva, ob dinamično odpeljanih zavojih pa se je povprečna poraba ustalila nekje na 7,4 litra.

Prav tako hvalimo udobje sedežev in prostornost za potnike na zadnjih sedežih. Čeprav je insignia zdaj le slab centimeter širša, so potniki zadaj v območju ramen in stegen pridobili več kot tri centimetre prostora.

Cena testnega vozila: 40.675 EUR (s popustom: 36.585 EUR)

Osnovna cena modela: 23.200 EUR
Osnovna cena testnega modela: 28.700 EUR

Dodatna oprema: 11.975 EUR

Kovinska barva 600 EUR, flexorganizer (sistem vodil v prtljažnem prostoru) 125 EUR, podvozje flexride 900 EUR, paket Iinnovation (električna prostoročno pomična vrata prtljažnika, alarmna naprava, brezžični induktivni polnilec, projekcijski zaslon, 8'' instrumentalni informacijski zaslon za voznika (večbarvni grafični), vzvratna kamera, paket izolacije zvoka motorja) 1.190 EUR, paket navigacije: 1.090 EUR, paket za voznika (paket matrični žarometi LED, sistem preprečevanja naleta od 8 do 80 km/h, opozorilo za prečni promet, sistem kamer z vidnim poljem 360 stopinj, tehnologija park-go, prepoznavanje prometnih znakov, kamera opel eye …) 2.500 EUR, zimski paket 590 EUR, platišča iz lahkih kovin 8.5 J x 18, večkrakov in dvobarvna 150 EUR, prednji meglenki 180 EUR, paket usnjeno perforirano oblazinjenje brownstone, AGR prednja sedeža, zadnji sedeži preklopni v ravno površino in deljivi v razmerju 40:20:40, ogrevana prednja sedeža in ogrevani zadnji sedeži, tepihi deluxe spredaj in zadaj v črni barvi, paket električno nastavljivih športnih prednjih sedežev s certifikatom AGR 3.890 EUR, digitalni zvočni sistem DAB 50 EUR, paket notranje opreme OPC Line (pritrdišča za varnostno mrežo (za prvo vrsto sedežev), pritrdišča za varnostno mrežo (za drugovrsto sedežev), stropno oblazinjenje v jet črni barvi, športne stopalke iz lahkih kovin, usnjen volanski obroč OPC line, ogrevan volanski obroč) 710 EUR.

 

Tehnični podatki – opel insignia sport tourer 2.0 CDTI 125 kW innovation

MOTOR: štirivaljni dizel, prostornina: 1.956 cm3, moč: 125 kW (170 »konjev«) pri 3.750 vrt./min., navor: 400 Nm od 1.750 do 2.500 vrt./min., menjalnik: šeststopenjski, ročni

MERE: dolžina: 4.986 mm, širina: 1.863 mm, višina: 1.500 mm, medosna razdalja: 2.829 mm, prtljažnik: 560-1.655 l, masa praznega vozila: 1.633 kg, nosilnost: 607 kg, največja vlečna masa: 750 kg (brez zavor) in 1.950 kg (z zavorami)

ZMOGLJIVOSTI: pospešek do 100 km/h: 9,2 s, najvišja hitrost: 220 km/h, poraba mesto: 7,1 l/100 km, poraba podeželje: 4,6 l/100 km, poraba kombinirana: 5,5 l/100 km, izpust CO2: 145 g/km
Ne spreglejte