Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jure Gregorčič

Sreda,
7. 6. 2017,
11.39

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,05

3

Natisni članek

Opel OnStar

Sreda, 7. 6. 2017, 11.39

6 let, 6 mesecev

Domača predstavitev nove generacije modela: Oplov vodja

Opel insignia: prvi opel, ki se želi spogledovati s kupci iz visoke družbe #foto

Jure Gregorčič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,05

3

Opel insignia grand sport - domača predstavitev | Foto Jure Gregorčič

Foto: Jure Gregorčič

Na slovenske ceste sta zapeljali novi generaciji Oplovega največjega avtomobila, insignia grand sport in sport tourer (karavan). Obe različici sta postali občutno lažji, prostornejši in nadaljujeta Oplovo filozofijo o široki dostopnosti napredne avtomobilske tehnologije. Cene se zato pri nas začnejo pri 22.100 evrih.

Poudarki:

Opel insignia grand sport - domača predstavitev | Foto: Jure Gregorčič Foto: Jure Gregorčič Novo generacijo Opel insignie smo vam že podrobno predstavili v okviru prve vožnje: Opel insignia kot demokratizacija luksuzne avtomobilske tehnike? #foto

Povsem na novo zasnovan avtomobil, ki je lažji do 175 kilogramov (grand sport pet vrat) oziroma do 200 kilogramov v različici sport tourer (karvan).

Prvi opel z osemstopenjskim samodejnim menjalnikom.

Novi motorji z razponom moči v bencinski ponudbi od 140 (103 kW) do 260 (191 kW) "konjev" (nov 1,5 litrski in 2,0-litrski turbo štirivaljnik) in v dizelski ponudbi od 110 (81 kW) do 170 (125 kW) "konjev". Kasneje pride še 155-kilovatni (210 KM) CDTi dvolitrski dizel. Sprotno uravnavanje blaženja (CDC)   | Foto: WRC Croatia Sprotno uravnavanje blaženja (CDC) Foto: WRC Croatia

Nova generacija štirikolesnega pogona.

Veliko prostornejša potniška kabina, natančnejša izdelava in do 1.665 litrov prostora za prtljago, v karavanu v osnovi za 130 litrov več kot prej.

Cene v Sloveniji: od 22.100 evrov (1.5 turbo Start/Stop 104 kW/140 KM) do 34.850 evrov (2.0 CDTI Start/Stop 4x4, avt., innovation 154 kW/210 KM), karavan 1.100 evrov dražji.

Video: varnostni sistemi | Vaše mnenje | Pregled slovenskega trga srednjega razreda (D)

Insignia grand sport ima precej kupejevsko bočno linijo, se pa zadnja prtljažna vrata uporabno dvignejo skupaj s steklom in ponudijo udoben dostop do velikega prtljažnika. V preteklosti sta se pri tem avtomobilu dve tretjini slovenskih kupcev odločili za karavansko izvedbo, sport torurerja. Ta je zdaj eden najlepših Oplovih karavanov vseh časov. | Foto: Jure Gregorčič Insignia grand sport ima precej kupejevsko bočno linijo, se pa zadnja prtljažna vrata uporabno dvignejo skupaj s steklom in ponudijo udoben dostop do velikega prtljažnika. V preteklosti sta se pri tem avtomobilu dve tretjini slovenskih kupcev odločili za karavansko izvedbo, sport torurerja. Ta je zdaj eden najlepših Oplovih karavanov vseh časov. Foto: Jure Gregorčič

Želi si novih kupcev

Opel insignia grand sport - domača predstavitev | Foto: Jure Gregorčič Foto: Jure Gregorčič Pri uvozniku pravijo, da od tega čisto novega in hkrati največjega in tehnološko najnaprednejšega opla pričakujejo veliko. Tržne ambicije gradijo na uspešni zgodovini modela na slovenskih cestah in računajo, da bo novi insignii uspelo prepričati tudi nove kupce, tiste, ki do zdaj niso razmišljali o Oplu. Omeniti velja, da je avtomobil na sončni strani Alp že osvojil tudi prvo lovoriko, naslov poslovni avto leta 2017.

To seveda ni ključni adut, veliko pomembnejše je dejstvo, da bo ta avtomobil na slovenski asfalt med tekmece srednjega razreda vnesel precej nemira z bogato vsebino, prepričljivim oblikovanjem in ne nazadnje s še vedno precej dostopno ceno.

Opel insignia grand sport - domača predstavitev | Foto: Jure Gregorčič Foto: Jure Gregorčič Udoben in zmogljiv potovalni karavan z veliko opreme (najvišji paket innovation), sistemom OnStar - ta na poti po novem rezervira tudi hotel ali poišče parkirišče -, štirikolesnim pogonom, osemstopenjskim samodejnim menjalnikom, aktivnim, sprotnim uravnavanjem blaženja (CDC) ter dvolitrskim dizlom z 210 "konji" stane 34.850 evrov.

Najbolj opremljeni, ravno tako štirikolesno gnani elegantno oblikovani grand sport s kupejevsko linijo in petimi vrati ter turbobencinarjem s kar 191 kilovati oziroma 260 "konji" pa je še 2.750 evrov cenejši in stane dobrih 32 tisočakov.

Avto oblikovno povzema poteze konceptne monze, kar se odraža predvsem v elegantnejših potezah. Samo poglejte resen in osredotočen pogled, okrašen z brčicami iz trendovskega oziroma modno navdahnjenega adama. | Foto: Jure Gregorčič Avto oblikovno povzema poteze konceptne monze, kar se odraža predvsem v elegantnejših potezah. Samo poglejte resen in osredotočen pogled, okrašen z brčicami iz trendovskega oziroma modno navdahnjenega adama. Foto: Jure Gregorčič

Za vrh slovenskega srednjega razreda se bo udarila s passatom in superbom

Pri slovenskem zastopniku Opla pravijo, da je nova insignia tisti vodja, ki bo znamko popeljal do novih kupcev.  | Foto: WRC Croatia Pri slovenskem zastopniku Opla pravijo, da je nova insignia tisti vodja, ki bo znamko popeljal do novih kupcev. Foto: WRC Croatia Cene so za srednji razred precej zanimive, dostopnejše kot pri nekaterih konkurentih, in tudi cenovne razlike med vsemi štirimi osnovnimi stopnjami opreme - insignia, edition (+ 600 evrov), dynamic (+ 1.300 evrov) , innovation - niso velike. Zanimivi so tudi paketi, pripravljeni za slovenski trg. Doplačilo za pogon 4 x 4 recimo znaša tri tisočake, za osemstopenjski samodejni menjalnik 1.750 evrov, za navigacijo (Navi900 IntelliLink) in prepričljiv zvočni sistem Bose pa dobrega tisočaka (1.090 evrov).

Zastavonoša voznega parka racionalnih direktorjev, Škodin superb, je z insigno dobil resnega tekmeca, ki prav tako ponuja veliko prostora na zadnji klopi in v prtljažniku.

Ortopedsko zasnovani sedeži AGR. | Foto: Jure Gregorčič Ortopedsko zasnovani sedeži AGR. Foto: Jure Gregorčič Opel ni premium znamka in glede na pogovor v Ženevi to tudi noče postati, a insignia si želi prepričati tudi kupce iz visoke družbe. Aktivator prestiža je recimo različica exclusive, kjer najzahtevnejšim obljubljajo unikatni pristop. Če boste v salon prinesli ženino najljubšo šminko, bodo ta barvni odtenek prenesli na karoserijo insigne.

To pa so že skoraj malce rolls-roycevski triki. Največji tekmeci insignie so že omenjeni superb, passat kot najuspešnejši igralec srednjega razreda pri nas, ter mondeo in talisman. Pri uvozniku sicer pravilno razmišljajo, da ima avtomobil dovolj potenciala, da bo kakšnega kupca ukradel tudi premium nemškemu trojčku, Audijevi štirici, BMW trojki in Mercedesovemu razredu C. To je insigni uspevalo že zdaj.

V živo, na cesti do izraza pride novi dizajn. Avto je velik korak naprej naredil z vidika elegance, to je treba priznati. Insignia je gotovo eden najbolj preprečljivo oblikovanih Oplov nove dobe. | Foto: Jure Gregorčič V živo, na cesti do izraza pride novi dizajn. Avto je velik korak naprej naredil z vidika elegance, to je treba priznati. Insignia je gotovo eden najbolj preprečljivo oblikovanih Oplov nove dobe. Foto: Jure Gregorčič

Med elito ji ne bo nerodno, a …

(Pre)drzno pa razmišljajo celo, da bo insignia po novem v zelje hodila eliti, BMW petici, mercedesu E ali pa audiju A6. No ja, prav je, da so samozavestni in odločni. Razlika v tehniki, imidžu, končni izdelavi, materialih in tehniki pa je v tem primeru, roko na srce, še vedno očitna. Kdor si lahko privošči te avtomobile, se za insigno skoraj gotovo ne bo določil zaradi bistvene razlike v ceni. Tam so vendarle bolj kot cena pomembna čustva in imidž. Nova insignia je dober avtomobil, a do elite pač ne seže. Je pa "ljudski" premium razred in v odsevu steklene fasade poslovne stavbe je videti hudimano dobro in tudi na večerni premieri pred filharmonijo ali pa Cankarjevim domom njenemu vozniku res ne bo prav nič nerodno v visoki družbi avtomobilske pločevine. Palec gor.

Ali bo po vašem mnenju insigniji uspelo prepričati kupce premium avtomobilov?

  • Da, ker je dovolj elegantna in tehnično izdatna ter velika
    15,05 %
    73 glasov
  • Ne, ker Opel preprosto nima takega imidža
    47,84 %
    232 glasov
  • Vseeno mi je, avtomobil je zanimiv in dober, kar pri meni največ šteje
    37,11 %
    180 glasov
Oddanih 485 glasov

S prostorom na zadnji klopi se je insignia približala enemu svojih glavnih tekmecev, Škodinemu superbu.  | Foto: Jure Gregorčič S prostorom na zadnji klopi se je insignia približala enemu svojih glavnih tekmecev, Škodinemu superbu. Foto: Jure Gregorčič

Slovenska zgodba največjega opla sloni na preprečljivih številkah

Opel insignia grand sport - domača predstavitev | Foto: Jure Gregorčič Foto: Jure Gregorčič Opel insignia je pri nas eden najuspešnejših avtomobilov srednjega razreda. Na evropske ceste je od decembra 2008 zapeljalo skoraj milijon teh oplov (930 tisoč). V slovenskih salonih so do danes prodali nič manj kot 4.300 insignij. Avtomobil je leta 2009 osvojil tudi lovoriko evropskega avtomobila leta. Lani je, čeprav se je insignii že iztekala življenjska doba aktualne generacije, iz slovenskih salonov še vedno zapeljalo 352 vozil, kar pomeni tretje mesto na lestvici srednjega razreda. Pred insignio sta trenutno s precejšno prednostjo najbolj prodajani avtomobil srednjega razreda v Sloveniji, Volkswagnov passat, ter na drugem mestu najdaljša Škoda, superb. Pri uvozniku imajo z avtomobilom velike načrte in si z letno prodajo želijo preseči do zdaj najuspešnejše leto tega modela na slovenskih cestah. V letu 2010 so v Sloveniji prodali 730 insignij in dosegli 21-odstotni tržni delež segmenta.

Opel insignia country tourer: Robustni družinski karavan za izlete v naravo

Slovenci so lani kupili 1.442 passatov in 750 superbov, skupaj pa 4.546 avtomobilov srednjega razreda, ki predstavlja 6,2-odstotni delež našega avtomobilskega trga.

Kaj se dogaja na slovenskem trgu avtomobilov srednjega razreda?

Znamka in model: Prodaja: jan.-dec. 2015 Prodaja: jan.-dec. 2016
Volkswagen passat 1657 1442
Škoda superb 281 750
Opel insignia 405 352
Audi A4 290 344
Renault talisman 0 (na trg prišel lani) 180
BMW 3 179 172
Ford mondeo 171 171
Mercedes-benz C 134 143
Mazda 6 148 133
Toyota avensis 85 85

Video: Čutila za preprečevanje prometne nesreče

Opel insignia grand sport | Foto: WRC Croatia Foto: WRC Croatia Pri Oplu trdijo, da insignia v srednji razred tudi na slovenske ceste prinaša enega najširših naborov aktivnih sistemov za preprečevanje prometnih nesreč in manj stresno ter udobnejšo vožnjo: v sili zavira sama in pri tem prepoznava tudi pešce, pomaga ohranjati smer znotraj voznega pasu, opozarja pred naletom, z radarjem vzdržuje varnostno razdaljo, bere prometne zanke … So pa pri uvozniku pripravili dva posebna vozniška paketa dodatne opreme. Prvi, za 1.490 evrov, je vezan predvsem na udobnejšo nočno vožnjo in za prej omenjeno ceno ponuja prilagodljive matrične žaromete IntelliLux LED, ki imajo po novem 32 aktivno prilagodljivih modulov LED-luči (prej 16) in svetijo do 400 metrov daleč. Ti dobro delujoči prilagodljivi žarometi so velik uspeh kot ena ključnih novosti dosegli v astri, saj je Opel do zdaj prodal že več kot 400 tisoč aster, opremljenih s temi pametnimi lučmi. V Slovenji v povprečju vsak tretji kupec astre (35 odstotkov prodanih avtomobilov) doplača tudi matrične žaromete IntelliLux LED.

V živo, na cesti do izraza pride novi dizajn. Avto je velik korak naprej naredil z vidika elegance, to je treba priznati. Insignia je gotovo eden najbolj preprečljivo oblikovanih Oplov nove dobe. | Foto: Jure Gregorčič V živo, na cesti do izraza pride novi dizajn. Avto je velik korak naprej naredil z vidika elegance, to je treba priznati. Insignia je gotovo eden najbolj preprečljivo oblikovanih Oplov nove dobe. Foto: Jure Gregorčič

Za drugi paket napredne varnosti pa je treba pripraviti za ta razred še vedno zmernih 2.650 evrov. Je pa potem seznam vozniških asistentov v avtomobilu precej obsežen: matrični žarometi IntelliLux LED in povsem prilagodljiva sprednja žarometa (AFL), opozorilo na prečni promet za vozilom (RCTA), aktivni parkirni pomočnik, sistem kamer s 360-stopnijskim vidnim poljem, nadzor mrtvih kotov, sprednja kamera Opel Eye, branje prometnih znakov, aktivni radarski tempomat, regulator hitrosti (z ročnim menjalnikom), sistem samodejnega zaviranja za preprečevanje naleta pri hitrostih od 8 do 80 kilometrov na uro.

Video: Opel je nadgradil svoje tržno precej uspešne matrične LED-luči

Ne spreglejte