Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Četrtek,
10. 12. 2015,
22.54

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Četrtek, 10. 12. 2015, 22.54

6 let, 7 mesecev

Tipično slovenski volkswagen passat: družinski paket za 34 tisočakov

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Tipična slovenska konfiguracija karavanskega passata ima 110-kilovatni motor TDI. Ta tehnično in prostorsko ponuja veliko, avtomobil je tudi zelo varčen, zanj pa potrebujete vsaj 30 tisočakov.

"Izdelano pri Volkswagnu"

Volkswagen passat je na svojevrsten način zanimiv in celo unikaten avtomobil. Slovenci ga več kot očitno spoštujemo, cenimo in ga zato na cesti radi opazujemo in še raje vozimo. Da ga obožujemo, bi bila morda nekoliko preveč ambiciozno zastavljena ocena, a pogled v zakulisje medijskih statistik passata in zanimanja v prodajnih salonih bi mu bržkone celo pritrdil.

Čeprav v slogu nemških avtomobilov nikakor ne stavi na oblikovalsko prvo žogo, temveč raje zagovarja dolgoročno premišljeno evolucijo po načelu majhnih korakov, se na cesti pogledi za njim obračajo. Slovenci očitno v njem vidimo tisti tradicionalni avtomobil, ki je odlična kombinacija poslovnega in družinskega vozila, ki je tudi eden od kraljev trga rabljenih vozil in v katerem vsak vidi in čuti del slogana "Izdelano v Nemčiji" oziroma še bolje "Izdelano pri Volkswagnu".

Dve tretjini slovenskih kupcev novega passata izbrali karavansko izvedbo

Že kar takoj na začetku zapišimo, da so pri uvozniku Volkswagna v Sloveniji natanko tega testnega passata v karavanski karoserijski izvedbi sestavili s točno določenim namenom ugajanja slovenskim kupcem. Kombinacija dvolitrskega motorja TDI s 110 kilovati, dvokolesnega pogona in srednje stopnje opreme comfortline naj bi bilo tisto, kar kupci passatov v Sloveniji največkrat zahtevajo. In novi passat se ne prodaja slabo. Od lanske jeseni so pri nas naročnikom dostavili 540 novih vozil, od tega dve tretjini kupcev izbereta karavansko izvedbo variant.

Kot smo zapisali že pri testu limuzinske izvedbe novega passata, ki je bil s svojo opremo, pogonskim motorjem in ceno sicer na drugi strani ponudbe – torej bližje premium kupcem kot pa nekoliko bolje situirani povprečni slovenski družini –, passat tudi tokrat z ničimer ne šokira.

Karavan, ki je "volkswagnovsko" suveren in vsestranski, stane debelih 30 tisočakov

Seveda, o passatu kot avtomobilu za slovensko družino moramo vseeno pisati s kančkom previdnosti. Čeprav je bil testni passat "le" srednje dobro opremljen, je avtomobil še vedno stal krepkih 30 tisoč evrov. V poštev zanj torej vendarle pridejo predvsem finančno bolje stoječe družine, saj (nekoliko manjša) koncernska alternativa za deset tisoč evrov manj denarja (torej tretjino nakupne cene) ponuja tudi karavansko škodo octavio. Passat je pač avtomobil, ki ponuja cenovni razpon od slabih 23 do dobrih 50 tisoč evrov, zato je teoretično bolj primerljiv s škodo superb. Z octavio se cenovno lahko primerja le osnovni passat, ki pa je opremsko in motorno precej podhranjen.

V primerjavi s cenejšimi tekmeci pri passatu kupci vendarle dobijo dimenzijsko večji in prostornejši avtomobil, ki mu je težko kaj na glas očitati. Testno vozilo je poganjal že zelo dobro znani dvolitrski dizelski motor s 110 kilovati, moč se je na sprednji kolesi prenašala prek prav tako uveljavljenega šeststopenjskega samodejnega menjalnika DSG. Vožnja je torej v ovinkih "volkswagnovsko" suverena, predvsem na avtocestah tudi dovolj udobna in zaradi dobre izolacije tiha.

Passat nedvomno prinaša kanček pridiha klasičnih premium avtomobilov. Kdor si ga lahko privošči, bo z njim na cesti nedvomno užival, saj je karavanski passat tudi brez sistema za izbiro načina vožnje suveren tudi med ovinki. Ko je glava družine (ni pomembno, ali je to moški ali ženska) za volanom sam, bo lahko z njim na cesti tudi pošteno izkoriščal ovinke. Vseeno bi bilo nastavljanje trdote vzmetenja smotrno, saj bi bila vožnja takrat udobnejša tudi v mestu. Podvozje passata je namreč nedvomno nastavljeno prej na tršo kot na udobno plat.

Kaj ponuja povprečni slovenski družinski passat?

Hvalimo, da je sestavni del opreme comfortline tudi aktivni radarski tempomat. Ta zna na avtocestah samodejno upočasniti ali pospešiti, če radarski senzorji zaznajo zmanjšanje ali povečanje razdalje do vozila pred nami. To je eden najbolj uporabnih varnostno-asistenčnih sistemov, ki so danes na voljo v avtomobilih. Enako velja tudi za sistem samodejnega zaviranja v sili, ki je pri tako opremljenem passatu prav tako serijski.

Kdor se bo odločil za "slovensko konfiguracijo" passata, bo v njej dobil tudi tristopenjsko samodejno klimatsko napravo, konvencionalno zasnovo sredinske konzole (težko trdimo, da je dolgočasna), zgledno vpadljiva 16-palčna kolesa in še nekaj dodatkov (prevleke sedežev iz velurja, okrasni elementi, usnjen večfunkcijski volanski obroč …).

Vsaj kar zadeva porabo goriva, je "slovenski" passat tudi dovolj varčen. Na testu je bila povprečna poraba na sto prevoženih kilometrov dobrih šest litrov, pri umirjenem ciklu vožnje na regionalni cesti pa se je poraba goriva zlahka spustila celo proti petim litrom dizelskega goriva. Z enim postankom na bencinskem servisu smo si tako zagotovili vsaj dobrih 800 kilometrov avtonomije.

Vas zanimajo integrirani otroški sedeži?

Volkswagen za karavanskega passata ponuja še nekaj zanimivih dodatkov, ki jih testno vozilo ni imelo. Integrirani otroški sedež za otroke, ki so težki od 15 do 36 kilogramov in niso višji od 150 centimetrov, bo pri passatu variant na voljo pozneje, zato pa zaščitna mreža v prtljažnem prostoru stane le dobrih 80 evrov. Pritrjevanje manjših predmetov lahko taka mreža zelo učinkovito izniči. Kdor si bo za dodatno plačilo omislil še zadnji nosilec dveh koles, bo tega po koncu uporabe zložil in ga pospravil v dno pod prtljažnikom.

Ne spreglejte