Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jure Gregorčič

Sreda,
7. 12. 2016,
11.24

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,03

1

Natisni članek

Opel Opel OnStar Varna vožnja

Sreda, 7. 12. 2016, 11.24

6 let, 6 mesecev

Napoved nove generacije modela:

To je nova Oplova insignia grand sport #foto

Jure Gregorčič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,03

1

Opel Insignia Grand Sport | Foto Opel

Foto: Opel

Opel je razkril prve fotografije svoje nove insignie grand sport. Gre za največji in najbolj opremljen avtomobil te znamke, za katerega v Rüsselsheimu trdijo, da bo v svoj segment znova prinesel veliko napredne tehnologije, dostopne širšim množicam. Med ključnimi novostmi je poleg naprednih voznikovih pomočnikov, podobno kot pri novi astri, izdatno zmanjšanje teže. Insignia bo do 175 kilogramov lažja v primerjavi s predhodnico.

Bolj elegantna, veliko lažja in aerodinamično učinkovitejša

Oplova nova admiralska ladja se bo svetu prvič v živo predstavila marca prihodnje leto na avtomobilskem salonu v Ženevi. | Foto: Opel Oplova nova admiralska ladja se bo svetu prvič v živo predstavila marca prihodnje leto na avtomobilskem salonu v Ženevi. Foto: Opel Opel je dvignil zastor in pokazal novo generacijo svoje admiralske ladje. Opel Insignia grand sport je po velikosti in opremi največji ter najbolj tehnološko dovršen Oplov model. V Rüsselsheimu si seveda z novo insignio želijo uspešnega nadaljevanja poti, ki jo je z več kot 900.000 prodanimi avtomobili začrtala njena predhodnica. Pri razvoju so zato uporabili znan pristop, ki se je za uspešnega izkazal že pri aktualnem evropskem avtomobilu leta 2016, novi astri. V prvi meri gre seveda za drastično znižanje mase, ki pomembno vpliva na boljše vozne lastnosti, lego in vodljivost, ter na manjšo porabo goriva.

Insignia je zdaj zgrajena po načelu lahke gradnje in je v primerjavi s prejšnjo generacijo izgubila vse do 175 kilogramov.

Medosna razdalja je podaljšana za dobrih 9 centimetrov, kar se bo poznalo pri prostoru v notranjosti. Pri Oplu pravijo, da bodo dolžinski prirastek med osema najbolj cenili potniki na zadnjih sedežih. | Foto: Opel Medosna razdalja je podaljšana za dobrih 9 centimetrov, kar se bo poznalo pri prostoru v notranjosti. Pri Oplu pravijo, da bodo dolžinski prirastek med osema najbolj cenili potniki na zadnjih sedežih. Foto: Opel Poleg znižanja mase pa insignia obljublja veliko napredne tehnologije – od pogona pa do aktivnih varnostnih pripomočkov in sodobnih komunikacijskih veščin – po načelu dostopnosti za najširši krog kupcev. S tehnološko ponudbo naj bi se že povsem približala visokemu avtomobilskemu razredu.

Več udobja zavoljo učinkovitejšega obvladovanja zračnih tokov, kar prav tako pomeni pozitivni učinek na porabo in pa manj vetrnega hrupa pri višjih hitrostih, insignia obljublja s količnikom zračnega upora 0,26. To je dober rezultat.

''Oplu je z novo insignio grand sport ponovno uspel veliki met. Naša nova admiralska ladja je vse cenjene vrline svoje uspešne manjše sestre astre ponesla na višjo raven. Nobenega avta v insignijinem razredu ne odlikuje toliko ultra sodobnih tehnologij. Poskrbeli smo, da je lahka, okretna in fantastična za vožnjo. Našim oblikovalcem je uspela izjemna kombinacija elegantnih in športnih potez, ki si jih z zavistjo ogledujejo tudi vozniki vozil višjih segmentov in cenovnih razredov. Nova insignia predstavlja novo dimenzijo – je resnično Grand Sport v najboljšem pomenu besede,'' novinko opisuje prvi mož Opla dr. Karl-Thomas Neumann.

Insignia zdaj nastopa z bolj izrazitim pogledom in vitkimi žarometi, ki so neposredno povzeti po študiji monza concept, in optično razširitvijo sprednjega dela avtomobila. Maska je nižja kot pri predhodnici in vizualno okrepi dinamičnost oziroma obljube inženirjev o dobri legi na cesti. Izrazito kupejevska linija strehe avtomobilu doda eleganco, ga na pogled zniža in poudari njegovo dolžino. Opel s tem dizajnom igra na čustveno noto vozniških zanesenjakov. | Foto: Opel Insignia zdaj nastopa z bolj izrazitim pogledom in vitkimi žarometi, ki so neposredno povzeti po študiji monza concept, in optično razširitvijo sprednjega dela avtomobila. Maska je nižja kot pri predhodnici in vizualno okrepi dinamičnost oziroma obljube inženirjev o dobri legi na cesti. Izrazito kupejevska linija strehe avtomobilu doda eleganco, ga na pogled zniža in poudari njegovo dolžino. Opel s tem dizajnom igra na čustveno noto vozniških zanesenjakov. Foto: Opel

Več prostora za potnike zadaj

Osnovna prostornina prtljažnika ostaja v povprečju, saj znaša od 490 do 1450 litrov. | Foto: Opel Osnovna prostornina prtljažnika ostaja v povprečju, saj znaša od 490 do 1450 litrov. Foto: Opel Eden od ključnih akterjev Oplove nove filozofije in oblikovalski guru Mark Adams je delo svoje ekipe povzel z naslednji besedami in insignio postavil ob bok avtomobilom prestižnega razreda: ''S sorazmerji in vsako podrobnostjo smo z novo insignio grand sport želeli zagotoviti občutek vrhunske kakovosti. Oblika združuje tekoče linije in prefinjene površine z ostrimi, natančnimi potezami, ki dodatno poudarijo dramatična razmerja: avto je videti daljši, nižji in širši, kot je dejansko, zagotovo pa odraža prestižnost. Vsaka oblikovna podrobnost sporoča tehnično znanje in vrhunsko natančnost. Nova Insignia predstavlja izjemno vrednost z žarom avta iz višjega prestižnega razreda.''

Bolj kot dizajnerski prestiž pa bo kupcem insigne pomemben prostor. Nova zasnova in predvsem spremenjena razmerja prinašajo največ prednosti potnikom na zadnjih sedežih, čeprav pri Oplu poudarjajo, da je kabina, gledano v celoti, bolj zračna. Za dobrih 9 centimetrov podaljšana medosna razdalja in nove notranje obloge zagotavljajo dodatnih 32 milimetrov prostora v višini bokov, 25 milimetrov več prostora za ramena in kolena ter 8 milimetrov več prostora za glavo. Osnovna prostornina prtljažnika pa ostaja v povprečju, saj znaša od 490 do 1450 litrov.

Na novo je zasnovan voznikov delovni prostor, saj je vse skupaj bolj osredotočeno na voznika, ki sedi tri centimetre nižje kot v predhodnici in zato tudi bolj in hitreje začuti gibanje avtomobila. Opel obljublja, da sedežni položaj voznika zagotavlja intenzivno, dejavno in še bolj povezano vozno izkušnjo. Precej obsežna je tudi sredinska konzola, notranjost pa je zasnovana po načelu manj je več s čistimi linijami in bolj prijetnimi površinami. Opel obljublja še prvovrstno izdelavo, oplemeniteno z na otip mehkimi materiali, ki naj bi dodali piko na i k dobremu počutju in eleganci. | Foto: Opel Na novo je zasnovan voznikov delovni prostor, saj je vse skupaj bolj osredotočeno na voznika, ki sedi tri centimetre nižje kot v predhodnici in zato tudi bolj in hitreje začuti gibanje avtomobila. Opel obljublja, da sedežni položaj voznika zagotavlja intenzivno, dejavno in še bolj povezano vozno izkušnjo. Precej obsežna je tudi sredinska konzola, notranjost pa je zasnovana po načelu manj je več s čistimi linijami in bolj prijetnimi površinami. Opel obljublja še prvovrstno izdelavo, oplemeniteno z na otip mehkimi materiali, ki naj bi dodali piko na i k dobremu počutju in eleganci. Foto: Opel

Najbolj napreden štirikolesni pogon?

Opel Insignia Grand Sport | Foto: Opel Foto: Opel Opel obljublja presežek v voznih lastnostih, predvsem kar zadeva lego, vodljivost in natančnost. Na glas govorijo celo o športnih voznih lastnostih in o najbolj učinkovitem štirikolesnem pogonu v segmentu. Gre za novi inteligentni štirikolesni pogon z nadzorom vektorjev. Tega v prid voznim lastnostim dopolnjuje še novo zadnje vzmetenje s petimi členi. Štirikolesni pogon ima dve elektronsko nadzorovani večlamelni sklopki, ki v sistemu 4x4 pogona nadomeščata običajni diferencial zadnje osi in zagotavljata hitrejši in natančnejši prenos moči posameznemu zadnjemu kolesu, ne glede na to, ali je podlaga utrjena, mokra, poledenela ali zasnežena. Pri vožnji skozi zavoje je mogoče za sistem dodaten navor poslati na zunanja zadnja kolesa, kar zmanjša možnost podkrmiljenja in omogoča več stabilnosti ter natančnejše vodenje avtomobila v želeni smeri.

Oblikovalci so pri insignii grand sport okrepili razmerje med eleganco in dinamiko. Videti je daljša in nižja, ima vitkejšo silhueto kupeja, ki ji daje drzno držo oziroma več samozavesti med avtomobili svojega razreda. Skupna dolžina je malenkost večja in doseže skoraj 4,9 metra (na 4897 mm), pozorno oko pa bo opazilo tudi krajše previse spredaj in zadaj. | Foto: Opel Oblikovalci so pri insignii grand sport okrepili razmerje med eleganco in dinamiko. Videti je daljša in nižja, ima vitkejšo silhueto kupeja, ki ji daje drzno držo oziroma več samozavesti med avtomobili svojega razreda. Skupna dolžina je malenkost večja in doseže skoraj 4,9 metra (na 4897 mm), pozorno oko pa bo opazilo tudi krajše previse spredaj in zadaj. Foto: Opel

8-stopenjski menjalnik in turbo stroji ter prilagodljivo blaženje

Izpopolnjeno bo še prilagodljivo podvozje FlexRide. | Foto: Opel Izpopolnjeno bo še prilagodljivo podvozje FlexRide. Foto: Opel Opel pravi, da bodo dinamični podobi sledili tudi pogonski sistemi. Paleta motorjev bo ponudila nove prisilno polnjene stroje iz velike razvojne ofenzive. Med ključnimi novostmi bo nov, učinkovitejši osemstopenjski samodejni menjalnik z optimiziranim trenjem, ki bo pri Oplu na voljo prvič.

Izpopolnjeno bo še prilagodljivo podvozje FlexRide. S tremi voznimi programi standard, sport ali tour bo voznik lahko izbral način nadzora in prilagoditve blažilnikov, krmiljenja, odziva dušilne lopute in točke prestavljanja (pri samodejnem menjalniku). Odvisno od izbranega načina bosta krmiljenje in dušilna loputa lahko denimo neposrednejša, sistem stabilnosti vozil ESP pa bo v vozniško zabavo posegel prej ali pozneje, glede na izbrani vozni program. Nad celotnim krmiljenjem podvozja, menjalnika, motorja … ima nadzor osrednja kontrolna enota drive mode control. Ta sproti, v realnem času, vseskozi analizira informacije senzorjev in nastavitev ter prepoznava posamezni vozniški slog ter sproti posreduje navodila vsem ključnim elementom, zadolženim za vozno dinamiko in udobje.

Insignia nadgrajuje sistem pametnih LED matričnih žarometov, predstavljenih v astri. Oplovi inženirji so razvili drugo generacijo IntelliLux LED: sistem nadzora svetlobnega snopa je po njihovih zagotovilih zdaj še hitrejši, natančnejši in zmogljivejši, dolge luči pa sežejo do 400 metrov daleč. Funkcija za dolge luči ima zdaj 32 ledic - dvakrat več kot pri astri –, ki so v žaromet vgrajene vzdolžno. Večje število LED diod jasno omogoča še natančnejše prilagajanje različnih vzorcev osvetlitve situacijam v prometu, prehodi med posameznimi vzorci pa so hitrejši in bolj zvezni. | Foto: Opel Insignia nadgrajuje sistem pametnih LED matričnih žarometov, predstavljenih v astri. Oplovi inženirji so razvili drugo generacijo IntelliLux LED: sistem nadzora svetlobnega snopa je po njihovih zagotovilih zdaj še hitrejši, natančnejši in zmogljivejši, dolge luči pa sežejo do 400 metrov daleč. Funkcija za dolge luči ima zdaj 32 ledic - dvakrat več kot pri astri –, ki so v žaromet vgrajene vzdolžno. Večje število LED diod jasno omogoča še natančnejše prilagajanje različnih vzorcev osvetlitve situacijam v prometu, prehodi med posameznimi vzorci pa so hitrejši in bolj zvezni. Foto: Opel

Mladi voznik vozil z dolgimi lučmi, a nikogar zaslepil


Izdatna pomoč vozniku

Opel OnStar | Foto: Google Play Foto: Google Play Sodobni avtomobil srednjega razreda, ki na ceste vstopa na pragu dobe samovozečih avtomobilov, mora seveda ponuditi zmogljivo umetno inteligenco, s katero vozniku pomaga preprečiti nesrečo in vožnjo naredi bolj udobno ter manj stresno.

Pri Oplu samozavestno trdijo, da trenutno noben drug model v tem segmentu ne nudi tako široke palete inteligentnih tehnologij kot nova insignia.

Nadgradili so storitve komunikacijskega sistema OnStar, ki ponuja pomoč tudi v slovenščini in je veliko več kot le klic v sili.

Med drugim tudi mobilna dostopna točka 4G LTE Wi-Fi, ki v sklopu sistema OnStar (razpoložljivost je odvisna od države) potnikom omogoča, da svoje naprave povežejo z internetom.

Insignia ima novo generacijo pametnih matričnih LED luči, pa nov projekcijski zaslon na vetrobranskem steklu z vsemi ključnimi podatki za pot in vožnjo, z radarskim tempomatom samodejno sledi hitrosti prometnega toka in s samodejnim zaviranjem prepreči nalet.

S pomikom volana pomaga ohranjati smer znotraj voznega pasu, opozori na prečni promet za vozilom pri parkirnih manevrih z omejeno vodljivostjo, ponuja živo sliko s sistema kamer s 360-stopinjskim vidnim poljem …

Zaslon na dotik sistema IntelliLink je v skladu z visokotehnološko modo brez okvirja. Bolj pomembno pa je, da naj bi vse skupaj bilo uporabniku bolj prijazno. Trije ključni sklopi tipk – zgoraj, na sredi in spodaj - na dotik so namenjene glavnim funkcijam: komunikaciji, klimatizaciji in funkcijam za pomoč vozniku. Zavoljo teh bližnjic se ni treba poglabljati v podmenije na zaslonu na dotik.

Ne spreglejte