Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
9. 1. 2018,
6.41

Osveženo pred

6 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,03

Natisni članek

Hyundai i30 hyundai test avtomobila

Torek, 9. 1. 2018, 6.41

6 let, 3 mesece

Test: Hyundai i30 wagon 1,4 T-GDI

Hyundai i30 - kombinacija zelo velikega prtljažnika in ugodne cene

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,03
Hyundai i30 wagon 1.4 tgdi impression | Foto Gašper Pirman

Foto: Gašper Pirman

Karavanski i30 sledi poslanstvu kombilimuzine. Z nevpadljivim videzom, evropskimi geni in ogromnim 600-litrskim prtljažnikom ne bo korakal po modni brvi, temveč bo otovorjen kot šerpa in tudi na najdaljših poteh v prtljažniku prevažal tovor družine.

Motor: 1,4-litrski bencin, 103 kW
Poraba goriva: od 6,5 do 7,5 l/100 km
Cena: 23.450 evrov

Cena in dodatna oprema | Tehnični podatki
Palec gor: i30 wagon ponuja odlično razmerje med ceno, dodatno opremo in uporabnostjo, 602-litrski prtljažnik je resnično velik, dodatno vrednost pa mu dajejo številni predali in pametne rešitve, dobre so izbira materialov in vozne lastnosti.
Palec dol: anemičen bencinski agregat do 1.800 vrtljajev, potniški kabini manjka nekaj iskrivosti, na zadnji klopi je sredinski sedež pogojno uporaben zaradi visoko izraženega grebena, potrebno je doplačilo za samodejno zaviranje v sili.

Največji v razredu

Hyundaieva družina i30 je zelo raznolika. Poleg kombilimuzine, agilnega športnika N in limuzine fastback bo po dozdajšnjih izkušnjah na naših tleh največ zanimanja za največjega člana, karavana. Družinsko naravnani avtomobil je do stebrička C enak kombilimuzini, vendar je ob pogledu na številke kar 24,5 centimetra daljši. Družine bodo cenile predvsem 602-litrski prtljažnik. Ko smo podrli zadnjo klop, ki je deljiva v razmerju 60:40, smo prtljažni prostor povečali na 1,6 kubičnega metra oziroma 1.650 litrov. Številke, ki poskrbijo, da zardijo tudi največji in najbolj uveljavljeni tekmeci v segmentu. Inženirji so dobro vedeli, da se bitka v razredu dobiva na račun velikega prtljažnika, zato ima i30 wagon 30 litrov več kot razredni prvak volkswagen golf variant in 309 litrov več kot kombilimuzinski i30. Dobre obete so nadgradili še s praktičnostjo in dobro organiziranim prostorom – spredaj in zadaj.

Kljub nekoliko spuščeni strehi ima i30 wagon še zmeraj kar 602-litrski prtljažni prostor. | Foto: Gašper Pirman Kljub nekoliko spuščeni strehi ima i30 wagon še zmeraj kar 602-litrski prtljažni prostor. Foto: Gašper Pirman

Njegov glavni adut se skriva zadaj

Ne le da ima karavanski i30 večji prtljažni prostor med glavnimi tekmeci, v sam vrh se uvršča tudi po uporabnosti prostora. Inženirjem je, kljub nekoliko prirezani strešni liniji, uspelo iz prtljažnika izvleči maksimum. Ta je malce škatlaste oblike, zato ponuja več uporabnega prostora. Dodatno je spredaj pod premičnim dnom nekoliko ožji, vendar dovolj globok predal. Ob strani ne manjkajo niti priključek 12V, kaveljčki za obešanje različnih drobnarij, mreža in sidrišča. Celotna zasnova prtljažnika je usmerjena k eni stvari – čim večji splošni uporabnosti za vsakodnevno uporabnost in izboljšanju ergonomije.

Kako smo preverili njegovo uporabnost? Odšli smo v Ikeo. Rezultat je presenetil še nas. Ob podrti zadnji klopi ter povsem običajnem položaju za voznika in sovoznika smo vanj spravili lepo število paketov. Natančneje zakonsko posteljo, dve otroški postelji, manjšo omaro, predalnike in še nekaj paketov drobnarij.

Najvišji paket opreme ne prinaša pomembnih varnostnih elementov

Testni avtomobil je bil opremljen z najvišjim paketom opreme impression, ki poleg nekaterih samoumevnih dodatkov prinaša tudi nekaj varnostnih pomagal. V nasprotju z našim predvidevanjem je kljub najvišjemu paketu treba za nekatere varnostne elemente doplačati. Na seznamu doplačilne opreme se je znašlo samodejno zaviranje v sili, ki ob doplačilu 890 evrov prinaša še sistem za nadzor mrtvih kotov s sistemom za opozarjanje na prečni promet zadaj. Z ročnim menjalnikom opcije radarskega tempomata ni, je pa ob izbiri sedemstopenjskega dvosklopčnega samodejnega mejnalnika, ki smo ga spoznali že prej in ga toplo priporočamo. Zanj je treba doplačati od 400 do 800 evrov, odvisno od opreme in dodatnih zakupljenih paketov.

Karavan je 900 evrov dražji od enako opremljene petvratne različice, za 23.450 evrov pa dobite odlično opremljen avto. Pri ceni velja upoštevati tudi petletno garancijo brez omejitve prevoženih kilometrov.

V osnovni postavitvi zadnje klopi prtljažnik meri kar 602 litra, ob podrtih sedežih pa nastane 1.650 litrov velika luknja. | Foto: Gašper Pirman V osnovni postavitvi zadnje klopi prtljažnik meri kar 602 litra, ob podrtih sedežih pa nastane 1.650 litrov velika luknja. Foto: Gašper Pirman

Bogato opremljeni paket impression prinaša številne elemente - od induktivnega polnjenja pametnih telefonov, 8,8-palčnega zaslona na dotik do žarometov v tehnologiji LED. | Foto: Gašper Pirman Bogato opremljeni paket impression prinaša številne elemente - od induktivnega polnjenja pametnih telefonov, 8,8-palčnega zaslona na dotik do žarometov v tehnologiji LED. Foto: Gašper Pirman

1,4-litrski prisilno polnjeni bencinski štirivaljnik je odlična alternativa dizelskim agregatom. Ne le da je od njih bistveno cenejši, zoperstavi se jim tudi s povprečno porabo, gladko pa zmaga s svojim mirnim in uglajenim delovanjem. | Foto: Gašper Pirman 1,4-litrski prisilno polnjeni bencinski štirivaljnik je odlična alternativa dizelskim agregatom. Ne le da je od njih bistveno cenejši, zoperstavi se jim tudi s povprečno porabo, gladko pa zmaga s svojim mirnim in uglajenim delovanjem. Foto: Gašper Pirman

Manjka mu pika na i

Nekaj besed moramo nameniti najboljši dizelski alternativi, ki jo trenutno ponuja hyundai. Če zanemarimo, da je treba za podobno opremljen dizelski avtomobil doplačati dva tisočaka, ima 1,4-litrski štirivaljnik kar precej adutov v rokavu. Prvi in najbolj očiten je seveda njegovo skoraj neslišno delovanje v prostem teku. V primerjavi z robatim dizlom gre za skoraj neslišen agregat, ki s pomočjo turbopuhala postreže s 103 kilovati moči. Na papirju se sliši povsem dovolj, a je do 1.800 vrtljajev premalo odziven, razživi se šele v območju nad 2.000 vrtljaji. V srednjem območju vrtljajev prepriča s svojo elastičnostjo, a grenak priokus pusti ravno neodzivnost ob nizkih vrtljajih. Gledano v celoti gre za dober motor, ki tudi s povprečno porabo lahko parira dizelskim agregatom. Na našem testu se je povprečje zadrževalo pri sedmih litrih, vendar se ob nekoliko pazljivi vožnji zlahka spusti za pol litra.

Zanimivost

Mobilnik smo morali z "modrim zobom" povezati prek menija. Pot do tja ni samoumevna in vzame kar nekaj raziskovanja in časa. Skoraj nujno potreben pripomoček, ki ga ima dandanes že vsak avtomobil, bi moral biti bolj izpostavljen in predvsem lažje viden.

Korejec razvit in izdelan v Evropi

Hyundai i30 wagon 1.4 tgdi impression | Foto: Gašper Pirman Foto: Gašper Pirman V današnjih dneh je igranje na karto Nurburgringa že nekoliko izzvenelo, saj želi s tem praktično vsak proizvajalec prepričevati svoje kupce. Na podobno noto igrajo tudi pri Hyundaiu, kjer so v svojem tehničnem centru v Rüsselsheimu v Nemčiji poskrbeli za skoraj celoten razvoj modela, hkrati pa na slovitem dirkališču obsežno testirali vozne lastnosti avtomobila. Evropejcem želijo pihati na dušo tudi s tem, da ga pravzaprav izdelujejo v Nošovicah na Češkem.

Največji napredek i30 kaže v natančnosti podvozja, učinkovitosti blaženja, zanesljivi legi in veliko bolj prepričljivem krmiljenju. Tudi tu ga lahko brez slabe vesti postavimo ob bok evropskim tekmecem. Nos bi lahko še vedno vihali najbolj zagreti dinamični vozniki, saj je avtomobil bolj udoben kot tog. Bodo pa v obratni smeri v njem znali uživati potniki, ki radi iz avtomobila stopijo spočiti. Tudi po daljših poteh. Ravno tukaj je v naših očeh i30 največ pridobil. Ponuja zdravo mero udobja, športnosti in vsakodnevne uporabnosti. Ne gre v nobeno skrajnost, a zlahka drži korak in tempo s tekmeci. Če bi morali izpostaviti razredna prvaka v voznih lastnostih, bi bila to zagotovo ford focus in honda civic, a oba po drugi strani zaostajata v vozniškem udobju.

Albert Biermann, nekdanji glavni inženir pri BMW-jevem oddelku M in zdajšnji vodja razvoja visokozmogljivih vozil pri Hyundaiu, je opravil dobro delo, še posebej pri modelu i30 N, ki smo ga preizkusili pred kratkim.

Stavi na preprostost, a ji manjka nekaj iskrivosti

Zelo dobro se človek počuti v notranjosti. Kabina dobro prestreza zunanje zvoke in je kakovostno narejena, povsem brez kakšnih čričkov. Še posebej smo se navduševali nad zadušenostjo motorja, v notranjost se ga praktično ne sliši, včasih pa smo morali celo preveriti, ali je na semaforju motor sploh prižgan.

V avtomobilih azijskih znamk včasih nastavitev idealnega vozniškega položaja ni samoumevna. No, v i30 si bo večina voznikov brez težav nastavila pravi vozniški položaj, saj je pomik sprednjih sedežev dovolj dolg, sedalni del je odmerjen po evropsko in tudi po širini je prostora dovolj. Sprednja sedeža sta velika in ponujata dovolj opore ter precej udobja, da tudi daljša vožnja ne bo težava.

Družina i30 šteje veliko članov, slovenske družine pa bo najbolj zanimala karavanska različica. | Foto: Gašper Pirman Družina i30 šteje veliko članov, slovenske družine pa bo najbolj zanimala karavanska različica. Foto: Gašper Pirman

Prečiščena potniška kabina stavi na odlično ergonomijo in preprosto uporabo. Ne vzbuja pretiranih čustev, a svoje delo opravi z odliko. | Foto: Gašper Pirman Prečiščena potniška kabina stavi na odlično ergonomijo in preprosto uporabo. Ne vzbuja pretiranih čustev, a svoje delo opravi z odliko. Foto: Gašper Pirman

Na zadnji klopi bosta zlahka sedeli dve odrasli osebi, tretja pa bo imela nekaj težav zaradi močno izbočenega osrednjega grebena na petem sedežu. | Foto: Gašper Pirman Na zadnji klopi bosta zlahka sedeli dve odrasli osebi, tretja pa bo imela nekaj težav zaradi močno izbočenega osrednjega grebena na petem sedežu. Foto: Gašper Pirman

Hyundai i30 wagon 1,4 T-GDI impression
Cena vstopnega modela: 14.690 EUR
Cena osnovnega modela: 21.790 EUR
Cena testnega vozila: 23.450 EUR
Doplačila:
Paket smartSense (sistem za zaviranje v sili s senzorji za zaznavanje vozil in pešcev – AEB, sistem za nadzor mrtvih kotov – BSD s sistemom za opozarjanje na prečni promet zadaj – RCTA, električno sklopljivi zunanji ogledali) 890 EUR; spominska nastavitev voznikovega sedeža – dva položaja 150 EUR; zasilna rezervna pnevmatika 80 EUR; barva 400 EUR; prevoz in priprava vozila 140 EUR

 

Tehnični podatki: Hyundai i30 wagon 1,4 T-GDI impression
Zasnova: karavan; 5 vrat, 5 sedežev
Motor: bencinski, prisilno polnjeni, tekočinsko hlajeni, 4-valjni, 16V; delovna prostornina: 1.353 cm3; največja moč: 103 kW pri 6.000 vrt/min, največji navor: 242 Nm pri 1.500 vrt/min
Prenos moči: pogon spredaj; 6-stopenjski ročni menjalnik; pnevmatike: 225/45 R17
Mere in mase: dolžina: 4.585 mm, širina: 1.795 mm, višina: 1.465 mm; medosna razdalja: 2.650 mm; masa praznega vozila: 1.337 kg; največja dovoljena masa: 1850 kg; največja dovoljena masa priklopnika: 600 kg (lahki priklopnik) / 1.400 kg (z naletno zavoro); prostornina prtljažnika: 602 – 1.650 l
Zmogljivosti in poraba: največja hitrost: 206 km/h; obračalni krog: 10,6 m; poraba goriva - kombinirano: 5,5 do 6,7 l/100 km; prostornina posode za gorivo: 50 l; emisije: 114 do 129 g CO2/km, Euro 6
Varnost: Sistem za zaviranje v sili s senzorji za zaznavanje vozil, sistem predhodne zaznave in opozorila na morebitni trk - FCWS volanskem obroču, protiblokirni zavorni sistem - ABS, ojačevalnik zavorne sile - BAS, program za nadzor stabilnosti vozila - ESC, sistem za pomoč pri speljevanju v klanec - HAC, opozorilni sistem ob zaviranju v sili - ESS, high line sistem za nadzor tlaka v pnevmatikah, čelni zračni blazini za voznika in sopotnika, stranski zračni blazini in stranski zračni zavesi, 2 ISOFIX pritrdilni mesti na zadnjih sedežih, samodejno zaklepanje vozila med vožnjo, samodejno odklepanje vozila v primeru trka; ocena NCAP: 5 zvezdic (2017)
Serijska oprema: Integriran navigacijski sistem Hyundai s TomTom Live z 8- palčnim zaslonom  na dotik, aplikacijo MapCare (7 x nadgradnja in posodobitev zemljevidov), združljiv s sistemoma Android AutoTM in Apple CarPlayTM, kamera za vzvratno vožnjo s prikazom v navigacijski napravi, Bluetooth brezžična povezava z glasovnim izbiranjem in upravljanjem na volanskem obroču, tempomat z omejevalnikom, električni pomik stekel spredaj in zadaj s funkcijo za samodejni spust/dvig in funkcijo proti priprtju, naslon za roke na zadnjem sedežu, odprtina v zadnjem sedežu za prevažanje smuči, radio z MP3 predvajalnikom, USB in AUX priključkoma, dodatno zatemnjena stekla zadaj, daljinsko centralno zaklepanje z alarmnim sistemom, električno nastavljiv voznikov sedež (v 8 smereh), sistem za samodejno zasenčenje dolgih žarometov, parkirni senzorji spredaj z vizualnim prikazom med merilniki, bi-LED žarometi z dodatnimi lučmi za osvetlitev ovinka tonirana stekla LED dnevnimi lučmi in LED pozicijskimi lučmi, dežni senzor, pametni ključ (Smart key) z gumbom za vžig, samodejna klimatska naprava, sistem za samodejno zasenčenje dolgih žarometov - HBA, električna ročna zavora – EPB s funkcijo držanja vozila na autohold, parkirni senzorji spredaj
Ne spreglejte