Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ciril Komotar

Torek,
11. 10. 2016,
8.58

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,23

4

Natisni članek

Fiat Družinski Avtomoto

Torek, 11. 10. 2016, 8.58

6 let, 6 mesecev

Test nove generacije modela

Test: Fiat tipo – je to res najboljši avtomobilski nakup do 20 tisočakov?

Ciril Komotar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,23

4

Fiat tipo - test | Foto Ciril Komotar

Foto: Ciril Komotar

Test avtomobila, katerega predhodnik je vrh svoje uspešnosti na našem trgu doživel v devetdesetih. Tokrat tudi kot aktualni zmagovalec evropskega izbora Autobest meri na iskalce dobrega razmerja med ceno in dobljenim. So Italijani pripravili zmagovalni paket?

Poudarki:

Tipo kot klasična limuzina bo predvsem v našem delu Evrope postavljen pred težek izziv. | Foto: Ciril Komotar Tipo kot klasična limuzina bo predvsem v našem delu Evrope postavljen pred težek izziv. Foto: Ciril Komotar Tehnični podatki, vaše mnenje, pikolovci in cena ter oprema.

Preizkušeni fiat tipo je vrh trenutne ponudbe modela. Opremljen je bil z najzmogljivejšim motorjem (1,6 multijet) in najdražjim paketom opreme lounge. Cena testnega vozila je bila 19.160 evrov. Je torej res najboljša evropska izbira do meje 20 tisočakov, kot pravi žirija izbora Autobest?

Motor in raven opremljenosti ga potisneta v težak boj z drugimi limuzinskimi tekmeci – tu prednjačijo Seatov toledo, Fordov focus, Toyotina corolla in Oplova astra, ki podobno kot Fiat ponujajo izdatne popuste.

Dizelski motor je nedvomno odlična, a hitro tudi razmeroma draga izbira. Velja razmislek o upoštevanju letne kilometrine, 1,4-litrskem atmosferskem motorju in najdostopnejšega paketa opreme pop s samodejno klimatsko napravo. | Foto: Ciril Komotar Dizelski motor je nedvomno odlična, a hitro tudi razmeroma draga izbira. Velja razmislek o upoštevanju letne kilometrine, 1,4-litrskem atmosferskem motorju in najdostopnejšega paketa opreme pop s samodejno klimatsko napravo. Foto: Ciril Komotar Dostopnost je lahko njegov ključ do uspeha, zato velja razmisliti o osnovnih izvedenkah, ki so dobro opremljene – tudi s klimatsko napravo in parkirnim pomočnikom.

1,6-litrski multijet je odličen motor in tipu zelo ustreza. Štirivaljnik je lahko tudi varčen, zahtevati zna tudi le 4,7 litra goriva na sto kilometrov. Povprečje na testu je bilo slab liter višje.

Kabina je zelo prostorna, ergonomsko nadpovprečno dobro zasnovana, a obenem na nekaterih delih prekrita z veliko trde plastike. Preprostost je ključ – stikal in gumbov je malo.

Motor: 1,6-litrski dizelski multijet, moč: 88 kW, navor: 320 Nm
Poraba na testu: 5,6 l/100 km
Cena testnega vozila: 19.160 evrov

Fiat tipo kot kombilimuzina in kombi – različici, ki ju je čakala Evropa, vključno s Slovenijo

Zakaj avtomobilske limuzine nimajo zadnjega brisalca?

Fiat tipo je skrajno nenaporen sopotnik. Kabina je razgibana, a preprosta, prostora je zelo veliko v obeh vrstah. Prtljažnik s 520 litri glede dejanske prostornine ne pušča odprtih želja. Dostop do vseh litrov je tradicionalno otežen zaradi ozke odprtine. Turkov to ne moti. | Foto: Ciril Komotar Fiat tipo je skrajno nenaporen sopotnik. Kabina je razgibana, a preprosta, prostora je zelo veliko v obeh vrstah. Prtljažnik s 520 litri glede dejanske prostornine ne pušča odprtih želja. Dostop do vseh litrov je tradicionalno otežen zaradi ozke odprtine. Turkov to ne moti. Foto: Ciril Komotar

Zmagovalec razmerja med ceno, tehniko in opremo? Poglejmo konkreten primer. 

Fiatov 1,6-litrski dizelski motor multijet je pregovorno dober. 88 kilovatov in 320 njutonmetrov največjega navora je dovolj za živahno izkušnjo, podčrtano z varčnostjo. Lahko porabi tudi pod pet litrov na sto kilometrov, a je realnost dosti bližje petim litrom in pol. | Foto: Ciril Komotar Fiatov 1,6-litrski dizelski motor multijet je pregovorno dober. 88 kilovatov in 320 njutonmetrov največjega navora je dovolj za živahno izkušnjo, podčrtano z varčnostjo. Lahko porabi tudi pod pet litrov na sto kilometrov, a je realnost dosti bližje petim litrom in pol. Foto: Ciril Komotar Gre za tipa, opremljenega z najimenitnejšim paketom lounge in najdražjo motorno alternativo, odličnim 1,6-litrskim dizlom multijet. Omenjeni atributi ga že v osnovi potisnejo daleč od osnovnih in ob upoštevanju uvoznikovega 1.500-evrskega popusta dostopnih 11.990 evrov.

Brez doplačil govorimo torej o ceni 18.290 evrov (16.790 evrov s popustom), kar ga, med drugim, postavi tudi že globoko na področje škode octavie, opremljene s sodobnim turbobencinskim motorjem. Medtem ko takšna primerjava na turškem trgu, enem od središč hlepenja po klasični limuzini, ne pomeni nič, je v očeh zahodnoevropskega kupca, vsaj v teoriji, povsem primerna. A le do prvega temeljitejšega pregleda cenika.

Cena testnega vozila: 19.160 EUR

Cena osnovne različice: 11.990 EUR – fiat tipo 1,4 16V pop (ob upoštevanju 1.500 evrov uvoznikovega popusta)

Osnovna cena testnega vozila: 18.290 EUR – fiat tipo 1,6 lounge

Dodatna oprema: 870 EUR

Kovinska barva: 490 EUR, tipala za parkiranje zadaj: 130 EUR, lita platišča R17: 250 EUR



Videz karoserije je, kot vedno, stvar okusa, a ne gre zanikati tega, da je Fiat ustvaril privlačno karoserijo. Tipo je videti sodoben, čeprav gre za v tem delu razmeroma nepriljubljeno karoserijsko zasnovo, nase potegne veliko pogledov. | Foto: Ciril Komotar Videz karoserije je, kot vedno, stvar okusa, a ne gre zanikati tega, da je Fiat ustvaril privlačno karoserijo. Tipo je videti sodoben, čeprav gre za v tem delu razmeroma nepriljubljeno karoserijsko zasnovo, nase potegne veliko pogledov. Foto: Ciril Komotar

Bo res tekmoval z octavio?

Pelje se na prilagojeni sodobni platformi, ki prijetno vozniško izkušnjo zagotavlja tudi jeepu renegade in fiatu 500X. Vzmetenje udobje pridobiva z obremenjenostjo – beri: bolj ko je poln, lepše blaži. | Foto: Ciril Komotar Pelje se na prilagojeni sodobni platformi, ki prijetno vozniško izkušnjo zagotavlja tudi jeepu renegade in fiatu 500X. Vzmetenje udobje pridobiva z obremenjenostjo – beri: bolj ko je poln, lepše blaži. Foto: Ciril Komotar Ne bo, pa čeprav se primerjava, predvsem zaradi učinkovitega novega turbobencinskega motorja, ki pri octavii velja za dobro in ekonomično izhodišče, zdi mamljiva. Temeljitejši pregled motorne ponudbe in predvsem oprem dvoboj še pred prvim zamahom prekine. Fiat je tipa namreč spretno umestil dovolj nizko in mu za tekmeca raje našel kompaktnejšega rapida, limuzinskega forda focusa ali Toyotino corollo.

Tu pa zadeva ne postane nič lažja. Tekmeci namreč ponujajo tudi izdatnejše popuste, v takšnem primeru pa lahko hitro skopni njegova izhodiščna prednost – dobra opremljenost, ki jo je tipo sposoben ohraniti ob izbiri osnovnega motorja (1,4-litrski bencinar) in osnovnega paketa opreme. Ne pozabite, da že v osnovi ponuja dodatke, ki v tem segmentu niso samoumevni – na primer samodejno klimatsko napravo, meglenke, 16-palčna lahka platišča in pomočnika za speljevanje v klanec.

Kabina preprostosti dodaja tudi udobne sedeže in zelo dobro ergonomijo. Materiali, predvsem plastika, ki prekriva notranje dele vrat, so trdi, trši od večine tekmecev. | Foto: Ciril Komotar Kabina preprostosti dodaja tudi udobne sedeže in zelo dobro ergonomijo. Materiali, predvsem plastika, ki prekriva notranje dele vrat, so trdi, trši od večine tekmecev. Foto: Ciril Komotar

Najboljši do 20 tisoč evrov?

Če kje, potem bi si v drugi sedežni vrsti želeli malenkost več prostora za glave. | Foto: Ciril Komotar Če kje, potem bi si v drugi sedežni vrsti želeli malenkost več prostora za glave. Foto: Ciril Komotar Za takšen naslov bi moral pod drobnogled skupaj z neposrednimi tekmeci. Dejstvo pa je, da ne glede na izbrano različico ponuja spodobne vozne lastnosti. To pomeni, da je kljub togemu podvozju razmeroma udoben in da z večanjem obremenitev podvozja raven udobja raste. Njegova največja praktična prednost je kabinski prostor. Še posebej veliko ga je v drugi vrsti, pa tudi 520-litrski prtljažnik ni od muh.

Nas je na svojo stran spravil tudi z učinkovito preprostostjo in dobro ergonomijo. Spredaj se sedi zelo dobro, dostop do druge vrste je vzoren in oblika karoserije dovolj privlačna, da nase (verjetno tudi zaradi imena, ki v Sloveniji še ni pozabljeno) povleče marsikateri pogled.

Za pikolovce

Preseneti z razmeroma natančnim volanom, še vedno pa ne more povsem skriti kakovosti uporabljenih materialov v kabini, najprej na oblogah vrat.

 

TEHNIČNI PODATKI: Fiat tipo 1,6 multijet lounge
ZASNOVA: limuzina, 4 vrata, 5 sedežev
MOTOR: dizelski, tekočinsko hlajeni, 4-valjni, 16V, delovna prostornina: 1598 cm3; največja moč: 88 kW pri 3.750 vrt/min, največji navor: 320 Nm pri 1.750 vrt/min
PRENOS MOČI: pogon spredaj, 6-stopenjski ročni menjalnik, pnevmatike: 195/65 R17
MERE in MASE: dolžina: 4.532 mm, širina: 1.792 mm, višina: 1.570 mm, medosna razdalja: 2.636 mm, masa praznega vozila: 1.270 kg, največja dovoljena masa: 1.770 kg; prostornina prtljažnika: 520 litrov, obračalni krog: 10,9 m
ZMOGLJIVOSTI in PORABA: najvišja hitrost: 199 km/h, pospešek: 9,7 s; mestna vožnja: 5,2 l/100 km, odprte ceste: 3,6 l/100 km, kombinirano: 4,2 l/100 km; izpusti: 110 g/km CO2; Euro 6; prostornina posode za gorivo: 45 l
VARNOST: (paket lounge): ABS, EBD, ESP, ASR, HBA, hill holder, okenski varnostni blazini spredaj in zadaj, stranski varnostni blazini, parkirna tipala zadaj, varnostni blazini za voznika in sovoznika, Euro NCAP: še ni ocenjen
SERIJSKA OPREMA: (paket lounge): 12V vticnica, centralno zaklepanje z daljinjskim upravljanjem, deljiva zadnja klop, električni pomik sprednjih in zadnjih stekel, električni servoojačevalnik volana, električno nastavljivi zunanji ogledali, električno odpiranje vrat prtljažnika iz kabine, kromirana letvica na spodnjem robu prtljažnih vrat, meglenki, nadomestno kolo normalnih dimenzij, naslon za roko spredaj, nastavljiv volan, notranje ogledalo s samodejno zatemnitvijo, odbijači v baevi karoserije, prilagodljivo dno v prtljažniku, samodejna klimatska naprava, tempomat, TFT zaslon, tipalo za dež, samodejni vklop žarometov, Uconnect avtoradijo s 5-palčnim zaslonom na dotik z USB in AUX, volanski obroč v usnju, voznikov sedež nastavljiv po višini, zunanje kljuke v kromu
GARANCIJA: 2 leti splošne garancije, vse do 5. leta starosti ali do skupno 120.000 prevoženih kilometrov; 36 mesecev na lak; 8-letna garancija na prerjavenje

Kaj pa si vi mislite o tipu?

  • Korekten avtomobil, vreden svojega denarja.
    32,63 %
    248 glasov
  • Moral bi biti cenejši tudi v najbolj opremljeni različici.
    7,76 %
    59 glasov
  • Ima hudo konkurenco in kot limuzina pri nas ne bo uspešen.
    4,87 %
    37 glasov
  • Je zanimiv, a treba bo počakati kombilimuzino in karavana.
    23,82 %
    181 glasov
  • Me ne prepriča, raje bi imel octavio, astro, corollo ...
    30,92 %
    235 glasov
Oddanih 760 glasov
Ne spreglejte