Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
3. 5. 2021,
14.07

Osveženo pred

2 leti, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,61

3

Natisni članek

Berlingo Renault kangoo Volkswagen golf Volkswagen lahka gospodarska vozila Volkswagen caddy

Ponedeljek, 3. 5. 2021, 14.07

2 leti, 11 mesecev

Test nove generacije: volkswagen caddy

Škatlasti "golf": vse bolj pravi po meri slovenske družine?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,61

3

Caddy se je, tako kot številni tekmeci, iz lahkega gospodarskega vozila prelevil v družinskega enoprostorca. Še več, pod kockasto karoserijo je identičen novemu golfu, iz listnatih vzmeti se je končno tudi zadaj preselil na moderno vzmetenje, postal vsakodnevno bistveno bolj prijeten za vožnjo ter ohranil svoje gospodarske lastnosti. A moramo priznati, da smo se med testom caddyja kar nekajkrat vprašali, ali kakšne stvari niso zmogli v Wolfsburgu opraviti drugače, bolje. Res pa je, da so ti moteči elementi v manjšini.

Spomnimo se prejšnje generacije, caddy je lestvico udobja, zmogljivosti, varnosti in tehnike v segmentu dvignil visoko. Tudi prej se je zgledoval po golfu in touranu, a še vedno slonel na stari arhitekturi, ki ni dovoljevala bistvenih posegov v razgibanost potniške kabine ali pa čarovnij pri voznih lastnostih. Tokrat je "vrag vzel šalo" in v Wolfsburgu so morali narediti konkreten korak naprej − caddyja so preselili na platformo MQB, a zanimivo, na uradni spletni strani volkswagen.si smo kombi kljub očitni družinski naravnanosti različice zaman iskali med osebnimi vozili. Tehnične podatke, cenik in katalog smo našli pri Volkswagnovih gospodarskih vozilih, tik ob transporterju in crafterju.

Volkswagen caddy
Avtomoto Posel ali družina? Z golfovimi geni pokriva oboje.

Drsna vrata se odprejo z enim prstom

Nekaj smeha glede njegove kockaste oblike in črne barve je bilo že takoj na začetku našega testnega druženja, ko me je presenetil Drsna vrata so na obeh stranih in so 70 centimetrov široka. | Foto: Gašper Pirman Drsna vrata so na obeh stranih in so 70 centimetrov široka. Foto: Gašper Pirman klic Aleša. ''Kdaj prideš po caddyja? Sosedi so mislili, da je pri nas pogrebni avto,'' mi je Aleš že takoj dal vedeti, da bo druženje s črnim caddyjem vse prej kot dolgočasno. No, če je Aleša zmotila črna barva avtomobila, pa je bil nad njim navdušen moj petletnik. 

Največje veselje so prinesla drsna vrata, nameščena na obeh straneh. Odpiranje teh je res lahko in poteka brez večjega napora. Še posebej nas veseli, da so pri Volkswagnu poskrbeli za minimalen poteg pri povsem odprtih vratih. Tako vrata lahko na dvorišču odpre in zapre otrok sam, tako da ni potrebe po ''loputanju'', da se drsna vrata zaprejo. Zaradi njihove lahkotnosti pa odpade tudi potreba po elektronskih drsnih vratih.

Težava pri zadnji klopi nastane, ko je to treba odstraniti. Individualni desni sedež smo zlahka vzeli iz avtomobila, tako da celo ženski spol ne bi imel pri tem težav. Zaradi same mase leve klopi pa je njeno odstranjevanje iz avtomobila bistveno težje. Ne zaradi jermenov, te se potegne razmeroma zlahka, in vodila se hitro sprostijo. Težava je teža klopi, ki sem jo sam komaj premaknil, in ob odstranitvi sem res moral napeti vse mišice in se zelo namučiti.

Tudi v družinskega caddyja bi spravili evropaleto

Ostajamo v zadnjem delu caddyja. Prtljažni prostor je zaradi kockaste zasnove seveda ogromen. Ne le v višino, tudi odprtina je široka 1,2 metra. Ko smo odstranili sedeža, je zadaj nastala gromozanska luknja. Caddy bo sicer na voljo tudi v popotniški različici california, v katero bi spravili jogi z dolžino dva metra.

Mi smo vanj naložili pet lesenih plošč z dolžino 2,05 metra (voznikov sedež smo pomaknili malenkost naprej), družinski caddy pa se je hitro spremenil v hišnega pomočnika za prevoz daljših predmetov. Glede na dimenzije prtljažnega prostora bi v teoriji lahko vanj natovorili tudi paleto, a bi imeli zaradi dvižnih prtljažnih vrat težave z nalaganjem z viličarjem, druga težava pa je nosilnost. Paleta zato ne bi smela biti težja od 539 kilogramov, če v avtomobilu ne bi bilo drugih potnikov.

Galerija: Kako sta prilagodljiva potniški del in prtljažnik caddyja

Fotogalerija
1 / 9

Res je pameten

Drsna ploščica za nastavljanje glasnosti in temperature se je iz golfa preselila tudi v caddyja. Slabše opremljeni modeli dobijo manjši zaslon na dotik in fizična stikala namesto drsne ploščice. | Foto: Gašper Pirman Drsna ploščica za nastavljanje glasnosti in temperature se je iz golfa preselila tudi v caddyja. Slabše opremljeni modeli dobijo manjši zaslon na dotik in fizična stikala namesto drsne ploščice. Foto: Gašper Pirman Ker si je arhitekturo izposodil pri golfu, ima posledično tudi njegovo "pamet" in tudi njegovo digitalno naprednost. Pri bolje opremljeni različici life z dodatnim paketom move (danes ga v ponudbi ni več, bil je del prvih testnih vozil) je nameščen večji zaslon na dotik z drsno ploščico za uravnavanje glasnosti in temperature ter digitalni merilniki. Škoda, da drsnik ni osvetljen in je zato ponoči iskanje prave točke na ploščici precej oteženo.

Drsna ploščica je dobra rešitev, ko v igri ni fizičnih stikal, a večina stvari se pri klimatski napravi upravlja prek zaslona na dotik. Da so fizična stikala še vedno "zakon", smo se v resnici že naveličali ponavljati, a k sreči so pri Volkswagnu to vsaj naredili razmeroma preprosto in intuitivno.

Iskali smo tudi sistema Android Auto in Apple CarPlay, ki ju v našem testnem caddyju nismo našli. Na pomoč so nam priskočili pri Porsche Slovenija, kjer so manjko teh sistemov pojasnili: ''Funkcija  App Connect, ki ponuja povezljivost z omenjenima aplikacijama, v trenutku naročanja uvajalnih vozil žal ni bila na voljo oz. jo tovarna ni vključila v opremo uvajalnih vozil. V sklop uvajalnih paketov sodi tudi paket opreme Move (testno vozilo), ki je sicer na voljo na nemškem in na nekaterih ostalih trgih, v Sloveniji pa smo se odločili za lastno kreativo z akcijskim paketom Family in Family Plus.''

Vozniško suveren, varnostno superioren

Spet se vračamo k povezavi golfa in caddyja. Tokrat k varnostno-asistenčnim sistemom. To, kar je na voljo pri golfu, je tudi pri caddyju. Serijsko je opremljen tako s sistemom za preprečevanje naleta in zaviranja v sili kot tudi s sistemom za zaviranje v sili pri zavijanju levo in s sistemom za izogibanje oviram. Večino drugih sistemov pa je treba doplačati. Na koncu bo za popolni varnostni paket treba odšteti zajeten kupček denarja, a za nekatere je vredno odpreti denarnico (aktivni tempomat z asistenco za zastoje).

Zadaj avto še vedno sloni na togi premi, ki pa je zdaj vzmetena z vijačnimi vzmetmi in Panhardovim drogom ter podprta z vzdolžnimi vodili iz golfa, v zavojih pa se pretirano nagibanje karoserije ne začuti. Pravzaprav je avtomobil največ pridobil pri vožnji, ko je v njem le en potnik in brez prtljage. V prejšnji generaciji je bil zaradi listnatih vzmeti v tem primeru trd in je kar poskakoval po cesti, zdaj pa je to preteklost.

Galerija: kako je caddy zakorakal v 21. stoletje

Fotogalerija
1 / 26

Dizel se je dokazal kot prava izbira

V zadnjem času je dizel pod udarom politike kot tudi javnosti, ki se vse bolj odloča za bencinske motorje. Pri caddyju še vedno ostaja Dobri stari TDI je glasen, a varčen in z obilico navora. | Foto: Gašper Pirman Dobri stari TDI je glasen, a varčen in z obilico navora. Foto: Gašper Pirman dilema, kakšen motor izbrati. Dizelski ponuja več navora, ki pride prav zaradi večje nosilnosti in poskrbi za manjšo povprečno porabo goriva, bencinski pa mirnost, uglajenost in nižjo nakupno ceno. Tudi povprečna poraba goriva je v običajnih razmerah že dovolj majhna za vsakodnevno rabo.

Tokrat so se pri uvozniku odločili in izbrali dvolitrski dizelski motor z 90 kilovati. Sliši se, da caddy ni tako dobro zatesnjen in ima manj zvočne izolacije. Še posebej v mrzlih jutrih je dizel lahko glasnejši in bolj robat. A dobri stari TDI, ki ima v primerjavi z golfom nekoliko manjšo moč, še vedno navduši s 320 njutonmetri navora in svojo varčnostjo. Pri vožnji s povprečno hitrostjo 50 kilometrov na uro porabi manj kot štiri litre, na avtocesti kljub slabši aerodinamiki v primerjavi s kombilimuzinami malenkost več kot šest litrov, v povprečju na našem testu pa je bila poraba manjša od šestih litrov. Če v enačbo dodamo še 7-stopenjski samodejni menjalnik DSG, je caddy tudi na daljših razdaljah že skoraj na nivoju manjših kombilimuzin.

Veliko nudi, a tudi veliko stane

Caddy je že v preteklosti zaradi svoje kakovosti cenovno odstopal od tekmecev. Ta se je z novo generacijo še povečal, saj prehod na novo arhitekturo − digitalna nadgradnja in varnostni sistemi − prinaša svojo ceno. Testni caddy tako brez dodatne opreme stane po ceniku 30 tisoč evrov, z njo pa se cena dvigne na skoraj 39 tisoč evrov (38.802 evra). Tekmeci, čeprav ne ponujajo takšnega nivoja umetne pameti in voznih lastnosti, stanejo tudi do deset tisoč evrov manj.

tehnični podatki volkswagen caddy 2.0 TDI life
vrsta motorja trubodizelski
prostornina v ccm 1.968
moč v kW (KM) pri vrt./min. 90 (123) pri 2.750 - 4.250
največji navor v Nm pri vrt.min. 320 pri 1.600-2.500
menjalnik 7-stopenjski samodejni
pogon sprednji
mere (dolžina x širina x višina) v mm 4.500 x 1.855 x 1.832
medosna razdalja v mm 2.755
prtljažnik v litrih  1.213 - 2.556
število sedežev 5
masa praznega vozila (nosilnost) v kg 1.643 (607)
največja hitrost v km/h 186
pospešek do 100 km/h v sekundah 11,4
poraba (po normah EU) v l/100 km 5,2
poraba na testu v l/100 km 5,9
cena osnovnega modela v EUR 22.462
cena testnega vozila v EUR 30.724
cena testnega vozila z dodatno opremo v EUR 38.802
Ne spreglejte