Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Ponedeljek,
4. 1. 2016,
18.58

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Seat Športni Avtomoto Družinski Avtomoto

Ponedeljek, 4. 1. 2016, 18.58

6 let, 6 mesecev

Seat leon ST cupra: edini avtomobil, ki diskretno pelje v vrtec in po rekord na Nordschleife?

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Navidezno klasični karavan zna v trenutku doživeti preobrazbo v brezkompromisnega športnika, ki lahko podira rekorde na Nordschleifu. Udoben in relativno varčen karavan za manj kot 40 tisoč evrov.

Odličen avtomobilski kameleon

 | Foto: Če se osredotočimo na avtomobile pod mejo 40 tisoč evrov, je na trgu bržkone težko dobiti večjega avtomobilskega kamelona, kot je seat leon ST cupra. To je karavan, ki zna nemudoma pognati kri po žilah, ki navidezno daje vtis povprečnega slovenskega avtomobila in so ga v primeru testne barvne kombinacije resnično izdajala le oranžna platišča.

Obenem je lahko odličen družinski avtomobil. V njem se lahko vse preplete v nekaj sekundah. V enem trenutku je zadovoljivo udoben družinski karavan in medtem ko v notranjosti odmevajo otroške pesmice, morda tista "tu, tu, tu po cesti, trikrat naokrog …", je karavanski leon v najzmogljivejši različici že s pritiskom na en gumb pripravljen zamenjati osebnost.

Saj veste, dobro znani gumb cupra enako naredi tudi pri kombilimuzinskem leonu, preobrazba pa je enako očitna tudi pri karavanu. Pesmica v notranjosti lahko ostane, le navzven začne takrat leon pihati, sikati in kazati mišice svojih zavidljivih 280 "konjev". To je na primer 50 "konjev" več kot jih ima danes najzmogljivejša škoda octavia RS, eden leonovih tekmecev iz lastnega koncerna.

 Seat leona ST cupra bi iz vidika prilagodljivosti in dvojne narave, ki strogo loči ležerno in športno vožnjo, lahko postavili na sam piedestal "ljudskih" športnih karavanov. | Foto: Seat leona ST cupra bi iz vidika prilagodljivosti in dvojne narave, ki strogo loči ležerno in športno vožnjo, lahko postavili na sam piedestal "ljudskih" športnih karavanov.

Kako v Sloveniji, ki nima dirkališča, sploh do popolnosti izkoristiti avtomobil s tako veliko zmogljivostjo?

 | Foto: Druga plat tako zmogljivih športnih avtomobilov je vsaj v Sloveniji precej manj prijetna. V praktično vseh državah Evropske unije bi bil nakup takega karavana zadetek v polno. Med tednom bi se z njim vozili v službo, po opravkih in vrtec oziroma šolo, z uporabo eko načina skrbeli tudi za zgledno nizko porabo, ob vikendih pa si namesto usnjenih čevljev obuli športne copate in se odpravili na dirkališče.

Tam bi lahko v eni uri dobili tako injekcijo adrenalina, sprostili energijo in doumeli pravila vozniške fizike, da bi do naslednjega konca tedna prav gotovo vozili mirno, neagresivno in brez težav spoštovali tudi hitrostne omejitve. Toda ker Slovenija primernega dirkališča za izkoriščanje zmogljivosti takšnega avtomobila nima, je divjost karavanskega leona uradno težko spoznati.

To je družinski karavan, ki vas lahko en trenutek pelje proti vrtcu, šoli ali službi, že naslednji hip pa je sposoben krog na legendarnem Nordschleifu odpeljati hitreje kot v osmih minutah. Izjemno.  | Foto: To je družinski karavan, ki vas lahko en trenutek pelje proti vrtcu, šoli ali službi, že naslednji hip pa je sposoben krog na legendarnem Nordschleifu odpeljati hitreje kot v osmih minutah. Izjemno.

Pozno zaviranje in trenutek, ko se združita razbremenjen zadek in poteg ročne zavore …

 | Foto: Imeli smo srečo, da smo spomladi s tem istim avtomobilom peljali po dirkališču Castelloli blizu Barcelone. Dirkališče nima tribun, zato je namenjeno le testiranjem in ne tekmovanjem. Seatov testni voznik Jordi Gene , ki pozna vsak milimeter te proge, nam je stoodstotno razkazal zmogljivost vozila. Odlični pospeški, prav tako lega v dolgih ovinkih in igrivost karavana, ko je v ravno pravem trenutku agresivno zaviral, razbremenil zadek in za hip še potegnil ročno zavoro, so bili nadvse zgovorni.

Če je avtomobilu dodan še paket performance, ki lahko prinese tudi skoraj dirkaške 19-palčne Michelinove pnevmatike in štiribatne Brembove zavore, so vtisi še toliko bolj izraziti.

Avtomobil se ponaša kar z 280 "konji", serijsko mehansko zaporo sprednjega diferenciala z omejenim zdrsom, serijskim sistemom prilagodljivosti načina vožnje in žarometi LED. | Foto: Avtomobil se ponaša kar z 280 "konji", serijsko mehansko zaporo sprednjega diferenciala z omejenim zdrsom, serijskim sistemom prilagodljivosti načina vožnje in žarometi LED.

V notranjosti manj športno razburljiv

 | Foto: Iz strogo vozniškega vidika leon ST cupra ni najbolj brutalen karavan. Podobno kot kombilimuzinski leon cupra nudi dodelano razmerje med lahkotnostjo in neposrednostjo volanskega obroča, med ovinki svoje delo zelo dobro opravi tudi mehanska zapora sprednjega diferenciala z omejenim zdrsom. V primerjavi s kombilimuzino je sicer daljši in zato bolj aerodinamičen, hitrejši in vsaj teoretično celo varčnejši z gorivom. Med našim testom smo zabeležili povprečno porabo 8,6 litra na sto prevoženih kilometrih, tudi pri odločnejši vožnji pa ni presegala 12 litrov na sto prevoženih kilometrov. Glede na konjenico pod pokrovom motorja je to še vedno relativno ugodna poraba energije.

Čeprav poraba goriva pri avtomobilu z dvolitrskim prisilno polnjenim bencinskim motorjem ni najpomembnejši podatek, v primeru leona nudi še en dokaz več njegove prilagodljivosti. Upamo si trditi, da na trgu ni avtomobila, ki bi bil nudi tako širok razpon uporabnosti. Lahko je miren družinski član in obenem avtomobil, ki je sposoben legendarni krog na Nordschleifu prevoziti v manj kot osmih minutah.

V notranjosti športni karavan tudi tokrat kaže relativno malo poudarkov svojih zmogljivosti. Vidimo jih v športnem volanu in dinamičnih stranskih ogledalih, ki pa so dejansko enaki kot pri navadnem karavanskem leonu. Želeli bi si še kakšen dodatek, ki bi popestril notranjost in potnikom dal vedeti, s kako strupenim avtomobilom se dejansko vozijo. | Foto: V notranjosti športni karavan tudi tokrat kaže relativno malo poudarkov svojih zmogljivosti. Vidimo jih v športnem volanu in dinamičnih stranskih ogledalih, ki pa so dejansko enaki kot pri navadnem karavanskem leonu. Želeli bi si še kakšen dodatek, ki bi popestril notranjost in potnikom dal vedeti, s kako strupenim avtomobilom se dejansko vozijo.

Tekmeci?

Najbolj neposreden tekmec je volkswagen golf variant R, ki ponuja tudi štirikolesni pogon in še dodatnih 20 »konjev« iz sicer enakega motorja. Volkswagnov športni karavan je vseeno nekaj tisoč evrov dražji. Za razliko od športnega leona ST serijsko na primer nima žarometov LED in sistema izbire voznega sloga. Na drugi strani je leon precej zmogljivejši od manj uglajenega karavanskega forda focusa ST in vsekakor bolj dinamičen ob karavanske škode octavie RS.

Cena je pri tako zmogljivem in vsakodnevno uporabnem avtomobilu relativna – med glavnimi poudarki omenimo vsaj motor z 280 "konji", serijsko mehansko zaporo diferenciala na sprednjih kolesih z omejenim zdrsom in žaromete LED –, saj ostaja pod mejo 40 tisočakov.

Ne spreglejte