Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
1. 12. 2015,
22.51

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Peugeot

Torek, 1. 12. 2015, 22.51

7 let, 12 mesecev

Peugeot 301 1,6 VTi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Bencinska različica nove Peugeotove limuzine vključuje pluse (številčnost opreme), ki presegajo nizkocenovni značaj vozila, in minuse (odsotnost nekaterih elementov), ki ga potrjujejo.

Kar obljublja, tudi izpolni

Peugeot 301 bi po našem mnenju moral prepričevati bolj s ceno kot z obliko, saj naši vozniki niso prav veliki ljubitelji štirivratnih limuzin. Ne bomo trdili, da je kakšen lepotec, v njem vidimo predvsem velik kos avtomobila, ki na prvi pogled obljublja prostorno notranjost in velik prtljažnik. In kar obljublja, tudi daje!

Že od prve vožnje s povsem enakim Peugeotovim dvojčkom ponavljamo, da je z nizkocenovnimi vozili začel Renault z romunskim loganom, ta koncept pa širijo, toledo, rapid, in za C-elysee še 301.

Oba novinca iz skupine PSA ostajata pri štirih vratih, čeprav se evropsko področje odločno usmerja k petvratnim vozilom. Na to karto igrata rapid in toledo, Dacia uvaja sandera, medtem ko novega štirivratnega logana sploh ne bo ponudila evropskemu trgu.

Kot smo uvodoma zapisali, se pri novem Peugeotovem izdelku pozna, da ga želijo ponuditi za dostopno ceno. Pri tem pa večina vgrajene in že prej preizkušene opreme ne deluje ceneno, res pa je, da so nekatere elemente preprosto opustili.

Česa nima …

Varčevanje je videti pri tistih elementih, ki jih ni. Na primer pri neosvetlitvi predala (ta je sicer pohvalno velik, saj zlahka pospravi mapo formata A4) pred sovoznikom in kozmetičnega ogledalca, vzvratno ogledalo se zatemni ročno, volan ni nastavljiv po osi, sprednja pasova pa ne po višini.

V vratih ni stikal za premikanje stekel, varčno so jih prestavili na skupno mesto med sedeži. Zadnja klop je res prostorna, par vrat ob njej pa je brez predalov, srednjega vzglavnika ni, preostala dva pa sta si prislužila mesto v rubriki za pikolovce.

Tudi za kakšno boljšo oblogo armaturne plošče je zmanjkalo "špage", čeprav so se trudili s klavirsko črnimi popestritvami. To plastično črnino je pridobil tudi peugeotovsko velik volanski obroč.

Pohvalno velik prtljažnik kaže pločevinasta rebra, nima pritrdilnih zank, izmerjeni volumen pa zmanjšujeta nosilca, ki na bočnih straneh segata v notranjost. Odpovedali so se tudi ročnemu odpiranju prtljažnika od zadaj.

K zapisanemu lahko dodamo, da mnogo manjših in s tem cenejših vozil nima kakšnega od navedenih elementov opreme, pa se brez njih vseeno lahko shaja.

… in kaj ima?

Po višini nastavljiv sedež omogoča ugodno namestitev večini voznikov (iz našega uredništva se je javila ena izjema), za sedežema sta žepa, vzmet požene pokrov prtljažnika navzgor z ukazom daljinskega upravljalnika.

Pregledna okrogla merilnika, s kazalcema, tankima kot igla, delujeta natančno, tudi "hišnemu" trosteznemu potovalnemu računalniku in Peugeotovemu upravljanju radia izza volana se niso odpovedali.

Izplača se prebrati seznam opreme v naši tabeli, kjer med drugim najdemo Bluetooth s preprostim povezovanjem, parkirne senzorje zadaj, ljubitelji trudnih komolcev se lahko navdušujejo nad naslonom … Vtis, da se je z opremo notranjosti nekdo trudil, ustvarjajo lično obšiti sedeži, tudi blago ni videti ceneno.

Ja, še nekaj pomembnega ima! To je izredno nizka cena vzdrževanja, saj redno servisiranje do 120 tisoč kilometrov stane le 664 evrov.

Športnik že ni, čeprav stoji na litih platiščih

Novinec z mehkejšim podvozjem, malo razvlečeno prestavno ročico in velikim volanom bi lahko malce spominjal na nekdanjega 306. No, pa ni tako hudo. Vožnja je udobna in neproblematična na slabših cestnih površinah. Med močnim sneženjem po nespluženi avtocesti proti Novemu mestu smo bili najhitrejši tudi zato, ker je podvozje delovalo zelo zanesljivo.

S prestavnimi razmerji je pa tako: pri mestnih 50 kilometrov na uro se 301 brez težav pelje v četrti prestavi. Na večpasovnih vpadnicah gre že s peto prestavo, ki povsem ustreza tudi na podeželskih cestah. Na avtocesti (130 po števcu pomeni 126 kilometrov na uro) pa postane motor s 3600 vrtljaji glasen, ker "zmanjka prestav".

Motor 1,6 VTi že poznamo

Gre za motor, ki je v obdobju Euro 4 razvijal 88 kilovatov, zdaj pa tri manj, zato pa se je malo povečala vrednost navora. Deluje skoraj dizelsko, pri nizkih vrtljajih se ne pritožuje, čeprav dosega največjo vrednost navora pri številki štiri tisoč. Proti številki pet tisoč, kjer so prve oznake za rdeče polje, je manj živahen in daje vtis, kot da so ga inženirji malo ugasnili.

Na testnem krogu smo le za 0,4 litra zaostali za kombinirano povprečno porabo, ki jo tovarna navaja med tehničnimi podatki. Med umirjeno vožnjo na odsekih podeželske ceste smo namerili celo manj kot trdijo uradni podatki.

Poraba bi bila v toplejših mesecih še nižja, posebej pri vožnji z energetsko varčnimi gumami, zato trdimo, da peugeot 301, kljub ne najnovejšemu motorju, spada med dovolj varčna vozila.

Ne spreglejte