Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ciril Komotar

Torek,
1. 12. 2015,
15.36

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Peugeot

Torek, 1. 12. 2015, 15.36

8 let

Peugeot 208 VTi 82 in e-HDi avt.

Ciril Komotar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Primerjali smo dve različni izvedenki dvestoosmice. Bencinsko z ročnim in dizelsko s samodejnim menjalnikom. Prva je navdušila, druga pa, izključno zaradi menjalnika, delno razočarala.

Kaj že vemo?

Že ob prvem testu smo sklenili, da Peugeotov najnovejši izdelek popravlja napake predhodnika, tako imenovan downsizing pa ne vključuje le izboljšave pogonskih sklopov in favoriziranje trivaljnih agregatov, ampak kar cel avtomobil.

Ne pozabite, da je krajši, ožji in lažji od modela, ki ga nadomešča, in kar je daleč najpomembneje, oblikovalci so v njegove zunanje poteze in kabino vnesli vedrost, svežino in drugačnost – prednosti, ki so neverjetno uspešnima modeloma 205 in 206 pomagale pri postavitvi granitno trdnih temeljev, na katerih naj bi gradil tudi 207.

Hvalimo prijeten ambient

In tudi po drugem, daljšem druženju z dvestoosmico, no, dvestoosmicama, hvalimo prijeten, svetel ambient in samosvojo urejeno notranjost, kjer se človek preprosto počuti dobro. Tudi zaradi, v primeru dizla, posrečenih in barvitih vzorcev tkanine sedežev. Sredinsko konzolo sestavljata dva jasno ločena dela. Nižji s stikali klimatske naprave in višji z zaslonom na dotik ter z njim povezanim vmesnikom, za katerega še vedno trdimo, da ni dovolj preprost in intuitiven.

K značajski zagnanosti prispeva komično majhen, a dobro oprijemljiv volanski obroč, voznikov položaj sedenja pa zahteva privajanje. Zaradi visoko nameščenih merilnikov, ki jih voznik gleda nad volanskim obročem, takšen položaj nekaterim postavam ustreza, drugim pač ne.

Mrzel zrak pozimi? Klimatska naprava bi si lahko vzela malce več časa …

Najhladnejši letni čas pa nam je pomagal razkriti težavo, ki je poleti ne bi nikoli opazili. Če kaj veljajo zakoni delovanja samodejnih klimatskih naprav, bi morala klimatska naprava z močnim pihanjem toplega zraka počakati do primernega segretja motorja, tako pa je (kljub vklopljenemu samodejnem načinu) prekmalu po zagonu motorja v kabino močno začel pihati mrzel zrak. V obeh avtomobilih.

In zdaj k bistvu – primerjavi motorjev in menjalnikov

Glavna in najočitnejša prednost dizla je varčnost. Kljub zimskim razmeram se je s testnega kroga vrnil s 5,2-litrsko porabo, kar je liter in pol manj od deset kilovatov zmogljivejšega bencinarja in hkrati celo deciliter manj od dizla z ročnim menjalnikom. Takšen rezultat pripisujemo zahtevnim voznim razmeram in za nekaj kilometrov nižji povprečni hitrosti.

Petdesetim kilovatom je, pričakovano, sapo najbolj jemalo na avtocesti, bolj kot sopihanje pri visokih hitrostih pa nas je motila kombinacija "šparovčka" in njegovega zaspanega partnerja – robotiziranega menjalnika. Tako počasnega delovanja ne moremo odpustiti, neodločnosti še manj. Zamiki, zaradi katerih med procesom izbiranja zobnikov utrujajoče niha cela karoserija s potniki vred, so preveliki in leta 2013 nedopustni.

Počasnost menjalnika bo motila tudi nezahtevne

Resna hiba ni izstopala le po visokih, uredniških merilih, motila bo tudi nezahtevne voznike. Protistrup nihanju je umikanje noge s stopalke za plin med prestavljanjem, a namen samodejnih menjalnikov je popolno, ne le delno olajšanje vozniške izkušnje, kar posebej velja za starejše ali invalide, ki so najpogostejši kupci malčkov s tovrstnimi, najpogosteje robotiziranimi menjalniki.

Slikovit primer iz garažne hiše, ko smo v drugi prestavi zapeljali na klanec na poti v drugo nadstropje, dobro opiše izkušnjo. Sredi "vzpona" so vrtljaji padli, menjalnik se je odločil iz druge prestaviti v prvo in v tem procesu ni povzročil le upočasnitve vozila, ampak ga je dejansko za hip ustavil, s tem zmedel nič hudega slutečo voznico, soudeležence v gosto naseljeni garažni hiši, ki so peljali za njo, pa še bolj. Nič hudega ne bi bilo, če bi Peugeot takšnega robota odpustil.

A da ne bomo končali tako negativno – robotiziran menjalnik ima tudi svetlo plat. V nasprotju z vse pogostejšimi dvosklopčnimi izdelki speljevalne manevre (tudi vzvratne) izpelje gladko in uglajeno.

Pa bencinar?

Trivaljnik je v prvih dveh prestavah, če ga ujamete pri primerno visokih vrtljajih, pa tudi v tretji, poskočen, primeren mestnemu poslanstvu in igrivemu značaju dvestoosmice. Hodi ročice menjalnika so veliko predolgi, a po izkušnji z "robotom" smo to napakico zlahka spregledali.

V primerjavi z dizlom je najmanjša razlika pri porabi nastala prav v mestu (4,5 litra proti 5,1 litra za dizla), kjer je 208 pravzaprav doma. Zato je vprašanje o tem, ali se izplača odločiti za dražjega dizla, če bo kupec predvsem mestni voznik, povsem na mestu.

Tudi zaradi pomanjkanja navora smo morali ob speljevanju dodajati več plina, kot smo bili vajeni, zimske razmere in z njimi povezana (okorno široka) obutev pa je razkrila še drugo manjšo pomanjkljivost, ki smo jo ob prvem testu spregledali. Razmik med stopalkami je za kakšen centimeter preskromen.

Dolžina testnega kroga 141,4 km; 16,7 km mesto / 44,9 km avtocesta / 38,9 km podeželje umirjeno / 40,9 km podeželje športno. Testni krog prevozimo z vsakim testnim vozilom. Povprečne porabe goriva za posamezne režime vožnje so preračuni podatkov potovalnega računalnika.

- spodnji razred - 5-vratna kombilimuzina - 5 sedežev - dolžina: 3962 mm - širina: 1739 mm - višina: 1460 mm - medosna razdalja: 2538 mm - obračalni krog: 11,2 m - prostornina prtljažnika: 311 l

- časovni interval med servisi je največ 1 leto - 3-letno splošno jamstvo - 12-letno jamstvo zoper prerjavenje - 3-letno jamstvo za lak - 3-letno jamstvo pomoči na cesti - podatke nam je priskrbela PR-služba slovenskega zastopnika

Strošek WIZ kasko zavarovanja:

Pri izračunu zgornjih podatkov smo upoštevali soudeležbo pri škodi v višini 100 evrov, dodatna kritja WIZ Voznik in WIZ Nezgoda in zavarovanca z rojstnim datumom 1. januarja 1970. Za izračun kasko zavarovanja po vaših parametrih kliknite na zgornjo grafiko.

Ne spreglejte