SiolNET. Avtomoto Testi
0,83

termometer

  • Messenger
  • Messenger
Test nove različice: nissan qashqai 1.3 DIG tekna DCT

Odličen bencinar še za "ljudskega" qashqaia #foto

0,83

termometer

Qashqai je Nissanova zgodba o uspehu, ki od leta 2008 vztraja med najbolje prodajanimi modeli v Evropi in tudi v Sloveniji. Po večji spremembi leta 2013 Japonci z vsakim letom le malenkost prilagajajo formulo in skrbijo za njegovo privlačnost. Tokrat so v pokoj poslali 1,2- in 1,6-litrska bencinska motorja, ki ju zamenjuje povsem nova 1,3-litrska opcija. Gre za skupni izdelek naveze Renault-Nissan-Mitsubishi in Daimlerja, ki prinaša nižje stroške vzdrževanja, manjšo porabo goriva in izboljšano vsakodnevno udobje.

Vizualno je qashqai ostal nespremenjen, največja novost je skrita pod pokrovom motorja. | Foto: Gašper Pirman Vizualno je qashqai ostal nespremenjen, največja novost je skrita pod pokrovom motorja. Foto: Gašper Pirman  

Ocena:

Qashqai na vse večjo konkurenco v segmentu srednje velikih crossoverjev odgovarja v svojem slogu z novo večopravilno enoto in prenovljeno motorno paleto. Poleg novega dizla je največja novost nedvomno prihod nove generacije bencinskega štirivaljnega motorja. Lahko bi rekli ravno pravi čas. Svet se odmika od dizelskega pogona in se raje odloči za bencinsko konkurenco. Z razvojem tehnologij so bencinski motorji v smislu porabe že skoraj enakovredni dizelskim, cenejši za vzdrževanje in z nižjo kupno ceno. Če k temu dodamo še nižjo ceno bencina, ima qashqai z novim 1,3-litrskim motorjem, ki so ga razvili skupaj z Daimlerjem, močnega aduta v rokavu. Mi smo vozili močnejšo različico izmed dveh (šibkejša ima 103 in močnejša 117 kilovatov), prenos na sprednji kolesni par pa je bil speljan prek novega 7-stopenjskega dvosklopkovnega samodejnega menjalnika. Qashqai torej ni naredil odločnega preskoka naprej pri motorju, temveč pozdravljamo tudi zamenjavo neskončnostopenjskega samodejnega menjalnika xtronic z moderno dvosklopkovno enoto.

Nissan qashqai pro pilot Avtomoto Je še konkurenčen? Novost za prodajnega prvaka. #foto

Tako rekoč neslišen in zelo uglajen

Drugačno vizualno podobo večopravilne enote lahko sicer omenimo, a novo modelno leto v qashqaia ne prinaša drugih sprememb. Večopravilna enota je dobila nov videz in spremenjeno razporeditev menijev. Žal je v soncu še zmeraj težko vidna. | Foto: Gašper Pirman Večopravilna enota je dobila nov videz in spremenjeno razporeditev menijev. Žal je v soncu še zmeraj težko vidna. Foto: Gašper Pirman Zaslon je še vedno pretemen in v soncu slabo viden, a pri Nissanu so se tokrat usmerili drugam. Vse oči so zato uprte v novo motorno paleto, kjer je največ zanimanja ravno za novi 1,3-litrski štirivaljni motor. Čeprav je pri renaultu ta motor na voljo v treh različnih izvedenkah, sta pri nissanu na voljo dve – šibkejša s 103 in močnejša s 117 kilovati. Na našem testu se je znašla močnejša, ki je delovala v kombinaciji z opcijskim 7-stopenjskim samodejnim menjalnikom. Ljubitelji štirikolesnega pogona boste po drugi strani razočarani, saj te opcije qashqai enostavno nima.

Pogled na grobe številke razkriva, da ima prostorninsko 0,3 litra manjši motor kot pri predhodniku celo tri kilovate manj, a 10 njutonmetrov navora več oziroma 20 njutonmetrov več ob izbiri samodejnega menjalnika. Največja pridobitev je posebna obdelava valjev, s katero so izničili trenje, s spremenljivim krmiljenjem sesalnih in izpušnih ventilov in z vbrizgavanja pri višjem tlaku (250 barov) so pridobili več navora pri nižjih vrtljajih. Rezultat je izboljšana učinkovitost v smislu povprečne porabe, s filtrom trdnih delcev pa zadostuje vsem najzahtevnejšim emisijskim zahtevam. Številni se bodo razveselili tudi dejstva, da se je servisni interval dvignil z 20 tisoč na 30 tisoč, kar posledično prinaša manjše stroške na daljši rok.

1,3-litrski motor je na voljo v dveh izvedenkah in zamenjuje prejšnja 1,2 in 1,6-litrska motorja. | Foto: Gašper Pirman 1,3-litrski motor je na voljo v dveh izvedenkah in zamenjuje prejšnja 1,2 in 1,6-litrska motorja. Foto: Gašper Pirman

Paket tekna prinaša kar nekaj dodatne opreme, med drugim tudi delno usnjene sedeže in sistem acitve shield. | Foto: Gašper Pirman Paket tekna prinaša kar nekaj dodatne opreme, med drugim tudi delno usnjene sedeže in sistem acitve shield. Foto: Gašper Pirman

Doplačilo za menjalnik znaša 1.500 evrov

Neskončnostopenjski samodejni menjalnik zamenjuje dvosklopkovna enota, ki je hitrejša, prijetnejša za uporabo in poskrbi za manjšo porabo goriva. | Foto: Gašper Pirman Neskončnostopenjski samodejni menjalnik zamenjuje dvosklopkovna enota, ki je hitrejša, prijetnejša za uporabo in poskrbi za manjšo porabo goriva. Foto: Gašper Pirman Qashqai v osnovi ni usmerjen v športno smer, tudi najmočnejši bencinski motor tega dejstva ne spremeni. Volan s 3,2 zavrtljaja ni prav neposreden, vendar mu še uspe zvoziti naš referenčni ovinek s hitrostjo 60 kilometrov na uro.

Čeprav ima motor le 1.300 kubičnih centimetrov, ima kar 160 "konjev". Čeprav je bila pred časom ta številka za prostorninsko manjše motorje skorajda nedosegljiva, se časi spreminjajo. Motor je kljub temu odziven in se zlahka zavrti do rdeče označenih šest tisoč vrtljajev Že pod dva tisoč vrtljaji diha na polno, zato se po mestnih vpadnicah lahko pelje v peti prestavi. Pri načinu vožnje, kakršen pritiče družinskemu crossoverju, ni potraten. Med enakomerno vožnjo po ravnem odseku avtoceste z izmerjeno hitrostjo 130 kilometrov na uro ne porabi niti sedmih litrov, kar je za ne preveč aerodinamičnega crossoverja z velikimi platišči in stranskimi ogledali povsem zgledno.

Na koncu testa se je povprečna poraba goriva ustavila pri 7,5 litra, kar je zadovoljiv rezultat. Z nekoliko pazljivejšo vožnjo bi ta rezultat zlahka popravili za nekaj decilitrov, a v realnem poteku prometa bi še vedno težko prišli pod številko sedem.

Renault grand scenic 1.3 energy TCe Avtomoto Test: Renaultov scenic za sedem potnikov

Sistem pro pilot je na voljo le pri dizelskem motorju. | Foto: Gašper Pirman Sistem pro pilot je na voljo le pri dizelskem motorju. Foto: Gašper Pirman Dobro opremljen crossover, a brez sistema pro pilot

Prednosti ter slabosti tega crossoverja smo spoznali že v preteklih testih. Na kratko: opremljen s paketom tekna prinaša kar zajetno količino dodatne opreme. Žal je paket pro pilot, ki prinaša zametke avtonomne vožnje, na voljo le za dizelski motor. V tem paketu je vgrajen varnostni ščit s 360-stopinjskim pogledom okoli avtomobila. Ker gre za najbolje opremljeno kombinacijo, z močnejšim bencinskim motorjem in samodejnim menjalnikom, je temu seveda primerna tudi cena. Ta se ustavi pri tridesetih tisočakih, se s pustom spusti celo na šestindvajset tisočakov. Pod črto kupec za zelo konkurenčen znesek dobi najnovejši motor z odličnim menjalnikom in resnično dolgim spiskom opreme.

Tehnični podatki nissan qashqai | Foto: Gašper Pirman Foto: Gašper Pirman

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin