Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Četrtek,
12. 1. 2017,
6.57

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

2

Natisni članek

Mercedes-Benz SUV test

Četrtek, 12. 1. 2017, 6.57

6 let, 6 mesecev

Test: mercedes-benz GLC coupe 250d 4matic

Mercedes GLC coupe kot celostno najprivlačnejši Mercedesov SUV?

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

2

Mercedes-Benz GLC coupe - fotogalerija testnega vozila | Foto Ciril Komotar

Foto: Ciril Komotar

Bi bil to lahko celostno celo najbolj privlačen Mercedesov SUV? Zmogljiv, udoben in zelo vpadljiv, pravi šik avtomobil, ki je s svojo kupejevsko zasnovo športnega terenca za nameček še zelo trendovski. Test modela GLC coupe za 81 tisoč evrov, ki je znamki Mercedes-Benz lani pomagal do prestižnega vodilnega mesta med premium znamkami.

Motor: 2,1-litrski štirivaljni dizelski motor, moč: 150 kW
Poraba goriva: 8,2 litra na 100 kilometrov
Cena: 81.312 EUR

Cena | Tehnični podatki | Zanimivo | Vaše mnenje
Palec gor: oblika, vpadljivost, udobje, asistenčni sistemi, motorne zmogljivosti, serijska vzvratna kamera
Palec dol: plitev prtljažnik, cena z dodatno opremo, upravljanje vmesnika Car Play brez zaslona na dotik

Mercedes-Benz je tako kot BMW na avtomobilski trg že postavil tandeme svojih športnih terencev in njihovih karoserijskih izvedb. Obe znamki sta tako v določeni prednosti pred Audijem, ki kupejevske izvedbe športnih terencev danes predstavlja šele v prvih študijah.  | Foto: Ciril Komotar Mercedes-Benz je tako kot BMW na avtomobilski trg že postavil tandeme svojih športnih terencev in njihovih karoserijskih izvedb. Obe znamki sta tako v določeni prednosti pred Audijem, ki kupejevske izvedbe športnih terencev danes predstavlja šele v prvih študijah. Foto: Ciril Komotar

Prilagajanje nišnim zahtevam kupcev za prestol premium razreda

Novi mercedes-benz GLC coupe je tipični as iz rokava premium avtomobilske znamke iz Stuttgarta, ki je lani osvojila globalni avtomobilski trg premium vozil. Lani je bilo prodanih več kot dva milijona modelov z zvezdo na nosu. Mercedes-Benz je bil tako v Evropi konec novembra celo šesta najbolje prodajana znamka, tik za petami "ljudskemu" Peugeotu.

Eden od ključev uspeha je v obnovi obstoječih modelov, prenovi celotnega programa SUV in predvsem novih modelov tudi za razmeroma nišne kroge kupcev. Kupejevska karoserijska izvedba športnega terenca GLC ni odgovor na racionalne težnje kupca, temveč trka na njegovo srce in željo tako po voznih užitkih kot pojavnosti na cesti. Tak voznik želi tehnološki in hkrati čustven avtomobil in mu ni mar, da ta stane več kot 82 tisoč evrov ali da ima za 27 tisočakov dodatne opreme. In tudi v Sloveniji so taki kupci, vozniki, ki si upajo in imajo lastni jaz ter želijo izstopati.

Notranjost je na ravni ostalih Mercedes-Benzovih športnih terencev in tudi limuzin. Hvalimo položaj za volanom, udobje sedežev, ergonomijo voznikovega prostora ... | Foto: Ciril Komotar Notranjost je na ravni ostalih Mercedes-Benzovih športnih terencev in tudi limuzin. Hvalimo položaj za volanom, udobje sedežev, ergonomijo voznikovega prostora ... Foto: Ciril Komotar

Pravi šik športni terenec ...

Zato se bomo izognili racionalnim vprašanjem, zakaj bi imeli kupeja namesto bolj vsestranskega in zelo kakovostnega športnega terenca GLC. Kupejevski SUV je sicer odgovor na podobna vozila BMW (modela X6 in X4), a predvsem na zahteve kupcev. Ti pa imajo kajpak vedno prav.

Nihče avtomobilu, kot je GLC coupe, namreč ne more očitati atraktivne in oblikovno dovršene zunanjosti, vpadljivosti na cesti in skrbno dovršenih linij. Tak avtomobil je čustvena nadgradnja racionalnega športnega terenca. To je šik avtomobil v pravem pomenu besede. To še bolj poudarijo športni paketi opreme AMG line, ki skupaj v notranjosti in zunanjosti stanejo dobre tri tisočake. Pa kaj, če doplačljiva 20-palčna kolesa stanejo 1.200 evrov - pri takem avtomobilu so pač skoraj nepogrešljiva.

Rdeče usnjeno oblazinjenje prinaša šik vtis avtomobila tudi v njegovi notranjosti. Počutje v avtomobilu z dobro zvočno zatesnjenostjo dopolnjuje pričakovano udobje. Osnovni GLC coupe je v primerjavi s klasičnim GLC dražji za vsaj 5.600 evrov. Njegova osnovna cena znaša dobrih 53 tisočakov. Testni avtomobil je imel še za 22 tisoč evrov dodatne opreme. | Foto: Ciril Komotar Rdeče usnjeno oblazinjenje prinaša šik vtis avtomobila tudi v njegovi notranjosti. Počutje v avtomobilu z dobro zvočno zatesnjenostjo dopolnjuje pričakovano udobje. Osnovni GLC coupe je v primerjavi s klasičnim GLC dražji za vsaj 5.600 evrov. Njegova osnovna cena znaša dobrih 53 tisočakov. Testni avtomobil je imel še za 22 tisoč evrov dodatne opreme. Foto: Ciril Komotar

V primerjavi z večjim GLE coupejem je bistveno bolj krotek in vozniško zabaven

Čeprav si s klasičnim GLC deli večino tehnične platforme, je avtomobil lažje primerjati z njegovim večjim bratom GLE coupejem. V primerjavi z njim je 17 centimetrov krajši in okrog 200 kilogramov lažji, zato je vozniško bistveno bolj krotek, zabaven in na cesti tudi lažje obvladljiv. Ta vozniška zabavnost je tudi eden od ključnih magnetov, ki voznike sploh prepriča o nakupu kupejevskih športnih terencev in na tem področju pri Mercedes-Benzu zagotovo niso razočarali. Še posebej iz vidika pričakovanj povprečnega kroga svojih kupcev.

Čeprav ima kupe prilagojeno podvozje in ostrejše vozniško krmiljenje, fizike v ovinkih ni mogoče povsem prelisičiti. Kljub dobrim voznim lastnostim in v primerjavi z večjim GLE coupejem boljši odzivnosti je to še vedno športni terenec in ob preveč občutnem pritiskanju na plin to maso hitro občutimo. Med ovinki je z njim do določene mere mogoče uživati v dinamični vožnji, a poudarek je vendarle bolj na udobju. Na tem mestu svoje doda tud doplačljivo (skoraj 2.700 evrov) zračno vzmetenje.

Pomemben element udobja in vozniške izkušnje je tudi vzvratna kamera, ki je pri GLC coupe serijska. Hvalimo. | Foto: Gregor Pavšič Pomemben element udobja in vozniške izkušnje je tudi vzvratna kamera, ki je pri GLC coupe serijska. Hvalimo. Foto: Gregor Pavšič

Močnejši dizelski motor se zdi prava izbira ...

Dizelski motor z močjo 150 kilovatov je suveren in ker je le 1.400 evrov dražji od svoje šibkejše različice s 125 kilovati, se pri športnemu terencu tega cenovnega razreda zdi edina smiselna izbira. Kljub zmogljivostim in masi vozila, ki znaša 1.845 kilogramov, je med testom poraba goriva zlahka padla pod 9 litrov na 100 prevoženih kilometrov. Povprečen voznik mora računati na porabo okoli osmih litrov, kar je pokazalo tudi naše testno povprečje.

Da bi porabo, kljub odlično delujočem 9-stopenjskem samodejnem menjalniku spravili pod 7 litrov, pa se je treba že precej potruditi in upoštevati vsa glavna načela varčne vožnje ter se voziti izključno v varčnem eko voznem profilu. Takrat ta kupejevski SUV denimo na avtocesti tudi vsak odmik noge s stopalke za plin izkoristi za jadranje (odklop motorja od pogonskega sklopa).

Bistveno je udobje in GLC coupe pri tem ne razočara

In udobje je pri tem avtomobilu res na visoki ravni. Avtocestna potovanja so mu pisana na kožo, prav tako počasnejša potikanja po mestu. Tam do izraza pride kombinacija kakovostne notranjosti, ki je na ravni vseh preostalih primerljivih mercedesov, in tudi dobre založenosti z asistenčnimi sistemi ter vzvratno kamero. Ta je pri tem avtomobilu celo serijska. Tudi zaradi visoke, bolje rečeno prestižne stopnje opremljenosti ga v lastniških rokah težje vidimo med polnim izkoriščanjem na makadamskih cestah.

Razmeroma dovolj prostora je tudi na zadnjih sedežih, saj ima v primerjavi s konkurenčnim X4 tale mercedes dodatnih šest centimetrov medosne razdalje, zato pa smo bili manj zadovoljni s plitkejšim prtljažnikom. S takim avtomobilom se bodo pozimi kupci verjetno radi odpeljali v mondena smučarska središča in takrat pride prav tudi bolj priročen prtljažni prostor. Še to, na streho tega GLC coupe je dovoljeno namestiti za največ 75 kilogramov tovora.

Zanimivost

Na sredinski konzoli ni prav veliko gumbov. Zmotil nas je položaj stikala za vklop vseh štirih smernikov. Ta je postavljen skrajno desno, čeprav bi moral biti - pogosto ga potrebujemo hitro, na primer ob nevarnih situacijah v prometu - raje na skrajno levi strani. Torej bližje voznikovi roki ...

 

Kateri vas bolj prepriča?

  • mercedes-benz GLC
    40,38 %
    42 glasov
  • mercedes-benz GLC coupe
    59,62 %
    62 glasov
Oddanih 104 glasov
Cena testnega vozila: 81.312 EUR

Cena osnovne različice: 52.250 EUR
Cena osnovnega testnega modela: 53.670 EUR

Dodatna oprema: 27.642 EUR
(cene posamezne opreme so brez davka) paket z asistentom Plus za vožnjo (distronic plus, asistent mrtvi kot, asisent ohranjanje smeri, pre-safe plus, asistent za krmiljenje, asistent za križišča ...): 2.427 EUr; paket odlagališč: 150 EUR; pomična streha: 1.213 EUR; Garmin Map Pilot: 578 EUR; predpriprava za Garmin Map Pilot: 289 EUR; projekcijski zaslon head-up: 1.144 EUR; samodejno uravnavanje klimatizacije: 682 EUR; luči LED: 1.676 EUR; sistem za prostorski zvok Burmester: 896 EUR; ogrevanje zadnjih sedežev: 376 EUR; ogrevanje voznikovega in sovoznikovega sedeža: 376 EUR; 20'' platišča: 982 EUR; AMG line notranjost: 809 EUR; AMG line zunanjost: 2.311 EUR; air body control: 2.196 EUR; pilot za parkiranje s 360-stopinjsko kamero: 1.213 EUR ...

Raven avtomobila je mogoče tudi pri modelu GLC coupe dvigniti oziroma spustiti. Za zračno podvozje je treba doplačati slabih 2.700 evrov. | Foto: Ciril Komotar Raven avtomobila je mogoče tudi pri modelu GLC coupe dvigniti oziroma spustiti. Za zračno podvozje je treba doplačati slabih 2.700 evrov. Foto: Ciril Komotar

Prestižnega avtomobila ni brez kakovostnega avdio sistema. S tem smo bili v testnem avtomobilu zelo zadovoljni.  | Foto: Ciril Komotar Prestižnega avtomobila ni brez kakovostnega avdio sistema. S tem smo bili v testnem avtomobilu zelo zadovoljni. Foto: Ciril Komotar

Zmotil nas je plitev prtljažnik. Ta sicer ima dvojno dno, a ravno praktična taka rešitev ni. Pri konkurenčnem BMW X4 je prtljažnik nekoliko večji. Res je, da ta avtomobil ni in ne želi biti karavan, a aktivni življenski slog pa vključuje tudi smučanje v kakšnem modenem središču, kjer bo tak avtomobil nedvomno okrasil privoz. | Foto: Ciril Komotar Zmotil nas je plitev prtljažnik. Ta sicer ima dvojno dno, a ravno praktična taka rešitev ni. Pri konkurenčnem BMW X4 je prtljažnik nekoliko večji. Res je, da ta avtomobil ni in ne želi biti karavan, a aktivni življenski slog pa vključuje tudi smučanje v kakšnem modenem središču, kjer bo tak avtomobil nedvomno okrasil privoz. Foto: Ciril Komotar

Tehnični podatki: mercedes-benz GLC coupe 250d 4matic

Motor:

2.143 cm3; štirje valji; največja moč: 150 kW pri 3.800 vrt./min.; navor: 500 Nm od 1.600 do 1.800 vrt./min.;  posoda za gorivo: 50 l; menjalnik 9-stopenjski samodejni 9G-tronic; stalni pogon na vsa štiri kolesa

Mere:

Dolžina: 4.732 mm; širina: 2.096 mm; višina: 1.602 mm; medosna razdalja: 2.873 mm; obračalni krog: 11,8 m; prtljažnik: 500-1.400 l; masa praznega vozila: 1.845 kg; dovoljena skupna masa: 2.520 kg; največja obtežitev strehe: 75 kg

Zmogljivosti in poraba:

Najvišja hitrost: 222 km/h; pospešek do 100 km/h: 7,6 s; poraba goriva: 6,2 l (mesto), 5,0 l (podeželje), 5,4 l (kombinirana);

Varnost (serijsko)

Zračne blazine za voznika in sovoznika (s stranskimi zavesami, kolenska zračna blazina za voznika); zavorni sistem adaptive brake; asistent pazljivosti attention assist, opozorilo za varnostno razdaljo in nevarnost pred trkom; sistem ESP z asistentom za bočni veter; aktivni pokrov motorja za zaščito pešcev …

Serijska oprema:

Halogenski žarometi z integriranimi dnevnimi lučmi LED; asistent luči za vožnjo; brisalniki s senzorjem za dež; zadnje luči LED; audio 20 CD; multimedijski sistem z digitalnim zaslonom 7 palcev; dva priključka USB, reža za kartico SD; kamera za vzvratno vožnjo; funkcija za zagon motorja keyless-go; predpriprava za strešne sisteme; daljinsko odklepanje prtljažnika; električno odpiranje in zapiranje prtljažnih vrat; zaščita pred nenamernim točenjem bencina v dizelsko gorivo;

Ne spreglejte