Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Torek,
10. 1. 2017,
9.42

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,43

Natisni članek

Prodaja avtomobilov Audi BMW Mercedes-Benz

Torek, 10. 1. 2017, 9.42

6 let, 6 mesecev

Lešnikova domišljija potisnila Mercedes na vrh premium razreda

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,43

Po več kot desetletju je BMW na svetovnem avtomobilskem trgu izgubil prvo mesto. Lani je bil prodajno uspešnejši Mercedes-Benz, ki je v vsem letu prodal 2,08 milijona svojih vozil.

Mercedes je prodal 2,08 milijona svojih vozil in po več kot desetletju z vrha premium razreda izrinil BMW. Ta je lani prodal 80 tisoč avtomobilov manj kot Mercedes, tudi sam pa je prodajo povečali za dobrih pet odstotkov. | Foto: Mercedes-Benz Mercedes je prodal 2,08 milijona svojih vozil in po več kot desetletju z vrha premium razreda izrinil BMW. Ta je lani prodal 80 tisoč avtomobilov manj kot Mercedes, tudi sam pa je prodajo povečali za dobrih pet odstotkov. Foto: Mercedes-Benz

S prenovo ponudbe SUV na premium vrh

Mercedes-Benzu je uspelo z nagovarjanjem mlajše populacije, novimi generacijami modelov (razred E) in tudi novimi izvedbami obstoječih vozil (GLC coupe …) lani kar za dobrih 11 odstotkov povečati prodajo na svetovnem avtomobilskem trgu. V oblikovni osvežitvi znamke ima pomembno vlogo tudi Slovenec Robert Lešnik, ki je bil podpisan tudi pod prvo uradno skico novega razreda E.

Mercedes je prodal 2,08 milijona svojih vozil in po več kot desetletju z vrha premium razreda izrinil BMW. Ta je lani prodal 80 tisoč avtomobilov manj kot Mercedes, tudi sami pa je prodajo povečali za dobrih pet odstotkov.

Tretjeuvrščeni Audi je prodajo lani povečal za 3,8 odstotka, a s skupno 1,87 milijona prodanimi vozili ni bil kos Mercedes-Benzu in BMW. Skupno število prodanih vozil je sicer predvsem stvar prestiža, saj upravam avtomobilskih znamk dejansko več pomeni dobičkonosnost prodanih vozil.

Skica novega razreda E s podpisom Roberta Lešnika. | Foto: Mercedes-Benz Skica novega razreda E s podpisom Roberta Lešnika. Foto: Mercedes-Benz

Marsikatera znamka bi premium tekmecem rada odščipnila kos prodajne pogače

Vsi trije proizvajalci izpostavljajo visoke stroške, ki jih imajo z zagotavljanjem skladnosti z veljavnimi okoljskimi predpisi, prav tako pa tudi z razvojem električne oziroma hibridne pogonske tehnologije.

Čeprav jih z vidika celotne prodaje ne ogrožajo, je nemški premium trojček dobil nove tekmece iz vrst Volva, Jaguarja, Tesle Motors in lani tudi Alfe Romeo. Tudi "ljudska" Kia Motors želi z novim stingerjem GT krasti kupce premium znamk, enako z opremo vignale želijo tudi pri Fordu.

Ne spreglejte