Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jure Gregorčič

Petek,
23. 9. 2016,
18.26

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,15

1

Natisni članek

Mercedes-Benz SUV Avtomoto

Petek, 23. 9. 2016, 18.26

6 let, 7 mesecev

Domača predstavitev nove karoserijske različice modela

Mercedes-benz: Lešnikov mercedes bo tudi v Sloveniji meč prekrižal z bavarcem X4

Jure Gregorčič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,15

1

Mercedes-Benz GLC coupe - domača predstavitev | Foto Jure Gregorčič

Foto: Jure Gregorčič

Na slovenske ceste je zapeljal prvi srednje velik Mercedesov športni terenec s kupejevsko bočno silhueto. Model GLC coupe predstavlja alternativo tistim slovenskim kupcem, ki so posegali po BMW-ju X4. Pri uvozniku pravijo, da gre za avtomobil za tiste voznike, ki imajo lastni jaz in želijo izstopati.

Poudarki:

Med bolj prepoznavne elemente tega avtomobila spadajo široka ramena, visoki boki zadnje luči v LED tehniki in serijska 18-palčna platišča.  | Foto: Jure Gregorčič Med bolj prepoznavne elemente tega avtomobila spadajo široka ramena, visoki boki zadnje luči v LED tehniki in serijska 18-palčna platišča. Foto: Jure Gregorčič Vse ključne in najbolj pomembne lastnosti novega GLC coupeja smo vam predstavili že v okviru prve vožnje, ko smo z njim vtise zbirali v zavojih doline Aoste. Zapisali smo, da je zaradi manj kilogramov in manj centimetrov na cesti vozniško veliko bolj zabaven kot večji GLE coupe.

Elegantna podoba za kupce, ki želijo izstopati

Štiri linije opreme: edition 1, AMG line, exclusive in designo

Obljuba o najvarnejšem predstavniku v razredu, podprta s širokim naborom vozniških pomočnikov v službi varnosti in udobja

Pri slovenskem zastopniku nameravajo vsako leto na ceste spraviti okoli 35 avtomobilov GLC coupe. Vsi so serijsko opremljeni s štirikolesnim pogonom 4matic. Cene se pričnejo pri 52.150 evrih (GLC coupe 250 4 matic). Za model GLC se letna slovenska prodajna kvota giblje okoli številke sto. | Foto: Jure Gregorčič Pri slovenskem zastopniku nameravajo vsako leto na ceste spraviti okoli 35 avtomobilov GLC coupe. Vsi so serijsko opremljeni s štirikolesnim pogonom 4matic. Cene se pričnejo pri 52.150 evrih (GLC coupe 250 4 matic). Za model GLC se letna slovenska prodajna kvota giblje okoli številke sto. Foto: Jure Gregorčič Visok standard notranjega oblikovanja in materialov (novo usnjeno oblazinjenje v rdeče-črni kombinaciji).

Prtljažnik ima od 500 do 1.400 litrov, zadnji sedeži so deljivi v razmerju 40:20:40

Motorji z močjo od 125 do 270 kilovatov, med katerimi sta tudi dva V6 stroja (AMG GLC 43 4matic in GLC 350 d 4matic) ter pogonski sistem priključnega hibrida GLC 350 e 4matic z 235 kilovati sistemske moči in dobrimi 30 kilometri električnega dosega.

Serijski devetstopenjski samodejni menjalnik 9G-tronic oziroma sedemstopenjski 7G-tronic pri priključnem hibridu.

Primerjalni test: mercedes GLE 350d in mercedes GLE coupe 350d

V primerjavi s svojim GLC bratom je coupe za 7,6 centimetra daljši in 3,8 centimetra nižji. Kupejevski zadek je namenjen predvsem žlahtnjenju videza, kar pomeni, da to ni avtomobil za tiste, ki v razredu SUV iščejo tudi večjo praktičnost prtljažnika. Ta pripada "običajnemu" GLC-ju, ki je v osnovi tudi za okoli štiri do pet tisočakov cenejši od kupejevsko oplemenitenega brata. Vendar pri zastopniku poudarjajo, da poleg okrepljene elegance kupec GLC coupeja za to razliko v ceni dobi več serijske opreme in udobja.  | Foto: Jure Gregorčič V primerjavi s svojim GLC bratom je coupe za 7,6 centimetra daljši in 3,8 centimetra nižji. Kupejevski zadek je namenjen predvsem žlahtnjenju videza, kar pomeni, da to ni avtomobil za tiste, ki v razredu SUV iščejo tudi večjo praktičnost prtljažnika. Ta pripada "običajnemu" GLC-ju, ki je v osnovi tudi za okoli štiri do pet tisočakov cenejši od kupejevsko oplemenitenega brata. Vendar pri zastopniku poudarjajo, da poleg okrepljene elegance kupec GLC coupeja za to razliko v ceni dobi več serijske opreme in udobja. Foto: Jure Gregorčič

Za Slovence s hrbtenico …

Mercedes-Benz GLC coupe - domača predstavitev | Foto: Jure Gregorčič Foto: Jure Gregorčič Novinca je v prestižnem templju kulinarike, v Zemonu uvodoma predstavil Andrej Bergant, prvi mož prodaje vse bolj razvejane ponudbe mercedesov v Sloveniji.

Opisal ga je kot avtomobil za kupce, ki vedo, kaj hočejo, ki se ne bojijo izstopati in pokazati, da imajo svoj lastni jaz oziroma pokončno hrbtenico. Okoli 35 takih kupcev naj bi vsako leto po ta avtomobil prišlo v osrednji slovenski salon v prestolnici.

Povedal je tudi, da znamka na račun svojega obsežnega in strateško skrbno načrtovanega tehnično-modelskega načrta, začetega v letu 2012, tudi na slovenskem asfaltu že žanje uspehe.

Mercedes-Benz GLC coupe - domača predstavitev | Foto: Jure Gregorčič Foto: Jure Gregorčič Veliko število novih modelov v prenovljenem salonu po Bergantovih besedah vodi do novega mejnika slovenskega tržnega uspeha znamke, kar pomeni, da naj bi do konca leta Slovenci kupili okoli 1.200 mercedesov. Precej drugačna pa je po novem tudi slovenska slika tržnih deležev v večnem boju premium trga slovitega nemškega trojčka – Audi, BMW in Mercedes.

Tu se je Mercedes iz 24,75 odstotka tržnega deleža v poltretjem letu povzpel na dobrih 30 odstotkov tržnega kolača med premium znamkami. Polega tega pa prvi slovenski prodajalec Mercedesa poudarja, da za razliko od prikazane prodaje vodilne premium znamke v Sloveniji (BMW) mercedesi, prodani pri nas, dejansko tudi ostanejo na naših cestah.

Da kljub podvozju športnega terenca v resnici v družinskem drevesu zvezdnikov iz Stuttgarta spada v družbo elegantnejših kupejev, sporoča njegov nos, kjer se ob maski diamantov bohoti ena lamela z integrirano veliko zvezdo. To je zaščitni znak vseh Mercedesovih kupejev.  | Foto: Jure Gregorčič Da kljub podvozju športnega terenca v resnici v družinskem drevesu zvezdnikov iz Stuttgarta spada v družbo elegantnejših kupejev, sporoča njegov nos, kjer se ob maski diamantov bohoti ena lamela z integrirano veliko zvezdo. To je zaščitni znak vseh Mercedesovih kupejev. Foto: Jure Gregorčič

Preseneti z udobjem

Mercedes-Benz GLC coupe - domača predstavitev | Foto: Jure Gregorčič Foto: Jure Gregorčič Udobje v tem kupeju je še na višji ravni kot pri običajnem modelu GLC. Avtomobil je tišji, sploh v kombinaciji z opcijskim zračnim vzmetenjem air body control. Karakter avtomobila pa voznik lahko prilagaja z izbiro voznega programa prek sistema oziroma stikala dynamic select. Med serijsko opremo je še kamera za vzvratno vožnjo, ki jo človek v avtomobilu modre krvi dejansko že pričakuje, in pa električno odpiranje prtljažnih vrat.

Pri uvozniku pravijo, da je GLC coupe trenutno tudi najbolj varen avtomobil svojega razreda, s serijsko vgrajenimi sistemi, ki preprečujejo, da bi se voznik vpisal med povzročitelje prometne nesreče zaradi naleta.

Mercedes-Benz GLC coupe - domača predstavitev | Foto: Jure Gregorčič Foto: Jure Gregorčič Seznam aktivnih varnostnih vozniških asistentvo pa je za doplačilo še ustrezno razširjen in ponuja vse tehnične hite Mercedesov tehnologije Intelligent drive, ki vodi v smer popolnoma avtonomne vožnje. GLC coupe še ne vozi sam, ima pa na voljo zelo prepričljivo umetno inteligenco, ki zna vozniku izdatno pomagati.

Omeniti velja, da so vsi modeli GLC coupe serijsko opremljeni s štirikolesnim pogonom in devetstopenjskim samodejnim menjalnikom 9G-tronic. Pozneje bo na voljo tudi različica z dvokolesnim pogonom in pa najbolj športni GLC AMG 43 z bencinskim V6 strojem in 367 "konji".

Prilagodljivo vzmetenje daje vozniku možnost izbire več načinov vožnje. Ko na primer prestavi iz načina comfort v sport, se podvozje zniža za dodatnih 1,5 centimetra. Sestavni del avtomobila so seveda tudi vsi varnostno-asistenčni sistemi, ki jih poznamo iz drugih modelov Mercedes-Benza. | Foto: Jure Gregorčič Prilagodljivo vzmetenje daje vozniku možnost izbire več načinov vožnje. Ko na primer prestavi iz načina comfort v sport, se podvozje zniža za dodatnih 1,5 centimetra. Sestavni del avtomobila so seveda tudi vsi varnostno-asistenčni sistemi, ki jih poznamo iz drugih modelov Mercedes-Benza. Foto: Jure Gregorčič

Od dobrih 52 tisočakov dalje …

V premium razredu, kamor ta avtomobil seveda spada, je končna cena seveda stvar individualnega dogovora s kupcem. Cenovni prag GLC coupeja je v Slovenji postavljen pri 52.150 evrih za bencinski model GLC 250 4matic. Vstopni dizelski stroj s 125 kilovati (GLC 220 d 4matic) je le sto evrov dražji. Vrh ponudbe pa sklepa športni GLC AMG 43 4matic, pri katerem pa se pogovor začne pri 78.690 evrih na računu oziroma v denarnici.

MERCEDES-BENZ GLC COUPE
Dimenzije: dolžina: 4.732 mm, širina: 1.890 mm, višina: 1.622 mm, medosna: 2.873 mm
Prtljažnik: 500-1.400 litrov (priključni hibrid: 336-1.310 litrov)
Masa: 1.785 do 2.040 kg
Obračalni krog: 11,8 metra
Nosilnost: od 585 kg do 645 kg
Posoda za gorivo: od 50 do 66 litrov
MODEL
MOTOR
MENJALNIK
ZMOGLJIVOSTI
PORABA, IZPUSTI
CENA
GLC 220d 4matic
Štirivaljni dizelski, 2.143 cm3, 125 kW in 400 Nm
devetstopenjski samodejni menjalnik 9G-tronic
210 km/ in 8,3 s do 100 km/h
5,4 l/100 km, 143 g CO2/km
52.250 EUR
GLC 250d 4matic
Štirivaljni dizelski, 2.143 cm3, 150 kW in 500 Nm
Devetstopenjski samodejni menjalnik 9G-tronic
222 km/h in 7,6 s do 100 km/h
5,4 l/100 km, 143 g CO2/km
53.670 EUR
GLC 350d 4matic
Šestvaljni dizelski, 2.987 cm3, 190 kW in 620 Nm
devetstopenjski samodejni menjalnik 9G-tronic
238 km/h in 6,2 s do 100 km/h
6 l/100 km, 155 g CO2/km
 
GLC 250 4matic
Štirivaljni bencinski, 1.991 cm3, 155 kW in 350 Nm
devetstopenjski samodejni menjalnik 9G-tronic
222 km/h in 7,3 s do 100 km/h
7,3 l/100 km, 170 g CO2/km
52.150 EUR
GLC 300 4matic
Štirivaljni bencinski, 1.991 cm3, 180 kW in 370 Nm
devetstopenjski samodejni menjalnik 9G-tronic
236 km/h in 6,5 s do 100 km/h
7,3 l/100 km, 165 g CO2/km
 
GLC 350 e 4matic
Štirivaljni bencinski, 1.991 cm3 (155 kW in 350 Nm) / električni motor 85 kW in 340 Nm, baterija 8,7 kWh; sistemska moč: 235 kW in 560 Nm
sedemstopenjski samodejni menjalnik 7G-tronic
235 km/h in 5,9 do 100 km/h
2,7 l/100 km, 64 g CO2/km
 
Ne spreglejte