Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
1. 6. 2021,
6.58

Osveženo pred

2 leti, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,25

Natisni članek

blagi hibrid dizel avantura Kombi Ford Tourneo Custom Ford

Torek, 1. 6. 2021, 6.58

2 leti, 10 mesecev

TEST: ford tourneo custom 2.0 TDCI 136 A6 active

Kaj vse zmore družinski kombi? To je odličen primer.

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,25
Ford tourneo custom active | Plastična ščitna plošča in polepšana 17-palčna platišča spadajo k opremi active, Dnevne luči LED in meglenke so serijske že od prej, doplačilo 510 evrov je potrebno za avtomatska ksenonska žarometa. | Foto Gašper Pirman

Plastična ščitna plošča in polepšana 17-palčna platišča spadajo k opremi active, Dnevne luči LED in meglenke so serijske že od prej, doplačilo 510 evrov je potrebno za avtomatska ksenonska žarometa.

Foto: Gašper Pirman

Ford tourneo custom active z videzom namiguje na avanture ter kar uspešno izravnava oblikovni prepad med lepo zaobljenimi enoprostorci in večinoma škatlastimi kombiji, tudi če so namenjeni prevozu potnikov. Avtomatski menjalnik se mu lepo poda, kot smo že ugotavljali pri sorodnih vozilih drugih znamk.

Ocena

Glede na cenik je 185-konjski dizelski motor brez električne pomoči lahko povezan samo s šeststopenjskim avtomatskim menjalnikom. Po drugi strani pripada dizlu enake moči z mehko hibridnim postrojenjem (lanski test) zgolj ročni menjalnik.

Avtomatski menjalnik, zlasti pa odsotnost mehko hibridne pomoči dvigata uradno izmerjeno porabo s 7,9 na 8,6 (WLTP), tudi na naših testih z 8,0 na 8,7. Glede na maso, ki že z dvema potnikoma presega dve toni in pol, je to odlično.

Tourneo custom z novim videzom active nadgrajuje uveljavljeno opremo titanium in po ceniku s popustom stane 41.510 evrov, z dodatno opremo pa še 3.920 evrov več.
Motor: dizelski turbo 2.0 136 kW

Poraba na testu: 8,7 l/100 km

Cena vozila: 45.430 evrov

Kombi, ki da nekaj nase

Lani smo si Fordov kombi L2 lahko ogledali brez stolčka (po Piki Nogavički), novi custom active pa je požel več pogledov, tudi pohvalnih. Pa s preoblikovanjem sploh ni bilo veliko dela. Kratka karoserija L1 je postavljena na lepša 17-palčna petkraka lita platišča, strešni letvi sta srebrni, mreža maske je dodatno razčlenjena, pod odbijačem je zaščitna plošča, blatniki pa so terensko, vendar prefinjeno tanko obrobljeni.

"Aktivna", dobro osvetljena notranjost

Poleg sprednjih sedežev so tudi tisti v drugi in tretji vrsti ločeni, oblazinjeni s prešitimi usnjenimi robovi, sedalne in hrbtne površine so iz blaga. Opremo active oznanjata veliki črki A na sprednjih sedežih, oba sta nastavljiva po višini, voznikov električno in še posebej v ledvenem delu.

Kot pri lani preizkušenem L2 so sedeži druge in tretje vrste poklopni, zloženi postavljivi navpično in odstranljivi. Od prej poznamo izdatno osvetlitev kabine, pet USB-vhodov in seveda konferenčni položaj z obrnjenimi sedeži druge vrste. Obračanja in sploh odstranjevanja sedežev naj se ne lotijo šibkejše osebe, vedno pa naj bosta dve. Tako tudi piše v navodilih.

S preoblikovanjem titaniuma v active sploh ni bilo veliko dela, od prej sta ostali dinamično padajoča bočna linija od zadnjih svetlobnih enot naprej in dolga stopnica med kolesoma. | Foto: Gašper Pirman S preoblikovanjem titaniuma v active sploh ni bilo veliko dela, od prej sta ostali dinamično padajoča bočna linija od zadnjih svetlobnih enot naprej in dolga stopnica med kolesoma. Foto: Gašper Pirman

Stopnica pod sprednjimi in drsnimi vrati

Vstop na sprednja sedeža najprej razkrije police na vratih v kar treh vrstah. Tudi drsni par je opremljen s predalom in utorom za pijačo, teh pa je v kabini 16, če smo prav šteli. Ročna klimatska naprava deluje prek zračnikov v armaturi, tleh in pod stropom, stikala so tudi v drugi vrsti, kjer je še drsni par stekel.

Izdatno zatemnjena stekla v sredini in zadaj imajo senčila, v tretji vrsti pa so ogrevana enako kot peta vrata. 367 milimetrov krajše vozilo ima prav za toliko zmanjšano medosje, vendar je razdalja med sedeži enaka. Razlika je v prtljažnem prostoru, ki pri testnem L1 meri 1,2 kubičnega metra, pri L2 pa 1,9.

Kaj nas je je zmotilo ...

Potezni trakci za sedeži, ki omogočajo polaganje naslonjal, so v tretji vrsti dosegljivi iz prtljažnika. To pa ne velja za levi sedež, ki se zadaj dotika plastike prek notranjega blatnika, tako da je trakec skrit in težko dosegljiv. Polaganje naslonjala s prtljažne strani je zato izvedljivo le za iznajdljive in spretne prste.

... in kaj nas je presenetilo

Sistemi za prepoznavanje prometih znakov nas v testnih vozilih trmasto opozarjajo na znak za 40 na Zaloški cesti v Ljubljani, čeprav so ga v smeri Zaloga že pred letom umaknili, dober mesec pa ga ni več niti v nasprotni smeri. Sistem, ki v tourneu spremlja znake za omejitev, je prvi v naših tesnih vozilih, ki ni nasedel ob novejši spremembi in ni kar na pamet pošiljal utripajočih opozoril med merilnike.

Galerija: kaj prinaša paket opreme active?

Fotogalerija
1 / 29

Vzvišen položaj voznika

Tourneo custom z dvometrsko širino naredi spoštljiv vtis zlasti na manj izkušene voznike, vendar se ga vsakdo hitro privadi. Krajši od petih metrov je celo lahkotno vodljiv, tako da verjetno ne zapelje čez pločnik v prvem desnem ovinku. Dobro je pregleden naprej, za nazaj pomagajo po dve vzvratni ogledali (kot pri avtobusih in tovornjakih) in še kamera za dodatnih 800 evrov.

Avtomatik je brez hibridne podpore

Poleg "aktivne" oblike kot najpomembnejši element navajamo samodejni menjalnik. Ta sicer nima samo plusov, vendar premika občutke med vožnjo kombija v višji kakovostni razred. S šestimi prestavami ni najnovejše vrste, veliko čredo konjev (185) pa učinkovito in mirno prenaša na sprednji kolesi. Lahko tudi v načinu eco.

Usnjen volan s stikali na prečkah je nespremenjen, ima tri zavrtljaje med skrajnima legama. Ne bomo zagnano trdili, da smo pri L2 našteli 3,2, vendar zdaj ne vemo, kaj je prav. Znova hvalimo štiri vrtljive gumbe, dva za klimo in dva za radio.

Opremo active oznanjata veliki črki A na sprednjih sedežih, oba sta nastavljiva po višini, voznikov električno in še posebej v ledvenem delu. | Foto: Gašper Pirman Opremo active oznanjata veliki črki A na sprednjih sedežih, oba sta nastavljiva po višini, voznikov električno in še posebej v ledvenem delu. Foto: Gašper Pirman

Kaj pa minusi?

Poraba je nekoliko višja, ne samo zaradi pomanjkanja hibridne podpore, pač pa zaradi avtomatskega menjalnika s spremenjenimi prestavnimi razmerji. Pri 130 na uro (oba merilnika na 133) se je avtomatik vrtel z okoli 2.550 vrtljaji, z ročnim menjalnikom pa, če se spomnite testa L2 (povezava spodaj), z bolj tihimi 2.100.

Ford tourneo
Avtomoto Kombi kot osebni avto? S Fordovim orjakom to ni problem. #foto

1.910 evrov za prijetnejšo vožnjo

Osrednji del armature, obdan s klavirsko črnino, zaokroženo združuje osempalčni barvni zaslon na dotik, enoti za upravljanje radia in klime ter zračnika, pod katerima se je znašlo nekaj stikal. Avdiosistem širi zvok po kabini z desetimi zvočniki, podpira digitalne frekvence, BlueTooth in multimedijski vmesnik sync 3.

Za dodatnih 1.910 evrov je v tournea vgrajen radarski tempomat, ki se prilagaja hitrosti prometnih tokov, manjka pa mu pika na i. Samostojno namreč ne zna ustaviti vozila v koloni, ampak to z opozorilom prepušča vozniku. V to ceno so vključeni še samodejni ksenonski žarometi, dodatno izboljšan avdiosistem z navigacijo, vzvratna kamera pa vzame še 800 evrov.

Active L1 ostaja pod petimi metri

Ne moremo trditi, da so vozniški občutki tournea active drugačni kot pri lani preizkušeni podaljšani različici L2. Pravzaprav bi se razlika morala občutiti, ker sta tako skupna dolžina kot medosna razdalja današnjega testnega vozila 367 milimetrov krajši, za povrhu pa je krog obračanja z 11,8 metra kar 1,2 metra manjši.

Kot smo že zapisali, je vožnja z avtomatikom zaradi višjih vrtljajev na avtocesti malo glasnejša z malo večjo porabo. Omembe vredno razliko pa so opazili potniki v zadnji vrsti sedežev, ki so vožnjo na manj gladkih podlagah ocenili kot neudobno. Vzrok je verjetno v tem, da so sedeži v tretji vrsti pri krajši karoseriji nameščeni skoraj nad zadnjo osjo, saj potniki v drugi vrsti niso imeli težav.

Osrednji del armature, obdan s klavirsko črnino, zaokroženo združuje osempalčni barvni zaslon na dotik, enoti za upravljanje radia in klime ter zračnika, pod katerima se je znašlo nekaj stikal. | Foto: Gašper Pirman Osrednji del armature, obdan s klavirsko črnino, zaokroženo združuje osempalčni barvni zaslon na dotik, enoti za upravljanje radia in klime ter zračnika, pod katerima se je znašlo nekaj stikal. Foto: Gašper Pirman

O porabi goriva navajamo štiri gola dejstva

Ob prevzemu vozila je Trip 1 prikazoval 716 kilometrov in povprečno porabo 11,1 litra na sto kilometrov. 190 kilometrov večinoma po avtocesti s tempomatom na 133 smo prevozili s porabo 8,7, res pa je, da porabo v obe smeri vedno umirja odsek mimo Trojan.

Na 200-kilometrski relaciji zunaj avtocest z načinom eco (največ 93 zunaj oziroma 53 skozi naselja) je računalnik nameril 7,5. In končno, po točenju goriva je skupna poraba znašala 8,7. Če dodamo še tri decilitre tekočine AdBlue, si še vedno zasluži oceno odlično.

Brez dodatka AdBlue pač ne gre

Tako je naneslo, da smo med testom dolili tekočino AdBlue. Po skupno prevoženih 5.260 kilometrih smo v posodo natočili 16,72 litra. Tako naj bi poraba tega dodatka dizelskim motorjem znašala dobre tri decilitre na sto kilometrov, in to ob verjetnih predpostavkah, da je bila v novem vozilu posoda polna, mi pa smo bili prvi, ki smo jo dopolnili. Podoben rezultat dobimo tudi s primerjavo petih preostalih litrov v 22-litrski posodi in opozorila med merilniki, da ta količina zadošča za 1.500 kilometrov.
tehnični podatki ford tourneo custom 2.0 TDCI 136 A6 active
vrsta motorja 4-valjni turbodizelski
prostornina v ccm 1995
moč v kW (KM) pri vrt./min. 136 (185) 3500
navor v Nm pri vrt.min. 415 1750
menjalnik 6-stopenjski samodejni
pogon sprednji
mere (dolžina x širina x višina) v mm 4972 x 2032 x 1968
medosna razdalja v mm 2933
prtljažnik v dm3 1200
število sedežev 8
masa praznega vozila (nosilnost) v kg 2351 (889)
največja hitrost v km/h 180
pospešek do 100 km/h v sekundah   - - -
poraba (po normah EU) v l/100 km 8,6
poraba na testu v l/100 km 8,7
cena osnovnega modela v EUR 34.440
cena testnega vozila v EUR 41.510
cena testnega vozila z dodatno opremo v EUR 45.430

Prostorna notranjost je kljub ročni klimi dobro zračena oziroma ogrevana in izdatno osvetljena. Za namestitev pijače je predvidenih 16 utorov, USB-priključkov pa je pet. Potniki v zadnji vrsti so po avtocestah potovali udobno, na neravnih cestah pa so rajši izbirali drugo vrsto. | Foto: Gašper Pirman Prostorna notranjost je kljub ročni klimi dobro zračena oziroma ogrevana in izdatno osvetljena. Za namestitev pijače je predvidenih 16 utorov, USB-priključkov pa je pet. Potniki v zadnji vrsti so po avtocestah potovali udobno, na neravnih cestah pa so rajši izbirali drugo vrsto. Foto: Gašper Pirman

Prtljažni prostor meri 1,2 kubičnega metra za osmimi oziroma 2,9 za petimi sedeži. Odstranjevanja posameznih sedežev naj se lotita vsaj dve ne prešibki osebi. Tako piše v navodilih za uporabo. | Foto: Gašper Pirman Prtljažni prostor meri 1,2 kubičnega metra za osmimi oziroma 2,9 za petimi sedeži. Odstranjevanja posameznih sedežev naj se lotita vsaj dve ne prešibki osebi. Tako piše v navodilih za uporabo. Foto: Gašper Pirman

Ne spreglejte