Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ciril Komotar

Ponedeljek,
30. 5. 2016,
5.30

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,20

1

Natisni članek

Terenski Avtomoto Družinski Avtomoto Honda

Ponedeljek, 30. 5. 2016, 5.30

6 let, 7 mesecev

Honda HR-V – odličen japonski odgovor ne evropsko povpraševanje zasenči cena

Honda HR-V – blizu avtomobilskega ideala slovenske družine?

Ciril Komotar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,20

1

Honda HR-V - fotogalerija testnega vozila | Foto Ciril Komotar

Foto: Ciril Komotar

Test Hondinega SUV-križanca HR-V, ki bi za marsikatero slovensko družino utegnil predstavljati idealen avtomobil. Na cesti udoben in dinamičen, znotraj prostoren in nadpovprečno prilagodljiv. Tudi motor je odličen. Edina morebitna prepreka? Cena. Preberite, koliko avtomobila kupec dobi za 22.990 evrov. 

Poudarki:

Honda HR-V - fotogalerija testnega vozila | Foto: Ciril Komotar Foto: Ciril Komotar

Honda HR-V je temeljito premišljen odgovor na želje evropskih kupcev, ki vse pogosteje zahtevajo družinsko usmerjeno vsestranskost kompaktnih križancev.

Je prostorski talent in s svojo kabinsko gimnastiko z dvižnim sedalnim delom klopi prepriča predvsem v drugi vrsti. Tudi prtljažnik z dvojnim dnom je ogromen.

Na cesti se z veseljem zapodi tudi v ovinke, ne da bi se odrekel udobju. 1,6-litrski dizelski motor je stari znanec in v večini primerov varčen sopotnik – zlahka popije tudi pod pet litrov, v povprečju je zahteval 5,3 litra dizelskega goriva na sto kilometrov.

HR-V z osnovno ceno 22.990 evrov (uvoznik primakne še tisočaka popusta) v primerjavi z veliko večino tekmecev, katerih cena se lahko spusti tudi pod 16- ali celo 15-tisoč evrov, potegne krajšo. Kar pa ne pomeni, da na njegovi strani ni zelo veliko zelo prepričljivih adutov.

Motor: 1,6-litrski dizelski štirivaljnik (88 kW)

Poraba na testu: 5,3 litra na 100 kilometrov

Cena testnega vozila: 28.640 EUR

Tehnični podatki in oprema

Vaše mnenje?

Pikolovci

 Se spomnite izvirnika? Seveda se ga!

Honda HR-V - izvirnik, letnik 1999 | Foto: Honda Foto: Honda

Tudi če niste ljubitelj hond, se skoraj zagotovo spomnite enega pionirjev segmenta križancev – izvirnega HR-V, ki zaradi svojevrstne oblike marsikateri pogled ukrade še danes. Odsotnost oziroma nepotrebnost štirikolesnega pogona se je izkazala za jasnovidno, visok položaj sedenja in atraktivne poteze so privlačile kupce, dejstvo, da je konec devetdesetih Honda še vztrajno odklanjala prednosti dizelskih motorjev, jih je odbijalo. Pa vendar, idejo izvirnika je Honda spretno nadgradila in razvila avtomobil po meri sodobnega, predvsem evropskega kupca.

Mnenje o obliki, kot običajno, jemljite z rezervo. Na prvi pogled HR-V deluje nekoliko pusto, drugi vtis, podprt s pozornostjo do podrobnosti, pa vendarle razkrije nekaj oblikovne igrivosti – kljuki drugega para stranskih vrat sta skriti v skrajnem robu, nabuhel sprednji del je prikrito športen, stranska stekla so razmeroma ozka (preglednost zaradi tega trpi), streha "pade" v kupejevskem stilu.

Prostor – Hondini inženirji so delo (spet) opravili z odliko

Končno mnenje: tapkanje je v primerjavi z vrtenjem klasičnih gumbov zamudno in manj intuitivno, pa vendar je HRV-jev sistem boljši (beri: malce hitrejši) od večine podobnih rešitev. | Foto: Ciril Komotar Končno mnenje: tapkanje je v primerjavi z vrtenjem klasičnih gumbov zamudno in manj intuitivno, pa vendar je HRV-jev sistem boljši (beri: malce hitrejši) od večine podobnih rešitev. Foto: Ciril Komotar

Najočitnejša prednost tega križanca je dejstvo, da v kompaktnih karoserijskih gabaritih ponuja nadpovprečno veliko prostornosti in uporabnosti. Razmeroma široka kabina predvsem spredaj daje občutek, da voznik sedi v razred večjem avtomobilu, položaj za volanom je odličen, ergonomsko večinoma zadovolji.

Zaslon vmesnika, občutljivega na dotik, je lahko dosegljiv in njegova odzivnost dobra. Pod njim je razmeroma velika površina, prav tako občutljiva na dotik, namenjena upravljanju klimatske naprave.

Upravljanje zahteva odmikanje pogleda s ceste, a ob tem vztrajamo, da je Hondi uspela pregledna razvrstitev virtualnih stikal.

In mimogrede: všeč nam je bilo tudi odlagališče v sredinskem grebenu. Predal kot nekakšen mojster za trike ponuja dve različni globini, držali za pijačo pa s pritiskom na gumb "skočita" iz stranskih sten (fotografija 16 v fotogaleriji zgoraj). | Foto: Ciril Komotar In mimogrede: všeč nam je bilo tudi odlagališče v sredinskem grebenu. Predal kot nekakšen mojster za trike ponuja dve različni globini, držali za pijačo pa s pritiskom na gumb "skočita" iz stranskih sten (fotografija 16 v fotogaleriji zgoraj). Foto: Ciril Komotar

V drugi vrsti – gimnastični trik, ki nikoli ne razočara

Honda HR-V - fotogalerija testnega vozila | Foto: Ciril Komotar Foto: Ciril Komotar Druga vrsta razvaja s prostorskih razkošjem za glave, ramena in kolena, vse skupaj pa nadgradi Hondina klasična rešitev – trik, ki nikoli ne zastara: sedalni del klopi se dvigne in sprosti ogromno prostora za prevažanje daljših ali kako drugače mersko izborno obdarjenih predmetov. Prtljažnik je s 431 litri osnovne prostornine glede na segment nadpovprečno prostoren. Nakladalna površina je velika, nakladalni rob majhen, klop pa se podre v ravno dno. HR-V je tudi zaradi velikega prostora pod dvojnim dnom eden redkih kompaktnih križancev, ki si upa prevzeti vlogo prvega avtomobila v družini – to je dejstvo.

Hvalimo kopico napredne varnostne tehnologije. Pogrešali smo kamero za vzvratno v vožnjo.

V varnostnem smislu hvalimo prisotnost vseh pomembnejših aktivnovarnostnih pomagal. Opozorilnik pred trčenjem, prepoznavanje prometnih znakov in samodejno nižanje hitrosti glede na trenutno omejitev (sledi samodejna vrnitev na prej določeno hitrost), samodejno zaviranje v primeru nevarnosti trka, pa samodejno uravnavanje dolgega snopa žarometov, opozorilnik pred nenamerno menjavo voznega pasu … V primeru testnega vozila se je pojavil svojevrstni paradoks – ob vseh naštetih sistemih avtomobil ni bil opremljen s kamero za vzvratno vožnjo, pogrešali pa smo tudi sodobnejšo vsebino žarometov. Svetile so "halogenke". Ob tem poudarjamo, da zna HR-V svetiti tudi s tehnologijo LED.

Od 4,7 do 5,3

Honda HR-V - fotogalerija testnega vozila | Foto: Ciril Komotar Foto: Ciril Komotar

Odličen vtis je pustil 88-kilovatni dizelski motor – štirivaljnik, ki smo ga preizkusili že večkrat, nazadnje v civicu, in bili z njim vsakič izjemno zadovoljni. Kar 300 njutonmetrov navora pomeni, da je vlečne moči veliko, hvalimo pa predvsem odzivnost, prožnost in uglajenost izdelka. Kapo dol Hondinim inženirjem. V umirjenem ciklu in ob spremljavi ekološkega programa je zahteval 4,7 litra, povprečno pa 5,3  litra dizelskega goriva na sto kilometrov.

Obnašanje na cesti odseva vozniško igriv značaj drugih kompaktnih hond – zaradi višjega težišča v tem pogledu sicer nekoliko zaostaja za civicom, je pa zato krmiljenje zelo odzivno in hodi izrazito kratke ročice ročnega menjalnika zelo kratki. V vsakem primeru velja, da je v smislu kakovosti podeljenih informacij v voznikova čutila nad segmentnim povprečjem. Kritiko namenjamo le nadpovprečno velikemu obračalnemu krogu (11,4 m). | Foto: Ciril Komotar Obnašanje na cesti odseva vozniško igriv značaj drugih kompaktnih hond – zaradi višjega težišča v tem pogledu sicer nekoliko zaostaja za civicom, je pa zato krmiljenje zelo odzivno in hodi izrazito kratke ročice ročnega menjalnika zelo kratki. V vsakem primeru velja, da je v smislu kakovosti podeljenih informacij v voznikova čutila nad segmentnim povprečjem. Kritiko namenjamo le nadpovprečno velikemu obračalnemu krogu (11,4 m). Foto: Ciril Komotar

Ahilova peta modela HR-V je očitna – cena

Honda HR-V - fotogalerija testnega vozila | Foto: Ciril Komotar Foto: Ciril Komotar Domet kakovostnega avtomobila z veliko aduti, med katerimi izpostavljamo predvsem gimnastične sposobnosti kabine in odličen motor, omejuje nadpovprečno visoka vstopna cena. Če upoštevamo tisočevrski popust, je HR-V na voljo od 21.990 evrov, kar je preprosto več od večine tekmecev. Sicer pa ne dvomimo, da bi se HR-V dobro obnesel v primerjalnem testu desetih majhnih križancev, ki smo ga v sodelovanju s še šestimi slovenskimi avtomobilskimi uredništvi izvedli pred dvema mesecema. Težava je le v tem, da smo za zgornjo mejo postavili  tudi cenovno omejitev 20 tisoč evrov.

Pa vendar, naj resne interesente to dejstvo ne odvrne od razmišljanja o avtomobilu, ki več kot očitno ponuja veliko – sploh glede na dolžino (4,3 metra) in segment, v katerem se nahaja.

Za pikolovce: 

Plošča, namenjena upravljanju klimatske naprave, prepozna tudi drsenje prstnih blazinic – spreminjanje temperature v kabini naj bi bilo tako lažje oziroma hitrejše, a kaj ko klimatska naprava to razume le kot željo po temperaturnih ekstremih; primer: če uporabnik povleče prst navzgor, klimatska naprava samodejno prestavi na največjo mogočo temperaturo, in obratno.

 

Cena testnega vozila: 28.880 EUR (27.880 evrov z uvoznikovim popustom)

Cena osnovne različice: 22.990 EUR (honda HR-V 1,5 t-VTEC comfort)

Osnovna cena testnega vozila: 27.090 EUR (honda HR-V 1,6 i-DTEC elegance)

Dodatna oprema: 1.550 EUR

kovinska barva: 550 EUR, paket honda connect + navi: 1000 EUR

 

TEHNIČNI PODATKI: HONDA HR-V 1,6 i-DTEC ELEGANCE

MOTOR:
dizelski, tekočinsko hlajeni, prisilno polnjeni 4-valjni, 16V; delovna prostornina: 1597 cm3; največja moč: 88 kW pri 4000 vrt/min, največji navor: 300 Nm pri 2000 vrt/min
PRENOS MOČI:
pogon na sprednji kolesi; 6-stopenjski ročni menjalnik; pnevmatike: 215/60 R 16 W
MERE IN MASE:
dolžina: 4294 mm, širina: 1772 mm, višina: 1605 mm; medosna razdalja: 2610 mm; premer kroga obračanja: 11,4 m; masa praznega vozila: 1324 kg; največja dovoljena masa: 1870 kg; prostornina prtljažnika: 431 l
ZMOGLJIVOSTI IN PORABA:
največja hitrost: 192 km/h; čas pospeševanja od 0 do 100 km/h: 10,1 s; mestna vožnja: 4,2 l/100 km, odprte ceste: 3,8 l/100 km, kombinirano: 4,0 l/100 km; prostornina posode za gorivo: 50 l; emisije: 104 g CO2/km, Euro 6
OPREMA (paket elegance):
halogenska žarometa, antena v obliki plavuti, kromirane zunanje kljuke, 16-palčna aluminijasta platišča, komplet za popravilo pnevmatike, inteligentni večnamenski prikazovalnik, indikator za menjavo prestav, ustavitev motorja v prostem teku, samodejna dvopodročna klimatska naprava, električni pomik stekel, nastavljiv volan po globini in višini, električni vtičnici 12V, ročno nastavljiva višina voznikovega sedeža, žep na hrbtni strani naslonjal, ogrevana sprednja sedeža, tempomat z omejevalnikom hitrosti, električno nastavljivi in ogrevani zunanji ogledali, zadnji sedeži zložljivi v razmerju 60:40, radio s CD-predvajalnikom, USB vhod, sistem bluetooth, usnjen večfunkcijski volan, alarmni sistem, sprednji meglenki, sredinski naslon za roke na zadnji klopi, električni pomik zadnjih stekel, dodatni prostor v dnu prtljažnika, honda CONNECT 7 z zaslonom na dotik, internet radio, internetni brskalnik, 6 zvočnikov
VARNOST(paket elegance):
čelni zračni blazini, bočni zračni blazini, stranski zračni zavesi, aktivna vzglavnika spredaj, isofix pritrdišča, ABS (protiblokirni zavorni sistem), EBD (elektronska porazdelitev zavorne sile), BA (brake assist), VSA (nadzor stabilnosti), HSA (hill start assist), ESS (signal zaviranja v sili), DWS (sistem merjenja tlaka v pnevmatikah), CTBA (samodejno zaviranje pri nižjih hitrostih), FCW (opozorilnik pred naletom spredaj), TSR (sistem prepoznavanja prometnih znakov), ISL (inteligentni pomočnik za uravnavanje hitrosti), LDW (opozorilnik pred zapustitvijo voznega pasu)

Zakaj bi vi izbrali Hondo?

  • zaradi motorja in podvozja
    12,24 %
    48 glasov
  • zaradi pregovorne zanesljivosti
    32,65 %
    128 glasov
  • zaradi podobe in imidža
    2,55 %
    10 glasov
  • ne bom je izbral, ker je predraga
    52,55 %
    206 glasov
Oddanih 392 glasov
 
Ne spreglejte