Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jure Gregorčič

Torek,
1. 12. 2015,
12.51

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Ford

Torek, 1. 12. 2015, 12.51

7 let, 12 mesecev

Ford focus electric

Jure Gregorčič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
To je prvi Fordov velikoserijski električni osebni avtomobil v celoti narejen v Evropi, s katerim ta proizvajalec začenja električno ofenzivo. Polna baterija ponuja 162-kilometrski doseg.

Razred: C – spodnji srednji Družina modelov: ford focus Proizvodnja: Saarlouis (Nemčija) Začetek prodaje: julij 2013 v Nemčiji, datum prihoda v Slovenijo še ni določen Cene: v Nemčiji 39.990 evrov

Poudarki: - prvo električno vozilo, ki ga Ford izdeluje v Evropi - litij-ionska baterija s kapaciteto 23 kilovatnih ur se lahko napolni v od treh do štirih urah - maksimalna hitrost 137 km/h in domet 162 km - moč elektromotorja 107 kW - vmesnik SmartGauge in funkcija Brake coach

Za 50 odstotkov bodo povečali "električno" ekipo inženirjev

Pri Fordu so se tudi v Evropi zagnano lotili razvoja okoljsko vzdržne mobilnosti, pri kateri bodo veliko stavili na električno energijo kot eno od poti zniževanja stopnje ogljičnega odtisa svojih vozil. Pri tem nam v Frankfurtu, preden smo sedli za krmilo električnega focusa, seveda niso pozabili povedati, da so samo v zadnjih desetih letih v celotni modelni ponudbi količino izpustov znižali za 19-odstotkov. Do leta 2020 pa se želijo uveljaviti kot eden izmed globalno najbolj prepoznavnih proizvajalcev električnih in hibridnih vozil. Za dosego tega cilja nameravajo v bližnji prihodnosti v razvojne in testne oddelke investirati več kot 50 milijonov evrov ter za 50 odstotkov povečati ekipo inženirjev, zadolženih za elektrifikacijo modelne palete.

Ta naloga vključuje tudi nadaljnje zniževanje mase vozil, pri kateri bo veliko vlogo odigrala s karbonom ojačena plastika. Do konca tega desetletja pa bodo novi Fordi opremljeni tudi že z 9- in 10-stopenjskimi menjalniki.

Pri Fordu se bodo v prihodnje precej ukvarjali tudi z baterijami. Te jim bo še vedno dostavljal zunanji dobavitelj, a pod svoj okrilje bodo vzeli optimizacijo njihovega delovanja, vključno s sistemi za termični nadzor in drugimi pomožnimi elementi, ki vplivajo na zanesljivost delovanja in življenjsko dobo baterije.

Res bo kaj izbrati

Svojo "zeleno" razvojno strategijo so poimenovali Power of choice – Moč izbire. S tem seveda mislijo še kako resno, saj bodo v bližnji prihodnosti kupcem tako ponudili kar deset modelov, ki bodo na vsak prevoženi kilometer v zrak izpustili manj kot sto gramov ogljikovega dioksida.

Električno in hibridno modelno ofenzivo so odločno začeli s serijsko izdelavo povsem električnega modela focus electric, katerega proizvodnja je v celoti integrirana v proizvodne linije tovarne v Saarlouisu v Nemčiji. Od letošnjega poletja je ta focus že na voljo kupcem na nemškem in na nekaterih drugih evropskih trgih.

Zanj je v Nemčiji treba odšteti 39.990 evrov. Že prihodnje leto pa na staro celino prihajata še priključni, plug-in hibrid C-max energi in hibridna različica novega mondena. Oba sta že na voljo kupcem onkraj Atlantika, le da hibridnega mondea tam imenujejo fusion hybrid.

Omeniti pa velja tudi precej zanimivo in inovativno študijo električne fieste eWheelDrive, pri kateri sta elektromotorja sestavni del zadnjih koles. Zavorni boben in ležajni pretvornik sta pritrjena kar na elektromotor.

Taka pogonska zasnova mestnemu avtomobilu omogoča več prostora v potniški kabini in več svobode pri samem dizajnu vozila zaradi neomejene lokacije baterije. Večja je tudi okretnost na račun zmanjšanega obračalnega kroga.

Pri Fordu odkrito priznavajo, da morajo pri tem projektu sicer rešiti še problem večjih nevzmetenih mas, saj so zadnja kolesa zaradi elektromotorjev zelo težka. Optimizacijo pa zahteva še vzmetenje, nujna je tudi izboljšava zavornih zmogljivosti.

Termalno nadzirana litij-ionska baterija z enim polnjenjem omogoča 162-kilometrski domet

Električnemu focusu energijo zagotavlja litij-ionska baterija proizvajalca LG Chem s kapaciteto 23 kilovatnih ur. Baterija je tako kot na primer pri voltu ali amperi termalno nadzorovana. Tekočinsko hlajenje oziroma gretje skrbi, da je baterija ves čas v optimalnem temperaturnem območju, kar seveda ugodno vpliva na življenjsko dobo in učinkovitost te energijske shrambe. Pri Fordu so nam zagotovili, da je baterija ne glede na število polnjenj brez menjave zmožna odslužiti življenjsko dobo takega avtomobila. To v praksi pomeni, da bo električni focus s to baterijo moral narediti četrt milijona kilometrov. Z enim polnjenjem naj bi focus electric lahko prevozil 162 kilometrov. Po 30-kilometrski razdalji, ki smo jo prevozili po avtocesti in ulicah Frankfurta, nam je avtomobič sporočal, da je v bateriji energije še za 91 kilometrov. Treba pa je povedati, da smo na tej vožnji avtomobil kar nekajkrat pognali do končne hitrosti (137 km/h) in se z njim po mestu vozil s takim tempom, kot se vozimo z običajnim avtomobilom na fosilna goriva. Privoščili pa smo si tudi nekaj hitrih štartov od semaforja do semaforja.

K relativno prepričljivemu dosegu nedvomno pripomore tudi posebej prilagojen pogonski sklop, ki naj bi z regenerativnim zaviranjem (električna vakumska črpalka) zajel do 95 odstotkov vse razpoložljive kinetične energije, ki bi bila med zaviranjem sicer izgubljena.

Vozniku je na voljo še funkcija Brake coach, ki spodbuja postopno zaviranje, s katerim je mogoče bateriji že med vožnjo s prilagojenim načinom povrniti kar največ energije.

Hipna distribucija navora omogoča impresivno in zvezno pospeševanje

Zmogljiv električni motor, ki zmore ponuditi 107 kilovatov največje moči, navdušuje s svojim hipnim podajanjem navora. To znajo na tak način samo električni avtomobili. Vsak pospešek, tako iz mirovanja kot med vožnjo, hitro privabi nasmeh na voznikov obraz. Verjemite, električni focus vsaj po občutku "sune" skoraj tako dobro kot njegov turbobencinski brat, atlet z oznako ST. Navora je res veliko. Človek je kar malce presenečen, ko pohodi na polno, saj od avtomobilskega ekologa z nič emisijami res ne pričakuješ, da ti bo želel volan potegniti iz rok. Še vedno pa je zanimiv občutek, ko končno hitrost tudi ob polnem pospeševanju dosežeš brez menjalniških sunkov, brez rezkega zvoka visokih vrtljajev, brez črnega dima … Takrat se res počutiš, kot da bi jezdil na sunku vetra.

Res je, da je na drugi strani vožnja z ST-jem lahko še veliko hitrejša, bolj doživeta, oziroma z vidika jadralske spokojnosti tudi ne. Je pa nedvomno bistveno dražja. Ne pozabite, da vas bo eno polnjenje baterije focusa electric po veljavnem ceniku recima Elektra Ljubljane na domači vtičnici stalo le 1,53 evra. Za ta denar pa boste skoraj zagotovo prevozili vsaj sto kilometrov.

Hm, prtljažnik pa je zgodba zase

V kratkem druženju s tem Fordovim povsem električnim predstavnikom spodnjega srednjega razreda, ki se bo v kratkem spopadel tudi s prihajajočo EV-različico razrednega prvaka golfa, pa nam je z vidika uporabnosti v oči padel prtljažni prostor.

Baterija je postavljena relativno visoko nad zadnjo osjo, kar se posledično seveda pozna v prtljažniku. Natančnih podatkov o prtljažnih litrih nam niso zaupali, pa tudi v nemški prodajni brošuri jih nismo našli, ampak sami litri verjetno tudi niso tako skromni.

Bolj zmoti dejstvo, da je v prtljažniku prav zajetna stopnica, ki mu zmanjšuje praktičnost.

V Slovenji ga prav kmalu verjetno še ne boste mogli kupiti

Kdaj bo ford focus electric prišel v slovenske salone, še ni jasno. David Jurič, generalni direktor pri slovenskem uvozniku, nam je nedoločeno ozadje prihoda tega modela v slovenske salone oziroma pogled na elektrifikacijo slovenskih vozil pojasnil z naslednjimi besedami:

"Slovenska infrastruktura polnilnih postaj ne zadošča za večje število električnih vozil v obtoku. Pri Fordu je prvi električni avtomobil, ki je na voljo tudi v Evropi, focus. V Sloveniji bi za komercialno uspešno uvedbo električnih vozil na začetku potrebovali večje okoljevarstvene subvencije lokalnih oblasti, saj so sicer ta vozila predraga. Naši pooblaščeni serviserji bodo deležni posebnih tehničnih treningov za električna vozila, prav tako se bo v primeru uvedbe morala spremeniti tudi obvezna oprema pooblaščenih servisov. Natančen terminski načrt še ni določen. Veliko nerešeno vprašanje je tudi vprašanje ravnanja z odpadnimi baterijami teh vozil. Zaradi zgoraj navedenega srednjeročno ne pričakujem razcveta električne mobilnosti v Sloveniji."

Najdražja komponenta električnega avtomobila so še vedno baterije, to nam je v Frankfurtu potrdila tudi Monika Wagener, predstavnica za stike z javnostmi iz Fordovega raziskovalnega centra Aachen.

Ne spreglejte