Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
30. 11. 2015,
19.29

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Fiat Terenski Avtomoto

Ponedeljek, 30. 11. 2015, 19.29

8 let

Fiat 500X – nov član družine 500 na novi platformi in z velikimi ambicijami

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Fiat 500X trka na vrata kluba premijskih multitalentiranih avtomobilskih križancev. Njegovi aduti so nedvomno podoba, vozne lastnosti in napredna tehnika, enaka kot pri Jeepovem renegadu.

Razred: C – spodnji srednji Predhodniki: Fiat Sedici (2005–2014) Proizvodnja: Melfi (Italija) Začetek prodaje: februar 2015 Cene: od 17.500 evrov naprej (Italija)

Poudarki: - za Fiat nova platforma, poznana iz modela Jeep Renegade - prednji ali štirikolesni pogon - prevoženih 5 milijonov testnih kilometrov - trije bencinski in trije dizelski motorji, ročni, robotizirani ali samodejni menjalnik - samodejni menjalnik z 9 prestavami - oblikovanje, zasnova in proizvodnja v Italiji

Ne izpeljanka, temveč nov model od platforme navzgor

Nekaj stvari je treba razčistiti ali obnoviti takoj na začetku. Prvič, Fiat je že pred časom objavil, da bo od zdaj gradil na imenu 500, se pravi, da bo svojo ponudbo modelov poimenoval s številko 500 ter – po potrebi – z dodatnimi oznakami.

Drugič, fiat 500X tehnično gledano ni izpeljanka nobene od zdajšnjih petstotic, čeprav bi ga morda hoteli označiti kot recimo 500L v terenski izvedbi. Fiat 500X je povsem nov model, nastal na novi platformi, ki jo je prvi v koncernu javnosti predstavil mali jeep Renegade.

Z njim si ne deli le platforme, pač pa tudi preostalo tehniko s pogonom na čelu.

Mersko spada v spodnji srednji razred. Skoraj.

Čeprav se zdi, da so model sedici kot predhodnika sramežljivo zamolčali, gre prav za to: 500X nadaljuje tam, kjer je začel – ali končal –, pri modelu sedici, rezultatu sodelovanja Fiata in Suzukija.

Zadnji je naslednika predstavil že pred časom, 500X pa v prodajne salone prihaja v začetku prihodnjega leta. Tokrat seveda Suzukijev SX4 s 500X nima prav nikakršne povezave več, pravzaprav sta avtomobila zdaj tudi filozofsko precej različna.

V primerjavi z modelom sedici je 500X malce večji, tako v dolžino kot med kolesnima osema. Ta razdalja je zdaj že tako velika, da bi 500X lahko mirno uvrstili v spodnji srednji razred, torej v tistega, ki ga pri nas (a tudi drugod) vodita golf in mégane, kar spet pomeni, da bi lahko špekulativno gledali nanj kot na možnost, da v kratkem v civilni obleki postane naslednik zdaj že ostarelega brava.

Križanci so v Evropi preveč "vroči", da bi se Fiat hotel odreči zaslužku

A pustimo špekulacije. Da so se pri Fiatu v času suše novih modelov odločili predstaviti prav križanca, ni presenetljivo: prvič, po logiki je sedici že hrepenel po menjavi; drugič, s pando 4×4 žanjejo uspehe, zagotovo tudi različice cross oziroma trekking pande in 500L niso neopazne; in tretjič, kar je menda v veliki sliki najbolj pomembno – v Evropi povpraševanje po tem segmentu avtomobilov izjemno raste.

In zakaj bi se Fiat hotel tu odreči prihodkom?

Vsekakor eden najbolj pomembnih adutov: videz, podoben modelu 500

Nekoliko v šali so na tiskovni konferenci 500X označili kot otroka, katerega mati je fiat nuova 500 iz leta 1957, oče pa Roberto Giolito, zdajšnji šef Fiatovega oblikovalskega studia Centro Stile.

Pravijo, da so skupaj z ekipo novemu fiatu poleg sorodnosti z linijo 500 vdahnili "faktor X": mere, videz čvrstosti in občutek robustnosti. To, kar kot križanec nujno potrebuje, da ga takšnega vidijo tudi kupci.

Zato je 500X spredaj in zadaj oblikovno bližji originalnemu 500, z nežno, a opazno "napihnjenostjo" karoserije se zdi navihano prikupen, z nežnimi terenskimi elementi pa potrjuje prisotnost prej omenjenega faktorja X.

Pooseblja vse dobre strani italijanskega sloga

Odkar je Fiat s Chryslerjem postal mednarodno podjetje s sedežem zunaj Italije, so pri Fiatu tudi dosti bolj dosledni pri omembah porekla. Za 500X so tokrat glasno oznanili, da so njegove oblika, tehnična zasnova in izdelava italijanske, ker pač menijo, da se "italijanskost" tudi lahko dobro prodaja. Od pice, pašte, mode oblačil do (lahkotnejšega) sloga življenja.

Je pa 500X v mnogih lastnostih skrenil s poti, po katerih vozijo druge petstotice: njegovi merilniki so drugačni in dosti bolj pregledni (pa tudi lepši), volanski mehanizem, ki je od prve elektrifikacije njegovega serva pri fiatih zelo neoseben, je pri 500X precej bolj poveden, zdi pa se tudi, da je zasnova – predvsem notranjosti, kar je najbolj na očeh – bolj kakovostna in tudi materiali ter izdelava se zdijo boljši.

Armaturna plošča, ki je zadržala del, obarvan v barvo karoserije, ima nekaj več oblike v globino, poleg tega pa je na njej in okoli nje veliko več predalov, kot smo vajeni pri drugih modelih z imenom 500.

Tehnika, vključno s pogonom, je enaka kot pri Jeepovem renegadu.

Pri snovanju karoserije so tudi pri Fiatu uporabili več jekla z večjo trdnostjo, kar je ob spretni zasnovi povečalo togost karoserije in zmanjšalo njeno maso za 21 kilogramov. Z roko v roki gre pri tem aerodinamika, za katero pravijo, da je s količnikom zračnega upora 0,34 najboljša v njegovem razredu.

Karoserija je kar za 179 milimetrov (različica z le sprednjim pogonom pa 162 milimetrov) oddaljena od tal, kar je številka, ki se je ne sramujejo niti bolj terenski avtomobili od 500X, zanimivo pa je, da ima 500X tudi zadaj vzmetni nogi. Rešitev je draga, a prinese nekaj prednosti, med drugim tudi večje udobje ob hkratnih boljših terenskih (ali bolje rečeno "križanskih") voznih lastnostih.

Motorji so nameščeni spredaj prečno in poganjajo le sprednji kolesi, lahko pa tudi vsa štiri kolesa. V tem primeru je spredaj sklopka, ki odvaja pogon na zadnji kolesni par, a na tak način, da v primeru, ko pogon na zadnji kolesi ni potreben, miruje vse od kardana proti zadku – za manj trušča, porabe goriva in navsezadnje tudi obrabe sestavnih delov.

Štirikolesno gnane različice imajo ob ročici menjalnika vrtljiv gumb, ki mu pravijo "mood selector", vpliva pa na motor, zavore, volan in menjalnik (če je samodejni). Ima tri položaje (Auto, Sport in ALL Weather oziroma Traction na urbanih 500X), ki vozniku omogočajo hiter preklop med nastavitvami.

Razlike so dobro zaznavne, a se voznik lahko brez bojazni ves čas vozi v samodejnem načinu, če le nima večjih zahtev glede mehanike oziroma načina vožnje.

Sprva trije motorji ter dva pogona in dva menjalnika. Med njimi je samodejni s kar devetimi prestavami.

Ob začetku prodaje bodo na voljo trije motorji (tabela), poleg njih omenjajo tudi star 1,6-litrski bencinski stroj z 81 kilovati (110 "konji") ter s petstopenjskim menjalnikom. Menjalnika bosta sprva dva (ročni in samodejni), dva bosta takoj tudi pogona (sprednji in štirikolesni).

Pozneje se bodo ponudbi pridružili še drugi motorji (1.4 turbo s 125 kilovati, 2.4 tigershawk s 138(!) kilovati ter 1.3 multijet s 70 kilovati), robotiziran menjalnik in različne kombinacije med omenjenimi elementi. Posebej velja spomniti na novi samodejni menjalnik z devetimi stopnjami prenosa, ki je rezultat sodelovanja Chryslerja in specialista ZF. Pretika lepo in tekoče, predvsem pa hitro, njegova osnovna naloga pa je še zmanjšati porabo goriva in dvigniti udobje vožnje.

Vozne lastnosti in faktor zabavnosti

Ne glede na motor, menjalnik in pogon se 500X, če upoštevamo tudi zdaj odličen električen volanski servo, lahkotno pelje, še posebej odločen in odličen pa je lahko v štirikolesni izvedbi, tako v poslabšanih pogojih na cesti kot na spolzki asfaltni cesti, kjer z dobrim motornim navorom in zanesljivim pogonom premika fizikalno mejo oprijema.

V športni nastavitvi še dodatno dvigne zabavnost vožnje na asfaltu, medtem ko je terenska nastavitev bolj učinkovita na makadamu, v blatu in pri vzponih po takšnih podlagah.

Končno fiat (če zanemarimo freemont) s pametnim ključem za vstop.

Da 500X prihaja z večino novih sistemov, ki skrbijo za varnost in udobje, je v današnjih časih že samo po sebi umevno. Ponuja stabilizacijski ESC, opozorilnik o zapuščanju prometnega pasu, pomoč za mrtve kote (tudi pri vzvratni vožnji), kamero za vzvratno vožnjo, sistem samodejnega zaviranja v sili pri hitrostih do 200 kilometrov na uro, pameten tempomat, samodejni preklop z dolgih na zasenčene luči, sistem za povezljivost uconnect (več izvedb in tudi z aplikacijo za deezer), eco:drive (za pomoč pri varčni vožnji), my:car (interaktivna knjižica z navodili), zvočniški sistem Beats Audio, panoramsko streho in pameten ključ (za vstop in zagon), ki so glavni dodatki ali (odvisno od trga in izbranega paketa opreme) deli serijske opreme, ki bodo plemenitili izbrano različico.

Ne spreglejte