Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ciril Komotar

Četrtek,
24. 12. 2015,
13.46

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Citroën Družinski Avtomoto Ciril Komotar

Četrtek, 24. 12. 2015, 13.46

7 let, 12 mesecev

Citroën C4 cactus - do kupcev na krilih inovativnosti

Ciril Komotar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Prevozili smo prve kilometre s Citroënovim posebnežem C4 cactus, ki nenavaden videz združuje s kupom uporabnih rešitev. Cene od 13.900 evrov naprej.

Citroën nam je namignil že 2007

Citroënova ustvarjalna forma se strmo vzpenja. Na čelu z znamko DS prodira tudi v vse pore njihovih modelov, v iskanju dodatnega tržnega deleža pa je novd zagon dobila tudi z novincem nenavadnega imena in videza.

S C4 cactusom nameravajo Francozi nadgrajevati bogato in inovativno ustvarjalno pot, s pomočjo katere so v preteklih 95 letih na ceste po vsem svetu spravili že 50 milijonov vozil.

"Kaktus" predstavlja nekakšen mikrokozmos Citroënove vizije avtomobilov prihodnosti. Združen z varčevalnimi ukrepi, ki (na prvi pogled) niso vidni ali očitni, naslavlja predvsem kupce nišnega razreda srednje velikih križancev.

Citroën je navdih črpal iz študije c-cactus concept car, predstavljene "davnega" leta 2007. Ker njegovi začetki izvirajo že iz prejšnjega desetletja, je bil skrajni čas za drzen korak v novo smer.

Hvalimo sodobno in zračno kabino

Občutek v kabini je prijeten in vstopanje zaradi malenkost dvignjene karoserije lahkotno. Predvsem sprednji del kabine deluje zračno, prostorno, zaradi dizajna, ki temelji predvsem na čistih in preprostih potezah, ter dveh zaslonov (znebili so se klasičnih merilnikov) cactus kljub povprečnim materialom pusti sodoben, celo visokotehnološki vtis.

Ker so inženirji sopotnikovo zračno blazino integrirali v strop, se je sprostil dodatni prostor za noge, predal, ki se priročno odpira navzgor, pa je presenetljivo prostoren. Hvalimo! Simpatično sliko drugačnosti novinec dopolnjuje s številnimi premišljenimi detajli. Stranski notranji ročaji – ti nadomeščajo klasične kljuke – so dober dokaz, da na videz staromodne rešitve lahko delujejo osvežujoče.

Prostora je dovolj tudi zadaj

Sedeži si zaradi mehkobe, udobja in posrečene oblike prislužijo klišejsko oznako foteljev. V dobrem smislu. Prostora v drugi vrsti ni zelo veliko, a dovolj, da bi se avtomobil brez težav vsakodnevno spopadal tudi in predvsem z družinskimi obveznostmi. Zadaj se bodo brez težav dobro počutili tudi potniki, visoki 180 centimetrov.

Prtljažnik je s 348 litri povprečno velik in s podiranjem klopi v ravno dno zmore ponuditi 1.170 litrov veliko luknjo.

Brez pomanjkljivosti vendarle ne gre

Volan je nastavljiv le po višini, a smo dober in udoben vozniški položaj vseeno našli. Stranska okna druge vrste ne ponujajo klasičnega vertikalnega pomika stekla. Uporabnik jih lahko le pripre za nekaj centimetrov. Tovrstnih rešitev smo bili običajno vajeni iz trivratnih malčkov, ne iz vozil z družinskimi ambicijami. Kako bodo to sprejeli starši ali njihovi najmlajši in kje so meje varčevanja?

Klop ni dvotretjinsko deljiva, ampak se podre v celoti, nakladalni rob prtljažnika je nepraktično visok, natovarjanje in raztovarjanje večjih predmetov pa zaradi tega posledično oteženo. Zaslon na vrhu sredinske konzole je primerno velik, občutljiv na dotik, a je odzivnost vmesnika podpovprečna – upravljanje zahteva (pre)veliko voznikove pozornosti.

Kompromisi morajo biti in nikoli niso všeč vsem. Po uvodnih kilometrih menimo, da cactus tovrstne pomanjkljivosti odpravlja z naštetimi prednostmi in značajsko bogatostjo, ki v celotni sliki zlahka prevlada.

Aibrumps - plastični oklep namenjen mestni borbi

Njegova najbrž največja posebnost so v karoserijo integrirani zaščitni elementi iz termoplatičnega poliuretana na bokih, zadku in pod žarometi. Namen trpežne gume je dvojen. Vozilu daje značaj in ščiti pred morebitnimi nedolžnimi praskami ali blažjimi udarci.

Citroën ponuja izbiro štirih barv – sive, bež, rjave in črne , te naj bi po intenzivnih testiranjih (5.000 ciklov izpostavljenosti vročini in močni svetlobi) ohranile nedotaknjeno barvo vso življenjsko dobo vozila. Material po besedah snovalcev ne zahteva dodatnega vzdrževanja.

Inovativnost - Citroënovo največje orožje?

S štirimi metri in šestnajstimi centimetri skupne dolžine njegova teža le za dvajset kilogramov preseže tono, od citroëna C4 pa je lažji za dvesto kilogramov. 75 kilogramov je Citroën prihranil zgolj z optimiziranjem sestave varnostne kletke in uporabo lažjih materialov, tudi aluminija.

Kot eden najzanimivejših citroënov zadnjih let se samodejno uvršča med najzanimivejše avtomobile na trgu. Samosvoj pristop podpira s številnimi drugimi pametno zasnovanimi rešitvami, ki so podporni stebri lahke gradnje in pripomorejo k nižanju skupne teže avtomobila.

Velika (doplačljiva) panoramska streha izkorišča prednosti na novo razvite tehnologije odbijanja toplote, s katero so se snovalci znebili senčnih rolojev in elektromotorjev, ki jih poganjajo. Tekočina za pranje vetrobranskih stekel ne priteče skozi klasične šobe ob vznožju vetrobranskega stekla, ampak je prek cevčice speljana neposredno k brisalniku.

Trivaljnik z eno tono nima veliko dela

Preizkusili smo najzmogljivejšo različico z 1,2-litrskim trivaljnikom in 110 "konji". Razpoložljive moči je zaradi lahke teže več kot dovolj, odzivnost turbomotorja zelo dobra. Na prvi vožnji smo zlahka dosegli 6,2-litrsko porabo, zato predvidevamo, da so ob upoštevanju pravil varčne vožnje nizke "petice" v praksi zlahka dosegljive.

C4 cactus se pelje dobro. Udobje je na relativno visoki ravni, a ni izrazito. Po uglajenosti nastavitev podvozja nekoliko zaostaja za večjim C4, nagibanja karoserije je malo, blaženje na ravni razrednega povprečja.

Peljali smo tudi izvedbo različico z dizelskim motorjem in samodejnim menjalnikom, ki že nekaj let čaka zasluženi pokoj. Njegovi slabosti sta znani – neodzivnost in počasnost, prednosti pa je to, da je samodejen in s tem pripomore k splošnemu udobju. Izbira tega menjalnika namesto klasičnega samodejnega je, seveda, povezana s prizadevanjem za stroškovno smotrnost, ki naj bi bila eden podpornih stebrov inovativnega cactusa.

Za tiste, ki hrepenijo po drugačnost od 13.900 evrov naprej

V segmentu, kjer se je med slovenskimi kupci v hipu dobro zapisal Renaultov captur, kjer nissan juke postavlja mejnike oblikovno sprejemljivih vozil, uravnoteženo ponudbo ponuja Oplova mokka in družinsko navdahnjeni odpor zagotavlja peugeot 2008, je bil poseben oblikovalski in tehnični pristop pravzaprav nujen.

Po prvih kilometrih trdimo, da je kljub našteti razredni pestrosti dovolj prostora tudi zanj. Je preveč poseben in uveljavlja toliko inovativnih rešitev, da ga trg ne bo mogel ignorirati.

Slovenski uvoznik bo cactusa opremljenega z vstopnim bencinskim motorjem s 60 kilovati ponujal od 13.900 evrov naprej. Vstop v svet dizelskih pogonskih sklopov se bo začel pri 16.800 evrov in zaključil pri 20.400 evrov za najbolje opremljenega.s

Ne spreglejte