Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
26. 2. 2016,
10.35

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

BMW Tehno Avtomoto

Petek, 26. 2. 2016, 10.35

6 let, 7 mesecev

BMW 730d Xdrive – tehnološki prestiž za 165 tisoč evrov. Kot bi leteli v prvem razredu. (video)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Test največjega in tehnološko daleč najbolj naprednega BMW-ja z dizelskim motorjem in krepko ceno 165.452 evrov. Vse inovativne novosti na ogled v videu.

165 tisoč evrov tehnike, ki je marsikoga šokirala

Najprej vpogled v ponavljajoče se dogajanje ves čas testiranja sedmice. Ne spomnim se, kdaj sem toliko časa porabil za detajlne obrazložitve funkcij vozila na testu. In priznam, po dobrih desetih dneh sem se začel počutiti kot prodajalec BMW-jev.

Toliko vprašanj, toliko odprtih ust in presenečenih izrazov ter toliko odzivov brez besed v katerikoli avtomobilski kabini pač še nisem doživel. Krepak testament inovativnosti znamke, ki je v nekaterih pogledih ponovno presegla samo sebe, sploh pa pričakovanja tudi avtomobilsko izobraženega občinstva. Da ne bo nesporazuma, na sopotniškem sedežu se niso znašli izključno avtomobilski analfabeti, ki jim že kamera za pomoč pri vzvratnem parkiranju pomeni nekaj, kar je pred njihove oči ravnokar prišlo iz prihodnosti.

Kot eksperiment sem v kabino povabil tudi amaterske strokovnjake, takšne, ki vedo veliko, veliko več od povprečnega avtomobilskega poznavalca. Tudi ti so z glave jemali virtualne kape v poklon napredku, ki ga je BMW-ju uspelo složno vgraditi v novo generacijo svojega zastavonoše.

 | Foto:

Karoserijsko bahanje ni zaželeno. Športni duh nakazan s podrobnostmi.

Da karoserijsko bahanje prestižnih poslovnih limuzin ni več tako sprejemljivo, kot je bilo pred desetletjem, je opazno tudi pri sedmici. Podobno so ravnali pri Mercedesu, ko so se odločili, da razred S (predstavljen leta 2013) ne bo imel pokončnih žarometov – bili bi preveč bogati in predrzni, da bi složno shajali z ekonomsko težavnimi časi.

Pa vendar vsaj z nekaterimi podrobnostmi ponovno izstopa oziroma se vsaj ni oddaljila od tradicionalnih proporcev. Ledvici na BMW-ju še nikoli nista bili večji, kljub dolgemu pokrovu motorja je sprednji previs zelo kratek, streha pa v rahlo zaznavnem padcu skupaj s Hoffmeistrovim zavihkom zadnjega stekla diskretno napoveduje vrnitev dvojne, prestižno-športne vsebine.

 | Foto:

Les, aluminij, gretje in hlajenje vseh sedežev, celo parfum …

Opazen je zanimiv in uspešen poskus prepletanja sodobne elegance z za BMW značilno tehnološko hladnostjo, kar še posebej dobro poudarjajo številne rozete stikal iz pravega, fino brušenega aluminija in digitalna instrumentna plošča s tremi različnimi videzi, odvisnimi od izbire voznega programa.

Nadzorovanje vseh funkcij visokotehnološkega monstruma – opaznejše smo zajeli v videoobliko, zato berite naprej – je po začetnem uvajanju preprosto.

Stikal je razmeroma malo, razporejena so odlično, v spodnjem delu sredinske konzole izstopajo predvsem površine, občutljive na otip, s katerimi smo greli in hladili sedeže, v nekaj primernih trenutkih pa kabino celo osvežili z enim od dveh parfumov.

 | Foto:

Radio bolj na glas? Le pomigajte s prstom …

Pripomb glede upravljanja nimamo. Medtem ko omenjene odzivne in gladke površine postajajo vse pogostejše, je BMW sedmico opremil s posebnim tipalom, ki prepoznava kretnje.

Okoli te novosti je bilo izrečenega in napisanega veliko, iz prakse pa lahko potrdim, da "mahanje" in kazanje s prsti ne navdušita in prepričata le opazovalcev, ampak tudi uporabnika, ki je novost pripravljen posvojiti.

Intuitivno, praktično, kar pa še ne pomeni, da bo železna srajca odpadla – še posebej zato, ker lahko, na primer, radio še zmeraj utišate s priročnim stikalom na volanu. Več o upravljanju s kretnjami in tudi evoluciji vse bolj uveljavljenega partnerja voznikov – 360-stopinjskega pregleda okolice – v videu.

 | Foto:

Drugi del kabine po udobju zares spominja na letenje v prvem razredu, ampak …

Zadaj sta tako imenovana komfortna sedeža podkrepljena z gretjem, hlajenjem in učinkovito masažno funkcijo, v kabino pa sta prispela z doplačilnega seznama. Njun položaj je izdatno električno nastavljiv (naklon naslonjala je lahko do 42 stopinj) in udobje, tudi zaradi posebej mehkih vzglavnikov, nič manj kot vrhunsko.

V sredinski naslon je integrirana izvlečljiva Samsungova tablica, s pomočjo katere lahko avtomobilski privilegiranci dvigajo ali spuščajo zavese, upravljajo klimatsko in avdio napravo ali navigacijski sistem, določajo vrsto masaže ali barvo ambientalne osvetlitve …

Drugi del kabine zares spominja na letenje v prvem razredu. Nič več, nič manj, a z eno precej veliko razliko – prostorsko. Ob vsem naštetem razkošju namreč v oči bode dejstvo, da je prostora za noge in celo glavo razmeroma malo – vsekakor manj, kot bi od velike poslovne limuzine pričakovali. Centimetrov je premalo predvsem v dolžino, in če bo potnik višji od 185 centimetrov, jih bo kmalu zmanjkalo tudi za glavo.

 | Foto:

Ključ, ki ga bodo imeli kmalu vsi veliki …

In ne mislite, da vrata, ki vodijo v takšno bohotnost, odpira povsem navaden ključ. Ne, to pa ne. BMW je prvi velikoserijski avtomobilski proizvajalec, odgovoren za eno večjih, ključnih, če tako želite, prelomnic, zaradi katerih na avtomobilske ključe ne boste več gledali na enak način.

In kakšen je? Za začetek velik skoraj kot dlan in razmeroma težak. Ob strani ima poseben gumb za aktivacijo zaslona, občutljivega na dotik. Inovativnost na dlani ponuja preverjanje dosega vozila, sporoča, ali je avtomobil zaklenjen, ali so zaprta vsa okna, lastnik ima na dosegu prsta podatke o prihajajočih servisnih storitvah, lahko pa vnaprej določi tudi daljinsko ogrevanje (ali redne, lahko tudi vsakodnevne termine ogrevanja) kabine z neodvisnim grelcem.

Prvi avtomobil na svetu, ki ga voznik parkira s tapkanjem po ključu

S pomočjo posebnega doplačila lahko sedmica prestopa prag inovativnosti tudi pri načinu parkiranja. Je prvi avtomobil na svetu, ki ga lahko voznik v primeru premajhnega (običajno preozkega) parkirnega mesta vzvratno parkira zunaj vozila, le s pritiski na virtualne puščice, ki jih ponuja ključev zaslon. Zadeva deluje odlično (video), je pa malce zamudna (video). Še opomba – testno vozilo ni bilo opremljeno s tem sistemom, zato ga ne boste našli na seznamu doplačil.

 | Foto:

Z laserjem smo parali temo

Prvič smo lahko temeljiteje preizkusili BMW-jeve laserske žaromete (prvi avtomobil na svetu, ki jih je imel, je bil BMW i8). Teorija je jasna – svetilnost laserja je približno desetkrat boljša od običajnih avtomobilskih svetlobnih virov, domet je 600-metrski (laserski modul za to zahteva le 12 vatov energije), poraba energije je za tretjino manjša, daljša pa naj bi bila tudi življenjska doba. Ali takšen tehnološki prestiž, ki povečuje varnost, odtehta dobrih 3.500 evrov naložbe, je vprašanje za zainteresirane posameznika, v vsakem primeru pa morate vedeti vsaj dve stvari.

Kljub doplačilu laserskih luči gre pravzaprav za nekakšne hibridne žaromete, saj cesto veliko večino časa osvetljujejo LED-žarnice, ki se prilagajajo tako cesti kot prometu. V nasprotju z Audijevim matričnim LED-sistemom BMW LED-žarnic ne prižiga in ugaša, ampak svetlobo s pomočjo natančnih vrtljivih mehanizmov usmerja z natančnostjo 0,1 stopinje.

Da se vklopi laserska enota, morata biti izpolnjena vsaj dva pogoja – okolica mora biti popolnoma neosvetljena, hitrost vozila pa mora biti več kot 70 kilometrov na uro. In potem se zgodi tisto paranje teme, ki ga druge tehnologije v tem trenutku niti približno ne dosežejo. Rezultat je v živo še veliko prepričljivejši kot v priloženem videu. Hvalimo.

Vidi tudi ponoči

Dejstvo je, da lahko avtomobil v temi vidi bolje kot voznik. Tehnologijo, ki to omogoča, ponujajo tudi pri Audiju in Mercedesu, s sistemom nočnega vida (2.631 evrov) pa je bil opremljen tudi testni BMW. Na eni od testnih voženj me je v popolni temi opozoril na bližajočo se divjad, enako dobro prepozna in z natančno usmerjenim LED-curkom svetlobe v primeru povečane možnosti trka pa opozarja tudi na ljudi.

Opozarjanje z natančno vodenim LED-snopom je prikazano v drugem delu videa. Nočni vid je drag, a brez dvoma pomeni večjo varnost v trenutkih, ko človeško oko odpove.

 | Foto:

Na cesti odličen tudi zaradi karbonskega jedra in odličnega omejevanja karoserijskega nihanja

Podobno suvereno kot na elektronsko-tehnološko fronti se je sedmica obnesla tudi na cesti. Vrhunsko zvočno zatesnitev smo pričakovali in dobro poznamo prednosti zračnega vzmetenja, pa vendar velja, da so BMW-jevi strokovnjaki dobro premešali že znane sestavine in vse skupaj še dodatno začinili v sodelovanju z mojstrstvom implementacije karbona in aluminija.

Uveljavljeni in povedno poimenovani vozni programi ecopro, comfort, sport in sport plus so odličen partner trenutnemu razpoloženju in potrebam voznika, vozniška izkušnja pa je zaradi izgube do 130 kilogramov ob menjavi generacij (več o karbonskem jedru sedmice preberite v rumenem okvirčku) zelo napredovala.

V grobem še zmeraj drži, da je sedmica najučinkovitejši ponudnik dvojnega značaja med sebi podobnimi. V programu comfort oziroma comfort plus naj se ne mudi, saj se masa vozila čuti, ko pa je vožnja umirjena, avtomobil briljira na ravni, ki jo poznam Mercedesovega S coupe.

 | Foto:

David Copperfield je skril Kip svobode, BMW skriva luknje in grbine

Kako izginejo grbine in jame? Za imenom executive drive pro (3.528 evrov) se skriva eno najboljših blaženj in ohranjanja stabilnosti karoserije ta hip.

V primerjavi s klasičnimi, hidravličnimi stabilizatorji naprednejši, elektrohidravlični ves čas vožnje, predvsem pa v zavojih, uspešno, hitreje in natančnejše izničujejo čezmerno stransko in vzdolžno nagibanje karoserije, s čimer je učinek prenosa teže vozila praktično izničen.

Ob tem zračno vzmetenje tudi s pomočjo kamere, satelitskih podatkov in upoštevanja analize vozniških vnosov skoraj dobesedno zbriše slabše podlage in se prilagaja trenutnemu vozniškemu stilu. Druga beseda kot izjemno tu preprosto ne pride v poštev.

Ob tem poudarjamo, da je komunikacija med sedmico in voznikom v športnem načinu zelo pristna in ne zadušena, kot bi od tako velikega in razmeroma težkega avtomobila pričakovali. Daleč od sterilne (mercedes S) in veliko bolj uživaška kot pri audiju A8, ki sicer že nestrpno čaka naslednika. V tem trenutku je BMW 7 vozniški kralj razreda, o tem ni dvoma.

 | Foto:

265 "konjev", 8,6 litra na sto kilometrov

Trilitrski turbodizelski šestvaljnik je naš stari znanec. Tudi tokrat je v kombinaciji s štirikolesnim pogonom prepričal z obilo vlečne moči, posledico navorske bogatosti (620 njutonmetrov pri 2.000 vrtljajih), in poskočnostjo – izvedba 730d xDrive lahko do sto pospeši v manj kot šestih sekundah.

Malce manj smo bili zadovoljni z glasnostjo v vseh režimih delovanja, ob kateri nas je dizelsko hrumenje ves čas opominjalo, da je dizelski zvok vendarle neprimerljiv z baritonskim grmenjem zmogljivejših bencinskih strojev. Smo bili pa toliko bolj zadovoljni s povprečno porabo 8,6 litra na sto kilometrov.

Ne spreglejte