Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jure Gregorčič

Sobota,
5. 7. 2014,
15.30

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Mercedes-Benz Tovorni Avtomoto

Sobota, 5. 7. 2014, 15.30

8 let

Mercedesov tovornjak vozi sam, konec za preutrujene voznike na avtocestah?

Jure Gregorčič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Mercedes-benz je postavil nov mejnik pri razvoju tehnologij samodejne vožnje. Njihov pametni tovornjak prihodnosti je na avtocesti A14 pri Magdeburgu v odprtem prometu povsem suvereno vozil sam.

Elektronski avtopilot je vlačilca pri hitrosti 85 kilometrov na uro varno vozil po odprti avtocesti

Pri Mercedes-benzu so v odprtem prometu dokazali, da že imajo pripravljeno in razvito tehnologijo, ki bo do leta 2025, ko naj bi bila pripravljena za uporabo v serijskih vozilih, lahko prevzela tudi vožnjo težkega tovornjaka. Njihov izjemno odzivni ter s stereo kamero in več radarji podprt sistem pametnega avtopilota (Highway pilot) je namreč na avtocesti A14 blizu mesta Magdeburg opravil prvo samostojno vožnjo težkega tovornjaka pri potovalni hitrosti 85 kilometrov na uro. S tem so napovedali varnejše avtoceste, kjer naj bi predvsem težke nesreče zaradi naletov tovornjakov postale preteklost.

Tovrstna tehnologija pa bo po zagotovilih iz Stuttgarta predstavljala pravi kvantni preskok v zagotavljanju večje učinkovitosti, povezljivosti in varnosti cestnega tovornega prometa. Posledično bo po mnenju strategov koncerna Daimler imela širši pozitivni vpliv na celotno gospodarstvo in družbo.

Dr. Wolfgang Bernhard: Avtonomna vožnja bo korenito spremenila tovorni promet

"Avtonomna vožnja bo korenito spremenila cestni tovorni promet in vsem vpletenim prinesla ključne prednosti. Naša inovacija še enkrat izpostavlja našo pionirsko vlogo pri uvedbi ustvarjalnih tehnologij in odpiranju nove ere tovornjaške prihodnosti. Tovornjak prihodnosti 2025 je naš odziv na velike izzive in priložnosti panoge. Če bodo predvsem zakonodajni okviri, ki jih zahteva avtonomna vožnja, hitro postavljeni, bi lahko našemu highway pilotu volane tovornjakov prepustili že v sredini naslednjega desetletja. V koncernu Daimler smo se zato zavezali, da bomo tudi v prihodnje ohranjali konstruktivni dialog z vladnimi službami in državnimi organi, na katerih področje naš razvoj vpliva.

Prepričani smo, da so možnosti za uspeh tovrstne tehnologije zelo dobre, saj avtonomna vožnja združuje prednosti in priložnosti za hitrejše doseganje poslovnih in tehnoloških ciljev ob sočasnem pozitivnem vplivu na družbo in okolje," je v sklopu predstavitev Mercedesovega tovornjaka prihodnosti 2025 pomen samodejne vožnje v tovornem prometu opisal dr. Wolfgang Bernhard, član uprave koncerna Daimler, zadolžen za segment tovornjakov in avtobusov.

Pametni tovornjak: manj tveganja zaradi človeške napake, več prostora na cesti …

Pri Mercedesu so prepričani, da pametni je tovornjak najbolj optimalna rešitev prevoza blaga na dolge razdalje. V svoje tovornjake že zdaj vgrajuje kopico varnostnih sistemov, ki vozniku pomagajo varneje in varčneje voziti, ter mu omogočajo tudi učinkovitejšo logistiko upravljanja s tovorom. Eden takih sistemov je denimo Predictive powertrain control.

Ta glede na nastavljeno pot v navigacijski napravi pregleduje topografske podatke, torej konfiguracijo poti, in povsem samodejno uravna delovanje pogonskega sklopa, da tovornjak vseskozi deluje kar najbolj optimalno, kar znižuje porabo goriva in stroške vzdrževanja.

Avtonomna vožnja tovornjakarjev ne pošilja med brezposelne

V Stuttgartu poudarjajo, da potem ko bo avtopilot prevzel vožnjo tovornjaka, tovornjakarji ne bodo ostali brez dela.

Namesto monotone avtocestne vožnje bodo čas v kabini tovornjaka porabili za logistične načrte in transportne obrazce, ki jih danes pripravljajo pisarniški delavci v transportnih podjetjih in logističnih centrih.

Gre torej za prekvalifikacijo voznika v poklic operativnega, terenskega transportnega menedžerja.

Avtonomna vožnja pa bo pomagala reševati tudi kadrovsko pomanjkanje voznikov tovornjakov.

Prihodnji izzivi cestnega tovornega prometa

Poročilo World Transport Reports, ki so ga pripravili strokovnjaki ProgTrans svetovalnega podjetja, kaže, da se bo obseg tovornega prometa na cestah Evropske unije med letoma 2008 in 2025 povečal vsaj še za 20 odstotkov.

Še bolj pereč pa je problem, da se povečanje transporta s cest ne bo bistveno premaknilo na druge transportne žile – železnice in plovne poti.

To pomeni, da bodo tovornjaki po cestah še vedno prepeljali kar 75 odstotkov vsega transporta znotraj EU. Obseg cestnega tovornega prometa se bo samo v Nemčiji z današnjih 3,7 milijarde ton do leta 2050 povečal na 5,5 milijarde ton.

Tovornjaki, zmožni avtonomne vožnje, pa bi precej zmanjšali stroške in posredno povečali gospodarsko rast.

Ne spreglejte