SiolNET. Avtomoto Tehnika
1

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Bridgestone air free concept – guma, ki ne potrebuje tlačilke in je ni mogoče predreti

1

termometer

Bridgestone je predstavil drugo generacijo gume air free concept, ki drastično zmanjšuje kotalni upor. Njena prednost je tudi izničenje možnosti predrtja zaradi posebne samonosilne strukture.

Spremembe oblike vplivajo na izgubo energije

Pri običajnih gumah, napolnjenih s stisnjenim zrakom, kar 90 odstotkov izgub energije nastane pri ponavljajočih se spremembah oblike pnevmatike na vrtečem kolesu. Bridgestone je zato oblikoval drugo generacijo konceptne gume, ta bi lahko s svojo strukturo zmanjšala izgube energije zaradi kotalnega upora.

Zato so pri Bridgestonu gumi air free concept predvsem izboljšali strukturno trdnost nosilnih krakov, ti so narejeni iz posebnih kompozitih smol. S tem so povečali nosilnost strukture in zmanjšali deformacije. Ta koncept je trenutno namenjen predvsem za raziskave in meritve v kombinaciji z ultralahkim avtomobilom, namenjenim urbani mobilnosti.

Pri Bridgestonu poudarjajo, da je to drugo generacijo koncepta, prvič predstavljenega leta 2011, zdaj mogoče brez omejitev uporabljati do hitrosti 60 kilometrov na uro.

Ni je mogoče predreti …

Pri Bridgestonu poudarjajo, da je zaradi samonosilne strukture, ki ne potrebuje polnjenja s stisnjenim zrakom ali kakšnim drugim plinom, velika prednost tega koncepta tudi dejstvo, da je odporen na predrtje. Poleg tega je gumo mogoče tudi 100-odstotno reciklirati.

Priznavajo pa, da bo koncept za serijsko proizvodnjo pripravljen takrat, ko bodo do popolnosti odpravili strukturne pomanjkljivosti.

Največjo težavo naj bi za tovrstno strukturo pomenile obremenitve, ki nastanejo, ko se vozilo ne premika le naravnost. Torej v zavojih in ob zaviranju v sili.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin