Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Ponedeljek,
6. 6. 2011,
6.17

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Toyota Tour

Ponedeljek, 6. 6. 2011, 6.17

8 let

V polfinalu Toyota Toura so odločali blaten teren, osredotočenost, nastop pred kamero in znanje

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Za nami je prvo dejanje tekmovanja Toyota Tour. Terenski poligon na Lavrici, nastop pred kamero in reševanje so določili sedem finalistov. Odločitev bo padla to soboto v Idriji.

V blato pod nadzorom inštruktorjev

Pogled na terenski poligon na Lavrici polfinalistov ni pustil ravnodušnih. Večina med njimi ni imela izkušenj s terensko vožnjo, zato so bili napotki inštruktorjev Mirana Kacina in Mirana Stanovnika več kot dobrodošli. Sodelujočim v tekmovanju Toyota Tour sta razložila terenske zmogljivosti toyote land cruiser in jim predstavila sisteme (kot sta hill assist control in downhill assist control), ki lajšajo vožnjo po brezpotjih. Zato polfinalisti tudi pozneje, ko so se pod nadzorom Kacina in Stanovnika še sami usedli za volan in se mimo stožcev prebili prek poligona (ob tem pa še pazili, da so polili kar najmanj vode iz lončka na pokrovu motorja), večjih težav niso imeli. "Lažje je bilo, ko sem sama sedela za volanom, kot pa med vožnjo z inštruktorjem," nam je priznala polfinalistka Tanja Ločičnik.

Polno zaposleni terenski sistemi

Slabi vremenski napovedi navkljub dežja sicer ni bilo, blata pa je bilo na poligonu vseeno precej. "Poligon omogoča prikaz vseh sistemov terenskega vozila, za začetnike pa je vsekakor predstavljal kar zahtevno nalogo. Nad polfinalisti sem bil pozitivno presenečen, saj so se dobro odzvali na naše napotke. Občasno se je sicer videl padec koncentracije. Nekateri so težko hkrati mislili na več stvari," je povedal Kacin. Najtežje je bilo pravilno pripeljati skozi stožce, kar je na neravnem terenu prineslo do drsenj in izkoristka Toyotinih podpornih sistemov za terensko vožnjo. Vsi so iz litrske posode polili nekaj vode, nekateri so med potjo izgubili tudi tri četrtine. Navzgor in nato navzdol je bilo potrebno ohraniti mirno kri in se kar najbolj približati ciljnemu času, toda ob tem tudi paziti na napake ter se izogibati kazenskim točkam.

Nekateri bi šli do Bosporja, nekateri do Sirije ali Skandinavije

Toda v tekmovanju Toyota Tour o zmagovalcu ne odloča le spretnost za volanom. Zato so polfinalisti takoj zatem, ko so parkirali terensko toyoto, morali odgovarjati na vprašanja pred SiOL-ovo kamero. Zanimalo nas je, kam bi se v primeru zmage podali s toyoto RAV4, koliko potujejo in kaj jim predstavlja zanimiv "road trip". Eden polfinalistov je program poti predstavil kar na več listih formata A4, edino žensko finalistko mika pot proti Siriji. Preostale polfinaliste so mikale tudi avanture po Korziki, Skandinaviji, pa do Bosporja ali Bolgarije, vedno aktualna je tudi nekdanja "juga". No, končni zmagovalec bo lahko svojo izletniško idejo tudi uresničil. Za mesec dni bo v uporabo dobil toyoto RAV4 in 800 evrov za potne stroške.

Kaj pomenita kratici HAC in DAC ter kdo je bil predhodnik land cruiserja?

Ko je kamera ugasnila, so morali odgovarjati še na vprašanja v kvizu. Med drugim so morali polfinalisti vedeti:

- da se Toyotin sistem za uravnavanje stabilnosti imenuje VSC - da se je predhodnik land cruiserja imenoval BJ - da je priusov izpust CO2 89 gramov na kilometer - da ima land cruiser izbočene končne točke pokrova motorja za pomoč pri vožnji skozi ozke predele - da kratica RAV pomeni recreational activity vehicle - da klavžem pravimo tudi slovenske piramide - da je med Ljubljano in Mont Saint Michelom 1630 kilometrov - da so Komsko, Gardsko in jezero Maggiore v Italiji, Bodensko pa ne - da na nemških avtocestah ni splošne omejitve hitrosti - da je Brno na Češkem in ne Slovaškem, Madžarskem ali Poljskem

V boj za končno nagrado

Udeleženci polfinala so na Lavrici uživali. Vozili so toyoto land cruiser, a ob tem spoznali tudi terenske sposobnosti modelov hilux in RAV4. Oba sta dobro sledila land cruiserju - hilux je prevozil skoraj celoten poligon z izjemo največjega previsa in naklona (tudi zaradi vlečne kljuke), tudi RAV4 pa je kot SUV lahko opravil več kot polovico poti.

Iz Lavrice v Idrijo

Zdaj čaka vse finaliste še tekmovalni dan v Idriji. Tam ne bo terenskega poligona, zato pa bo poudarek na okoljevarstveni vožnji sredi krajinskega parka. Voznike čakajo izzivi s področja varčne in do okolja prijazne vožnje, manjkala pa ne bodo niti presenečenja turistične ponudbe tega slovenskega rudarskega mesta. Pot do končne zmage zagotovo ne bo lahka.

Ne spreglejte