Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Petek,
21. 8. 2015,
10.56

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

WRC Tim Novak

Petek, 21. 8. 2015, 10.56

8 let

Talent in želja nista dovolj: realnost so milijoni evrov, ki jih Slovenija še ne nudi

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Slovenci smo po šestih letih prebili zid relija za SP, ki postaja vse bolj elitno okolje in zasebnike z manjših trgov spravlja v skoraj brezizhoden položaj. Se bosta zganila gospodarstvo in država?

S polovičarstvom in zanosom ni več mogoče niti sodelovati, kaj šele uspeti

Le še bled spomin so tisti romantični časi z začetka svetovnega prvenstva v reliju, ko so v sedemdesetih slovenski vozniki – kakor se je slikovito izrazil Andrej Vidic – odhajali z enim kompletom gum, brez spremljevalnega moštva in z nekaj nemškimi markami v žepu. Reli na najvišji ravni je danes postal visokotehnološko okolje, ki bo medse sprejelo vseh pet največjih avtomobilskih proizvajalcev na svetu. S polovičarstvom in zanosom ni več mogoče niti sodelovati, kaj šele dolgoročno uspeti. Preboj med najboljše zahteva najprej veliko denarja, a tudi poguma, vztrajnosti in talenta.

Tim Novak vodi zamenjavo generacij slovenskih avtomobilskih dirkačev

Po šestih letih smo na reliju za svetovno prvenstvo ta konec tedna v Nemčiji spet videli slovensko posadko. Pred začetkom gospodarske krize so bili tovrstni nastopi, gledano iz slovenske perspektive, relativno pogosti. Dirkači, kot je bil Andrej Jereb, so v eni sezoni nastopili tudi na treh relijih na najvišji ravni. Nato se je pripetila gospodarska kriza, obenem v Sloveniji ni bilo prave menjave generacij voznikov.

Zagon mladih pa danes uspešno vodi prav Tim Novak, talentirani 20-letni študent strojništva, ki je s sovoznikom Urošem Ocvirkom prvič spoznaval obsežnost relijev svetovnega prvenstva. To pomeni 370 kilometrov hitrostnih preizkušenj oziroma štiri ali pet povprečnih relijev državnega prvenstva, za povrhu pa še dobrih tisoč kilometrov vmesnih etap. Vse to po ozkih cestah skozi vinograde in po grobem betonu vojaškega območja Panzerplatte.

Novaku so prav gotovo prišle prav izkušnje z letošnjih kampov FIA-akademije, kamor se mu je uspelo uvrstiti kot prvemu Slovencu. Inštruktorji FIA so v Novaku prepoznali predvsem celovito osebnost, kar je nadgradnja osnovnega dirkaškega talenta. V avtomobilskem športu uspe le fantom (in dekletom), ki imajo glavo na pravem mestu. Prav uvrstitev med najboljšo dvanajsterico mladih voznikov je dolgoročno najboljši pokazatelj Novakovega potenciala.

Ker so računi v britanskih funtih, je dirka precej dražja kot sicer

Novak je bil tokrat del pokalnega tekmovanja Drive DMACK Cup, ki velja za vstopno točko v organizirani del relijev svetovnega prvenstva. Ker pokal organizira M-Sport iz Velike Britanije, so stroški močno povezani z menjalnim tečajem med britanskim funtom in evrom. Ta je trenutno za Slovence zelo neugoden. En reli – organizatorji prek poljske ekipe v okviru M-Sporta poskrbijo za dirkalno ford fiesto R2T, celotno pripravo, gume, gorivo in logistiko – je Novaka stal dobrih 23 tisoč britanskih funtov. Če bi hotel odpeljati pet relijev celotne sezone, bi zaradi slabšega menjalnega tečaja zdaj Slovenec plačal 150, ne 120 tisoč evrov.

Za višje kategorije so že potrebni zneski okrog milijona evrov

"Reli je bil drag tudi že pred dvajsetimi leti, morda je bil za zasebnike še najdražji pred gospodarsko krizo, ko sem kot sovoznik na relijih WRC vozil z Jerebom," je v Trierju povedal Miran Kacin, vodja ekipe IK Sport, v okviru katere je v zadnjih sezonah dirkal Novak. Kacin je med Slovenci do zdaj odpeljal deset relijev za svetovno prvenstvo in vsaj za zdaj nič ne kaže, da bi ga lahko na tej lestvici kdorkoli kmalu dohitel.

"Danes kot zasebnik težko prideš na reli za svetovno prvenstvo in voziš v katerem izmed razpisanih prvenstev. Nekoč smo recimo šli na reli z mitsubishijem ali subarujem in vozili v prvenstvu PWRC. Zdaj bi s takim avtomobilom sicer lahko nastopil, a vozil bi povsem zunaj uradnih tekmovanj, servis bi imel spodaj na najbolj zapostavljenem parkirišču in tako dirkanje na tej ravni sploh za mladega voznika nima pravega smisla. Na eni strani je pokal s fiestami dobra priložnost za učenje dirkanja na svetovnem prvenstvu, toda za kakšen naslednji korak je treba imeti nato še bistveno večja sredstva. Svetovno prvenstvo WRC 2 – tam vozijo dirkalniki S2000 in R5 – za konkurenčno sezono zagotovo zahteva že milijon evrov," je dodal Kacin.

Ključno vprašanje: zgolj en nastop Novaka ali napoved dolgoročnejšega projekta?

Potenciala mladega Novaka nima smisla ocenjevati na podlagi enega odpeljanega relija za svetovno prvenstvo. Za uspeh so potrebni konstantni nastopi na najvišji ravni. Dirkač postane bolj rutiniran, bolje spozna dirkalnik in tudi same relije. Prav v tem grmu pa tiči ključno vprašanje potenciala slovenskih dirkačev za preboj na svetovno prvenstvo. Novak lahko s podporo manjših pokroviteljev in domačega podjetja za prodajo jekla zbere finančna sredstva za en nastop na svetovnem prvenstvu, toda čas bo pokazal, ali bodo skupaj s Kacinovo ekipo našli dovolj sredstev za več relijev ali morda celotno odpeljano sezono.

Se bo zganilo tudi slovensko gospodarstvo, ne nazadnje tudi slovenska turistična organizacija? Pred leti so imeli estonski dirkači na svojih avtomobilih napise "Visit Estonia", enako smo v Nemčiji videli tudi na porscheju 911 GT3 < b>Francoisa Delecourja, ki pa je turiste vabil v Romunijo.

Ne spreglejte