Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Petek,
18. 10. 2013,
9.47

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Land Rover Terenski Avtomoto

Petek, 18. 10. 2013, 9.47

8 let

Svilena pot po avtomobilsko: hibridni range roverji po poti Marca Pola

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Od Velike Britanije do Mumbaja v Indiji je hibridne range roverje čakala 16 tisoč kilometrov dolga pot. Le kaj bi nekoč Marco Polo dal za tako ekspedicijsko vozilo.

S terenci po poti Marca Pola

Pri Land Roverju so se odločili, da svojega novega hibridnega range roverja pošljejo na prav posebno potovanje. Na svileno poti, ki jo je v 14. stoletju opravil že znameniti Marco Polo . Cestna avantura iz Velike Britanije v Mumbaj v Indiji je bila dolga 16 tisoč kilometrov, trajala je 53 dni, karavana pa je prečkala 12 različnih držav.

Svilena pot označuje okrog 6.400 kilometrov dolgo pot od Kitajske do Sredozemskega morja. Po njej so začeli trgovci potovati okrog leta 114 pr. n. št. v času dinastije Han, namenjena pa ni bila le trgovanju s svilo, temveč tudi drugim dragocenimi predmeti, kot so bili dragulji, tkanine, začimbe, steklovina in tudi sužnji.

Trgovci niso potovali po celotni dolžini, saj so blago prodajali predvsem v svoje bližnje države. Svilena pot je imela zelo pomemben vpliv v razvoju velikih civilizacij Kitajske, Indije, Egipta, Perzije, Arabaskega polotoka in antičnega Rima.

Po tej poti se je namreč izmenjevalo znanje, ideje, kultura in bolezni. Iz Azije so prek nje v Evropo prišla številna pomembnan odkritja, med njimi tudi papir in smodnik.

V srednjem veku je zaradi uveljavitve pomorskega prometa svilena pot izgubila na svoji veljavi.

Športni terenec, ki se ni bal evropskih in azijskih brezpotij

Na tej dolgi poti je lahko prišel do izraza novi hibridni dizelsko-električni pogonski sklop, ki prvi stopa med prestižne SUV-je. Združuje prisilno polnjeni trilitrski dizelski šestvaljnik in 35-kilovatni električni motor. Tega so namestili v okvir osemstopenjskega menjalnika.

Avtomobil ima skupaj 250 kilovatov moči in kar 700 njutonmetrov navora.

Ta orjak z maso 2,4 tone vseeno pospeši do 100 kilometrov na uro v dobrih sedmih sekundah in doseže najvišjo hitrost 225 kilometrov na uro.

Ne spreglejte