Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
7. 1. 2015,
13.43

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Renault Volkswagen Citroën Škoda Opel Družinski Avtomoto Slovenski avto leta

Sreda, 7. 1. 2015, 13.43

8 let

Slovenski avto leta 2015 – obrazložitev glasovanja redakcije Avtomoto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Popolnega avtomobila, zgrajenega iz izvorne celice avtomobilskega ideala za vse okuse in želje, v redakciji še nismo imeli. Poznamo pa veliko dobrih avtomobilov. Vseh pet letošnjih finalistov, denimo.

Vi ste izbrali pozorno in dosledno ter nam dali težko nalogo …

Naj uvodne besede tokrat naprej namenimo vam, drage bralke in bralci, ki ste se v velikem številu odzvali glasovanju za Slovenski avto leta in s tem dokazali, da vam avtomobil pomeni več kot le skupek strojnih elementov in materialov na štirih kolesih za prevoz od točke A do B.

Jasno je, da vam ni vseeno, v kako varnem avtomobilu se vozite, koliko energije porabi, kakšne sledi pušča v okolju, kako dobro služi svojemu namenu, kako praktičen je, kako cenovno dostopen je in koliko bo od vas zahteval, ko boste z njim živeli, se v njem vozili, ga vzdrževali in zavarovali.

Življenje v naši deželi je tako, kot je in vi, spoštovane in spoštovani, ga očitno razumete, dojemate z veliko več odgovornosti in realnosti kot tisti, ki bi morali odločneje poskrbeti za konkurenčnost našega gospodarstva in svetlejšo prihodnost naše države.

Ko ste v finale poslali povsem ljudske avtomobile, med katerimi je samo passat tisti, ki s ceno osnovnega modela preseže 20 tisočakov, ste pustili jasno sporočilo realnosti časa, ki ga živimo. Da, kriza nas je veliko naučila. Najbolj pa nas veseli, da ste pri svojem izboru upoštevali in se posvetili predvsem avtomobilski vsebini, ki dejansko predstavlja tisto pravo ločnico med odličnimi, dobrimi in povprečnimi avtomobili.

Mar vam je torej za napredek, razvoj, materiale, drznost, tehnične posebnosti, vozne lastnosti, varnost in vidi se, da sodobno mobilnost ocenjujete tudi zunaj okvirjev velikosti karoserije in količine kilovatov pod motornim pokrovom. Spoštujemo vaše mnenje.

Začutili smo, da se avtomobilske sanje, želje na nek način vse bolj umikajo racionalnosti, a vseeno ste jasno pokazali, da si želite dobrih in kakovostih avtomobilov, zato ste v finale poslali twinga, fabio, corso, cactusa in passata. Priznamo, s svojim izborom ste nam naložili veliko odgovornost.

Vsak izmed petih izstopa na svoj način in vseh pet nosi vrednote Slovenskega avtomobila leta

Nabor letošnjih finalistov je predstavljal izredno izenačeno konkurenco. Nasproti so si stopili ljudski avtomobil, med katerimi je tudi tisti z najdaljšo tradicijo in tehnološki presežek letošnjega izbora, passat , ki na trgu neprekinjeno nastopa že več kot štiri desetletja.

Tu je še Citroënov novodobni posebnež, ki v ospredje postavlja avtomobilsko preprostost brez kompromisov na področju tehnike, varnosti in oblikovanja. Za škoda fabio in opel corso seveda brez slabe vesti napišemo, da sta narejeni tudi po meri slovenskega kupca. Oba avtomobila sta v danih gospodarskih razmerah še vedno dostopna širšemu krogu ljudi in ponujata veliko sodobne tehnologije, udobja, suverene vozne lastnosti in odlične motorje ter veliko varnosti.

Na koncu je tu še Renaultov twingo, ikona, ki smo jo Slovenci vzljubili vzljubili že pred 20 leti. Zdaj je skoraj zares prav naš, slovenski, narejen v Novem mestu. Svež, drugačen, s pogonom in motorjem zadaj lahkotno vodljiv in kot tak tudi trenutno nesporni vladar urbane mobilnosti. Pri njem ne moremo spregledati dejstva - čeprav to neposredno ne vpliva na njegov karakter in vsebino, ki jo ponuja -, da bo uspeh ali neuspeh njegove zgodbe močno vplival na usodo družin okoli 3000 delavcev, ki v edini slovenski avtomobilski tovarni v treh izmenah sestavljajo twinga. Njihova predanost in kakovost dela pa Revoz uvršča v sam vrh tovarn v skupini Renault.

Vseh pet avtomobilov je zelo prepričljivih, odličnih in vseh pet se je tudi povsem upravičeno uvrstilo v finale izbora za Slovenski avto leta 2015. Vsak izmed vseh petih s seboj vozi vrednote, ki jih v izboru iščemo, zato bi v drugačni konkurenci prav vsak izmed letošnjih finalistov po našem mnenju brez zadržkov lahko osvojil naslov slovenskega avtomobila leta. A laskavi naslov pač lahko osvoji le eden.

Polagamo pa vam na srce: ne glede na to, kateri izmed njih na koncu nosi lento, vas glede na to, kako se peljejo, kaj ponujajo in koliko za to zahtevajo, najverjetneje ne bo razočaral. Nas ni. Med njimi sicer so razlike, a so prav vsi zares dobro prilagojeni namenu in poslanstvu, s katerim nagovarjajo svoje kupce.

Ne spreglejte