Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Sreda,
19. 8. 2015,
23.31

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

WRC

Sreda, 19. 8. 2015, 23.31

8 let

Razvoj avtomobilske igre s telemetrijo 750 tisoč evrov vrednih dirkalnikov

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Pred nami volan, desna noga na plinu, leva na zavori. Stiskanje členkov prstov in poslušanje napotkov sovoznika. Nato je vsega konec. Čelni trk v drevo in uničen dirkalnik.

Računalniška igra Colina McRaeja je nad dirkanjem navdušila tudi Sebastiena Loeba

Na srečo je bil razbiti dirkalnik le virtualni. Namesto jeznega šefa ekipe v najboljšem in reševalnega vozila v najslabšem primeru smo le pritisnili gumb "restart" in poskusili znova.

Računalniške igre so zaradi svoje priljubljenosti in razširjenosti tudi odličen kanal za promocijo avtomobilskih znamk, ki v najboljše simulacije že danes vlagajo izredno visoke zneske, in tudi športnih disciplin.

Reli je na primer preboj v svet igric dosegel z igro Colin McRae Rally, ki je nosila ime enega najboljših voznikov relija vseh časov, razvili pa so jo pri Codemastersu.

Za takratni čas je ponujala dobro grafiko in objektivno dobro fiziko obnašanja avtomobilov. Predvsem pa je bila realna iz vidika organiziranosti relijev in je zato pomagala nad dirkaškim športom navdušiti tudi poznejše svetovne prvake. Kot najstnik jo je na primer pogosto igral tudi devetkratni svetovni prvak v reliju Sebastien Loeb.

Za virtualni volan se radi usedejo tudi profesionalni dirkači

"Kot šestnajstletnik sem igral različne dirkaške igre, nato opravil vozniški izpit in leto pozneje začel dirkati v pravem avtomobilu. Še danes se rad usedem tudi za simulator, čeprav mi dirkaških kilometrov s čisto pravo ford fiesto WRC ne manjka," nam je včeraj v nemškem Trierju, kjer bo ta konec tedna potekal reli za svetovno prvenstvo, povedal dirkač M-Sporta Elfyn Evans. Britanec je kajpak priznal, da je igrica nekaj povsem drugega kot pravo obvladovanje dirkalnega avtomobila po ozkih cestah.

Uradna igra svetovnega prvenstva WRC 5 je namreč z novo generacijo dobila novega izdelovalca in programerje ter bo predvidoma že jeseni na voljo na računalniškem trgu. Tako bo prehitela napovedano simulacijo relija, ki ji bo ime posodil sam Loeb, ki pa naj bi zaradi dodatnega razvoja fizikalnega dela igre prišla na trg šele prihodnje leto.

Igra ne sme biti preveč zahtevna in tudi ne preveč arkadna. Zabavati mora dirkača, znati pa jo morajo voziti tudi otroci.

Glavni izziv za razvijalce je jasen. Kako ujeti kompromis med arkadno igro, ki bi dajala nerealen občutek "vožnje" avtomobila, in preveč realno in zato preveč zahtevno igro za širše množice. Tak primer je bila na primer pred leti odlična simulacija Richard Burns Rally, prav tako poimenovana po zadnjem britanskem svetovnem prvaku v reliju.

"To je prav gotovo največji izziv. Računalniška dirkaška igra mora zabavati profesionalnega dirkača, istočasno pa jo mora znati obvladati tudi moja mala hčerka," nam je razložil Mark Reynolds, ki je zaslužen za razvoj fizikalnega obnašanja avtomobilov v novi igri WRC 5.

Sodeč po naši izkušnji je WRC 5 po realnosti vožnje bolj slab približek nekdanje Burnsove igre, a povprečne uporabnike bo znala zadovoljiti. Navsezadnje nudi pester izbor avtomobilov, igralca pa popelje na prave relije svetovnega prvenstva.

Razvijalcem je bila na voljo tudi telemetrija pravih dirkalnikov

Reynolds je tako od proizvajalcev približno tri četrt milijona evrov vrednih dirkalnikov dobil številne podatke o zmogljivostih vozila. V manjši meri so mu zaupali tudi pravo telemetrijo dirkalnikov, a v osnovi je šlo za podatke o pospeševanjih, hitrostih zaviranja, hitrostih skozi ovinke, silah G, različnih obremenitvah in podobno. Vse te podatke je nato Reynoldsova ekipa z ostalimi teoretičnimi številkami združila v svoj model in izdelala virtualne dirkalnike WRC.

Reynolds: Vsak odličen dirkač še ni dober razvijalec dirkaške igre

Na pomoč so priskočili tudi spravi dirkači in ponudili svoje izkušnje. Tako je Reynoldsu najbolj pomagal znani francoski voznik relija Sebastien Chardonnet.

»Sebastien je igračkar. Če za simulator posedemo dirkača, ki ni vajen računalniških iger, nam težko ponudbi dragocene podatke. Tak dirkač namreč nima pravega občutka. Simulator ti nudi le videnje ceste, ne pa tudi občutkov v hrbtu in zadnji plati. Prav tako ne čutiš agresivnih pospeškov in pojemkov. Občutek je torej nekaj posebnega in kdor z igricami nima izkušenj, ne glede na njegovo sposobnost hitre vožnje pravega dirkalnika, ni dober razvijalec računalniške igre. Sebastien nam je na tem področju pomagal zbližati realen in virtualen svet dirkanja,« je še povedal Reynolds.

Ne spreglejte