Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Četrtek,
22. 10. 2015,
22.18

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Uber Zagreb

Četrtek, 22. 10. 2015, 22.18

7 let, 12 mesecev

Preizkusili smo Uber v Zagrebu: Hrvati zadovoljni, kdaj bo na vrsti Ljubljana?

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Uber v Zagrebu delo daje že licenciranim taksistom, storitev je pričakovano preprosta, pregledna in cenovno ugodna. Sedli smo v avtomobil Hrvata, ki kot samostojni taksist dela vsaj deset ur na dan.

Uber prvič v naši bližnji regiji

Včeraj okrog 13. ure smo v središču Zagreba na svojem telefonu odprli aplikacijo Uber in poskušali poiskati prostega voznika. Ameriški startup, ki je vreden na desetine milijonov dolarjev in v vse več državah spreminja navade vsakodnevne mobilnosti, je svojo aplikacijo za iskanje in ponujanje storitev prevoza prvič pripeljal v našo bližnjo regijo.

Uber je sistem v Zagrebu brez posebnega pompa vzpostavil v dveh mesecih in se tako za zdaj izognil protestom klasičnih taksi služb in njihovega združenja, ki je tudi v hrvaški prestolnici – tako kot v številnih drugih evropskih mestih – ob obisku Uberjevih predstavnikov napovedalo proteste.

Uber na Hrvaško z manj spornim programom, ki združuje le licencirane taksiste

Uber v Zagreb ni prišel s svojim najspornejšim programom uberPOP, ki omogoča delo čisto vsakemu lastniku avtomobila z veljavnim vozniškim dovoljenjem, temveč je predstavil precej bolj regularen sistem uberX. V tem lahko sodelujejo le licencirani taksisti, ki jih je danes v Zagrebu okrog 1.200. Zagrebčani so torej dobili pravno sprejemljivo različico sistema.

Po približno desetih minutah je na našo ulico pripeljal prvi razpoložljiv avtomobil. Na prvi pogled je bil to povsem klasičen taksi. Sedli smo v starejšo hondo CR-V, že prej smo prek aplikacije vedeli, da nam bo prevoz ponudil Zdravko.

Prisedli smo k samostojnemu podjetniku taksistu, ki ne dela le za Uber

"V sistem Uber sem se prijavil iz radovednosti in da preizkusim njihovo storitev. Ta je nekaj novega in te morebitne priložnosti nočem zamuditi. Sam sem sicer samostojni taksist, zato ne delam le za Uber," nam je med vožnjo razložil starejši Hrvat, ki delo taksista opravlja šele dve leti. Pred tem je delal kot komercialist. Pri tem priznava, da delo taksista ni lahko, saj dnevno v svoji hondi presedi vsaj od deset do dvanajst ur.

"Res je, zdaj nekaj časa vozim kot samostojni taksist, vi pa ste moja prva stranka prek Uberja," je odgovoril na naše vprašanje, ali je postopni prehod z dvojno službo primerna oblika za hrvaške taksiste z apetiti po programu Uberja.

Pred najino vožnjo se je prek aplikacije na svoji tablici prijavil v sistem in nato na ulicah drugih strank v avtomobil ni mogel sprejeti. Ko sva vožnjo pozneje končala in sem izstopil iz avtomobila, je lahko Hrvat že za naslednjim vogalom domačinu ali turistu ustavil kot klasični taksist.

Negotovinsko plačilo, ocenjevanje voznika, prevoz je nekaj klikov stran …

Z vidika uporabnika so prednosti Uberja že dobro znane. Američani so izdelali učinkovito aplikacijo, prek katere je zelo preprosto poiskati voznika, izvedeti njegove podatke in dozdajšnji rating, vnaprej nam je znan tudi strošek vožnje. Prevoz je dobesedno nekaj klikov stran, kar velja tudi za plačilo po koncu vožnje. Gotovine ne potrebujemo, saj plačilo prek kreditne ali debetne kartice izvede Uber samodejno. Nekaj sekund po tem, ko izstopimo iz avtomobila, v predal elektronske pošte že dobimo račun s podrobno specifikacijo cene in prevožene poti.

"Vožnja iz Zagreba do Zadra se zame kot voznika Uberja finančno ne izide …"

Uber pa je za uporabnika praviloma tudi cenejši od klasičnih taksi služb, zato smo našega priložnostnega voznika povprašali o tej plati posla z njegovega vidika.

"Moja običajna tarifa znaša šest kun na prevoženi kilometer, pri Uberju pa štiri kune. Če bi na primer nekdo v Zagrebu zahteval vožnjo v 300 kilometrov oddaljeni Zadar, bi ga kot klasični taksist peljal tja in se nato sam vrnil. Načeloma bi se mi ta vožnja še finančno izšla, čeprav je že na sami meji ekonomske vzdržnosti. Če bi mi enako vožnjo naročil uporabnik Uberja, se mi izlet v Zadar, ob predpostavki, da tam ne bi pobral uporabnika za pot nazaj v Zagreb, ne bi izplačala," je priznal voznik.

Podobno izkušnjo nam je junija v Londonu predstavil tudi tamkajšnji voznik Constantin iz Romunije. Dejal je, da bi v klasični taksi službi z eno vožnjo zaslužil več, a da mu Uber prinese toliko več uporabnikov in s tem voženj, da je ob koncu meseca delo zanj bolj dobičkonosno.

Slabih 12 minut vožnje po Zagrebu za 3,3 evra

Naša vožnja po ulicah Zagreba je bila dolga 1,81 kilometra, trajala je 11 minut in 50 sekund ter nas stala 25,39 kune oziroma 3,3 evra. Osnovna cena je bila osem kun oziroma 1,05 evra. Prevoženi kilometer nas je stal 0,84 evra.

Pred meseci je bila osnovna cena prevoza v Londonu 2,5 funta, kilometer vožnje pa nas je stal precej več kot včeraj v Zagrebu. V britanski prestolnici smo za kilometer vožnje odšteli 2,1 evra, v hrvaški pa le 1,1 evra. Cene za prevoz se sicer spreminjajo, a ta izračun dokazuje pomislek nekaterih hrvaških taksistov o finančni vzdržnosti sistema.

Ne spreglejte