Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
8. 11. 2015,
18.10

Osveženo pred

1 leto, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Natisni članek

letala letalska nesreča

Nedelja, 8. 11. 2015, 18.10

1 leto, 7 mesecev

Kdo lahko v Sloveniji postane športni pilot in koliko to stane?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3
V nesreči ultralahkega letala sta danes umrli dve osebi. Letenje s tovrstnimi letali ima svoje zakonitosti in pravila. 145 ur in dobrih osem tisočakov potrebujete, če želite postati športni pilot.

Med naseljema Dobrnež in Slovenske Konjice sta danes v strmoglavljenju ultralahkega letala življenje izgubila 37-letnik z območja Slovenske Bistrice in 22-letnik z območja Zreč. Kaj je bil vzrok nesreče, še ni znano.

Lani so v podobni nesreči življenje izgubili trije ljudje Zadnja podobna nesreča se je zgodila 14. septembra lani. V nesreči letala tipa robin D-400 pri Divači so umrli trije ljudje, eden pa je bil huje ranjen. Letalo je strmoglavilo, nato pa popolnoma zgorelo. Letos oktobra pa je pri Bovcu zasilno pristalo dvosedežno ultralahko letalo virus znamke Pipistrel. 60-letni avstrijski pilot je še pravočasno odprl zasilno padalo. Pilot in njegov 80-letni sopotnik se v nesreči nista poškodovala.

145 ur in slabih devet tisočakov Novo ultralahko letalo stane okoli sto tisoč evrov. Športni pilot lahko postane Slovenec z ustreznim zdravniškim potrdilom, teoretični in praktični del šolanja mu vzameta vsaj 145 ur in slabih devet tisočakov.

Ne spreglejte