Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Nedelja,
28. 6. 2015,
19.55

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Renault McLaren Citroen Michelin

Nedelja, 28. 6. 2015, 19.55

8 let

Grožnja formuli ena? Kdo so vlagatelji, kdo je "električni" Bernie Ecclestone?

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Električni dirkalniki so že lahko hitri, zato pa niso glasni in mimoidočim ne dvigajo kocin. Kaj lahko milijonska vlaganja v novo formulo E prinesejo za prihodnje avtomobile električne mobilnosti?

Kocine se nam kljub bojevitim vožnjam in neposredni bližini niso dvignile

Stali smo le dober meter od improvizirane in namensko zgrajene proge v parku Battersea blizu najbolj elitnih sosesk Londona. Mimo nas so s hitrostmi blizu 200 kilometrov na uro švigali prav tako imenovani dirkalniki prihodnosti. Ti so prirejali nenavadno futuristično zvočno kuliso, a bili vseeno tišji od velikih potniških letal, ki so prav nad nami pristajala na bližnjem letališču Heathrow. Po nekaj uvodnih krogih letošnje predzadnje dirke svetovnega prvenstva formule E pa smo se peš vseeno umaknili stran od steze. Čeprav so bili boji na njej siloviti, razlike majhne in je bila proga dejansko še ožja od tiste v Monaku, so nas prizori pustili hladne. Kocine na rokah se nam niso dvignile.

Kredibilnost na osnovi vlaganj uveljavljenih proizvajalcev in slovitih priimkov

Toda ob vrnitvi v paddock smo opazili še drugo plat zgodbe. Pred garažo svoje ekipe se je postavil multimilijonar Richard Branson, znani investitor v mobilne tehnologije prihodnosti in polete v vesolje, ob njem so predstavniki Citroena oziroma znamke DS parkirali avtomobil DS 5.

Citroen je namreč za naslednje leto že razvil posamezne komponente električne formule za Bransonovo moštvo (motor, inverter, menjalnik), pridobljeno znanje pa kanejo vgraditi v svoje prihodnje avtomobile. Letošnje identične dirkalnike poganjajo Renaultovi motorji, baterije je razvilo sestrsko podjetje Williamsa, elektronski nadzor in pogonska enota sta McLarnova, kredibilnost pa poleg hollywoodskega investitorja Leonarda di Caprija (solastnik ekipe Venturi) prvenstvu dajejo priimki, kot so Prost, Senna in Piquet. Tudi Carlos Ghosn, predsednik Renaulta, je napovedal nadaljnja vlaganja v formulo E, pod velik vprašaj pa postavil smiselnost Renaultovega nadaljnjega tekmovanja v formuli ena.

Zaradi prisotnosti takih imen in družb z ugledno tradicijo je nemogoče spregledati vizijo Španca Alejandra Agaga, predsednika holdinga in nekakšnega Bernia Ecclestona novodobne električne formule, ki je vanjo že vložil okrog 150 milijonov evrov.

Kako lahko formula E poceni in "očisti" vožnjo naših avtomobilov v prihodnosti?

"Formula E bo v petih letih po priljubljenosti prehitela formulo ena," je v Londonu zatrjeval Branson. Dirko je obiskal tudi predsednik FIA Jean Todt, ki je sicer miril Bransonove napovedi in poudaril, da sta obe prvenstvi vsaka zase posebni in da primerjave med njima niso na mestu. Bržkone pa se je tudi Todt zavedal, da so električno različico formule ena ustanovili v trenutku, ki je zaradi padanja zanimanja za elitno formulo ena zelo neugoden.

Toda ključno ni vprašanje, ali bo Agagovo prvenstvo s povsem novim občinstvom, improviziranimi dirkališči blizu središč velikih mest in poudarjanjem električne mobilnosti, ujelo domet formule ena, temveč kaj lahko vlaganja v električne prototipe pomenijo za električne (oziroma okolju prijazne) avtomobile naše prihodnosti.

Koliko ceneje in bolj varčno se bomo zaradi vloženih milijonov, odprtih šampanjcev za goste in ogrizenih nohtov vodij ekip vozili v prihodnosti? Spomnimo, motošport je bil zgodovinsko vselej osnovno gibalo razvoja avtomobilizma in podobno lahko pričakujemo tudi od formule E.

Elektrika požene formulo do 225 kilometrov na uro

Pet metrov dolgo formulo poganja McLarnova električna enota, ki ima med treningi in kvalifikacijami moč 200 kilovatov (270 "konjev"), med dirko pa je moč omejena na 150 kilovatov. Dirkač, ki pred dirko dobi največ všečkov prek socialnih omrežjih, ima od drugega kroga naprej za pet sekund na voljo še dodatno moč 20 kilovatov.

Williamsova litij-ionska baterija ima kapaciteto 28 kilovatnih ur (približno toliko kot 10 tisoč majhnih baterij AA za naše elektronske naprave), napolnijo pa jo v slabih 50 minutah. Formula spark-renault SRT_01E na osnovi Dallarine šasije ima maso 896 kilogramov, kar ji daje osnovo za hitrost do največ 225 kilometrov na uro in pospešek do 100 kilometrov na uro v 2,9 sekunde. Med dirko mora dirkač paziti tudi na razpoložljivo energijo v bateriji. Ker ena baterija ne zadošča za celotno dirko, ima vsak dirkač na voljo dve enaki formuli in zato je en postanek med dirko obvezen.

Sprostitev omejitev razvoja bo pokazal potencial formule E – lahko res postane avtomobilski laboratorij prihodnje mobilnosti?

Letos so vsi dirkalniki še enaki, prihodnje leto pa bodo moštva – tako kot že omenjeno v primeru Virgin Racinga in avtomobilske znamke DS – začeli razvijati lastne motorje in baterije. To bo sicer bržkone prineslo večje razlike na progi, a pospešilo razvoj električne mobilnosti. Ta pa je dejansko ključni motiv ustanovljenega prvenstva, ki so ga Agagovi ljudje skupaj s FIA izdelali v treh letih in se zdaj bliža koncu svoje prve sezone z desetimi dirkami na devetih različnih lokacijah. Če je torej verjeti odgovornim, so pomembnejši od rezultatov na stezi produkti, ki jih bo formula v nekaj letih omogočila za vgradnjo v serijske avtomobile.

Prav sprostitev razvoja bi lahko prvenstvo tudi dejansko spremenila v laboratorij za avtomobilske tehnologije prihodnosti. Agag je pri tem poudaril, da si želijo stoodstotno električno energijo, za njen izvor pa bi lahko ekipe uporabile različne pristope. Na primer gorivne celice ali vztrajnike. V prvenstvu bi tako morda lahko videli Renault tudi s povsem lastnim moštvom, BMW (njihova i3 in i8 že zdaj uporabljajo za vlogo varnostnega avtomobila in asistence na stezi), veliko odmevnost bi prvenstvu in razvoju nedvomno prinesla tudi Tesla s Panasonicovimi baterijami. Dejansko se bo šele ob sprostitvi razvoja videl celoten potencial formule E.

"Formula E predstavlja tehnologije, ki bodo nekoč v uporabi v naših vsakdanjih avtomobilih. Upam, da bo čez deset let dim iz avtomobilov postal stvar preteklosti na podoben način, kot se je to zgodilo s cigaretnim dimom v restavracijah. Znanstveno je dokazana povezava med onesnaženostjo v mestih in povečanjem bolezni raka in drugih pljučnih obolenj," je v Londonu nadaljeval Branson.

Za sladokusce še vedno ostaja - Goodwood

Čas za revolucijo vseeno še ni nastopil. Istočasno z londonsko dirko formule E je približno uro in pol vožnje južno potekal znameniti avtomobilski festival v Goodwoodu. Ta je tudi letos privabil nepregledno množico neprecenljivih avtomobilskih klasik, Mercedes-Benzov dve leti stari dirkalnik formule ena, Goodwood so resno vzeli tudi proizvajalci.

Peugeot je tako tam pokazal svoj novi športni avtomobil 308 GTi, pri Fordu so enako ponosno na stezo poslali superšportni avtomobil ford GT (in z njim napovedali vrnitev na dirko 24 ur Le Mansa), forda focusa RS s 350 "konji" in novega mustanga. Nissan je na drugi strani navduševal s skrajno različico juka R. Tudi v Goodwoodu so bile številne avtomobilske legende, gume je na štirikolesno gnanem fordu mustangu iz lanske Gymkhane kuril Ken Block, piruete z renaultom 5 turbo je delal Jean Ragnotti, Goodwood je prvič obiskal celo prvi zvezdnik Moto GP Valentino Rossi ...

Ne spreglejte