Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Torek,
31. 1. 2012,
12.18

Osveženo pred

3 leta, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Yamaha Honda KTM Ducati Suzuki Valentino Rossi Jorge Lorenzo Marc Marquez Moto GP

Torek, 31. 1. 2012, 12.18

3 leta, 2 meseca

Epski finale Moto GP: je za Slovenijo boljša zmaga Rossija ali Lorenza?

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Ne glede na razplet finalne dirke Moto GP se bosta naslova svetovnega prvaka veselila tudi Yamaha in slovenski Akrapovič. Kako lahko na prodajo obeh vpliva Rossijev oziroma Lorenzov naslov prvaka?

Motociklistični finale, ki presega meje športnega okvira

Danes s kvalifikacijami in jutri z dirko se bo v Valencii odločilo letošnje svetovno prvenstvo Moto GP. Pred nami je torej le še zadnje dejanje izredno kakovostnega, zanimivega in spektakularnega dirkanja na dveh kolesih, ki je z zaostrovanjem med obema kandidatoma za naslov svetovnega prvaka Valentinom Rossijem in Jorgejem Lorenzom vsaj po zadnji dirki v Sepangu preseglo okvire zgolj športnega dogodka.

Ne glede na razplet dirke bo naslov svetovnega prvaka Moto GP spet tudi slovenski

Ne glede na razplet zadnje dirke v Valencii je že nekaj časa jasno, da se bo z enim izmed obeh Yamahinih dirkačev naslov svetovnega prvaka veselil tudi slovenski Akrapovič. Proizvajalec izpušnih sistemov iz Ivančne Gorice sicer opremlja tudi ekipi Ducatija in Suzukija, ne pa Hondinih motociklov Marca Marqueza in Daniela Pedrose, ki sta bila letos najresnejša tekmeca Rossiju in Lorenzu, Honda pa je naslov Moto GP osvojila tudi v zadnjih dveh sezonah.

Med dirkači je sodeč po statistiki letos najbolj prevladoval Marquez, ki je zabeležil kar osem najhitrejših časov na kvalifikacijah, sedem najhitrejših časov na dirki in pet zmag, toda zaradi odstopov tako Marquez kot Honda v zaključku prvenstva nista imela realnih možnosti v boju z Yamaho.

Dirkanje s kolenom ob kolenu, prehitevanja na centimetre in gladiatorska vožnja skrbijo za naval čustev in s tem povezano reklamo

Igor Akrapovič je bil pred davnimi leti tudi sam motociklistični dirkač. Čeprav ni nikoli vozil blizu ravni Moto GP, se zagotovo tudi danes dobro spominja, koliko čustev in psihološkega naboja se v glavi motociklističnega dirkača sprošča med vsakim odpeljanim krogom. Dirkanje s kolenom ob kolenu, prehitevanja na centimetre in gladiatorska vožnja so postali zaščitni znak Moto GP, ki zato s čustvi polnijo tudi na tisoče privržencev motociklističnega dirkanja po vsem svetu.

Pri Akrapoviču se pred finalno dirko pričakovano nočejo postavljati na stran Rossija ali Lorenza, saj bo naslov svetovnega prvaka v vsakem primeru tudi njihov. V primeru zmage Italijana bi bil to prvi uradni naslov Akrapoviča z Rossijem, z Lorenzom pa so tak uspeh že slavili. Ob tem poudarimo, da ima Rossi izpušni sistem Akrapoviča vgrajen tudi na svoj osebni avtomobil audi RS6.

Čeprav imajo pri Akrapoviču prodajo izpušnih sistemov razpršeno med različnimi kategorijami motociklov, je v zadnjih letih najopaznejša rast prav pri prodaji izdelkov za skuterje. Naslov svetovnega prvaka v najelitnejši seriji na prodajo sicer vpliva posredno, vsekakor pa ima dolgoročno velik vpliv na ugled znamke. To velja tako za japonsko Yamaho ali Hondo kakor tudi za slovenskega Akrapoviča.

"Lani smo prodali več kot 120 tisoč izpušnih sistemov. V tej prodaji je delež izpušnih sistemov za skuterje 12 odstotkov. Povprečna priporočena maloprodajna cena za naš izpušni sistem v skuter segmentu, ki ne vključuje davka, je nekaj pod 500 evri. Teže izpušnih sistemov Ducatijevega in Yamahinega izpušnega sistema za MotoGP ne moremo komentirati, so pa tako kot izpušni sistemi za prosto prodajo izdelani iz titana," sporočajo iz Akrapoviča.

Je torej za Yamaho (in Akrapoviča) res vseeno, ali zmaga Lorenzo ali Rossi?

Kljub načelni enakosti obeh dirkačev je nemogoče spregledati globalno odmevnost Rossijevih in Lorenzovih dosežkov. Upamo si celo trditi, da bi se ob Rossijevem rekordnem desetem naslovu svetovnega prvaka, kar v formuli ena ni uspelo Michaelu Schumacherju, niti v reliju Sebastienu Loebu, letošnja sezona zapisala v zgodovino in bi o njej beseda tekla še mesece, v primeru Lorenzovega uspeha pa bi šla relativno kmalu v zaton.

Spodnje številke sledilcev s socialnih omrežij so glede odmevnosti obeh dirkačev dovolj zgovorne, tudi stavnica navijačev na uradni spletni strani Moto GP daje pred finalom 65 odstotkov več glasov Rossiju.

V druščino Moto GP letos tudi Suzuki in Aprilia, čez dve leti še avstrijski KTM

Potem ko je izvršni direktor Yamahe leta 2010 postal Hiroyuki Yanagi, je prodaja narasla za 30 odstotkov, od izgube 216 milijard jenov (1,6 milijona evrov) iz leta 2008 pa je družba lani dosegla dobička 68 milijard jenov (pol milijona evrov). V zadnjih petih letih se je vrednost delnice Yamahe več kot podvojila.

Moto GP tako ponudi tudi odlično priložnost za poslovno rast proizvajalcev motociklov, saj so dvoboji na stezi zelo odmevni tako v klasičnih medijih kot tudi na socialnih omrežjih. Yamaha je letos po dveh letih na stezi spet dobila dvoboj s Hondo, ki sicer ostaja največji proizvajalec motociklov na svetu. Medtem ko Ducatiju letos ni uspelo zmagati, so pa osvojili dva najboljša štartna položaja, sta se v Moto GP s tovarniškima moštvoma letos vrnila Suzuki in Aprilia.

Čez dve leti se bo karavani Moto GP pridružil še avstrijski KTM, ki je pred tedni na Red Bull Ringu v svojim motociklom odpeljal prve testne kroge. Tako se bo tudi proizvajalec klasičnih enduro motociklov, ki je svoje glavne tekmece v zadnjih 14 letih zanesljivo premagal na najodmevnejšem vztrajnostnem reliju Dakar, preizkusil še v elitnem razredu hitrostnega motociklizma.

Ne spreglejte