Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
31. 1. 2012,
12.18

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Družinski Avtomoto Opel konjeništvo Ribnica

Torek, 31. 1. 2012, 12.18

6 let, 6 mesecev

Družinski avtomobili so namenjeni druženju družine

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Pravijo, da je avto zgolj prevozno sredstvo. Pravijo tudi, da zaradi tempa našega vsakdana trpijo medčloveški odnosi. Ni treba. V avtu naj se družina druži, preživlja čas skupaj, piše spomine.

Naj bodo počitnice res počitek! Za telo in duha!

Poletje je tu, pred nami so počitnice, dopustniške destinacije so izbrane, naši jekleni konjički so pripravljeni na dolge poti po razgretem asfaltu, v mislih smo se že sprijaznili z neizogibnimi avtocestnimi zastoji.

Poletne vožnje na počitnice so fenomen, na katerega nekatere družine gledajo, kot da bi šlo za pravo avanturo, zaradi vseh muk resnično vredno tistega mrzlega piva na cilju. Druge družine podcenjujejo zahtevnost teh voženj, nato pa se na poti srečujejo z vsemi mogočimi neprijetnimi presenečenji.

Pozabljamo, da že ime počitnice namiguje na počitek, ta beseda pa seveda označuje popolnoma jasno definirano korist. Le zakaj bi si torej z lastnimi napakami zapletali življenje, ko pa lahko z nekaj priprave in pametnim pristopom pustimo počitnicam, da dejansko opravijo svojo nalogo.

A zato je na počitnice verjetno treba gledati tako kot na bruto in neto plačo. Če hočemo dobiti čim več iz njih, je treba v neto počitniški čas, se pravi v uživanje na izbrani počitniški lokaciji, vključiti tudi pot, se pravi davek. Povedano drugače, tudi potovanje naj bo počitniško, saj bomo imeli tako največ od časa, ki smo ga namenili počitnicam.

Pravila so znana, zakaj jih ne upoštevamo?

Osnovna pravila teh voženj so nam voznikom kar dobro znana, a jih hkrati tudi najbolj pogosto kršimo. Zavestno?

Na dopust bi na primer radi vzeli prav vsak kos naše dnevne sobe, a pri tem pozabljamo, da je površno nametana prtljaga v primeru prometne nesreče lahko smrtonosno orožje! Otrokom med vožnjo omogočamo gledanje risank, zato da nam ni treba poslušati njihovih zakajev, potem pa se čudimo, zakaj med vožnjo bruhajo.

Poslušamo radio, da bi slišali obvestila o zastojih, a včasih bolj zato, da se ni treba pogovarjati z ženo, kot pa zato, da bi na podlagi poročil spremenili itinerar – na koncu vseeno pristanemo v koloni.

In, kar je verjetno najbolj neodgovorno početje – vozimo ponoči, da se po zaslugi otroškega spanja ne bi bilo treba tolikokrat ustavljati, a pri tem kar nočemo upoštevati, da tudi naše odraslo telo potrebuje počitek po napornem delovnem tednu!

Poletje je čas piknikov

Da bi to znano tematiko pred prihajajočimi počitnicami osvežili, smo se s petnajstimi izžrebanimi družinami dobili na družinskem pikniku.

Vozili smo Oplove družinske zafire, merive, mokke, lokacija pa je bila idilično konjeniško posestvo Ugar v Ribnici.

V prijetnem okolju smo se posvetili osnovam natovarjanja, uporabi klimatske naprave, slabosti, varnosti … Konji so nam odstopili manežo, da smo lahko pripravili teren za spretnostno vožnjo s pripetljaji, tipičnimi za promet v evropskih prestolnicah.

Pika na i je bila vožnja po okolici Ribnice, brez pravega zemljevida ali navigacijske naprave, zgolj z napotki, ki jih je po ribn'ško zavil krošnjar Urban. Na poti so se morale naše družine večkrat same znajti, kot se za vožnjo s terensko mokko spodobi, bilo pa je tudi nekaj vožnje po makadamu.

Potovanja z avtomobilom so mikavna še posebej zato, ker lahko na pot vzamemo vse

Kaj konkretno smo na tej Avtomoto delavnici obdelali? Najprej natovarjanje!

Saj veste, da se proces natovarjanja počitniške prtljage začne že doma, še preden sploh začnemo zlagati stvari v prtljažnik? Selekcija je nujna, čeprav ne bi bila preprosta, niti če bi lahko odločal le en sam.

Ko gre za počitniško prtljago, v večini slovenskih družin velja, da še tako prostoren prtljažnik ne bo zmogel pogoltniti vsega. Pri hoji v hribe ali letenju z nizkocenovnimi letalskimi prevozniki znamo biti racionalni, ko pa gremo na pot z avtomobilom, je naenkrat nujno potrebno vse, kar je na dosegu oči in rok.

Roko na srce, pogosto vzamemo več, kot bi dejansko potrebovali, je pa res, da je vsaj pri družinah z majhnimi otroki ta rezerva pogosto kar upravičena.

Ampak saj ni tako hudo, če vzamemo toliko kot lahko in ne toliko, kot potrebujemo, ravno zato je potovati z avtomobilom tako lepo in bolj praktično kot na primer potovanje z letalom.

Hudo pa je lahko, če je vsa ta "rezervna" prtljaga nepravilno zložena. V prometni nesreči je lahko celo smrtonosna!

Velja, da težki predmeti spadajo na dno prtljažnika, koristno je celo, če jih pritrdite z zankami, v nesreči se namreč masa predmetov samo še poveča.

Ste vedeli, da potovalni atlas, težak dva kilograma, pri trku z zadnje police prileti do voznika v 0,14 sekunde, sila udarca pa je zaradi pospeška tolikšna, kot bi bil težak nevarnih 40 kilogramov? V nesreči namreč še tako lahke, na zadnjo polico odložene slikanice, otroške puščice ali pa znane plastične bjonde postanejo nevarni predmeti, ki lahko potnika močno poškodujejo.

Nalagajte samo do police, nikar višje, če vaš avtomobil ne ponuja ločevanja kabine s pregrado, vsaj mrežasto, če ne celo kovinsko. Drobni predmeti, tudi mobilni telefoni, plastenke, ključi, denarnice in podobno, spadajo v predale ali vsaj v ustrezno oblikovane utore.

Posebno skrb si zaslužijo počitniški stoli, otroške mizice in posteljice – se spomnite, kako oster je bil rob, ko je zadnjič pod pretežkim sosedom počilo kovinsko ogrodje enega od vaših najljubših stolov? Gotovo si nočete predstavljati, kako bi bilo, če bi se v vaš avtomobil zaletel avtomobil, vi pa bi med vašima otrokoma tovorili počitniško mizico.

Seveda mora biti vožnja udobna. A kako naj bo udobna, če ste nekaj kosov prtljage postavili pod noge potnikov, da morajo nato več ur sedeti v popolnoma istem položaju? Če je ta položaj povrhu še neudoben, se bolečinam ne da izogniti.

Otroci so VIP-ovci, vsaj zaradi njih ne izzivajte!

Na dolgih vožnjah se kakovost avtomobilskih sedežev hitro izrazi, a še tako dobri Oplovi sedeži, potrjeni s certifikatom nemškega ortopedskega združenja, vam ne omogočajo, da bi se brezskrbno vozili dolge ure.

Človeško telo ima vendarle svoje omejitve, zbranost pa je v vožnji nujna! Je že res, da greste na počitnice, kjer se boste dodobra spočili, a najprej je treba priti do te počitniške destinacije.

Nenazadnje se boste zagotovo na počitnice odpravili precej utrujeni, ker boste v službi do zadnjega urejali vse potrebno, da bo med vašim oddihom delovni proces tekel, kot bi moral. Utrujenost in zbranost pa res ne gresta skupaj! Naj spomnimo, da so strokovnjaki že dokazali, da je zaspan voznik enako nevaren kot pijan!

Ko boste torej naslednjič vašega prijatelja poslušali, kako je vozil na zadnje atome moči, da je ujel trajekt, ga spomnite, da z vožnjo celotne družine v takšnem stanju tvega celo svojo "dinastijo". Otroci so naši VIP-ovci, vsaj zaradi njih ne izzivajte nesreče …

Otroci kdaj pa kdaj bruhajo

Ah, ti naši otroci, včasih jim je slabo … A marsikdaj lahko slabost preprečite ali pa vsaj ublažite.

Strokovnjakinja za prehrano Petra Jakob je na naši delavnici poudarila, da je otrokom na poti pametno ugoditi. Če nočejo jesti, jih ni smiselno siliti, zelo pa je pomembno, da skrbimo, da pijejo dovolj, predvsem pa lahke pijače, na primer kakšen čaj, ne presladek, ne grenak, ne premrzel, ne pretopel. Tudi sicer velja, da naj bo tudi prehrana lažja, nenaporna za želodec.

Nekateri otroci so sicer bolj nagnjeni k slabosti, lahko tudi zaradi psiholoških razlogov, a ni potrebno, da bi ostajali doma. Pomagamo lahko na primer z akupresurnimi trakovi, dobijo se tablete, naravna pomoč proti potovalni slabosti pa je ingver. Otroci ga ponavadi ne marajo, a k sreči so na voljo tudi lizike …

Pa vseeno ni treba vedno takoj poseči po preparatih. Ko slabost že napoči, prav veliko ne pomagajo. Takrat pomaga le postanek, ne zgolj nekajminutni, vzemite si kakšne pol ure, počnite kaj, kar odvrne pozornost od vožnje in slabosti.

In ravno usmerjanje pozornosti k vožnji je najboljše zdravilo proti potovalni slabosti. Ne dajajte otrokom DVD-predvajalnikov in igralnih konzol, z njimi se med vožnjo pogovarjajte! Glejte skupaj na cesto, berite prometne znake, razlagajte jim, kako poteka promet, opazujte okolico, naj vam pripovedujejo o vsem, kar vidijo, igrajte se miselne igre.

Potovanje je pisanje v spominsko knjigo

Ukvarjanje z otroki med vožnjo ne bo le vzgojno in zabavno, bo tudi prijetno. Vaša družina bo tako kakovostno porabila čas na poti. Družinski avtomobil namreč po našem mnenju ni samo prevozno sredstvo, je tudi prostor, v katerem se družina druži.

Družinske počitnice se namreč ne začnejo šele, ko na cilju ugasnemo motor. Začnejo se že s plišastim levčkom, ki ga hčerka pod nobenim pogojem ne bo pustila doma, in z ženinim kozmetičnim kovčkom, ki ga mož iz neznanega razloga ni predvidel v prtljažniku.

V prijetnih primerih se nadaljujejo s ferrarijem, v katerega se je smel usesti sin, medtem ko sta starša na avtocestnem počivališču srkala kavo. Nadaljujejo se lahko s panoramskim posnetkom sončnega zahoda, ki bi ga rad očka posnel s svojim novim telefonom, a še ni ugotovil, kako se vklopi način HDR.

Včasih se nadaljujejo s prepirom, ker očka noče vprašati za pot, čeprav je že vsem jasno, da navigacijska teta nima več vsega pod nadzorom.

Včasih se zgodijo računi za testenine v dvakratni višini pričakovanega zneska, v preozki pariški garažni hiši pa je zaradi pokvarjenega parkirnega avtomata treba voziti vzvratno več deset metrov. Na grških otokih naletimo na tako luknjaste ceste, da se nam zdi, da bo avtomobil razpadel.

Da o stresu, ki ga povzroči šviganje neapeljskih skuteristov levo in desno tik ob vašem avtomobilu, niti ne govorimo …

A naj bodo dogodki na poti prijetni ali neprijetni, vendarle gre za doživetja, ki jih družina v svojo spominsko knjigo zapiše skupaj.

Želimo vam, da bi vaša družina letos zapisala same lepe spomine.

Ne spreglejte