Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Torek,
10. 1. 2012,
13.35

Osveženo pred

1 leto, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

BMW Audi Mercedes Fiat Volkswagen Dodge Opel Buick Chrysler Cadillac

Torek, 10. 1. 2012, 13.35

1 leto, 9 mesecev

Detroitski avtomobilski bazen poskuša vrniti udarec Evropi

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Če so se ZDA odprle evropskim proizvajalcem, si zdaj k nam želijo prodreti tudi Američani. Je taka globalizacija lahko uspešna? V Detroitu za naše ceste najbolj zanimiva nova generacija forda mondeo.

Globalizacija zdaj tudi iz ZDA v Evropo

Detroitski avtomobilski salon tradicionalno začenja novo avtomobilsko leto, ki se bo s salonom v Ženevi marca nadaljevalo v Evropi. Na dvorišču General Motorsa, Forda in Chryslerja je bilo letos več razkošja kot lani. Medtem ko smo še lansko pomlad govorili o avtomobilski globalizaciji, ki iz Evrope trka na vrata ZDA, so zdaj opazne tudi težnje za preboj v nasprotni smeri. Nista le Fiat in Volkwagen tista, ki napadata kupce onkraj luže, kajti tudi tradicionalni ameriški proizvajalci podirajo tabuje in prihajajo v Evropo.

Je lahko Cadillac dostojen tekmec kraljevskemu premium trojčku?

Med temi so v Detroitu še posebej odmevale (ponovne) napovedi Cadillaca, luksuzne znamke v lasti General Motorsa. Medtem ko so Opel prikovali le na evropski trg, bi radi s prestižnimi premium cadillaci napadli svetovni in seveda tudi evropski trg. Te napovedi smo sicer že večkrat slišali. V Detroitu je Cadillac predstavil prenovljeno limuzino ATS (pomanjšani CTS), ki je po dimenzijah blizu BMW-jevi seriji 3. Bo Cadillacu res lahko uspelo v bitki premium razreda, ki ga trenutno obvladujejo Audi, Mercedes-Benz in BMW?

Tudi oblikovalske linije cadillaca ATS potrjujejo, da so vsaj navidezne nemške korenine pri avtomobilih danes še kako pomembne. Za uspeh mora biti avtomobil najprej nemški in šele nato ameriški, italijanski ali francoski. ATS je po dimenzijah in osnovnih značilnostih zelo podoben BMW-jevi trojki, toda samo to kupcev v Evropi še ne bo prepričalo. Lažje bi bilo s privlačnim dizelskim motorjem. A v premium razredu veliko štejeta tudi tradicija in zaupanje kupcev v proizvod.

Volkswagen v ZDA poskuša nadoknaditi zamujeno

Na ameriški trg agresivno prodirata Fiat in Volkswagen. Torinčani so povečali svoj delež v Chryslerju za pet odstotkov in v Detroitu predstavili Dodgeovo ameriško različico alfe romeo giulliete. Dart je tako tudi prvi Fiatov avtomobil, preoblečen v ameriške barve in ne več le obratno. Volkswagen je v Detroit pripeljal študijo električnega beetla, a izpostavljal predvsem električno tehnologijo, ki bo kot prva na voljo v golfu. Američanom so pokazali tudi hibridno jetto.

Seveda, Volkswagen ima na globalnem trgu osem-, v Evropi dvanajst- in na Kitajskem štirinajstodstotni delež. V ZDA njihov delež znaša le 2,5 odstotka. Lani so Nemci v ZDA dosegli najboljše prodajne rezultate v zadnjih 30 letih. To je tudi eden razlogov, da je Volkswagen lani za 30-sekundni oglas med Super Bowlom plačal milijon ameriških dolarjev.

Za Evropo najbolj zanimiva nova generacija forda mondeo in buick encora

V Detroitu smo lahko videli tudi novosti, ki so še kako zanimive za Evropo. Prvi med temi je bil ford fusion oziroma mondeo. Ta v četrti generaciji prihaja k nam prihodnje leto, oblikovno pa ga določuje študija evos. Mondeo bo v Evropo prišel kot limuzina in karavan, bržkone pa tudi v hibridnih različicah in z možnostjo štirikolesnega pogona.

Ob tem je Buick predstavil encoro, ki že konec leta v Evropo prihaja kot opel mokka. To je mali SUV, ki je odgovor na nissana juka in novega forda ecosport.

Ali honda NSX kaže na nove trende "zelenih" superšportnih avtomobilov?

Med glavnimi zvezdami Detroitskega salona je bila tudi študija honde NSX. Japonci bodo v roku treh let obudili svoj legendarni superšportni avtomobil, ki pa ne bo pokal po šivih od "konjičev". Pri Hondi so se raje osredotočili na razvoj hibridnega pogonskega sklopa, štirikolesni pogon in v notranjosti ponudili pravi vozniški občutek.

Za evropski trg sta bili v Detroitu zanimivi tudi nova generacija mercedes-benza SL, ki bo imel aluminijasto karoserijo, in nova različica hyundaia velosterja turbo. Posredno pa seveda tudi oblikovalske študije, kakršen je lexus LF-LC.

In seveda, nikakor ne smemo spregledati Chevroletovih študij tru 140S in code 130R. Čeprav sta bili v Detroitu še brez notranjosti, ju bomo bržkone videli v serijski proizvodnji. Obe bi bili lahko tekmec volskwagnu sciroccu, toyoti GT-86 in podobnim avtomobilom. Se nam torej kmalu obeta nov avtomobilski razred?

Ne spreglejte