Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Torek,
15. 9. 2020,
6.49

Osveženo pred

3 leta, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 3,00

2

Natisni članek

priključni hibrid Renault megane Renault

Torek, 15. 9. 2020, 6.49

3 leta, 7 mesecev

Prenovljeni renault megane

Prenovljeni megane: česa takega renaulti do zdaj še niso znali

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 3,00

2

Renault megane | Prenovljeni renault megane grandtour, ki je med drugim že v serijski opremi dobil žaromete LED. | Foto Gregor Pavšič

Prenovljeni renault megane grandtour, ki je med drugim že v serijski opremi dobil žaromete LED.

Foto: Gregor Pavšič

Renault je v Slovenijo pripeljal osveženega megana, ki se vsaj na trgu fizičnih kupcev v Sloveniji dobro kosa tudi s tekmeci Volkswagnovega koncerna. Pri meganu pa ni novost le priključnohibridni pogon, temveč tudi aplikacija za upravljanje avtomobila na daljavo.

Ob redni uporabi domačega polnjenja in vožnje na elektriko je mogoče vsaj med tednom ohranjati zelo nizko porabo goriva. | Foto: Gregor Pavšič Ob redni uporabi domačega polnjenja in vožnje na elektriko je mogoče vsaj med tednom ohranjati zelo nizko porabo goriva. Foto: Gregor Pavšič Ob prenovi je najpomembnejša novost pri meganu seveda priključnohibridni pogon, ki si ga bo megane delil s capturjem. To pomeni baterijski paket s kapaciteto 9,8 kilovatne ure. Ta ponuja električno energijo za doseg, ki po uradnih Renaultovih podatkih znaša do 50 (kombinirani cikel) ali celo do 65 kilometrov (urbani cikel). V praksi bo s takim meganom mogoče zanesljivo peljati več kot 40 kilometrov na elektriko.

To prinaša precej tišjo vožnjo in tudi nižje stroške za pogonsko gorivo, če boste baterijo seveda polnili doma – zaradi moči polnjenja 3,5 kilovata za kaj drugega tudi ni primerna.

Prodaja prenovljenega megana se bo v Sloveniji v obeh karoserijskih izvedbah začela oktobra. Karavanski priključni hibrid sledi novembra, priključnohibridna kombilimuzina pa prihodnje leto.

Renault hibrid
Avtomoto Prvi hibridni renaulti v Sloveniji: to so novosti in zahtevane cene

Do zdaj je bila v Sloveniji prodaja megana med obema karoserijskima izvedbama dokaj uravnotežena, a prednost je s 60-odstotnim deležem vendarle imel karavanski grandtour. | Foto: Gregor Pavšič Do zdaj je bila v Sloveniji prodaja megana med obema karoserijskima izvedbama dokaj uravnotežena, a prednost je s 60-odstotnim deležem vendarle imel karavanski grandtour. Foto: Gregor Pavšič

Nova zasnova sredinske konzole in dodatni gumb

Sicer pa je megane dobil serijske žaromete LED, malo spremenjen sprednji odbijač in dinamični tip smernikov na zadnjem delu avtomobila. V notranjosti bo mogoče dobiti digitalne merilnike do velikosti 10,2 palca, prav tako 9,3-palčni pokončni zaslon na sredinski konzoli. Pri tem so zdaj vgradili gumbe za klimatsko napravo v isto enoto.

Do zdaj je bila v Sloveniji prodaja megana med obema karoserijskima izvedbama dokaj uravnotežena, a prednost je s 60-odstotnim deležem vendarle imel karavanski grandtour. Za Renault kot eno od dveh najuspešnejših znamk na slovenskem trgu je megane še vedno zelo pomemben model, saj letos na trgu fizičnih kupcev ohranja 13-odstotni delež in je za škodo octavio drugi najuspešnejši v razredu.

Odklepanje, zaklepanje in hupanje kmalu kar na daljavo

Prek megana pa pri Renaultu uvajajo še eno novost, in sicer posebno aplikacijo za nadzor nad avtomobilom. Ta aplikacija je sicer še v fazi testiranja, zato tudi natančen obseg delovanja funkcij ob prihodu v Slovenijo še ni povsem znan. Aplikacija bo lastnikom meganov (in pozneje tudi preostalih renaultov) na daljavo omogočala zaklepanje in odklepanje vrat, izklop žarometov, uporabo hupe in tudi prikaz lokacije parkiranja. Pri priključnohibridni različici bo mogoče nastaviti tudi urnik za polnjenje baterije.

Sicer pa so morali pri Renaultu tudi megana (podobno kot capturja) močno prilagoditi za uporabo priključnohibridnega pogona. Odprtina za dotakanje goriva se je preselila na levo stran, desno pa zdaj najdemo odprtino za polnjenje baterije.

Do zdaj so se hlapi goriva v rezervoarju zbirali v posebni posodi in se sproti porabili, tak avtomobil pa je mogoče tudi dlje časa voziti le na elektriko. Pod dno prtljažnika je zato vgrajen dodaten sistem, ki nadzira te hlape v rezervoarju. Ko voznik pritisne gumb za odpiranje pokrova, avtomobil najprej poskrbi, da ob odprtju rezervoarja kapljice goriva ne poškropijo voznika.

Renault megane | Foto: Gregor Pavšič Foto: Gregor Pavšič

Renault megane | Foto: Gregor Pavšič Foto: Gregor Pavšič

Renault megane | Foto: Gregor Pavšič Foto: Gregor Pavšič

Ne spreglejte