Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
22. 4. 2019,
9.16

Osveženo pred

4 leta, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,63

16

Natisni članek

Toyota Toyota camry

Ponedeljek, 22. 4. 2019, 9.16

4 leta, 12 mesecev

Prva vožnja: toyota camry

Passat ima novega tekmeca, ki stavi na hibridni pogon #foto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,63

16

Na zavitih lokalnih cestah med Splitom in Šibenikom smo vozili Toyotino štirivratno hibridno limuzino, ki se po 15 letih vrača v Evropo. Gre za osmo generacijo camryja, ki so ga že leta 2017 namenili trgom Severne Amerike, Avstralije in Japonske. S hibridnim pogonom se je camry prvič pojavil v svoji šesti generaciji leta 2006, vendar ta ni dosegla evropskega trga.

Camry ohranja katamaranske poteze, pri tem pa hladilna rešetka zavzema skoraj ves odbijač.
 | Foto: Aleš Črnivec Camry ohranja katamaranske poteze, pri tem pa hladilna rešetka zavzema skoraj ves odbijač. Foto: Aleš Črnivec  

Ocena:

Camry hybrid je 4.885 milimetrov dolga, 1.840 široka in 1.445 milimetrov visoka limuzina, postavljena na 2.825 milimetrov dolgo medosje. Pripada ji 500-litrski prtljažni prostor pri opremi, kjer so naslonjala zadnje klopi (40-20-40) električno pomična. V primeru razdelitve 60-40 sta naslonjali poklopni, volumen pa malo večji, in sicer 524 litrov.

Tolikšen volumen je posledica namestitve baterije pod zadnjo klop, kar hkrati izboljša vozne lastnosti zaradi nižjega težišča. O prirastkih in izboljšavah, ki navadno spremljajo nove generacije, ne bi govorili, ker je predhodnica skoraj neznanka, primerjava z avensisom, ki se je lani poslovil, pa sploh ni mogoča. Camry je oblikovan in sploh ustvarjen na podlagi filozofije TNGA (Toyota New Global Architecture), o kateri smo že poročali v zvezi z novo corollo.

Hibridni pogon sestavljajo bencinski 131-kilovatni 2.487-kubični motor, 244,8-voltna nikelj-kovinska-hibridna baterija in 88-kilovatni elektromotor s skupno močjo 160 kilovatov oziroma 218 "konj". 180 kilometrov na uro je največja hitrost, stotico pa doseže v pičlih osmih sekundah.

Tudi camry ni dolgočasen

Camry nadaljuje tradicijo vozil znamke Toyota, slovečih po svoji kakovosti, trpežnosti in zanesljivosti. Dodatno ga odlikuje elegantna in obenem športno dinamična oblika, ki s silhueto nakazuje na tok zraka z najmanj upora. Ob pogledu na lepo oblikovano podobo camryja lahko mirno pritrdimo pet let stari trditvi Akia Toyode, da Toyota ne bo več izdelovala dolgočasnih avtomobilov.

Avtomoto "Golfov" razred: To je avto, ki postavlja nova merila #video

Prestižna notranjost

Usnjena notranjost s klimatsko napravo tudi na zadnji klopi pri najvišji stopnji opreme deluje prestižno, izbrani materiali so mehki. Sprednja sedeža sta nas prepričala med 200-kilometrsko vožnjo z ergonomsko namestitvijo in potovalnim udobjem. Celo potnika zadaj si lahko električno nastavita naklon naslonjal in električno namestita zadnje senčilo.

Vozniku v pomoč sta 10-palčni projekcijski zaslon z barvnim prikazom voznih podatkov in sedempalčni zaslon med okroglima merilnikoma, tudi s prikazom kopice podatkov. Zavita S-linija razločno deli voznikov prostor od osrednjega dela armature, ki pripada tudi sopotniku. Tu je osempalčni zaslon za upravljanje multimedijskega sistema Toyota Touch 2, ki vključuje radio, Bluetooth in različne povezljivostne funkcije.

Zavita S-linija razločno deli voznikov prostor od osrednjega dela armature, ki pripada tudi sopotniku.
 | Foto: Aleš Črnivec Zavita S-linija razločno deli voznikov prostor od osrednjega dela armature, ki pripada tudi sopotniku. Foto: Aleš Črnivec

Tretja stopnja opreme (executive) je vsa v usnju, četrta (premium) pa dodaja tripodročno klimo in električno nastavljivi naslonjali zadnjih sedežev.
 | Foto: Aleš Črnivec Tretja stopnja opreme (executive) je vsa v usnju, četrta (premium) pa dodaja tripodročno klimo in električno nastavljivi naslonjali zadnjih sedežev. Foto: Aleš Črnivec

Stopnje opreme in dodatki

Poleg varnostnih elementov spadajo k vstopni opremi style dvoobmočno klimatizirana notranjost, sistem smart enty start, multimedijski sistem Toyota Touch 2 s sedempalčnim osrednjim zaslonom, električno nastavljivim vozniškim sedežem, naslona med sedežema spredaj in zadaj. K osnovni opremi spadajo 17-palčna lita platišča, LED-žarometi in dnevne luči.

K naslednji stopnji sol spadajo navigacija, multimedija z osempalčnim zaslonom in 18-palčnimi kolesi. Camry executive zaznava vozila v mrtvem kotu in bočno pri vzvratni vožnji. Oblazinjenje je usnjeno z električnim upravljanjem sovozniškega sedeža, oba sprednja pa sta ogrevana.

Med bonbončki premium opreme omenimo 10-palčni barvni projekcijski zaslon, tripodročno delovanje klime, ozvočenje JBL, električno nastavljiv naklon zadnjih sedežev s senčnikom zadnjega stekla … Na seznamu dodatne opreme sta le kovinska in biserna barva, le pri vstopni opremi je treba posebej izbrati navigacijsko napravo.

500 litrov meri prtljažnik najbolje opremljenega camryja, ki ima električno nastavljiva naslonjala, vendar ta niso poklopna kot pri prvih treh stopnjah.
 | Foto: Toyota 500 litrov meri prtljažnik najbolje opremljenega camryja, ki ima električno nastavljiva naslonjala, vendar ta niso poklopna kot pri prvih treh stopnjah. Foto: Toyota

Vožnja, motor

Motor z visoko stopnjo kompresijskega razmerja 14:1 je 218 "konjem" primerno energičen, podprt z elektromotorjem impulziven in Toyota camry | Foto: Aleš Črnivec Foto: Aleš Črnivec obenem varčen. "Sequential shiftmatic quick-shifting" je Toyotin naziv za novo razvito avtomatiko s planetnim gonilom, ki z vmesnimi stopnjami posnema delovanje šeststopenjskega avtomatskega menjalnika v ročnem načinu delovanja. Tega sicer nismo posebej preizkušali, smo pa izbirali med možnostmi eco, sport in normal, pri čemer nismo opazili posebnih razlik (morda zaradi odsotnosti merilnika vrtljajev).

Po prvih 200 kilometrih lahko trdimo, da je vožnja skozi ovinke zelo zanesljiva, sicer pa udobna in dovolj tiha. Prvi vtisi s ceste potrjujejo predstavitvene navedbe o izboljšani vzvojni trdnosti, MacPhersonovi premi spredaj in dvojnimi vodili zadaj, novorazvitimi amortizerji, novem električnem servomehanizmu, vgrajenim štirim nosilcem motorja za zmanjšanje vibracij …

Poraba 4,8 po zaslugi policistke

Ob predstavitvi vozila so pri Toyoti navedli teoretično porabo goriva po NEDC 4,8 / 4,2 / 4,3 za 17-palčna kolesa in deciliter oziroma dva več za 18 palcev. Kljub stari metodi merjenja ti podatki niso tako pretirano nizki, kot se običajno dogaja. Med dinamično vožnjo v prometu je camry porabil povprečno 6,0, vse dokler se nam ni "prilepila" policistka v fordu. Tako smo med Šibenikom in Primoštenom vozili po omejitvah in namerili 4,8. No, saj smo že večkrat ob različnih priložnostih trdili, da vožnja po predpisih ni samo varnejša, ampak tudi varčnejša.

Camry bo na prodaj samo kot hibrid z eno kombinacijo bencinskega in električnega pogona.
 | Foto: Aleš Črnivec Camry bo na prodaj samo kot hibrid z eno kombinacijo bencinskega in električnega pogona. Foto: Aleš Črnivec

Aktivna, pasivna varnost

Toyotine varnostne rešitve safety sence so vgrajene ne glede na stopnjo opreme. Camry samodejno ukrepa ob nevarnosti, radarsko uravnava hitrost, zaznava pešce, ohranja lego znotraj pasu, bere znake in samodejno preklaplja med zasenčenimi in dolgimi žarometi. Enako kot na aktivni strani so na visoki ravni tudi elementi pasivne varnosti kot na primer struktura karoserije, varnostne blazine, zmanjšana možnost poškodbe pešca …    

Avtomoto Novo v Sloveniji: Nov hibrid v "golfovem" razredu

Evropske in domače prodajne številke bodo zmerne

Ker je Toyota leta 2004 camryja umaknila iz Evrope, je manj znan podatek, da gre za prodajno najbolj uspešno limuzino srednjega razreda, ki je od leta 1982 v več kot sto državah našla kar 19 milijonov kupcev! Pa vendar, roko na srce, novi camry v Evropi in tudi pri nas ne bo postavljal takšnih rekordov.

Od 12 tisoč predvidenih vozil za evropske trge jih bodo največ pokupili Poljaki, katerih okus in avtomobilske navade so bolj vzhodno naravnane. Se pa vedno najde več kot samo odstotek voznikov, ki želijo imeti kabino ločeno od prtljažnika, in takšnih bo letos pri nas od 50 do 80. Od konca aprila pripravljajo pri uvozniku nekatere popuste, s katerimi bi camry hybrid lahko odpeljal iz salona za kakšen evro manj od 30 tisočakov.

Voznik ima odličen nadzor nad podatki prek projekcijskega zaslona in zaslona med okroglima merilnikoma.
 | Foto: Toyota Voznik ima odličen nadzor nad podatki prek projekcijskega zaslona in zaslona med okroglima merilnikoma. Foto: Toyota

Ne spreglejte