Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jure Gregorčič

Sobota,
17. 9. 2016,
10.53

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,80

Natisni članek

Opel SUV Avtomoto Družinski Avtomoto

Sobota, 17. 9. 2016, 10.53

6 let, 6 mesecev

Edinburg, Škotska – prva vožnja nove generacije modela

Opel mokka X – zdrava polnozrnata moka za veliko Oplovega kruha

Jure Gregorčič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,80
Opel mokka X - prva vožnja | Foto Jure Gregorčič

Foto: Jure Gregorčič

Prvi kilometri z novo Oplovo mokko X po škotskem podeželju: ta kompaktni športni terenec je oblikovno in tehnično dozorel ter s sistemom OnStar naredil korak naprej v smeri večje varnosti in sodobnih komunikacijskih poti. Z X v imenu bodo pri Oplu po novem označevali vse svoje SUV-avtomobile. V Slovenijo nova mokka prihaja oktobra, cene se začnejo pri 17.450 evrih.

Poudarki:

Slovenski cenovni prag za mokko X z vstopnim paketom opreme ter petstopenjskim ročnim menjalnikom in ne ravno sodobnim, a preizkušenim 1,6-litrskim atmosferskim bencinskim motorjem je postavljen pri 17.450 evrih. Pri predhodnici so slovenski kupci najpogosteje posegali po 1,4-litrskem turbobencinarju in dvokolesnem pogonu. | Foto: Jure Gregorčič Slovenski cenovni prag za mokko X z vstopnim paketom opreme ter petstopenjskim ročnim menjalnikom in ne ravno sodobnim, a preizkušenim 1,6-litrskim atmosferskim bencinskim motorjem je postavljen pri 17.450 evrih. Pri predhodnici so slovenski kupci najpogosteje posegali po 1,4-litrskem turbobencinarju in dvokolesnem pogonu. Foto: Jure Gregorčič Motorji, OnStar, video in vaše mnenje

Lahek (dodatnih 65 kilogramov) sistem elektronsko nadzorovanega štirikolesnega pogona sproti, glede na oprijem, prilagaja prenos navora med prvo in zadnjo osjo do razmerja 50:50.

Napreden komunikacijski sistem OnStar lahko voznik poleg klica v sili uporabi kot pomočnika za osebne povezave in storitve z možnostjo osebne komunikacije z Oplovim klicnim centrom v Lutonu blizu Londona, kjer so že zaposlili tudi slovenskega operaterja.

Ima šest motornih različic z močjo od 81 do 112 kilovatov, med katerimi je nova pogonska kombinacija z 1,4-litrskim turbobencinskim motorjem serije ecotec z neposrednim vbrizgom in 152 "konji" ter šeststopenjskim samodejnim menjalnikom in štirikolesnim pogon. | Foto: Opel Ima šest motornih različic z močjo od 81 do 112 kilovatov, med katerimi je nova pogonska kombinacija z 1,4-litrskim turbobencinskim motorjem serije ecotec z neposrednim vbrizgom in 152 "konji" ter šeststopenjskim samodejnim menjalnikom in štirikolesnim pogon. Foto: Opel Širši nabor varnostnih asistenčnih sistemov, podprt z novo generacijo zmogljive kamere Opel eye, opozarja pred naletom in nenamerno menjavo voznega pasu, bere prometne zanke, nadzira mrtve kote, samodejno parkira in nadzira hitrost pri strmih spustih.

Nova generacija samodejno prilagodljivih luči AFL LED ima devet funkcij osvetlitve oziroma nadzora svetlobnega snopa za učinkovito osvetlitev in posledično varnejšo nočno vožnjo.

Z malce manj kot 4,28 metra v dolžino in dobrih 2,5 metra razdalje med osema mokka X ostaja v okviru dimenzij prejšnje generacije, prostornina osnovnega prtljažnika je s 356 litri ravno tako ostala nespremenjena.  | Foto: Jure Gregorčič Z malce manj kot 4,28 metra v dolžino in dobrih 2,5 metra razdalje med osema mokka X ostaja v okviru dimenzij prejšnje generacije, prostornina osnovnega prtljažnika je s 356 litri ravno tako ostala nespremenjena. Foto: Jure Gregorčič

Iz moke kruh za voznike z vseh vetrov

Mistična Škotska je zato dežela štirikolesnega pogona.  | Foto: Opel Mistična Škotska je zato dežela štirikolesnega pogona. Foto: Opel Oplov kompaktni športni terenec spada med tri najpomembnejše modele v ponudbi, saj je poleg corse in astre to njihov tretji najbolj prodajani model. Od leta 2012 so na ceste poslali več kot 600 tisoč mokk. Glede na strmo rastoč segment športnih terencev in križancev so inženirji v Rüsselsheimu jasno dobili nalogo, da morajo mokko narediti še uspešnejšo, predvsem v smislu praktičnosti in varnosti.

Pri Oplu si seveda želijo, da bi bila mokka X zaradi svoje zasnove zanimiva za kupce vseh starosti. Seniorjem bo zmogla ponuditi višje sedenje na ergonomskih sedežih z ortopedskim potrdilom AGR, preglednost bodo cenili tudi preostali vozniki, aktivni pari pa bodo uživali v prednostih štirikolesnega pogona, ki v aktiven življenjski slog nedvomno prinese nove možnosti osebne mobilnosti. Polnozrnata moka napredne tehnike ima nalogo vzhajana Oplovega tržnega kolača. Z mokko X računajo na debele rezine.

Eden od glavnih adutov generacije X bo nedvomno faktor X povezljivosti. Komunikacijski sistem OnStar ter vmesnik za informacije in razvedrilo IntelliLink omogočata zelo prepričljivo izkušnjo. Mokka na primer ponuja dostopno točko Wi-Fi, na katero se lahko poveže več naprav, kot je v vozilu potnikov. Sedem pametnih telefonov ali tablic je hkrati mogoče povezati v njen sistem.

Oplovi oblikovalci pravijo, da je videz nove mokke X bolj samozavesten, da je pustolovski značaj podčrtan z več elegance. Njene karoserijske linije so oblikovna evolucija Oplovega slogana: kiparska umetnost z nemško natančnostjo. Menimo, da so oblikovalci svoje delo opravili dobro. Avtomobil je za naš okus všečno oblikovan, na cesti s širokim nosom in nekoliko napetimi boki deluje bolj samozavestno, svoje pa k prepoznavnosti znamke dodajo elegantni svetlobni kanali LED v obliki dvojnega krila. Za krepitev videza so na voljo še večja 18-palčna platišča in tudi paket OPC line sport s sprednjim in zadnjim podaljškom odbijača ter stranskimi zaščitnimi oblogami.  | Foto: Jure Gregorčič Oplovi oblikovalci pravijo, da je videz nove mokke X bolj samozavesten, da je pustolovski značaj podčrtan z več elegance. Njene karoserijske linije so oblikovna evolucija Oplovega slogana: kiparska umetnost z nemško natančnostjo. Menimo, da so oblikovalci svoje delo opravili dobro. Avtomobil je za naš okus všečno oblikovan, na cesti s širokim nosom in nekoliko napetimi boki deluje bolj samozavestno, svoje pa k prepoznavnosti znamke dodajo elegantni svetlobni kanali LED v obliki dvojnega krila. Za krepitev videza so na voljo še večja 18-palčna platišča in tudi paket OPC line sport s sprednjim in zadnjim podaljškom odbijača ter stranskimi zaščitnimi oblogami. Foto: Jure Gregorčič

Pod kiltom oziroma mišičasto karoserijo prepričljiv paket  

Glede voznih lastnosti torej lahko zapišemo, da ima mokka X podobno kot škotska zgodovinska junaka Robert Roy MacGregor in William Wallace pogumno srce in jasne misli ter da pod kiltom skriva razmeroma dolg vsebinski paket napredne tehnike. | Foto: Opel Glede voznih lastnosti torej lahko zapišemo, da ima mokka X podobno kot škotska zgodovinska junaka Robert Roy MacGregor in William Wallace pogumno srce in jasne misli ter da pod kiltom skriva razmeroma dolg vsebinski paket napredne tehnike. Foto: Opel Škotsko so za predstavitev nove generacije mokke, označene z X, ki bo po novem del imena vseh Oplovih modelov SUV in crossover, izbrali z namenom. Gre za deželo s čudovito pokrajino, a zahtevnimi voznimi razmerami. Te so nemalokrat začinjene z mokrimi in spolzkimi cestami, sploh tistimi, ki prečkajo znamenito višavje Highlands. Mistična Škotska je zato dežela štirikolesnega pogona.

Na enem od tipičnih škotskih makadamov, speljanih prek resja, praproti in gozdov nacionalnega parka Loch Lomond, torej na cestah, kjer je svoj talent do potankosti izpilil reli virtuoz Colin McRae, pokojni škotski dirkač, smo z mokko X njemu v čast odpeljali nekaj zelo dinamičnih ovinkov.

 Ima prenizko postavljen nos, da bi lahko govorili o terenski vožnji. | Foto: Jure Gregorčič Ima prenizko postavljen nos, da bi lahko govorili o terenski vožnji. Foto: Jure Gregorčič Mokka ravno take ceste obvladuje suvereno. Ima prenizko postavljen nos, da bi lahko govorili o terenski vožnji, poleg tega pa je njen štirikolesni pogon predvsem v službi varnosti in bolj prepričljive vozniške dinamike ter pomaga pri zanesljivejši vleki prikolice, ki je lahko težka tono in pol.

Lahka zasnova elektronsko nadziranega štirikolesnega pogona, ki tehta samo 65 kilogramov, po potrebi navor in vlečno silo s pomočjo večlamelne sklopke samodejno porazdeli med sprednjo in zadnjo osjo v razmerju od 100:0 do 50:50. V osnovi torej motor žene prva kolesa, ko pa številni senzorji ter sistema za nadzor stabilnosti in zdrsa zaznajo pomanjkanje oprijema, se pogon od spredaj prenese še na zadnji kolesni par. Na specifični, nekoliko mastni in spolzki podlagi makadama se nam je zdelo, da je odzivnost pogona boljša kot prej. Nismo imeli občutka zamude prenosa navora na zadnjo os kot v prejšnji generaciji, ko smo sredi zasneženega dolenjskega ovinka preživeli nekaj mučnih (pre)dolgih trenutkov, da je s prenosom pogona nazaj avtomobil spet našel oprijem.

Slovo od labirinta stikal

Opel mokka X - prva vožnja | Foto: Opel Foto: Opel Tudi mokka X je zdaj dobila bolj prečiščeno armaturno ploščo z veliko manj stikali kot prej. Potniška kabina je postala bolj urejena, morda celo kar nekoliko prefinjena, če govorimo o opcijski izbiri barvnega usnja, pa tudi materiali so bolj skrbno izbrani. Pohvaliti velja še preprosteje dostopna sidrišča isofix za otroški sedež, osempalčni barvni zaslon na dotik pa se nam je zdel nekoliko bolj odziven.

Za vzpostavitev stabilne povezave med pametnim telefonom in komunikacijskim vmesnikom IntelliLink mokka ponuja podporo Apple CarPlay in Android Auto, a drugi pri mokki še ni na voljo v Sloveniji.

Video: Sredi Škotske smo poklicali v mednarodni klicni center v Angliji in se pogovarjali po slovensko

Pri slovenskem uvozniku bodo sistem OnStar predstavili prihodnji mesec, prvo leto bo za vse voznike brezplačen, pozneje pa bodo ponudili pakete z različnim obdobjem trajanja. Ob prodaji vozila bo lastnik preprosto zaprl svoj račun OnStar, novi lastnik pa bo sklenil svoj paket storitve. | Foto: Opel Pri slovenskem uvozniku bodo sistem OnStar predstavili prihodnji mesec, prvo leto bo za vse voznike brezplačen, pozneje pa bodo ponudili pakete z različnim obdobjem trajanja. Ob prodaji vozila bo lastnik preprosto zaprl svoj račun OnStar, novi lastnik pa bo sklenil svoj paket storitve. Foto: Opel Mokka X bo tisti opel, ki bo med prvimi slovenskim voznikom ponudil zanimiv in predvsem z vidika večje varnosti napreden komunikacijski sistem OnStar. Ta bo poleg popolne internetne povezljivosti omogočal klic na pomoč kjerkoli in kadarkoli. Opel je že sklenil pogodbo s centrom za obveščanje pri slovenski upravi za zaščito in reševanje. Poleg tega je v svojem klicnem centru v Lutonu pri Londonu že zaposlil slovenskega operaterja, ki se bo odzival na vse klice slovenskih voznikov prek sistema OnStar.

Sredi Edinburga smo zato želeli preveriti, kako sistem deluje. S stikalom smo iz avtomobila sprožili klic v Anglijo in se pogovarjali po slovensko. Piko na i je OnStar postavil s svojo internetno povezavo Wi-Fi. Okoli sto megabajtov "težak" video, ki si ga lahko ogledate, smo v redakcijo v Ljubljano poslali kar med vožnjo do letališča, po trasi, ki nam jo je v avtomobil iz klicnega centra naložila slovenska operaterka Bojana.

Kaj ponuja sistem OnStar?

Stikalo zasebnosti (Privacy Button) vozniku ponuja popolno prekinitev komunikacije, vključno z zatemnitvijo lokacijske informacije o vozilu. | Foto: Opel Stikalo zasebnosti (Privacy Button) vozniku ponuja popolno prekinitev komunikacije, vključno z zatemnitvijo lokacijske informacije o vozilu. Foto: Opel S tem sistemom avtomobil dobi tudi funkcijo zmogljive dostopne točke Wi-Fi z možnostjo hkratne povezave do sedmih naprav in aplikacij, ki delujejo na osnovi hitrega prenosa podatkov v mobilnem omrežju zadnje generacije (4G LTE).

OnStar je podprt s satelitsko komunikacijo, ki ima funkcijo določanja lokacije vozila.

Sistem v primeru nesreče samodejno sproži klic na pomoč ne glede na to, ali voznik zmore to storiti sam ali ne.

Vozniku je v primeru prometne nesreče, okvare ali kakšne druge težave 24 ur na dan in vse dni v letu na voljo komunikacijski center z glasovno in podatkovno povezavo, tudi v slovenščini.

Shema delovanja klica na pomoč pri komunikacijskem sistemu OnStar: opozorilo na nesrečo je po tem, ko senzorji zaznajo trk oziroma ko se sproži vsaj ena izmed varnostnih zračnih blazin, poslano povsem samodejno. Po prejetem samodejnem sporočilu operater v nadzornem centru pokliče vozilo in ugotovil, ali je treba na kraj nesreče poslati pomoč. Če ob klicu ni odziva, na kraj nesreče nemudoma napotijo reševalce. Lokacijo vozila določijo s pomočjo satelita. Voznik lahko klic na pomoč prekine v primeru manjše nesreče. | Foto: Opel Shema delovanja klica na pomoč pri komunikacijskem sistemu OnStar: opozorilo na nesrečo je po tem, ko senzorji zaznajo trk oziroma ko se sproži vsaj ena izmed varnostnih zračnih blazin, poslano povsem samodejno. Po prejetem samodejnem sporočilu operater v nadzornem centru pokliče vozilo in ugotovil, ali je treba na kraj nesreče poslati pomoč. Če ob klicu ni odziva, na kraj nesreče nemudoma napotijo reševalce. Lokacijo vozila določijo s pomočjo satelita. Voznik lahko klic na pomoč prekine v primeru manjše nesreče. Foto: Opel Z aplikacijo, nameščeno na pametnem telefonu, se lahko voznik z vozilom poveže tudi na daljavo in po potrebi pridobi podatke o vozilu (raven motornega olja, tlak v pnevmatikah …) ali zaklene oziroma odklene vozilo na daljavo, sproži hupo ali utripanje luči, prenese destinacije v navigacijsko napravo, pridobi podatke o lokaciji vozila in nastavlja dostopne točke Wi-Fi v vozilu.

V primeru kraje vozila je prek sistema OnStar mogoče na daljavo vklopiti zaporo zagona in blokado delovanja motorja. Z lokacijsko informacijo je na željo lastnika sistem lahko v pomoč policistom pri iskanju ukradenega vozila.

Na skoraj 2.000 avtomobilov podlage na slovenski asfalt samozavestno prihaja generacija X

Pri slovenskem uvozniku si od nove mokke X glede na uspeh predhodnice ter veliko povpraševanje na trgu kompaktnih športnih terencev in križancev, ki so jih za svoje vzeli tudi slovenski vozniki, obetajo veliko.

Mokka X torej k nam prihaja kot uveljavljen avtomobil, saj se po slovenskih cestah že vozi blizu 2.000 mokk prejšnje generacije. Za novo generacijo X – ta črka bo v prihodnosti označevala vse Oplove križance in športne terence – bo treba pripraviti najmanj 17.450 evrov, kolikor stane različica z vstopnim 1,6-litrskim atmosferskim bencinskim motorjem stare šole in dvokolesnim pogonom. Uvoznik je prvim slovenskim kupcem, ki bodo v salone zavili z željo po letniku 2017, obljubil brezplačen zimski paket. Ta je sicer na seznamu dobrih 300 evrov vredne opreme, ki med drugim vključuje tudi ogrevane sedeže in volan. Prve mokke X naj bi na slovenske ceste skupaj s komunikacijskim sistemom OnStar zapeljale oktobra.  

Na Škotskem so nam Oplovi produktni specialisti oziroma botri nove mokke povedali, da bo zgledno opremljen avtomobil s štirikolesnim pogonom in sodobnim turbomotorjem (1,4-litrski bencinski ecotec ali 1,6-litrski dizelski CDTI) v Nemčiji mogoče dobiti za manj kot 25 tisočakov. Cena mokke X glede na rastočo konkurenco v razredu kompaktnih in tudi evrsko dostopnejših športnih terencev ni njen največji adut, kljub temu pa lahko za zahtevane evre ponudi veliko konkurenčne vsebine in tehnike. | Foto: Jure Gregorčič Na Škotskem so nam Oplovi produktni specialisti oziroma botri nove mokke povedali, da bo zgledno opremljen avtomobil s štirikolesnim pogonom in sodobnim turbomotorjem (1,4-litrski bencinski ecotec ali 1,6-litrski dizelski CDTI) v Nemčiji mogoče dobiti za manj kot 25 tisočakov. Cena mokke X glede na rastočo konkurenco v razredu kompaktnih in tudi evrsko dostopnejših športnih terencev ni njen največji adut, kljub temu pa lahko za zahtevane evre ponudi veliko konkurenčne vsebine in tehnike. Foto: Jure Gregorčič

Vozniški izziv: z volanom na "napačni strani" smo se vozili po "napačni strani" ceste

Opel mokka vožnja po levi | Foto: Jure Gregorčič Foto: Jure Gregorčič V okviru tokratne prve vožnje vam ponujamo še kratek vozniški nasvet, če bi si želeli Anglijo in Škotsko prevoziti z avtomobilom. Vozi se namreč po levi in vožnja zahteva nekoliko več previdnosti, sploh če je volan v avtomobilu prilagojen našim cestam, torej na levi, ne na desni strani kot pri avtomobilih na Otoku. Kako se lotiti zadeve?

  1. Ključno je, da se pozorno vključite v prometni tok in zavijete na levi pas.
  2. Pri vključevanju ne pozabite pogledati v pravo smer, saj se avtomobili pripeljejo z druge strani, kot ste navajeni.
  3. V krožno križišče zapeljete v smeri urinega kazalca, po levi strani torej, pri tem vam bo v pomoč navigacija, ki označi smer vožnje.
  4. Previdno pri prehitevanju. Če imate volan na levi, bo moral biti vaše tretje oko sovoznik, ki sedi bližje sredini ceste.
  5. Ne pozabite, da so omejitve hitrosti v miljah na uro. Če imate v avtomobilu možnost preklopa digitalnega merilnika hitrosti, ga nastavite na milje, da bo lažje.

 

RAZLIČICA MOTOR MENJALNIK ZMOGLJIVOSTI PORABA in IZPUSTI CENA
1.6 ecoFLEX atmosferski bencinski 1598 cm3, 85 kW, 155 Nm ročni (5) 179 km/h, 12,5 s 6,6 l/100 km, 155 g/km CO2 17.450 EUR
1,4 turbo bencinski 1364 cm3, 103 kW, 200 Nm ročni (6) ali samodejni (6) 196 km/h, 9,9 s ali 191 km/h, 10,7 s od 5,9 do 6,5 l/100 km, od 138 do 149 g/km CO2 še ni podatka
1,4 turbo LPG utekočinjeni naftni plin in bencin 1364 cm3, 103 kW, 200 Nm ročni (6) 197 km/h, 10,2 s od 6,1 do 7,6, od 124 do 142 g/km CO2 še ni podatka
1,4 turbo 4x4 bencinski 1364 cm3, 103 kW, 200 Nm ročni (6) 186 km/h, 9,9 s 6,5 l/100 km, 152 g/km CO2 še ni podatka
1,4 ECOTEC turbo 4x4 bencinski 1399 cm3, 112 kW, 245 Nm samodejni (6) 193 km/h, 9,7 s 6,5 l/100 km, 150 g/km CO2 še ni podatka
1.6 CDTI 110 dizelski 1598 cm3, 81 kW, 300 Nm ročni (6) 181 km/h, 11,9 s 4,0 l/100 km, 103 g/km CO2 še ni podatka
1.6 CDTI 136 dizelski 1598 cm3, 100 kW, 320 Nm ročni (6) ali samodejni (6) 190 km/h, 9,9 s ali 188 km/h, 10,9 s od 4,5 do 5,0 l/100 km, od 124 do 132 g/km CO2 še ni podatka
1,6 CDTI 4x4 dizelski 1598 cm3, 100 kW, 320 Nm ročni (6) 187 km/h, 10,3 s 4,7 l/100 km, 124 g/km CO2 še ni podatka

Prvi novi opel mokki X me najbolj pritegne ...

  • podoba
    20,00 %
    41 glasov
  • 4x4 pogon
    10,24 %
    21 glasov
  • varčni 1,6 CDTI motor in 1,4 turbo LPG motor
    9,76 %
    20 glasov
  • razmerje med ceno in kakovostjo
    5,85 %
    12 glasov
  • SUV lastnosti (višje sedenje, preglednost ...)
    5,85 %
    12 glasov
  • avto me ne pritegne, saj je predrag glede na konkurenco
    48,29 %
    99 glasov
Oddanih 205 glasov
Ne spreglejte